Är du bortskämd och är du stolt över det?

Prinsessan på ärten är en saga om en prinsessa så känslig att hon kunde känna minst ärta under alla sina madrasser. Min tolkning har alltid varit att sagan har sin grund i adelns ideal under 1600-1800 talet. Under en epok där det känsliga, sofistikerade och högdragna var idealet. Kvinnor skulle svimma och män fnittrande pudra sina näsor. De välbärgade distanserade sig från pöbeln genom att tala och vara “finare”.

Underförstått är då människor som tillhör pöbeln påverkade och härdade av sina svåra livsbetingelser. De är mindre fina.

Är du bortskämd och är du stolt över det?
Det är min Max ni ser på bilden. Vi försöker hitta en balans mellan inskolning till livets verklighet och trygghet. Att skämma bort honom är inte vårt primära mål!

Sedan kom nya tider och nya ideal. Krigare, statsmän, guldgrävare, industrialister, äventyrare, forskare och ingenjörer blev de nya hjältarna.  Det som något århundrade innan varit fint hade blivit exempel på kungahusen och adelns oduglighet och förfall. Riktiga män pudrade inte längre näsan, de försökte bygga flygmaskiner eller åkte till Afrika eller Nordpolen. Det kanske fanns en och annan svimmande kvinna kvar men nationalstaten som växte sig stark i norra Europa krävde andra kvinnoideal.

Så med industrialismens intåg och krigen som följde kom andra ideal och fjolligheter och egenheter som kunde kopplas till att man var “bortskämd” blev något negativt. När jag var liten var exempelvis fortfarande en av de främsta skälsorden att säga att någon betett sig “som ett bortskämt barn”.

Men det har hänt massor sedan jag var barn och vi rusar in i en tid då fjolligheter hos vuxna och bortskämda barn är normen! Ja, bortskämda pensionärer finns det gott om det också för den delen. Ingen generation står utan skuld!

När en person ställde frågan på forumet Alltförföräldrar vad bortskämd betyder så kunde man inte ens enas om huruvida det var ett negativt eller positivt begrepp. Vi har fått en återgång till adelns syn på att en distansering från det fula i samhället är något positivt. Ett bortskämt barn har fått så mycket både i form av möjligheter, prylar och kärlek. En bortskämd vuxen är en privilegierad människa och den bortskämda pensionären som inte anser att det avbetalade hemmet ska ingå som en del i betalningsförmågan för sin egen vård vill skydda pengarna för sina efterkommande så de kan skämmas bort eller kanske bara slippa flytta.

Problemet med bortskämdheten är att den har ett pris! Med lite tur så har du en mamma och en pappa som betalar, åtminstone under en period. Eller så försöker du göra din syn på rimlig nivå till samhällets problem. Ett kollektivt problem är ju mindre betungade. Men sanningen är att ju mer bortskämd du är, ju färre frihetsgrader har du. Ju mer kraft du lägger på att skämma bort dina barn ju mindre lär du dom om livet och ju större ansvar du tar för att de ska skyddas från en det ena en det andra ju större blir din börda.

Eller så får vår natur ta smällen i form av utsläpp och skövling. Allt för vår bekvämlighet och rätt att bli bortskämda.

Men jag tycker det borde vara en rättighet att slippa bli bortskämd!

Alla har en rätt att exponeras mot livets goda och onda sidor. Alla borde få lära sig att leva nöjda som uteliggare. Inte för att alla måste leva så utan för att vi behöver kunskapen och friheten som följer med det. Att bli förälder ska ju vara en glädje inte en entré in i ett liv med 30 års prestationsångest. Till ingen nytta. Att bli pensionär ska ju vara en möjlighet inte en start på 20-års kontrollångest där inget får förändras.

Vad är det för fel på en bra köttbit och potatis till middag? Varför duger inte livet som det är i sin rena form? Varför måste vi skämma bort oss själv eller andra?

Är det bra att skämma bort någon?

Är det värt det?

Vem betalar?

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.