Ut ur ekorrhjulet – Recension av Oskar och Maribels bok

Vi ska prata om två böcker som handlar om att komma ur ekorrhjulet i det här inlägget, nämligen boken Ut ur ekorrhjulet av herr/fru Lindberg och Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson.

[su_note note_color=”#e3ffff” radius=”5″]Stycket nedan innehåller reklamlänkar, så kallade affiliatelänkar, till Adlibris.[/su_note]

Om du tycker att det verkar oklart när det här inlägget är skrivet så tycker du rätt. Jag recenserade första boken Ut ur ekorrhjulet : Så blir du också ekonomiskt fri i samband med att den kom ut. Sedan har jag tagit mig friheten att summera helheten – då jag reflekterar över den boken och Åsas bok som kom samtidigt –  i samma inlägg. Ganska långt efter jag skrev på inlägget första gången.

Så det här blir en resa i tid och rum 🙂

Bara för att göra det lite mer spännande så är jag väl inte längre en självklar del av tidig pensionsgänget då jag och min sambo jobbar igen.

Böckerna vi kommer prata om kom nästan till oss på samma dag, och lyckades skapa en snudd på perfekt storm. Sällan har väl marknadsföring av två nisch-böcker varit mer lyckad. Även jag blev kontaktad av pressen och alla ville prata ekorrhjul. Båda böckerna blev försäljningsframgångar och bidrog till debatten på sitt vis.

Ut ur ekorrhjulet : Så blir du också ekonomiskt fri

Boken Ut ur ekorrhjulet : Så blir du också ekonomiskt fri är en ganska lättillgänglig bok som pekar på möjligheter och tankefällor i det moderna livet. Kanske lite överdrivet och från ett välbärgat perspektiv emellanåt. Kanske för att tydliggöra sin poäng. Men som helhet är Ut ur ekorrhjulet : Så blir du också ekonomiskt fri mycket lättillgängligt.

I videon nedan berättar jag om mina intryck från att ha läst boken. Ta gärna några minuter för att titta på videon som jag spelade in precis innan boken släpts då jag fick ett tidigt ex av Oscar.

Jag ber om ursäkt för den usla färgåtergivningen. Det var en dag utan ljus kändes det som och min mobil orkade inte med det. Eller så var det det det orangefärgade omslaget på boken som chockade oss!

Är det en bra bok då? Nje. Det finns vissa delar i boken som jag gärna sett mer genomarbetade. Och jag hade gärna sett lite mer substans och research bakom en del av materialet. Det är inte så att vi blir lurade, det finns inget i marknadsföringen av boken som påstår att den skulle ha akademisk grund eller innehålla massa ny statistik. Men endå, det är mer en blogg än en bok tycker jag.

Men tre ekorrar av fem kan den trots allt få. Boken fångar många av tankarna som gör att du kan göra dig ekonomiskt fri. Du får dessutom massa lästips till material här på bloggen.

Jag kan ha varit direkt bidragande till namnet på boken då jag för länge sedan kritiserade Farbror fri för att han endast hade lösningar men inget problem. Problemet var att vi sprang i ekorrhjulet kom vi fram till.

Jag känner Oskar och han och jag tänker lika i många avseenden. Men vi är också ganska olika. Bokens innehåll passar mig, men presentationen är inte för mig kan vi säga.

Jag lämnar ekorrhjulet : Ett liv utan lönearbete

Åsa är språklärare och den här boken har högre kvalité rent språkligt än den förra. Åsa har skrivit boken utifrån ett skriande behov av förändring och vi får möta ljuset med henne när hon väl lyckas förändra på det sätt hon beskriver.

Åsa utmanar och har behov av att leva enklare. Precis som jag gjort på den här bloggen genom åren och Åsas bok skulle nog kunnat vara min, åtminstone ur det perspektivet, om jag haft förmågan att berätta som hon. Hon får också starkare reaktioner på sin bok, vilket också varit vanligt här på bloggen tidigare. Samtidigt så är inte Åsas ”annorlunda liv” speciellt annorlunda. Hon har gått från överklass till medelklass. Det är inte så vi valt att göra, vi valde att leva mycket enkelt för att äga vår tid. Jag saknar också viljan av att vilja förstå och utvecklas. På så vis är det här inte min bok.

