Varför blev det inte Spanien eller Portugal?

Varför tar vi inte vårt sabbatsår i Spanien eller Portugal? Varför Sverige?

Snabba svaret är tid och ekonomi. Och som alltid hänger dom samman.

Ska vi kanske börja med vad vi vill åstadkomma?

En del i detta är naturligtvis att ta ett ”break”. När vi har kontroll på ekonomin, fyra fantastiska barn, alla under 12 år och fortfarande själva inte är så gamla så känns det ju mindre klokt att nöta på nu för att samla all vår ledighet i slutet på vårt liv.

retire-early-and-often

Dessutom ska vårt sabbatsår ha potentialen att leda till något nytt. Ett karriärbyte, nya kunskaper, eller upplevelser som går att omsätta i nya äventyr som själv bär sina kostnader. Det är ett lite annat mindset än att ”bränna” av en lång semester på ett år.

Ett fullt tänkbart scenario är att vi har ledigt ett år, nöter på varandra så till den milda grad att vi välkomnar årets slut, drar ihop vårt pick och pack och beger oss tillbaka till våra liv som vi lever idag. Ett annat scenario, som också är fullt möjligt, är att vi tackar för oss på den ”ordinarie” arbetsmarknaden och går på ”permanent vacation”. Nedan är en bild över hur ekonomin ser ut i Sverige med start från sommaren 2017. Kolumnen 2017 representerar därför perioden juli 2017 – juni 2018.

Kalkyl byggda på svenska förhållanden med barnbidrag, skattesats och kostnadsbild.
Kalkyl byggda på svenska förhållanden med barnbidrag, skattesats och kostnadsbild.

Du ska läsa tabellen så här: Efter vi sålt lägenheten och betalat reavinstskatten så har vi  2 631 000 kronor i fritt kapital. Det är alla våra besparingar. En del är cash, andra är redan investerade i aktier och fonder.

Pensionskapitalet är de avsättningar min arbetsgivare satt av i pension för mig. Jag kan börja ta ut av dom pengarna vid 55-års ålder. Det är 2024. Egentligen är detta oskattade pengar, men den exakta skattesatsen jag kommer få på dom pengarna är inte helt klar för mig så jag dristar mig att slå samman alla pengar till en total på 4,1 miljoner kronor. Detta är mest som en sorts referens.

Vi antar att vi lever för 14 000 kronor per månad där vi bor nu, samt att vi får barnbidrag.

Inkomster är främst föräldrapengar det första året och något litet uttag från sparad tid på jobbet. Därefter är det studiebidrag för oss två, då vi utgår från att vi ska studera på distans så mycket att vi kan ta ut kvarvarande studiebidrag vi har rätt till.

Resten är bara ren matematik. Jag har räknat på 4% avkastning enligt SWR och visat på hur vår förmögenhet varierar över åren. Vill du fördjupa dig mer kring just detta så finns mer i inlägget ”Det värsta som kan hända någon som vill bli ekonomiskt fri är att jobba för länge”.

Samma kalkyl för Spanien och Portugal blir inte alls lika aptitlig. Dels försvinner våra bidrag som är kopplade till barnen samtidigt som en del kostnader för exempelvis sjukförsäkringar i Spanien tillkommer.

Sedan ska barnen gå i skolan. Vår ansats var att de skulle gå i den lokala skolan i det land vi valde att bo i, men vi har respekt för att det är en process som kommer ta tid att få till. Det är såväl språk som rutiner för barnen och för oss som ska falla på plats. Så ett år blir en väldigt kort tid. Alternativet är då att sätta barnen i en svensk eller internationell skola, för att komma på plats och i ordning snabbare, men det innebär skolavgifter. För fyra barn är den siffran astronomisk.

