Studier som del i ett annat liv

Jag studerar heltid. Det ger mig möjligheter men också begränsningar samt lite nya måsten. Totalt sett är jag väldigt positiv till vad mina studier gett så här långt. I videon berättar jag mer, och så får ni en liten statusuppdatering på gårdens projekt som bonus.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

3 svar på ”Studier som del i ett annat liv”

 1. Hej, ville inte skappa några moraliserade resonomang som sådant men ändå intresserad av hur du stället dig till att du som mångmiljonär tar ut studiemedel? Tack för en fin blogg

  Svara
  • Tack Chris,

   Jag är lite osäker på hur jag ska tolka din fråga, för svenska fördelningspolitiken och välfärdssamhället bygger inte på att bidrag endast går till livsuppehållande åtgärder till de fattigaste. Systemen är bredare men beaktar exempelvis inkomst av kapital. Jag ligger väl inom ramen för de som är studiemedelsberättigade och rimligen är väl systemet därför designat så att jag inryms. Statsfinansierade studiemedel är en av de mest fördelningspolitiskt märkligaste stöd – tillsammans med kulturstöd kanske – eftersom det, åtminstone historiskt, gått till de som senare i livet har högst inkomster i samhället. Samtidigt är det få bidrag som så direkt går till de som vill påverka sin situation och utveckla såväl sig själva som samhället.

   Vår förmögenhet är i sammanhanget mycket blygsam och motsvarar vad många har bundet i sina hus, även om vi har det obundet.

   Så frågan kan tolkas som att 1) jag specifikt har bidrag, eller 2) hur jag ser på samhällets bidragssystem.

   Att jag har bidrag ser jag inga problem med då jag väl inom ramarna av det svenska samhällssystemet.

   Att samhället stödjer de som studerar ekonomiskt går att ifrågasätta, men jag ser inte att det i sig skapar något som vi inte vill se eller ha i vårt samhälle.

   Ur vilket perspektiv ställde du frågan?

   Svara
 2. Frågan du ställer Chris kommer från ett rum som heter Jante. Det är uppenbart men jag kritiserar dig inte. Det är naturligt att vi tolkar information på olika sätt och helt ok att ställa frågor som formats från ett rum av okunskap.

  1. Killen har bidragit mer till systemet än vad många andra gör och gjort under sin livstid. Inte mer än rimligt att han får tillbaka något av alla miljoner han betalat in direkt och indirekt genom alla olika skatter.

  2. Killen betalar ff skatt. Väldigt mycket skatt och bidrar mer till förbrukning av jordens resurser genom att bara visats i Sverige. Onkel Tom och hans familj bidrar till att förbruka världen i större grad än majoritetens befolkning bara av att han vistas i Sverige så visst kan han gott och väl få några tusenlappar extra i månaden och konsumera naturens resursen ännu mer.

  3. Killen har några miljoner. Det stämmer. Skillnaden mellan Onkel Tom och hans familj och många andra är att Onkel Tom tjänar pengar på hans pengar till skillnad från att han dom upplåsta i en bostad. Så med din utgångspunkt så bör alla som äger en bostad i någon storstad fundera kring moraliska aspekter av att få barnbidrag, studiebidrag, skola vård och omsorg?

  Jag skulle tycka det var fantastiskt om Onkel Tom med familj fick 300% påslag på sina studiebidrag som gratifikation för att saktat ner sin bidrag för Co2 utsläpp. Pengar kan staten skapa hur många miljarder av som helst (vilket sker varje månad av Riksbanken) men naturen tar tid att läka och är betydligt dyrare att återställa.

  Svara

Lämna en kommentar