fbpx

Sabbatsår från jobbet – Vi tog två år ledigt

Senast uppdaterad

Funderar du på att ta ett sabbatsår från jobbet? Bra, då har du kommit rätt! Här får du veta hur vi tänkt och resonerat när vi tagit sabbatsår som vuxna från ekorrhjul och måsten. Du får också tips på hur du mentalt och praktiskt kan förbereda dig inför ditt sabbatsår, eller avbrott från arbetslivet, och lite om för- respektive nackdelar med olika sätt att köpa tid för sina pengar.

Nu har jag dessutom lagt till hur vi i efterhand upplevde vår tid som lediga och hur det var att återgå till arbetslivet efter vårt sabbatsår från arbetslivet. Så i det här inlägget får du veta hur vi tänkte innan, hur vi genomförde vårt sabbatsår från jobbet och vad som hänt efter det. Jag hoppas att du ska ha nytta av att hitta all information på ett ställe, även om det ibland kan vara lite svårt att hänga med i vad som är dåtid, nutid och framtid.

Kan jag behålla mitt jobb när jag tar sabbatsår eller måste jag säga upp mig?

Du kan alltid ansöka om tjänstledighet och om du jobbar hos en lite större arbetsgivare är de vana vid den typen av frågor. Men du har ingen rätt att få tjänstledigt, med ett undantag: studier. Därför kan sättet du ber om tjänstledigt vara avgörande för om du får ledigt eller inte. Försök orientera dig om hur din arbetsplats fungerar.

Studieledighet - ett sätt att ta ledigt som bjuder på flera fördelar

För studier så måste arbetsgivaren ge dig ledigt - inte direkt dock - men hur det här görs skiljer från företag till företag. Vi kunde exempelvis få ledigheten signerad innan vi kommit in på utbildningen/utbildningarna, vilket inte är självklart. Studier på annan ort gör också att man har giltigt skäl att exempelvis hyra ut bostadsrätter i andra hand. Under studierna kan du ha rätt till bidrag och lån, CSN inbetalningarna stoppas också.

Hur påverkar ett sabbatsår från jobbet mina möjligheter på arbetsmarknaden framöver?

Det går inte att bedöma generellt, men överdriv inte problemen. Fråga dig exempelvis om den som varit föräldraledig lite extra aldrig mer får jobb? Eller är den som följer med sin partner på utlandstjänsgöring för evigt dömd till arbetslöshet? Självklart är det inte så!

Vi i vår familj har tagit två sabbatsår från jobbet. Två år på raken alltså. Vi vred och vände på olika tankar och önskningar och diskuterade hur vi skulle kunna anpassa våra liv för att få en paus från ekorrhjulet. I den här processen kom vi fram till att en längre ledighet “mitt i livet” skulle passa oss bra. Det gör att vi tar vara på tiden här och nu, innan vi fyllt femtio och barnen är i åldern 5 – 13 år.

Vi kan nog säga att vi är en del av FIRE-rörelsen – en grupp som strävar efter ekonomisk frihet och tidig pension – men i stället för att skjuta iväg all ledighet mot slutet av vårt arbetsliv, då vi gjort oss ekonomiskt oberoende, så valde vi att ta ledigt mitt i livet. Annars hade våra barn hunnit bli vuxna och vår situation hade hunnit ändrats, från småbarnsföräldrar, till något annat.

Se gärna videon här nedanför så får du lite extra inblickar i vårt liv och våra tankar.

Hur kommer man fram till att man vill ta ett sabbatsår från arbetet?

Livssituation, karriär, familj, ekonomi och idéen om vad man ska göra under sitt sabbatsår är alla faktorer som påverkar valet. Det är det korta svaret, nedanför får du ett något längre svar som beskriver hur vi resonerade.

Sabbatsår från jobbet
Vi spelar inte färdigt och går hem, vi tar bara vila inför andra halvlek.

När jag skriver den här delen av inlägget så fyller jag snart 49 år. När vi började den här resan så var jag ungefär 44 år. Då, för fem år sedan, tänkte jag att jag inte skulle jobba längre än 10 år till i den miljö jag var i då. Det var helt enkelt inte kul längre.

10 år fram i tiden skulle jag vara i närheten av 55 år och med ett avgångsvederlag från min arbetsgivare – säg en årslön – och a-kassa under 450 dagar efter jag slutat, så skulle jag kunna komma en bra bit över 55 års ålder innan jag började ta av sparpengarna och eventuell avtalspension.

Jag och min sambo skulle vara fria att göra vad vi ville på dagarna och vi skulle helt kunna leva på vårt kapital utan några problem.

