Vikten av privatlån med tydliga syften

Vissa lån har ett tydligt syfte. Ett bolån ska gå till att finansiera ett bostadsköp. Ett billån ska gå till att finansiera ett bilköp. Med privatlån är det annorlunda. Dessa kan ha olika syften, och ibland på en och samma gång. 

Privatlån följer inte samma riktlinjer som lån som tas med en säkerhet, t.ex. en bostad eller en bil. Privatlån ställer större krav på låntagaren och det bör finnas ett tydligt syfte till varför ett privatlån tas. 

Jämförelse och planering

De som är nya på lånemarknaden bör känna till att privatlån och blancolån är två namn för samma typ av lån. Det är ett lån som inte kräver någon säkerhet mer än att personen har en fast inkomst och inte har några större betalningsanmärkningar. Lånebeloppet kan variera från några tusenlappar till hundratusentals kronor och bör baseras på vad lånet ska användas till. Räntan tenderar att vara högre än för t.ex. bostadslån, och kan stiga upp till 25 procent. Den kan också vara så låg som 6 procent. 

För att sökande ska beviljas ett lån gör de flesta långivare en kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Det finns däremot långivare som inte gör en UC-koll. Jämförelseportalen Savestr har valt att samla lån och långivare som inte använder sig av UC för att göra en kreditupplysning. Dessa hämtar istället sina kreditupplysningar från företag som Creditsafe och Bisnode. Alla långivare måste göra en kreditupplysning innan de beviljar ett lån, men de kan ha olika syn på tidigare anmärkningar. Några kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar.   

låna för att renovera
Källa Unsplash.

Vanliga anledningar bakom privatlån

Det finns olika syften med att ta ett privatlån, några av de vanligaste är till: 

En kontantinsats: Vid ett köp av en bostad eller en bil kräver banker och långivare att en viss del av köpet ska betalas på egen hand. Vid bostadsköp är den summan aldrig mindre än 15 procent av totalbeloppet. Vid bilköp kan den vara 20 procent eller mer.

Renoveringar: Statistik från den Statistiska Centralbyrån har visat att svenskar lägger allt mer pengar på sina hem. En renovering kan finansieras antingen med ett privatlån eller genom att utöka bolånet. Privatlåneformen har däremot blivit vanligare på grund av bankernas nya amorteringskrav. 

Inbakningslån: De som har flera mindre lån och krediter har möjlighet att baka ihop alla lån till ett enda lån. Det gör att det blir enklare att hålla koll på totalsumman och kan bidra till en sänkt månadskostnad, beroende på lånets villkor och avbetalningstid. 

Bröllop: Att gifta sig kan vara en dyr historia, oavsett om man gör sitt bästa för att hålla nere kostnaderna. I genomsnitt betalar svenska brudpar 54 000 kr för den lyckliga dagen, men summan springer lätt iväg. För att hålla kostnaderna nere är det bra att sätta upp en bröllopbudget innan lånet tas. Det kommer att göra det enklare att avgöra hur stor summa som behöver lånas och se hur mycket som kan finansieras utan ett lån.

Det är viktigt att fundera över syftet med varje privatlån. Om du vet vad det ska användas till vet du hur mycket du behöver låna. Det leder i sin tur att du kan hitta de bästa villkoren, räntan och avbetalningsplanen för dig.  
 

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

4 svar på ”Vikten av privatlån med tydliga syften”

 1. Hej! Intressant inlägg om ett viktigt ämne. Dock: från bankens perspektiv förstår jag inte varför ett tydligt syfte skulle ha betydelse när det handlar om blanco. Som bank räknar jag på sannolikheten att du skall kunna betala tillbaka lånet/sannolikheten för default samt ev om det kan handla om bedrägeri – hur kommer bröllopet in i scoren? Förutom att människor som gifter sig sannolik tillhör en yngre ålderskategori och därmed har bättre score än blivande pensionärer då.

  Svara
  • Tack,

   Jag vet inte om banken bryr sig. Jag tänker mer att listan representerar lån som är mer av engångsnatur. Bilköp och större engångskostnader vid reparationer skulle kunnat vara med också.

   Svara
  • Jag gillar inte konsumtionslån och råder människor att avstå, men jag måste också vara realist. Det är kan vara helt ok att låna för att renovera, eller toppa upp handpenningen när praktik möter teori. Bröllop skulle inte jag låna till.

   Svara

Lämna en kommentar