Sälja kläder second hand – 6 tips (mer $, mindre tid)

Att sälja kläder second hand är intressant av flera skäl. Att byta något man inte använder mot pengar är naturligtvis en del, och för många kanske den viktigaste aspekten, men miljö och hållbarhet är en annan faktor som gör att allt fler vill sälja begagnade kläder.

Sedan finns det de som säljer kläder på loppis, eller i second hand butiker, för kärleken till kläder. Tanken att någon annan begåvad person kan återuppväcka gamla plagg och ge dem liv och nytta, är vackert på något vis.

Vi i vår familj köper gärna begagnade kläder och älskar second hand butiker. Men när det gäller att sälja våra prylar så har vi kanske lite mer “mixed feelings”.

Så det här är inte ett halleluljainlägg där vi bara förmedlar hur fantastiskt det är att sälja begagnade kläder. Det här inlägget är för dig som vill hitta rätt balans mellan insats och utdelning när du säljer dina kläder second hand.

Du kommer också få handfasta råd och exempel på hur du kan göra dina annonser bättre.

Vi har, precis som många andra, blandade erfarenheter i våra säljkampanjer. Det handlar om – för att nämna några exempel:

 • annonser som inte gett en endaste spekulant
 • tjatiga köpare som krånglat och ringt
 • de mest märkliga telefonsamtal.

I bland har vi känt oss lurade. Mest av oss själva. Vi har lagt ner massor av arbete – och kanske betalat för annonser på blocket – och sammantaget har vi gjort en försäljning på 30 kronor.

Surt! 😢

En bild som påstår att det är roligare att köpa än det är att sälja kläder second hand.
Köpa är kul, men många tycker det är mindre roligt att sälja kläder second hand.

Samtidigt har vi också förstått att:

 • Vi ska se på försäljning av våra begagnade kläder som en affärstransaktion med en kund, inte som en del i vår städning.
 • Vår bild av vad som lämpar sig att sälja second hand på nätet har kanske varit skev.
 • Vi gjort dåliga annonser.
 • Vi packeterat vår vara dåligt.
 • Vi inte alltid använt rätt säljkanal.
 • Vissa gånger har vi inte varit “rätt i tiden”.
 • Vi har underskattat hur mycket sälj som krävs för att sälja en vara till visst pris.

👉 Utifrån vår kunskap har vi snickrat samman sex tips för dig som vill sälja kläder second hand.

Tips 1: Sälj det som har ett värde nu, vänta inte

Många närmar sig second hand försäljning av kläder som om det är en möjlighet att slippa problem och tjäna pengar samtidigt. Skit du inte velat röra på åratal, som inte ens får hänga i garderoben längre, ska lite hafsigt läggas ut till försäljning och då bli guldkorn med stort värde.

Det finns naturligtvis många skäl till varför köpare letar second hand kläder, och du kan hitta en köpare på en gammal frack från studenttiden, men de flesta letar inte efter utklädningskläder, saker att sy om eller fantastiska broderier från farmors tid. Det är i alla fall vår bild.

Jag tycker Instagraminlägget från Arkivet här nedanför ger en bra bild av vad vi vill se när vi går på jakt efter second hand-kläder.

Vi vill se kläder som är aktuella, rena, snygga, och dessutom förväntar vi oss att du ska “sälja varan” till oss. Det innebär att du ger relevant information om varan, tar bra bilder och ger rimlig service.

Det allra bästa är om du kan bestäm dig tidigt, helst när du köper plagget, för om du ska sälja ditt nya plagg som second hand.

I så fall är du väldigt försiktig när du använder kläderna och så sparar du allt:

 • kvitton
 • märkning
 • ettiketter
 • länkar till produktinformation på nätet.

Vi har människor i vår bekantskapskrets som säljer mycket av sina barnkläder, främst då lite dyrare kläder som overaller, som second hand på Tradera. De plagg de tänker sig använda en säsong och byta kan de till och med köpa i modeller som de uppfattar har högre andrahandsvärde. Det kan gälla valet av modeller, märken och färger.

Naturligtvis är det också bra om du kan sälja kläderna när de är i säsong.

Att barnkläderna legat till sig hos dig i tre år, kavajen värmt hängaren eller byxorna fyllt en låda i garderoben är inget som någon är villig att betala för. I stället finns det en risk för att dina saker blivit omoderna.