Jag lämnar ekorrhjulet : Ett liv utan lönearbete är en ekonomibok som kanske mer handlar om livet. Den beskriver elände och hopp.

Men känslan av att Åsas problem egentligen är Åsa själv, och det liv hon levt, och att hon lurar sig själv mer än andra med sitt prat om hur mycket hon sparar när hon minskar sina kostnader finns där.

Jag ger Åsas bok tre ekorrar.

Jag har skrivit vad jag anser om att leva på en lön i ett eget inlägg.

Mina reflektioner kring böckerna när jag fått lite distans till min längtan att vara fri

Oscar och Maribel har skrivit en bok som pekar på dumma beteenden och smarta förändringar. Åsa har skrivit en bok om ett liv som gått sönder som hon lyckats reparera. Det är två skilda ingångar på ekorrhjulet.

Åsa brände ut sig på skitjobb och blev hemmafru. Hon insåg att den ekonomiska förlusten i det var minimal om hon kunde förändra sitt beteende.

Oscar och Maribel hade bra jobb och såg att de kunde spara och ta ledigt och vara med barnen.

Många som reagerar på böckerna reagerar på att man inte riktigt känner igen sig i den verklighet böckerna beskriver. Det gäller i synnerhet Åsas som mest beskriver livet i svart och vitt.

Inte heller är många övertygad om att beslutet författarna fattat, att avstå lönearbete, är speciellt klokt. Det gäller båda böckerna.

För mig är reaktionen mot verkligheten beskrivningarna och valen som man gör mer begripliga idag. Jag förstår att många tycker Åsa beskriver livet i för mycket svart och vitt. Och jag förstår att valet att sluta jobba verkar skjuta långt över målet.

Måste man verkligen gå på universitet, jobba i 25 år och spara på allt för att kunna baka till och slappna av lite hemma?

Jag tror inte det! Se gärna videon här nedanför där jag förklarar vad jag tycker är viktiga komponenter i ett försök att komma ur ekorrhjulet. Eller läs inlägget som hör till där jag försöker beskriva vad det innebär att vara i, och hur man tar sig ur, ekorrhjulet.

För de som inte kan eller vill sluta jobba, men som trots det vill minska springet i ekorrhjulet, så finns det en metod att hantera problem som inte direkt har någon enkel fix.

Här hittar du mer info om böckerna:

Min fria e-bok för den som vill leva som ekonomiskt fri hittar du här.

Jag tipsar också om den mer principiella boken om frihet som skrevs redan 1854 av Henry Thoreau. Den heter Skogsliv vid Walden och angriper det moderna samhället mer principiellt än de två böcker jag recenserat här.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

6 svar på ”Ut ur ekorrhjulet – Recension av Oskar och Maribels bok”

 1. Med risk för att det kanske tas upp i videon:
  Jag är nyfiken på vad du tycker boken tillför för nya synsätt eller vinklar. Finns det något specifikt område du tycker boken belyser, som det inte har skrivits om tidigare?

  Svara
 2. God eftermiddag!

  Förövrigt en väldigt intressant bok ”Ut ur ekorrhjulet”

  Högst relevant artikel i dagens värld och även för framtida generationer.

  Dessutom tror jag att detta endast är början av vad som komma skall i framtiden.

  Viktigt helt enkelt att börja ta tag i ett eget pensionsparande som är lättillgängligt.

  https://www.sydsvenskan.se/2019-02-02/pensionsaldern-hojs-redan-nasta-ar

  Ursäkta att jag länkar men kände att detta borde få lite publicitet

  Mvh Anonym-m

  Svara
 3. Den är skriven med ett enkelt språkbruk och känns verkligen bra när det gäller nybörjarvänlighet för folk som är helt nya inom begreppet FIRE. Som en handbok/manual/filosofi men ändå tillräckligt för att få en att fundera över livets val och eventuellt öka medvetenheten kring ens egna liv.

  Även jag som länge varit intresserad och även följt och läst mycket inom FIRE men även applicerat detta i mitt eget liv har kunnat få lite intressanta tankegångar.

  Har inte hunnit läsa ut den än men börjar närma mig slutet.

  Av det jag läst får det 4.5/5 (Finns en del fakta fel som jag kan bortse från med hänsyn till att bokens andra positiva delar väger tungt)

  Mvh Anonym-m

  Svara

Lämna en kommentar