Vad är viktigast: Investera, spara och snåla? Eller finns det något mer …

Helheten i min syn på ekonomiskt fri!
Delarna som bildar helheten – vilket är att göra det bästa av de möjligheter som bjuds –  i min syn på (ekonomiskt) frihet!

På frågan om vad som är viktigast i jakten på ekonomisk frihet så varierar svaret från person till person. Många säger sparande medan många andra fokuserar sin tid och kraft på att nå en viss förmögenhet och har därför beloppsgränser som sätter hinder innan friheten kan nås.

Men borde inte svaret på frågan om ”vad som är viktigast i jakten på ekonomisk frihet” vara att man verkligen når i mål och har riktigt kul såväl innan som efter målgång? Eller är svaret kanske att den viktigaste delen är att kunna styra sin tid, sin tanke, sitt liv och sina pengar på bästa sätt för att nå i mål på kortast tid med högsta möjliga livskvalité?

Jag vet inte riktigt svaret, men jag är säker på att svaret finns i en helhet som är större än förmågan att spara. De viktigaste delarna jag identifierat är i bilden ovan:

 • Minimalism: förmågan att styra sin energi och tid. Allmänt och från konsumtion i synnerhet.
 • Sparandet som representerar förmågan att styra och kontrollera sin ekonomi.
 • Investeringar och förmågan att skapa en ekonomisk plattform.
 • Personlig frihet som representerar förmågan att ifrågasätta sina tankar och bryta invand mönster.

Personlig frihet och minimalism ger goda förutsättningar för sparandet. Det är insikterna där som gör att livet blir bättre med 50% i sparkvot än 0% för många, helt emot vad de flesta tror eller tänker. Sparand och investerand ger i sin tur en grund för möjligheten att göra andra val och möjligheter som i sig är en frihet. Fast ibland går den friheten bara att fånga om tanken är fri.

Det här är självklart när man väl förstått. Det är en positiv spiral med otrolig kraft. Det är dessutom otroligt belönande då flera delar samverkar på ett sätt som ger stort värde i livet redan innan den fantastiska summan pengar är ihopsparad. Ju fler insikter jag får kring det här ju fler tangenter blir det att spela på; på pianot som får representera mitt liv. 

Men som sagt är det svårt att ta till sig samtliga delar. Många läser och kommenterar här eller på andra bloggar och i sociala forum men det framgår att de bara spelar på några få tangenter. Den vanligaste formen av klinkande på begränsat klaviatur är de som spänner upp en dröm om ett liv i frihet som är ”drömlivet” med dagens normer och förväntningar. Risken är då att drömmen ligger långt fram i tiden och att jakten på frihet sker i allmän frustration och tristess.

Den som jobbar med alla delar jag föreslagit gör resan mot frihet intressantare och kortare. 

 

[wp_ad_camp_2]

 

Jag har tänkt kring det här förut

I mars 2015 var jag inne på samma tema i inlägget ”Vad betyder ekonomiskt fri” som handlar om att tillfrågade tyskar anser att 2 MEUR är en rimlig ekonomisk nivå för att pensionera sig. Det inlägget visar ganska tydligt vad som händer om vi endast fokuserar på vilken rikedom som krävs.

Bryta sig fri, som jag skrev om för någon månad sedan i inlägget Teatergruppen Ifrågasätta ger : … handlar om personlig frihet. Om vi inte jobbar med att ändra våra tankar och tankemönster så blir det svårt att spara och kraven på ackumulerat kapital blir skyhögt. På samma sätt är det väldigt svårt att genomföra några förändringar om hjärnan är helt låst på hur saker och ting ska vara.

Vi sparar nu så vi kan vara fattiga sen är ett uttryck som jag fångat från Mr. Money Mustasch som handlar om hur det blir när vi ser konsumtion, eller frånvaron av konsumtion som det som livet faktiskt handlar om. När den röda och blå ovalen i bilden ovan är det ända delarna som är i fokus samtidigt som de är i konflikt med önskan om konsumtion.  

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Vad är viktigast: Investera, spara och snåla? Eller finns det något mer …”

 1. Älgen Helge kommer springande i skogen! Plötsligt stannar han till. Han går sakta baklänges, stannar, går fram en bit, för att sedan backa tillbaka igen. Säger tankfullt. ” Tyckte att jag kände mig lycklig, en sekund men det var nog inget!”

  Är man någorlunda lycklig under resan mot friheten, spelar det inte så stor roll om vägen är några år längre eller kortare!

  Det går alldeles utmärkt att vara lycklig över att ingen skjuter på en just nu!?

  Svara

Lämna en kommentar