Varför mindre är mer och varför det finns mer än mindre

På något vis så rann bägaren över där i 2013. Vår familj är stor, vi bodde stort, vi hade flera bilar, husvagn och jobbade heltid både jag och min sambo.

Tiden räckte inte till och jag kände mig rätt pressad. Så mitt i allt hittade jag några bloggar som pratade om minimalism och ökad livskvalité. Mycket klokt fanns att läsa där, men samtidigt var en del snudd på rituellt. Det var inte ett liv som beskrevs, utan snarare ritualer.

I takt med att jag läste mer om minimalism så dök det också upp en del bloggar som handlade om ekonomi och sparande, främst var det människor som försökte skapa ekonomiskt oberoende för att slippa ifrån tråkiga jobb och ohållbara livssituationer.

Jag läste och det visade sig att om man kombinerar sparande, enkelhet/minimalism och väldigt låga utgifter så kan man åstadkomma mycket mer i livet än vad jag förstått. Det hade aldrig funnits någon i min närhet som levt så och därför fanns det inget modell att följa.  Men ett annat liv började, ett liv där mindre är mer.

Många faktorer samverkade där i 2013. Jag hade ledsnat rejält på mitt jobb, vi hade pendlat oss feta och trötta, det stora huset sög energi och pengarna bara rusade iväg. Min sambo och jag började trevande försöka hitta olika sätt att leva enklare. Vi ville  fokusera livet mer genom att göra mindre men få mer utav det vi gjorde.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Nu är jag – eller snarare vi –  något halvår in i vår resa (det här inlägget skrevs under 2014 men jag har kompletterat med dagsaktuell info längst ned i inlägget) och har konstaterat att det finns rätt mycket kul och tänkvärt inom den idésfär av minimalister och sparare/investerar jag började läsa 2013. I korthet så ser den modell vi tagit till oss ut så här:

 • Sikta på att spara mycket. Mycket i dessa sammanhang är i storleksordningen 50% eller mer av din inkomst efter skatt.
 • Gör det mesta av det som erbjuds. Lär dig vilket fantastiskt liv det finns utan, eller med lite konsumtion. Du behöver göra stora förändringar, mycket större än de som normalt följer med råd kring sparande. För de flesta av oss är förändringarna så stora att vi gradvis måste jobba oss fram till en ny kostnadsnivå. Det är en utbildning i livet att komma dit.
 • Investera de sparade pengarna klokt och lär dig möjligheterna med investeringar på exempelvis börsen. Vi strävar efter en långsam uppbyggnad av kapital, inte någon form av spekulation.

Lyckas du få snurr på samtliga delar ovan så ändrar livet snabbt karaktär, det har vi redan sett. I grunden så handlar det om att ändra tre saker samtidigt som samverkar på ett gynnsamt sätt. Lev enklare och spara, se till att aktivt få ut mer av livet utanför konsumtion och förvalta dina pengar väl.

Resultatet kommer snabbt. Om du kan spara 50% av din inkomst så kan du jobba ett år och vara ledig ett! För många som är i en liknande situation som vi var i 2013 så låter det osannolikt. Men mindre är mer!

[su_divider top=”no”]

Tillägg 2016-11-21: Då 2014 var jag lite nykär och tänd på vår idé. Men vi hade gjort rätt mycket hårt jobb så vi var inte bara i en tankebubbla. Vi hade slitit rätt hårt för att downsiza vårt liv. Sålt och kastat massor. Flyttat. Vi hade skolat in barn på nya skolor.

Var står vi då med lite perspektiv? Det nya har blivit vardag. Vi har vant oss vid att leva helt annorlunda än tidigare. Några exempel: Jag har ett par vanliga byxor som jag kan ha på jobbet och ett par friluftsbyxor. Min sambo tror jag knappt köpt kläder i år. Barnen har i princip inte deltagit i någon betald aktivitet alls.

Vi lever rätt enkelt och börjar märka att vi har rejält mycket mer tid. Nackdelen är att vi inte fyller tiden lätt. Det här är i princip det motsatta läget mot vad vi var i förut. Förut gick livet av sig själv. Samtidigt som pengarna sprutade ut fylldes kalender med än det ena än det andra. Hade vi inget för oss så kom vi ut ändå genom att vi åkte någonstans. Tjudra barnen i bilen och så iväg! 

Det här kan lätt misstolkas som att vi inte gör något. Det är fel. Alla vi gör alltid något, åtminstone andas, annars är vi döda. Jag har ju exempelvis skrivit snart 400 inlägg på bloggen och tycker fortfarande det är väldigt kul. Men vi kommer inte ut! Och frågan börjar allt mer bli hur vi styr våra liv och nyttjar vår tid vilket jag skrev om rätt nyligen i Toppkänning.

Själv har jag känt mig piggare och mindre stressad de senaste 6 månaderna än på länge. Med fyra barn där den minsta inte är fem år ännu så är fortfarande livet begränsat, men inte nödvändigtvis lika stressigt.

En intressant del i det här är att våra könsroller hemma förstärkts och att framförallt mitt liv blivit mycket enklare. Varför det blivit så är jag lite osäker på, men att jag tillbringar mycket tid framför datorn är en aspekt.

Bo i lägenhet är en av de förändringar jag kanske funderat på mest. Där är jag väldigt splittrad i min inställning. Men det kanske får bli ett eget inlägg.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

6 svar på ”Varför mindre är mer och varför det finns mer än mindre”

 1. Jag gillar dessa inlägg jättemycket när du berättar om er resa och dina tankar och känslor. Det är verkligen lätt att spendera pengar när man är stressad, det blir en ond spiral . Vi spenderar mindre nu och har mer tid. vår dotter är frustrerad över det, då hennes kompisar gör massor av saker hela tiden: fikar och äter middag ute var-och varannan dag. Jag har inte lyckats att få henne att uppskatta att vara ute i skogen eller gå på utflykt. Huset slukar verkligen pengar och vi ska flytta till mycket mindre lägenhet. Min man tror att han kommer att sakna att pyssla med trädgård, men jag ser ”pysslandet” som ett stort energikrävande monster. Det ska bli jätteintressant att höra vad dina tankar är om att bo i lägenhet.

  Svara
  • Tack Motmiljonen!

   Det är något befriande med andras tankar om man själv ligger nära med sina egna tankegångar.

   Hur det blir för våra barn har jag berört som hastigast då och då, men jag har faktiskt ett inlägg i kväll om just detta i ett specialfall.

   Jag återkommer till lägenhetslivet!

   Svara
   • Jag tänkte också på detta – hur tror du att det kommer sig att könsrollerna förstärkts. Och på vilket sätt? Är det så att du sitter vid datorn och ”bollar” med pengarna och Aunt Tom sköter marktjänsten (du har ju ingen bil att serva)?
    Om man som kvinna väljer att göra typiska ”kvinnogrejer” så är det väl ok, så länge man inte känner att man fastnat i en fälla av diskborstar och dammsugarslangar.

    Svara

Lämna en kommentar