Spara pengar genom att köpa rätt saker

En sak jag lärde mig under åren när vi sparade mycket pengar var hur viktigt det är att faktiskt planera sina inköp och inte göra impulsköp när lusten smyger sig på. Till en början var det väldigt svårt att tänka efter och planera, men numera är det en av de sakerna jag uppskattar allra mest när jag ska köpa något nytt. Jag har märkt att det ger mig ett större lugn kring ekonomin och också att det oftast resulterar i att jag sparar mera pengar i det långa loppet. Många tror att det här bara gäller större inköp, som bilar, lägenheter och möbler men jag har lärt mig att det är värt att göra sin research oavsett vad det är som ska handlas.

En sak som är väsentligt annorlunda i mitt liv nu mot vad det var förr är när jag köper kläder. Förr köpte jag det som jag tyckte såg fint ut, men i dag lägger jag mer värde vid både material och hållbarhet. Jag har tydligt kunnat se att det lönar sig att välja kvalitet före kvantitet, helt enkelt. Och det gäller faktiskt både för plånboken och för hälsan.

Nu är jag i alla fall på jakt efter ett par arbetsskor som ger ett bra stöd åt fötterna samtidigt som de både värmer och andas ordentligt. Jag vill också att de ska hålla länge så jag inte hamnar i en situation där de är utslitna efter en säsong och att jag tvingas köpa nya. Jag hittade ett Skånebaserat företag, engelbert strauss, som grundades 1948 i Tyskland. De gör kläder anpassade för att tåla hårda påfrestningar och det är något sådant jag är ute efter. I sortimentet har de inte bara skor utan också varma ytterkläder som kan stå emot både väder och vind under vinterns allra kallaste månader. De säger också att de vill ta ansvar både för miljön och för människor och det är något annat som jag tycker känns viktigt.

Jag vet att det ofta frestar att gå in på H&M och betala en billig peng för en skjorta, men det när man är ute efter att spara pengar måste man tänka längre fram i tiden. Om man köper en skjorta nu som kanske inte håller en hög kvalitet kommer den kunna användas under en kortare tid, och efter det måste man köpa en ny skjorta istället. Genom att läsa på om olika material och överväga vad man köper ger man sig istället chansen att investera i ett plagg som kommer hålla längre. Då finns det inte samma behov av att köpa nya kläder med jämna mellanrum. En annan fördel med att planera sina inköp är att man kan komma ifrån den där fixa idén man har om att köpa en skjorta som för tillfället är trendig, men som man egentligen vet att kommer gå ur tiden om ett kort tag.

Spara pengar genom att köpa rätt sakerIstället för att numera tänka på vad saker kostar för stunden försöker jag tänka på vad saker kostar över en längre tid. Det är en tanke som är bra att ha med sig när man har satt upp ett sparmål. Fundera alltid på vad du vinner genom att köpa någonting, men fundera också över vilka extra kostnader det inköpet kan ge upphov till under ett års tid.

Inlägget är författat av Samuel Eriksson.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

Lämna en kommentar