Härliga tankar att se sig själv som fri och förmögen, där i framtiden. Men det fanns egentligen inte så mycket substans bakom drömmarna. Inget talade för att jag skulle få ett avgångsvederlag och bli uppsagd när det passade mig, eller att jag skulle kunna få en behaglig period på a-kassans bekostnad.

Ekonomiskt stöd från samhället var var kanske inget direkt krav för att jag skulle kunna slutat jobba vid 55, men det hade varit bra grädde på moset. Och att sluta förr än senare hade ju naturligtvis varit kanon!

Sabbatsår från jobbet :: Att använda lite ekonomisk frihet här och nu

Men det var långt fram ledigheten skulle komma. 10 år är en väldigt lång tid och det hinner hända massor under den tiden. Därför var det just bara drömmar.

Men det finns fler problem i tanken om en fjärran ekonomisk frihet och tidig pension som är mycket mer centrala och viktiga. Här är några:

  1. Jag ser inga större problem med att jobba mellan 57-65 års ålder. Jag är hellre ledig nu eftersom jag bland annat vill träna, tävla och uppleva mer än idag. Jag skulle också kunna tänka mig att studera igen. Att vänta med det till 57 känns fel.
  2. Jag är inte så sugen på att helt sluta jobba då jobb kan ha en hel del positiva sidoeffekter, förutom inkomst. Jag skulle dock vilja komma bort från verkstadsindustrins öppna kontorslandskap, ofta i lokaler som till och med saknade fönster.
  3. Arbetssituation jag hade ledde ingenstans, i stället blev den bara mer och mer cementerad i takt att jag blev mer och mer specialiserad och instängd i min roll. En roll som var krävande men med mycket små karriärsmöjligheter.

Sammantaget kändes det för enkelspårigt att bara köra ner huvudet och “köra på” i tio år till. Det hade bara gjort att jag kommit ut som 10 år “sämre” till ingen nytta.

En omställning här och nu känns mer rätt och då både jag och min sambo springer hårt i ekorrhjulet, med fyra barn och heltidsarbete, så är vi ganska så “slaka” i slutet på dagen. Lite ledigt skulle inte skada!

I det här sammanhanget hade vi alltså att välja på att jobba på i tio år och eventuellt checka ut från arbetsmarknaden för gott, eller ta ett eller två års sabbatsår från arbetslivet i närtid.

Ju mer vi jobbade med frågeställningen ju mer övertygade blev vi att vi ville ha ledigt här och nu i stället för att skjuta iväg en ledighet långt fram i tiden. Det behövdes inte heller om vi kunde hålla i pengarna. I själva verket så samverkar vår önskan om ett enklare liv och vår förmåga att leva sparsamt med varandra så att vi kan agera relativt snabbt.

Vi insåg att vi kunde köpa tid för pengarna redan nu – men sedan

När vi väl accepterat att det var möjligt att vara lediga i närtid så dök frågeställningarna upp om var vi skulle bege oss på vår ledighet och vad vi skulle göra. Vi funderade också kring hur sabbatsåren skulle hänga samman med livet efter.

Kanske skulle vi säga upp oss och satsa på att etablera oss på någon annan plats på jorden. Vi drömde främst om Spanien och Portugal. Vi började till och med att läsa språk på kvällstid och förberedde oss för ett liv utomlands. Men något var inte helt rätt. Dels så skulle steget vara stort rent allmänt för oss, det skulle innebära att vi skippade möjligheten till tjänstledigt och dessutom skulle vi flytta till ett annat land.

Det skulle också vara ekonomiskt ofördelaktigt att lämna Sverige. Barnbidrag, vår föräldraledighet, fri skolgång och det allmänna försäkringssystemet vi har i Sverige gör skillnad när man som vi har fyra barn. Du kan läsa mer här kring ekonomin och våra tankar där.

Men det som fick oss att svänga mest tror jag trots allt var frågan vad vi ville göra under vår ledighet. Ville vi lägga ett år på att komma på plats i en ny miljö eller ville vi lägga den tiden på det som vi tidigare försakat i ekorrhjulet. Det som fått vänta under alla år var ju personlig utveckling, träning, projekt, tid med barnen och bara njuta av vardagen.

Att leva ett drömliv i Spanien lockade, men ärligt: aldrig hade vi känt att skola in barn på spansk skola var det våra liv saknade.

Därför blev det hela en kompromiss. Vi skaffade oss ett äventyr i Sverige på en liten gård där vi studerar och odlar vårt oberoende.

Vad ska du göra på ett sabbatsår?

