SVTs husdrömmar – Vad är det vi ser?

Tre avsnitt in i SVTs realityserie Husdrömmar så tycker jag det är värt att reflektera över det vi ser? Visar SVT vanliga människor som vill realiserar relativt vanliga drömmar? I så fall är det att bo i hus på 500 kvm, eller bygga Skånska herrgårdar?

Kanske är inte syftet att visa vanliga människor utan visa på de som realiserar en dröm. Men lyckas de med det? Är en husdröm prylen i sig, eller ett liv i huset på platsen det står? I så fall är ett liv ett sammanhang och där skulle jag säga att ett hus på 500 kvm snarare stjälper än hjälper!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

11 svar på ”SVTs husdrömmar – Vad är det vi ser?”

 1. Håller med! Vi byggde ju ett drömhus och det blev till slut en mardröm, även när det var klart kändes det som ett ok som slukade tid och pengar, plus att det stod på fel plats.

  Svara
  • Det är skitsvårt att komma rätt med för vräkiga bostäder. Vi har själva erfarenhet, sett många och hört många säga samma sak.

   Svara
 2. Vi vill gärna bygga själv för att få en låg boedekostnad och tomt på landet. Tänker då inte bygga 500 kvm lutar mer åt 120.. Att betala för och underhålla/värma upp yta som inte används dagligen känns onödigt. Plus att lägga tid på städning, nej tack.

  Svara
 3. Finns en bok vid namn ”tänka snabbt och långsamt”. Den behandlar ämnet hjärnan och hur den fungerar i många praktiska och teoretiska fall. Utifrån din beskrivning att ”ju större läppar desto snyggare” är väldigt logiskt för en del av hjärnan. På samma sätt som ”ju större hus desto bättre då ett trångt hus inte är så kul”. I grund och botten så låter människan använda sin reptilhjärna i alldeles för många fall. Just den vetskapen har fått mig att förstå varför jag alltid känt mig misslyckad trots att jag har utbildning, reser mycket, bor bra, har en vacker fru, två underbara barn, pengar på kontot och världens möjligheter. Att ”lyckas” och ”känns sig lycklig” finns på alla platser men till störst del inombords.

  Du förklarar det väldigt bra i Manifestet. (Som tyvärr inte längre går att spela upp i Podcaster).

  Svara
  • Tack Niclas!

   Tack, jag ska kolla upp boken, låter som kul läsning.

   Podden är inte längre tillgänglig. Jag har laddat upp rätt många avsnitt på Youtube, men jag tror inte manifestet är med där.

   Svara

Lämna en kommentar