Den största kundnyttan du kan erbjuda är att sälja dina använda kläder så fort du kan! Då är de aktuella och relevanta. Dessutom ökar sannolikheten för att det du säljer har samma storlek, färgton och stil.

Att sälja begagnade kläder så snart du bara kan, när du inte använder dem längre, innebär också att relativt billiga kläder – sådana som kommer från HM och Lindex exempelvis – har ett värde. Det kan göra att antalet plagg som är värda att sälja ökar. Se tips 2 för mer tankar kring det.

Fler plagg, som kanske passar bra ihop, kan göra att din annons blir bättre och mer intressant, vilket i sig är positivt.

Den som är intresserade av minimalistiska tankar, och som decluttrar sitt hem regelbundet, fångar oftast vad som kan säljas av tidigt. Det är en fördel här!

Tips 2: Välj ut de varor du orkar sälja och fokusera där

För vår del så orkar vi inte sälja 5 tröjor för 15 kronor styck på nätet. Vi jobbar heltid och har fyra barn, det blir för svårt. Vi ger bort den typen av kläder.

Vi köper normalt sett inte den typen av kläder second hand heller. Vår bild är att det faktiskt inte är så många andra som gör det heller.

Men kläder vi kan få 250 kronor för, eller mer, kan vara värda att sälja. Fyra sådana plagg blir 1 000 kronor.

Genom att tidigt välja ut vilka kläder vi tror har en potential att tjäna lite pengar så minskar vi arbetsmängden och kan fokusera tid och kraft på de plagg vi vill sälja.

De innebär att vi tar bra bilder och skriver bra annonser när vi valt våra plagg.

Se ett bra exempel på annons här nedanför från Arkivet. Kläderna presenteras snyggt och du får reda på pris, märke och storlek.

View this post on Instagram

ARKIVET Östermalm Outfit 1: Orange topp hm S, 75kr Vit skjorta Arket 36, 375kr Shorts Lindex 39, 195kr Högklackade boots Zara 38, 185kr Outfit 2 och 3: Orange topp Hm S, 75kr Jeans Zara 34, 150kr Kavaj Zara S, 295kr Sneakers Adidas 42, 495kr Vit skjorta Arket 36, 375kr Outfit 4: Blommig blus Hm 40, 175kr Kavaj Zara S, 29kr Jeans Zara 34, 225kr Sandaletter Zara 41, 195kr Väska 1495kr Solglasögon Le Specs 325kr Outfit 5: Stickad topp Zara M, 150kr Jeans Zara 34, 225kr Sandaletter Zara 41, 195kr Solglasögon Le Specs 325kr Korgväska Hm 125kr Outfit 6: Stickad topp Zara M, 150kr Ganni byxor 36, 350kr Loafers Zara 39, 250kr Väska Atp 1295kr Outfit 7: Klänning Kappahl 36, 185kr Väska 1495kr Sandaletter Hm 39, 175kr Outfit 8: Klänning Kappahl 36, 185kr Kimono Lindex M, 195kr Korgväska Hm 125kr

A post shared by ARKIVET SECOND HAND (@arkivetsthlm) on

💡 Om vi inte tror att det finns några pengar att hämta så gör vi ingen halvkass insats. I stället ger vi bort kläderna då.

För att få ett grepp om vad du kan förvänta dig för pris när du säljer kläder second hand on-line så tänker vi så här ungefär:

 • 25% av nypris om du vill göra snabb affär.
 • 50% av nypris om du kan vänta lite och/eller har något mer exklusivt.

Arkivet, som jag länkat till här i Instagrambilderna, ger 40% av försäljningspriset till dig.

Om de kan få ut lite mer för plaggen än du kan – kanske 60% av nypris – så blir din ersättning kring 25% av nypris när du får pengarna i handen.

Sellpy, som är en tjänst där du bara lämnar in dina kläder för försäljning och de gör resten, ligger ibland så lågt som 0-10% av försäljningspris till dig.

Läs gärna mina erfarenheter av att köpa kläder second hand på Sellpy.

Tips 3: Marknadsför dina produkter rätt

Det finns massor av säljkanaler för dina kläder. Vår uppfattning är att finare kläder säljs bäst via Tradera, eller i bättre second hand butiker.

Facebook är värt att pröva, framför allt i lite större städer.

Blocket har en marknad för kläder, vi har provat att sälja begagnade kläder där, men jag vet inte om det är där vi börjar idag.

Om du inte lämnar in dina begagnade kläder till en butik så står du inför uppgiften att sälja kläder second hand on-line.