Det här – att fokusera på vad man vill göra nu – är lite av poängen med att ta ledigt nu, eller åtminstone tänka här och nu. Om du längtar efter något annat än det du har så är det otroligt intressant att sätta sig ner och tvinga sig själva att formulera vad “något annat” faktiskt är.

Utifrån vår erfarenhet så skulle jag säga att du, eller ni, inte ska ta i för hårt. Ett sabbatsår som innebär lyxliv på Bahamas, med barnen på internationell skola, riskerar att bli för svårt och plastigt själlöst.

Längre, långt bort, dyrt eller äventyrligt är inte självklart bättre. Inte så att det behöver vara fel, men det är olika saker med olika värde. Vi tog inte ledigt för att åka på ett stort äventyr som så, även om vi faktiskt varit äventyrligare än de flesta i vår omgivning, utan vi tog ledigt från arbetsliv, dagishämtning och övertid för vår egen skull.

Studieledigt är en bra kompromiss för oss här och nu

Vi valde att ta studieledigt. Det finns flera skäl till att det är ett bra sätt att ta ett år ledigt. Dels ger det lagstadgade möjligheter att få tjänstledigt, rätt till bidrag och pausade CSN-betalningar.

Men den viktigaste delen var att studier är belönande. Speciellt för den som sprungit på i ekorrhjulet i 20 år.

Vi har studerat på distans och det har fungerat långt över förväntan. Videon ovan berättar mer om vad studierna innebär praktiskt och vad vi läst och varför.

Att flytta framtid till nutid är otroligt belönande

Om det är något jag vill lyfta fram kring vår resa så här långt så är det inte det smarta i att göra det man önskar här och nu i stället för att vänta på någon fjärran framtid i ekonomiskt överflöd.

I stället är det själva processen som följer med att ta ledigt och göra ett avbrott i vardagen, som är den stora belöningen och behållningen.

Den processen ska inte vänta om man har möjlighet. I stället ska den få tid och plats så snart som möjligt. Att få forma ett liv utanför ekorrhjulet är inte bara belönande, det kräver att vi lyssnar och förstår saker om oss själva som vi inte tidigare behövt bry oss om eller ta ställning till. Och så får vi lite andra vyer där livet innehåller andra sanningar.

Vi blev helt enkelt lite klokare genom att göra det vi gjorde och vi uppskattar vardagslivet mer idag, efter vi varit lediga.

Påverkar ett sabbatsår från arbetet karriärsmöjligheterna i framtiden?

Det är en fråga som är omöjlig att besvara. Det går inte att förutsäga hur en framtida rekryterare eller chef ser på valet att vara ledig under en period. Det du väljer att göra under ditt sabbatsår kommer naturligtvis också påverka framtiden. Det är exempelvis svårt att se att studier skulle vara en belastning för den som vill få nya möjligheter i arbetslivet.

Så det finns inget allmänt svar, men det går att reflektera lite kring trender och tidsperspektiv.

Att vara borta från arbetsmarknaden ett år motsvarar en något förlängd föräldraledighet. Jag tror inte det är många idag som tror att en sådan frånvaro innebär att arbetsmarknaden helt går förlorad och att all kompetens hinner bli föråldrad och utdaterad.

Vissa arbetsgivare kommer säkert läsa in negativa signaler i att du tar ledigt, men det finns också en motsatt trend. Att ta ledigt när arbetslivet inte är belönande sänder signaler om att man faktiskt närmar sig arbete och arbetslivet med lust och ambition. Ledighet signalerar också att man tar ansvar för sig själv och sitt liv.

Ett alternativ till att ta sabbatsår från jobbet är att gå ned i arbetstid

Vi har fyra barn och vi har till och från experimenterat med att gå ner i arbetstid som en del i att skapa en enklare tillvaro och ett mer hållbart privat- och arbetsliv.

Här har jag skrivit en jämförelse mellan tre olika sätt att ta ledigt från arbetslivet, helt eller i delar.

Att gå ner i arbetstid är absolut ett alternativ till ett sabbatsår, men ger inte samma frihet och möjligheter att exempelvis bosätta sig var som helst. Inte heller är det möjligt att helt komma ifrån en arbetssituation man kanske tröttnat på.

Låt det hända!

Vill du läsa mer?

Då tycker jag du ska ladda ned den e-bok jag skrivit som heter “Lev Rikt” som handlar om att köpa tid för sina pengar. Korta perioder eller långa. Som ung eller gammal. Där får du mer detaljerad information och hjälp med att räkna på hur ekonomin fungerar om du vill jobba ihop pengar för ett års ledighet.

Kategorier Övrigt

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng