Spara pengar genom att köpa rätt saker

Senast uppdaterad

Gillar du? Dela!

En sak jag lärde mig under åren när vi sparade mycket pengar var hur viktigt det är att faktiskt planera sina inköp och inte göra impulsköp när lusten smyger sig på. Till en början var det väldigt svårt att tänka efter och planera, men numera är det en av de sakerna jag uppskattar allra mest när jag ska köpa något nytt. Jag har märkt att det ger mig ett större lugn kring ekonomin och också att det oftast resulterar i att jag sparar mera pengar i det långa loppet. Många tror att det här bara gäller större inköp, som bilar, lägenheter och möbler men jag har lärt mig att det är värt att göra sin research oavsett vad det är som ska handlas.

En sak som är väsentligt annorlunda i mitt liv nu mot vad det var förr är när jag köper kläder. Förr köpte jag det som jag tyckte såg fint ut, men i dag lägger jag mer värde vid både material och hållbarhet. Jag har tydligt kunnat se att det lönar sig att välja kvalitet före kvantitet, helt enkelt. Och det gäller faktiskt både för plånboken och för hälsan.

Nu är jag i alla fall på jakt efter ett par arbetsskor som ger ett bra stöd åt fötterna samtidigt som de både värmer och andas ordentligt. Jag vill också att de ska hålla länge så jag inte hamnar i en situation där de är utslitna efter en säsong och att jag tvingas köpa nya. Jag hittade ett Skånebaserat företag, engelbert strauss, som grundades 1948 i Tyskland. De gör kläder anpassade för att tåla hårda påfrestningar och det är något sådant jag är ute efter. I sortimentet har de inte bara skor utan också varma ytterkläder som kan stå emot både väder och vind under vinterns allra kallaste månader. De säger också att de vill ta ansvar både för miljön och för människor och det är något annat som jag tycker känns viktigt.

Jag vet att det ofta frestar att gå in på H&M och betala en billig peng för en skjorta, men det när man är ute efter att spara pengar måste man tänka längre fram i tiden. Om man köper en skjorta nu som kanske inte håller en hög kvalitet kommer den kunna användas under en kortare tid, och efter det måste man köpa en ny skjorta istället. Genom att läsa på om olika material och överväga vad man köper ger man sig istället chansen att investera i ett plagg som kommer hålla längre. Då finns det inte samma behov av att köpa nya kläder med jämna mellanrum. En annan fördel med att planera sina inköp är att man kan komma ifrån den där fixa idén man har om att köpa en skjorta som för tillfället är trendig, men som man egentligen vet att kommer gå ur tiden om ett kort tag.

Istället för att numera tänka på vad saker kostar för stunden försöker jag tänka på vad saker kostar över en längre tid. Det är en tanke som är bra att ha med sig när man har satt upp ett sparmål. Fundera alltid på vad du vinner genom att köpa någonting, men fundera också över vilka extra kostnader det inköpet kan ge upphov till under ett års tid.

Inlägget är författat av Samuel Eriksson.

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng