Vi har skapat en medelmåttekultur : Vi ska fuska som anställda, föräldrar, respektive och livsnjutare!

Jag blev utnämnd till årets provokatör av Fantastiks Farbror Fri idag. Tack Farbror Fri! Innan dess hade jag läst att Ekologiska ägg innehåller tre gånger högre halter av miljöföroreningar än konventionella, så jag var faktiskt rätt nöjd med dagen redan innan!

Jag brukar skriva om fokus här på bloggen. Med det menar jag att vi ska styra våra pengar samt vår tid och energi på några få områden i stället för att smeta ut vårt liv och våra resurser både här och där. Jag har inte stött på någon som invänder mot den tanken.

I praktiken så strävar hela vårt samhälle efter motsatsen till individuellt fokus. Alla vill få en liten bit av dig i form av din tid och dina pengar. Det svaga fokuset som följer med det gör oss alla till otroliga medelmåttor! Se här på några exempel:

1983 sprang totalt 1 207 löpare [maraton i Sverige] under tre timmar. I dag är det bara ett par hundra som klarar samma tidsgräns. Källa DN.

Samtidigt har antalet deltagare i olika motionsevenemang ökat enormt under tidsperioden!

Nästa exempel handlar om synen på behov för ett drägligt liv och hur vi sprider ut våra pengar.

Vi har skapat en medelmåttekultur : Vi ska fuska som anställda, föräldrar, respektive och livsnjutare!
Boendeyta per person i Finland (det gick inte att hitta motsvarande snygga sammanställning för Sverige) kopplat till årtal. Ensamhushållen har ökat sin boendeyta med 20% under den tid jag varit vuxen. Källa Statistikcentralen.  

Tyvärr gick det inte att hitta en så prydlig sammanställning för Sverige som för Finland. Sverige har en något högre kvmyta per person (cirka 44 kvm) och startade kanske från ett lite mer välmående läge 1985. Trenden är dock allmängiltig för alla västländer i det jag läst. Vi bor allt större!

En större bostad är inte bara dyrare per månad. Den är också dyrare att möblera!

Bloggar i all ära men böcker är speciellt. I graferna ned framgår det att antalet som aldrig läser en bok ökar. Samtidigt minskar antalet människor som läser då och då. Det gör oss knappast till fantastiska människor!

Vi har skapat en medelmåttekultur : Vi ska fuska som anställda, föräldrar, respektive och livsnjutare!
Antalet människor som sällan eller aldrig läser en bok har ökat medan antalet inbitna läsare faktiskt ökat något vilket är kul. Källa SCB.

Sista exemplet: På våra arbetsplatser – och det är nog en ganska allmän sanning – så anses de lämpligaste cheferna vara de som har flera barn (gärna relativt små), familj, hus och en aktiv fritid. Det innebär att de som ska utveckla personalen och företaget ofta börjar med förutsättningen att de inte kan nå 40 timmars arbetsvecka. Möjligheten att lyckas med uppdraget är därför ganska litet. Det har blivit viktigare för våra företag att visa att personalen kan kombinera allt som bjuds, halvdant, än det är att vara bäst.

Om det kommer från personalens krav eller en allmän syn i samhället vet jag inte. Men helt klart skulle det bli väldigt stökigt om inte privatlivet hos de anställda hölls heligt. Om jag jämför synen på arbete relativt privatliv med när jag började jobba i industrin på slutet av 80-talet så är förändringen enorm.

Det klart inte alla gillade, eller kunde, jobba lördag förmiddag då som nu, men människor gick ju inte sönder av lite övertid.

[wp_ad_camp_2]

Det är någonstans här bloggen uppfattas som provokativ. Att säga att vi i vår familj inte styrt tid, energi och pengar optimalt kan många känna med. Att föra den insikten vidare till faktiska, och ibland drastiska val, uppfattas oftast som väldigt provokativt.

Men att inte göra val är att vara med på allt. Det omöjliggör så mycket!

Jag levde nästan 45 år i ett liv där jag lyssnade på alla, inklusive mig själv, om alla måsten. Vi var tvungna att försäkra oss; äga bil; äta speciellt; köpa prylar; åka på semester; motionera; skaffa barn; gå på babysim; renovera; fotografera och blogga; Ruta och Rota; göra karriär; dricka rödvin; gå på parmiddagar; vara delaktiga i skolan; tvinga barnen spela klarinett; åka till fjällen; hälsa på släkten; och inte minst njuta. Allt medelklassmässigt medelmåttigt!

När jag bytte vy och insåg att jag har en ansenlig mängd tid och pengar till mitt förfogande och började fundera på vad jag skulle göra med dessa två tillgångar så vände livet rejält. Visst väljer jag bart en del, men jag väljer också att fokusera. Äntligen!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.