Spara pengar

Det här började som en riktig spara pengar blogg back in the days. Därför kommer du hitta massor av inlägg i den här kategorin.

En del inlägg är skrivna helt utifrån oss själva och vår familjs resa, medan en del är skrivna mer allmänt för dig som vill komma igång och spara för att förbättra din privatekonomi.

Samtidigt som vi varit extremt fokuserade i vårt sparande, och spara pengar förhållandevis extremt, så har vi aldrig varit speciellt intresserade av att bajsa borta, eller i bostadsrättsföreningens lokaler, som vissa andra extremsparare.

Vi har snarare börjat med att ifrågasätta vår konsumtion, eller vårt behov av konsumtion. Det är lite av den här bloggens signum.

Vi blev riktigt duktiga på att spara pengar till slut. Vissa månader sparade vi mer än halva vår lön.

Vårt sparande har gett oss möjligheter till att sluta arbeta och bo på en gård under några år. Det har också gjort det möjligt att köpa en bra bostad i Stockholm.

Vi har fått känna glädjen i att spara samman till en miljon kronor och mer.

Spara extremt har blivit ett liv där pengar blir över

Även om vi idag inte är lika extrema i vårt sparande, vi har snarare skapat ett liv som kräver mindre pengar än vi tjänar så vi sparar inte så aktivt, så anser vi att spara pengar i vardagen är viktigt.

Du behöver inte ens lägga pengar på hög genom sparande. Det är ett värde i sig att fokusera de pengar du har på några få områden i stället för att sprida pengarna vitt och brett som de flesta oftast gör.

Det är exempelvis ett tema som jag brukar föra fram när jag skriver om att göra budgetar.

Spara pengar – Göra budget

Här hittar du de inlägg jag skrivit om att göra budget:

Spartips

Jag har skrivit ett inlägg som heter 12 tips om du vill leva enklare och spara pengar. Där hittar du en övergripande beskrivning över hur vi ser på sparande.

I vår sparresa så ifrågasatte vi våra försäkringar och det har blivit ett och annat kontroversiellt inlägg kring värdet och behovet av försäkringar.

Börja gärna genom att läsa om hur vi ser på behovet av personförsäkringar.

Spara på matkostnaderna

Det är väldigt få som börjar intressera sig för sparande som inte också börjar fundera över sina matkostnader.

Här hittar du alla inlägg jag skrivit om hur vi arbetat med våra matkostnader. Där hittar du exempelvis detaljerade nedbrytningar av våra matkostnader som gjorde att vi förstod vad det var som kostade pengar.

Alla inlägg om att spara pengar

Synonym pengamaskin

Synonym Pengamaskin – Vad är en pengamaskin?

Synonymer till pengamaskin är: investeringar som ger kassaflöden; aktieportfölj; passiva inkomster. Begreppet används ofta i bloggar, på sociala medier av de som skriver om investeringar och privatekonomi. Vad är en…