Vi lever bara en gång – vi måste unna oss lite och faktiskt leva och det är precis det vi gör!

Senast uppdaterad

Jag är uppvuxen i en familj där vi under vissa perioder hade gott om pengar. När vi hade det så omsattes de snabbt och blev till bilar, tv-spel, datorer, filmer och framför allt dyr mat. Det blev oxfilé, dyra ostar och lördagslunch på restaurang eller värdshus. Min mor köpte också kläder. Dyra kläder. Fina kläder. Kläder som visade att hon hade råd. Det var pengarna som gjorde att vi kunde unna oss något extra.

 

[wp_ad_camp_4]

 

Men trots att vi hade gott om pengar så reste vi aldrig utomlands. Det hade krävt att mina föräldrar sparat pengar över några månader och ägnat sig åt det som i privatekonomiska sammanhang kallas för “uppskjuten konsumtion”. Alltså att de avstått något i detta nu till förmån för något senare. I vår familj fanns aldrig senare, snarare tvärtom. När vi inte hade så bra med pengar kunde vi låna från “senare” för att kunna konsumera nu. Ibland, när pengarna fanns, brände de som eld i fickan och det blev ibland nästan ett problem att omsätta de i vettiga nyttor som vi faktiskt hade nytta av.

Vår familj var inte så annorlunda – vi hade definitivt mer pengar än genomsnittet – utan de flesta människor i vår omgivning verkade agera ungefär på samma sätt. Det är inte heller något som ändrats över tid, snarare tvärtom, så de flesta människor agerar ungefär på samma sätt idag som mina föräldrar gjorde då. Pengar som kommer in omsätts i nyttor, nöje och njutning nu.

I ett sådant sammanhang är det helt naturligt att ifrågasätta de som inte använder sina pengar för att konsumera. För vi unnar oss inget. Nej, vi gör knappt något alls, enligt vissa. Livet blir trist, ointressant och onormalt. Små bostäder – 500 kvm för en familj är enligt vissa mer normalt än 100 kvm – ger en känsla av misär. Enkelheten likaså. På sociala medier har jag fått lära mig att våra två kylskåp, en frys, två datorer, två stycken platttv, en Xbox one, två bilar och allt annat vi har runt oss försätter oss i en så miserabel situation att det är att likställa med att bo i jordhåla och torka sig med kottar i rumpan. Här på bloggen, och hos delar av vår familj, uttrycks oro för att denna misär ska leda till att barnen faktiskt blir mobbade i skolan.

Att vi varit på både Astrid Lindgrens värld och Liseberg, innan ens sommarlovet börjat, är då en klen tröst. Dels för att vi gjort det på billigast möjliga vis – som de som är fattiga tvingas göra – dels för att vi varit med våra barn när andra jobbar, som vilka misslyckade White Trash människor som helst.

Jag raljerar – fast tro mig, jag är väldigt nära verkligheten – över vår situation och hur människor uppfattar den, men jag ville komma lite längre i dagens inlägg. Jag vill diskutera det så vanliga synsättet att pengar måste omsättas i snabba nyttor, nöjen och njutningar och de slutsatser – som är helt felaktiga -det leder till om enklare liv och sparande.

Myt nummer ett – Att spara och leva enkelt innebär att man gör mindre

Under fyra kvällar har vi tittat på Hunger Games med döttrarna och kusinen som är här på besök. De är långa filmer/avsnitt kring varje säsong och diskussionen som blir runt varje avsnitt tar tid. Vi har lånat filmerna. De har passerat sin popularitetstopp och det finns saker som lockar på bio i detta nu. Men det ändrar inget i sak. Filmerna är bra, ungdomarnas inlevelse och känsla är fantastisk. Det är bara att följa med och fängslas av stunden. Att titta på fyra avsnitt av Hunger Games tar någonstans mellan nio till tio timmar och slår ett biobesök i det avseendet med hästlängder.

När vi tar möjligheterna som bjuds och gör det mesta möjliga av dem så fylls våra liv utan att vi ständigt behöver hålla oss up-to-date med vad andra anser att vi ska köpa i detta nu.

Myt nummer två – Att spara och leva enkelt innebär att vi inte unnar oss något

Jag avskyr begreppet “att unna sig något” och en analys av språket ger en god förklaring till varför tycker jag. Att unna sig något handlar om att belöna sig själv. Belöning handlar i sin tur om att ge en gåva för uppvisad prestation. Alla delar handlar om externa handlingar och händelser.

