Vad kostar din bil dig varje månad? Är den värd det?

Två dagar i rad har jag postat länkar på sociala medier om hur vi resonerar för att hålla nere våra bilkostnader.

Det är dels inlägget om hur du kan sänka priset får dina bilförsäkringar om du fyllt 30.

Och så är det ett inlägg om hur vi jobbar mer allmänt med våra reparations och underhållskostnader genom att göra en hel del själv och köpa reservdelar på nätet.

Då dök det här Twittermeddelandet upp i flödet.

Mr Handyman – always a busy man.

Jag kan känna igen mig i det. Jag har till och med skrivit ett inlägg om hur könsrollerna påverkats av vårt sparande. Meckande med bilar tillhör det manliga området i vår familj, så ju sämre bilar ju mer att göra för mig.

Om du står i valet och kvalet mellan att välja mellan att bo i lägenhet eller villa så är det här med eget snickrande och massa måsten ofta helt avgörande. Det är inte bara bilar som innebär jobb.

Just det här med att prylar medför måsten är ett av skälen till att jag inte är så förtjust i prylar. Men det finns ju naturligtvis en annan väg att gå. Att köpa saker och tjänster som gör att man kan ha prylar utan massa åtaganden, mer än ekonomiska.

Frivillig enkelhet
Den här bilden representerar en insikt som finns beskriven i boken Rich Dad Poor Dad och är en av mina favoriter. De flesta av oss bygger bara på våra åtaganden.

Vi i vår familj har svängt fram och tillbaka. Vi har köpt oss tid men då blivit sura för att pengarna gått åt och att vi bara springer i ekorrhjulet.

Hur tänker du kring bil? Har du valt en ”bättre bil” för att slippa bärgare, startkablar och däcksbyten?

I så fall, tycker du att du får valuta för pengarna, eller har bilen blivit för dyr?

Rösta här nedanför!

Är bilen värd sitt pris?

Resultat

Loading ... Loading ...

Förra veckans fråga – Handlar du mat på nätet?

Förra veckan frågade jag om ni handlar mat på nätet för att spara pengar.

Vad kostar din bil dig varje månad? Är den värd det?
Det är lätt att misstänka att de finns stora möjligheter att utveckla e-handeln när vi ser till matförsäljning.

Det här – se här nedanför – tycker jag är en kul bild som vår lilla undersökning stödjer:

Vad kostar din bil dig varje månad? Är den värd det?
Källa Svensk Handel.

Digitaliseringen har inte ens börjat, åtminstone inte inom området livsmedelsförsäljning.

Glöm inte att det finns kul kommentarer i det gamla inlägget om mathandel.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

2 svar på ”Vad kostar din bil dig varje månad? Är den värd det?”

 1. Vi har en toyota auris ,diesel från 2011, köpt begagnad för 149k. Förra året (2019) var de totala utgifterna 21´755kr, detta innefattar bränsle, biltvätt, helförsäkring, skatt, besiktning av bil+släp och en service samt en reparation. Värdeminskning är svåruträknat då vi tänkt behålla den tills den är slut. Totalt rest strax över 1600mil 2019. Den virtuella värdeminskningen kan väl tänkas vara 1/20: 7´500kr/år som bäst. Men alltid trevligast att bortse från värdeminskning 🙂

  Vi samåker två personer till jobbet fram och tillbaka, totalt 27km per vardag, övrigt är långresor och diverse annat som besök på återvinningsstationen/träning/semestrar/resor i arbetet/byggvarumarknader/släkt/vänner.

  Vi bor 1,9km från närmsta busshållplats med halvtimmestrafik i ”rusningstid”. Alternativet med bussen innebär en promenad i totalt mörker (vintertid) på oupplyst grusväg till en skylt i kanten av en 80-väg utan sittplatser eller vindskydd mitt på ett öppet fält (åkrar på varsin sida).

  Jag gjorde ett ärligt försök i två veckor, men gav upp. 1h och 20 minuter (promenader+bussresa+marginal) mot 40min med bilen per dag, där bilen dessutom ger flexibiliteten av att kunna jobba över om det behövs med några minuter utan att tappa en halvtimme pga missad buss är tacksamt.

  Jag ser det som att de 907kr / person per månad (21755/12/2) i utgifter är värt skillnaden mot 546kr / månad / person som ett månadsbusskort kostar här. Tillsammans med vad nu speciallösningar för övriga resor (taxi, hyrbil) kostar så går det nog på ett ut.

  Väger man in fritiden man får så blir bilen ett enkelt val för oss i vart fall. Hade vi inte värdesatt boendets placering och typ så hade det varit en helt annan sak förstås.

  Svara
  • Tack Landsbygdsbon för ett mycket intressant inlägg.

   Jag förstår helt hur ni tänker, samtidigt som jag är ganska luttrad. Jag blir skittrött då kalkylen pajar pga vattenpumpsbyte och nya vinterdäck. Och då ser man att det kanske inte är så mycket dyrare att ha en betydligt nyare bil. Och så är vi inne på frågeställningen i inlägget.

   Svara

Lämna en kommentar