Vad är bitcoin och kan man bli rik på det?

I slutet av förra året började det att snackas vida brett om bitcoin och om att man i princip
kunde bli ekonomiskt oberoende genom att investera i digital valutan. Så enkelt skulle
det dock inte visa sig vara, åtminstone inte på kort sikt, kan vi konstatera i och med årets kursnedgångar.

Men, vad är egentligen bitcoin och framför allt är det något som är värt att investera i?

Krävs digital plånbok

Syftet med bitcoin är att göra det möjligt att genomföra digitala betalningar utan att gå via en bank eller någon annan tredje part. Bitcoin skapades år 2008, men vem som egentligen ligger bakom bitcoin är det få som vet. Officiellt heter skaparen Satoshi Nakamoto, men detta är troligtvis bara en pseudonym.

Hela systemet med bitcoin bygger på den så kallade blockchain-tekniken, vilket är en avancerad form av kryptografisk tillämpning, som är minst sagt komplicerad. Anledningen till att så pass avancerad teknik används är för att öka säkerheten när själva handeln med bitcoin görs.

För att kunna använda sig av bitcoin krävs att man har en särskild digital plånbok, just för bitcoin. När man väl har sin digitala plånbok kan man köpa, växla och sälja bitcoin på en rad olika ställen på nätet, men det gäller förstås att se upp med var man handlar och vara noga med att det är en seriös aktör man jobbar med.

Vad är bitcoin och kan man bli rik på det?

Är det värt att satsa på?

Nu undrar nog många om bitcoin verkligen är värt att satsa på med tanke på allt snack som det har varit den senaste tiden. Tror man att man ska bli mångmiljonär genom att i dagsläget satsa på bitcoin så får man nog tänka om. Det tåget har med största sannolikhet redan gått. Ska man se på den senaste tidens utveckling ser inte framtiden för bitcoin särskilt ljus ut. Sedan årsskiftet har nämligen bitcoin tappat hälften av sitt värde. Fortsätter det i den takten dröjer det inte länge förrän bitcoin kanske helt och hållet har försvunnit.

Dock finns det de som tror på en framtid för bitcoin som exempelvis Twitters VD Jack Dorsey, som för en tid sedan i ett uttalande påstod att bitcoin kommer vara den enda valutan om tio år. Så kommer det med största sannolikhet inte att bli. Bitcoin kommer troligtvis att finnas kvar, men man ska nog vara ytterst försiktig att investera den.

Kostade sex cent

Hade man velat bli rik på bitcoin hade man nog behövt vara med från början, då en bitcoin inte kostade många kronor. Sommaren 2010 kostade exempelvis en bitcoin inte mer än sex cent, vilket motsvarade runt 50 öre. Med tanke på att bitcoin-kursen som mest var uppe på nästan 20 000 dollar i december förra året hade det alltså i princip gått att bli mångmiljonär genom att köpa bitcoins för en femtiolapp.

Bitcoin är dock inte den enda så kallade kryptovalutan utan det finns en hel uppsjö med motsvarigheter, närmare bestämt drygt 1 500 stycken. En del tror att det bland dessa kan finnas kryptovalutor som i framtiden kommer att öka i värde lika mycket som bitcoin gjort. Dock är det förstås svårt att veta vilken av alla dessa kryptovalutor som kommer att bli succéer, om ens någon, men man kan ju alltid köpa på sig lite Cardano eller Zcash och se vad som händer…

Författat av Samuel Eriksson.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.