Då måste du ta ansvaret för att sälja och marknadsföra dina varor.

Vi tycker många slarvar med det. Att en Niketröja som finns att köpa idag på Stadium beskrivs med en enkel bild är väl ok. Men hur mycket är plagget använt och tvättat? Vad kostade tröjan ny?

Det finns fortfarande en hel del att säga som gör det lättare för mig att köpa tröjan.

Om du säljer något för 500 – 1 000 kronor kan du väl lyfta skorna ur garderoben, eller stryka blusen du ska sälja. Bara en neutral bakgrund när du tar kort gör stor skillnad för att det ska kännas proffsigare, som i exemplet här nedanför.

Bilden här ovanför är enkel, samtidigt säger den en hel del. Både i bild och text.

Vi kan se att det sitter ettiketter på, vilket märke det är på kläderna, hur de kan användas och hur olika vanliga färgtoner ser ut att fungera tillsammans. Vi kan också tydligt se vilka storlekar vi pratar om samt pris.

Men tänk på: Exemplen här är för att locka dig till en fysisk butik och marknadsföringskanalen är helt bildbaserad.

Om du bara säljer via nätet så får gärna annonserna vara ännu tydligare.

Först måste du säkerställa att vi kan hitta varan. Se bilden från Tradera här nedanför.

Sälja kläder second hand - 6 tips (mer $, mindre tid)
Här ser du alla sökmöjligheter på Tradera. Se till att du hamnar i rätt kategori, att du har en bra sökterm och att eventuella varumärken är rättstavade.

Sökorden är viktiga att få med i annonsen. Sätt dig in i vad du skulle skriva in om du skulle köpa motsvarande plagg. Vinteroverall storlek 134, skinnjacka Large och balklänning storlek 54 är bra startpunkter.

I själva annonsen ser 👀 vi också gärna:

 • att det framgår att varan är äkta om det är viktigt (kvitton är bra)
 • om något är slitet
 • vad det är för tyg och vilka tvättråd som ges
 • var vi kan läsa mer på nätet
 • om du har kvitto och vad nypris för plagget var.

Så, fixar du innehållet i annonsen så har du kommit en bit på väg.

Det är dags att börja fundera på tidpunkten för din försäljning. Löningshelgen är den helg som är bäst för dig som vill sälja begagnade kläder enligt många. Och sedan tidigare har vi tipsat om att du gärna får sälja i säsong.

Bonustips: Hänvisa till andra annonser du har ute om du säljer mer än ett plagg på Tradera exempelvis.

Här är fler bra tips för dig som vill sälja kläder på Tradera.

Tips 4: Sälj fler kläder åt gången

Vi säljer inte enkla barnkläder styckevis. Vi lägger samman dem i en bunt och säljer ett paket.

Ibland följer det här med tjat från potentiella köpare som bara vill köpa en del i vårt paket. Så det kan bli lite svårare att sälja kläderna.

Men för oss kan paketet vara skillnaden som gör det möjligt att sälja kläder second hand på ett rimligt vis.

Men tänk på kundnyttan då du gör det här.

Det kan inte bara vara bra för dig med ett större paket kläder. Om du försöker pressa ut mer pengar ur en vara, den som har ett värde kanske, genom att läga till skräp så har du små chanser att lyckas. De flesta genomskådar det.

Det ska vara en helhet där alla delar ger kunden värde. Dessutom så får du som säljare nog räkna med att ge lagom mängdrabatt.

Tips 5: Sälj inte – Byt eller låna

För våra barn 🚼 har vi köpt väldigt lite kläder, åtminstone periodvis, i stället har vi arbetat med olika former av byteshandel. Helt i linje med vad vi sagt tidigare så är det ofta inte så intressant att läga tid på billiga slitna barnkläder om du har svårt att få tid och energi att räcka till.

Försök byta med de som har vettiga bytesvaror.

Med det sagt kan det ta lite tid att hitta rätt familjer att byta med, om du själv har något av värde.

Jag vet inte varför, många kanske tycker pengar är “otrevligt bland bekanta”, men det kan gå mycket lättare att byta kläder bland vänner och släkt än att sälja. Inte minst barnkläder då.

Även våra tonåringar cirkulerar kläder enligt bytesprincipen rätt mycket. De lånar också en del kläder för olika tillfällen av varandra och sina kompisar. Det fungerar bra tycker vi.

