Vi räknar på fyra procents avkastning efter inflation, men i praktiken …

Vår portfölj har utvecklats väldigt positivt nu under en period, efter ett ganska kämpigt första halvår 2018, där vår förmögenhet mest dansat tango. Ni vet dansen där det känns som att några steg i en riktning alltid följs av lika många åt andra.

Otaliga är de som kommenterat här eller i sociala medier som talat om för oss att börsen är på väg att klappa samman och att vår ansats där vi räknar med fyra procents årlig avkastning är väck. Tre, eller två procent – då allt i form av utdelningar helst – tycker vissa känns mer vettigt.

Och visst tar vi en risk som lever på kapitalet. Visst kommer den dag då börserna faller och de pengar vi ska leva på försvinner ut i tomma intet. Men allt kommer inte vara elände jämt och det är inte heller säkert att eländet inträffar när det gör som störst skada, exempelvis tidigt i uttagsfasen.

I inledningen ser du en bild över hur vårt kapital utvecklats under ett år. Det är vår samlade portfölj där en liten del, några procent, ligger på ett sparkonto, resterande kapital är och har varit investerat i aktier. Under året har vi haft vissa bidrag och så har vi fått en saftig skatteåterbäring, så våra uttag ur portföljen har varit mycket begränsade under perioden.

Naturligtvis är det här mycket gynnsamt för oss. Att räkna på fyra procent – efter inflation – och få cirka 20 gör stor skillnad.

Slutsatsen här är inte att jag vill framhäva mig som en fantastisk kapitalförvaltare. Inte heller vill jag påstå att vi med lätthet kommer kunna leva på vårt kapital för evig tid. Nej, vad jag vill säga är att vi har gett oss själva chansen att använda våra pengar till att forma våra liv i stället för att köpa massa skit. Mot alla tyckares synpunkter om allt i från börsens upp och nedgångar, behovet av att köpa ekokiwi, det förfärliga i att flytta med barn samt vår snara undergång då vi försakade det mänskliga behovet av fjällresor. Fyra års hårdsatsning och en flytt ut i spenaten var det som krävdes. Nu äter vi egen ekomat hela dagarna. Och pengarna räcker nog till en fjällresa om det fortsätter så här.

Lärdomen är: lyssna inte bara på de som vill begränsa dig!

Läs gärna den mycket intressanta här artikeln som påstår att 100% aktieinnehav i uttagsfasen ger den lägsta sannolikheten för att pengarna ska ta slut bland de vanliga kandidaterna till förvaltningsupplägg som finns.

Eller se videon där jag förklarar hur våra simuleringar ser ut för framtiden baserat på fyra procents avkastning.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

8 tankar på “Vi räknar på fyra procents avkastning efter inflation, men i praktiken …”

 1. Ni är bättre rustade än dom flesta den dagen pengarna ev tar slut. Mat på bordet och inte en massa skulder. Finns många som skulle få det extremt jobbigt om dom förlorade jobbet eller låneräntorna steg till 6-7%. Tror olyckskorparna kan sammanfattas med ” den svenska avundsjukan “!

  Svara
  • Hej Jonas,

   Avundsjuka kan vara en del, “var vid din läst” tänk en annan. Det intressanta är hur många som egentligen inte alls vet något om sparande, kapitalförvaltning eller möjligheterna som finns att leva annorlunda råder andra ….

   Svara
 2. Bra länkning du gjort till olika statistiska strategier.

  Det som könns tryggt för er (ur min synvinkel) är att ni inte sitter sjön, ni kan lätt börja jobba igen.

  Svara
  • Kanoners! Jag kollade klippet lite och ska kolla upp hans bok. Är det något speciellt du tänker på. Jag tror ju mycket på att vi som människor ska samverka och att vi har stor potential där, men det finns en massa problem relaterat till det också.

   Svara
 3. Tack för intressant länk!

  Själva 4-procentsregeln bygger väl på riktigt mycket historiska data, inklusive de rejäla sättningarna på marknaderna under 1930- och 1970-talen. Den är inte tagen ur luften utan grundas på detaljerad backtesting.

  Jag tycker det låter som ett lite ad hoc påstående att man inte ska kunna leva på 4-procentsregeln, förutsatt att det inte är en fullständigt exotisk och obalanserad aktieportfölj man har förstås. Det största hotet tror jag är om man gör avstamp från regeln, t.ex. genom att göra ett antal större uttag då och då.

  Stå på er mot trygghetsnarkomanerna! 🙂

  Svara
  • Hej Henrik!

   Du har rätt, 4%-regeln inkludera världskrig och elände på marknaderna. Under många perioder har det gått att ha något större uttag, utan att det gått åt pipan.

   Svara

Lämna en kommentar