Varför vill vi göra så mycket när vi har så mycket att göra?

– Jag har skitmycket att göra. Massor! Jag hinner inte med!

Jag har säkert sagt den meningen själv och hört varianter av den från andra, massor av gånger.

Ändå vill jag ofta göra mer?!

Jag reagerade på mina tankar när jag var hemma och vabbade i början på månaden.

Jag hade så mycket att göra hemma, så många saker som jag faktiskt tyckte om att göra men som jag inte hunnit med. Dom kostade inget, eller väldigt lite, att utföra och det fanns egentligen inget som hindrade mig att göra det jag borde.

Dessutom: När jag gjorde dom blev jag av med måsten och livet kändes lättare.

Ändå gick jag och funderade på om jag skulle boka en skidsemester.

Sakta började jag formulera någon sorts tanke: Mina önskningar och tankar om framtiden var i konflikt med andra saker som både behövs göras och som jag ville göra.

Ett enklare liv låter tråkigt, men för mig är det också otroligt frustrerande att inte göra det som jag vill och som jag borde göra, för att jag inte hinner. Och jag lägger bit på bit på min hög med måsten så det jag inte hinner blir allt mer.

För att jag, eller vi – för det är många arbetsledare i vårt hem – tycker att jag måste göra något annat.

Ta sig ut ur ekorrhjulet, är väl förra decenniets slogan. Men till största del så verkar det som det är något jag skapar själv. Det är inget stort system, eller märkliga strukturer som gör att jag och min sambo stressar oss själva.

Jag tror inte jag, eller vi, är ensam om det här. Varför vill vi göra och köpa mer, när vi inte hinner med det vi behöver och också vill göra?

Är det därför många gillar ett enklare liv? För att vi då faktiskt gör något i stället för att springa runt och fundera på vad vi inte gör och borde göra? På något sätt kom jag att tänka på det här gamla uttrycket:

Enklare-liv

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.