Som ni förstår så blir det ingen uthållig ekonomisk kalkyl för ett liv utomlands samtidigt som vi blir klämda av tiden.

rest

Det är naturligtvis barnen som gör skillnaden. Hade vi varit själva vuxna så hade läget varit annorlunda. Men inte våldsamt mycket mer annorlunda. Det är inte så att det går att leva på någon tusenlapp i månaden i Spanien eller Portugal. Bloggaren Åsa på Bortugal.se och vi har exempelvis gjort vissa jämförelser kring matkostnaderna här och i Portugal, vilket sedan lett till diskussioner på olika forum.

Den allmänna åsikten, bland det som pratar för Spanien och Portugal, är ofta att det är billigt att leva där men alla riktiga jämförelser där riktig bokföring används visar att skillnaderna är mycket små mellan Sverige och södra Europa.

Så just nu passar Sverige oss bättre. Vi behåller bidragen för barnen, vi är kvar i samma skolsystem, vi har tillgång till gratis läkar- och tandvård och vi kan bo skitbilligt. Vi kommer dessutom igång redan i år med att köra in gården vi ska bo på.

Var det här sedan tar vägen är svårare att sia om.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

10 svar på ”Varför blev det inte Spanien eller Portugal?”

  1. Jag förstår er. Att byta språk mitt i skolgången bara för ett år kan vara rätt jobbigt. För oss har det gått bra med språket och skolan här i Portugal, men det första året är ju tuffast och det tog väl en termin innan de kunde prata och hänga med som kamraterna. För andra kan det ta längre tid. Kostnader för att ha fyra barn o svensk/internationell skola skulle väl bli 20000/månad, och så inget barnbidrag på det. Det blir kostsamma solstrålar. Jag hoppas ni får ut det ni vill av året på gården! Det ska bli så spännande att följa! Här är länken till mitt inlägg om levnadskostnader i Portugal. http://www.bortugal.se/levnadskostnader-i-portugal/

    Svara
    • Tack Åsa! Ni kom på plats fort. Vi hjälper en familj som flyttar till Sverige för att jobba och dom har en bra bit kvar innan barnen är inkörda. Då har dom varit snart 10 månader.

      Svara
  2. Kanske ett led i era tankar om enkelheten . Spänning ligger i det ovanliga äventyret blir enklare men inte mindre äventyrligt i sig. Att byta stig och att lite utmana dessa äventyrarare som väjer en annan väg. Och kanske lite genom att provocera likt monty pytons lilla tankeväckande parodi på att vara värst…..vi bodde i en skokartong på motorvägen minsann ,,,. Hoppas verkligen att du/ni sett scenen …Helena

    Svara
    • Hej Helena,

      Du har helt rätt. Dels ligger spänningen i äventyret och vi har ingen lust att ge oss in i en upplevelseinflationsbubbla.

      Jag har sett scenen! Lucky you!

      Svara
  3. Är tanken att ni bara ska leva på gården och i princip aldrig göra längre resor eller äta på restaurang osv?
    Med vänlig hälsning, Lars

    Svara
    • Hej Lars,

      Nja, vi har fyra barn, tre i skolan, och ingen naturlig barnvaktslösning så jag ser inget stort resande. Snarare är det gårdsliv som gäller.

      Vi bor i ingenstans så det blir nog inte mycket restaurangbesök heller.

      Svara
  4. Har du skrivit någon mer stans om hur/när barnbidrag och föräldrapenning slutar betalas ut?!

    Jag räknade med att man skulle kunna bo 5-6 månader utomlands, med huset i Sverige uthyrt, och få barnbidrag under tiden! Nu är ju ett halvår mycket mindre än två år förstås, men jag är ändå nyfiken!

    Är det försäkringskassan som sitter inne med svaren annars?

    Svara
    • Hej Catharina,

      Nej jag har inte skrivit mer. Det är F-kassan du ska söka info hos. Det finns nämligen rätt mycket nyanser i det här. Det är en sak om du exempelvis följer med din man på ”lång” tjänsteresa om ni har barn. En annan om ni bara är ”iväg”.

      Svara

Lämna en kommentar