Tips 6: Ha kul 😀

Om du säljer kläder second hand för att vara präktig, eller för att kunna visa på din goda förmåga att sköta privatekonomin, så blir det lätt ett måste till i vardagen.

Om du då har ont om tid, och detta bara blir en tidstjuv, så säljer du second hand kläder på nätet en eller två gånger. Sedan orkar du nog inte mer.

Men kan du hitta lite mer rätt, kanske genom att sälja färre plagg, där värdet på varje plag är lite högre, så kan second hand försäljning av kläder bli betydligt mer belönande.

Att sälja kläder second hand kan då ge lite extra pengar och själva försäljningsprocessen kan vara spännande och kul.

Tipsen här går lite i varandra. Tips 1 exempelvis handlade om att du inte ska låta dina kläder ligga glömda och gömda lång tid innan du säljer dem. Vår erfarenhet är att det är roligare att sälja kläder som mentalt är aktuella för dig. Så följer du det rådet får du lite extra energi på köpet och det blir roligare.

Och du! Visst kommer du stöta på en och annan märklig person. Men det gör alla säljare, varje dag, utan att gå sönder. 💪

Hitta fler inlägg om att köpa och sälja second hand kläder

Vill du bli riktigt bra på att sälja begagnade kläder?

Övning ger färdighet! Det gäller inte bara själva försäljningsdelen, utan se till att köpa en del av dina kläder second hand. Då lär du dig hur budgivningarna fungerar, vad som är bra annonser och vad du uppskattar och fastnar på när du söker kläder.

Läs gärna min ultimata guide – blygsamt va? – för dig som vill köpa kläder second hand.

Det är faktiskt ganska naturligt att köpa och sälja kläder samtidigt om du ändå hänger på Tradera av ett skäl.

Det gäller inte minst barnkläder. Tänk att när det är dags att köpa overaller till barnen på hösten så är det också dags att sälja förra årets exemplar.

Och varför inte sälja begagnade kläder du ledsnat på samtidigt som du letar nya second hand fynd till dig själv.

Är Sellpy ett bra sätt att sälja second hand-kläder on-line?

Vi förstår varför Sellpy (en tjänst som erbjuder sig att sälja dina second hand kläder) kör med sin slogan “Vi säljer det du inte orkar sälja själv!”.

Vår invändning är att Sellpy ofta gör ett relativt dåligt jobb med att marknadsföra dina kläder. De tillför inte heller någon säljkanal av värde tycker vi. De tjänster de erbjuder tar de dessutom bra betalt för.

Om du ska tjäna några pengar på att sälja kläder second hand så går inte ekvationen ihop. För att det ska bli något över för dig krävs fantastisk marknadsföring, bra säljkanaler, gott rykte och låga omkostnader.

Vi har inget emot Sellpy och kan handla via dem, men vi rekommenderar ingen att sälja via den kanalen. Bor du i Stockholm så tycker vi Arkivet erbjuder en bättre tjänst om du vill låta någon annan sälja dina begagnade kläder.

En bild med texten: Sälj dina begagnade kläder så snart som möjligt när du slutat använda dem
Det är inte så många plagg som vinner på att “ligga till sig”. Sälj därför dina begagnade kläder så snart som du slutat använda dem.

👍 Sammanfattning

 • Försök skifta tankesätt från att sälja avlagda kläder till att sälja kläder som är aktuella. Sälj det du inte använder så snart som möjligt.
 • Att sälja kläder second hand underlättas om du börja med rätt förväntningar och smart väljer de plagg som känns rimligt att lägga tid på. När du blir mer varm i kläderna som säljare kan du ta ut svängarna lite mer.
 • Ge bort kläder som inte känns relevant att sälja. Lägg ingen tid på dem.
 • Lägg tid på att marknadsföra plagget vettigt. Sätt dig i säljarens sits! Du kommer sannolikt få belöning för mödan.
 • Tänk utanför boxen. Kombinera kläder som hör samman och sälj fler en ett plagg åt gången. Byt kläder och låna.
 • Ha kul!
 • Skilj inte på köp och säljtillfällen. När du säljer kläder second hand så är det samma plattform och gränssnitt som du kan köpa kläder i. Slå två flugor i en smäll!
 • Sellpy och motsvarande tjänster har fortfarande en bra bit kvar innan de kan erbjuda värde för dig som säljare. Fysiska second hand butiker verkar fungera bättre, åtminstone i storstan.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.