Min svåger jobbar aktivt inom svensk motorsport i olika sammanhang, han blir ofta belönad med en flaska whisky för sina insatser. Det är bara det att han inte dricker sprit. Handlingen, att ge någon en flaska av en god whisky påverkas inte speciellt mycket av vad min svåger tycker om gåvan. Flaskan är vacker och den bakomliggande tanken att uppmärksamma en insats syns tydligt. Men min svågers upplevelse av gåvan blir ju lite si och så när den hamnar bland 15 oöppnade spritflaskor av olika sort och märke. Precis så fungerar det när vi “unnar oss något” själva i praktiken.

Vi börjar i andra ändan här. Vi börjar med att försöka få ut mer av det vi gör. Och ska vi göra mer så ser vi till att göra det vi njuter av, inte det som har högt signalvärde. Problemet är nästan alltid, för alla vuxna människor med karriär och barn åtminstone, att det är tiden och utdelningen – som är ett mått på kvalité i det vi gör – som är problemet.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Här unnar vi oss att njuta mer. Inte göra mer.

Det är ingen religion – det handlar om proportion och referens

Jag tycker att det är bra att spara, bland annat av skäl som jag återkommer till i stycket här nedanför, men ser ingen vits i att dö med mest pengar på banken.

Jag kan förstå och uppskatta en helg på ett Spa och anser inte att det som av någon princip ska ersättas med egenmanagerad tarmsköljning och isvaksbad.

Jag åker gärna utomlands och upplever nya kulturer och miljöer.

Jag vill känna en större lycka i livet – i vid bemärkelse – och jag vill göra det effektivt. Det finns flera andra mycket goda skäl till att leva enklare och effektivare, inte minst miljömässiga och etiska, men jag är inte här främst för bevaka de värdena. Jag är intresserad av hur jag upplever mitt liv och hur mitt liv utvecklas.

Det jag lärt mig är att det finns två delar i min känsla av lycka som jag lätt kan jobba med. Det ena handlar om effektiviteten i det jag gör. Det jag lättast tar till mig här handlar om att se och fånga de möjligheter som finns, och som jag redan bäddat för, i stället för att jaga nya belöningar. Och det handlar om att få ut mer ur det jag faktiskt gör.

Det andra området handlar om att arbeta med min referens för att känna lycka. Jag vill vara mer lycklig, inte göra det svårare att uppleva lyckan. Det här är en svårsmält sanning för många då högre krav ofta förknippas med ökad förfining, i någon mening.

Behovet av att omsätta pengar i snabba nyttor, nöjen och njutningar

I inledningen berättade jag om min barndom och den allmänna sanningen att pengar ska omsättas i snabba nyttor, nöjen och njutningar för vi ska anses leva väl. Det finns en tankemässig vurpa i det som ofta missas helt. Nämligen att man kan använda pengar till annat som också ger stort värde. Anledningen till att den otroligt viktiga informationen helt verkar försvunnit i vårt samhälle har att göra med att sparande ofta presenteras som uppskjuten konsumtion. Pengarna ska vi något tillfälle omsättas i snabba nyttor, nöjen och njutningar, det är bara frågan när. Men pengar kan användas till så mycket mer. Till att ge oss frihet och oberoende. Vi kan köpa tid. De ger oss möjlighet att forma våra liv och göra det som ligger i linje med de vi är, och mycket mycket annat.

Läsa mer

Läs gärna Onkel Toms stugas Manifest som ni hittar på nedladdningssidan.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 tankar på “Vi lever bara en gång – vi måste unna oss lite och faktiskt leva och det är precis det vi gör!”

  • Tack det samma Stenkryparen! Glad Midsommar!

   Livet erbjuder så mycket för oss idag att det mest är tanken som spökar och hindrar oss.

   Svara
 1. Det finns bara en sak jag tycker att jag unnar mig och det är ledig tid/fri tid och det är det jag behöver jobba på att tänka annorlunda omkring.
  Men jag unnar mig inte saker/resor för de pengarna går direkt till investeringar så att jag en dag kan gå ner i tid/sluta helt med inspiration från dig med flera.

  Svara
  • Hej AnnaS,

   Det är fantastiskt roligt att höra att man inspirerar till andra val.

   Varför måste du tänka annorlunda kring tid?

   Svara

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng