Sabbatsår från jobbet – Vi tog två år ledigt | Tips och Råd

Funderar du på att ta ett sabbatsår från jobbet, kanske för att resa eller bara vara med barnen? Bra, då har du kommit rätt! Här får du veta hur vi tänkt och resonerat när vi tagit sabbatsår som vuxna från ekorrhjul och måsten. Du får också tips på hur du mentalt och praktiskt kan förbereda dig inför ditt sabbatsår, eller avbrott från arbetslivet.

Att ta ett sabbatsår från jobbet innebär för oss att vi tar ledigt från vardagen, mitt i karriären, under en period. Vi gör det utan att bränna alla brorar till det gamla. Det är en paus som vi återkommer från. Ett sabbatsår som vuxen kan ge dig möjligheten att äga din tid under en period.

Nu har jag dessutom lagt till hur vi, så här i efterhand upplevde vår tid som lediga från jobbet utan lön. Vi pratar också om hur det var att återgå till arbetslivet efter vårt sabbatsår.

Så i det här inlägget får du veta hur vi tänkte innan, hur vi genomförde vårt sabbatsår från jobbet och vad som hänt efter det. Jag hoppas att du ska ha nytta av att hitta all information på ett ställe, även om det ibland kan vara lite svårt att hänga med i vad som är dåtid, nutid och framtid.

Viktiga punkter för dig som vill ta ett sabbatsår från jobbet

Det här är punkter som är viktiga att ha koll på när du ska ta ditt sabbatsår:

 • När ska du ta ditt sabbatsår? Finns det tidpunkter som är bättre eller sämre? Hur lång framförhållning måste du ha? Ska du ha sabbatsår med barn? Hur ser deras skolgång ut?
 • Ekonomin – Hur mycket pengar behöver du och hur ser dina möjligheter ut att försörja dig på ditt sabbatsår?
 • Hur tänker du ta sabbatsår rent praktiskt från din arbetsgivare? Det finns olika metoder. Det enklast är naturligtvis om du har möjlighet att ta tjänstledigt, men det är inte självklart att din arbetsgivare godkänner det. Det är väldigt olika.
 • Vad ska du göra på ditt sabbatsår? Vad är syftet och målet? Samtidigt som det här är viktigt så ska du naturligtvis inte göra det för svårt för dig.
 • Är du själv eller är det ett sabbatsår med familjen eller sambon?

De ekonomiska aspekterna som följer av att man tar ledigt från jobbet utan lön går vi inte in på i detalj här (vi gör en översiktskalkyl här). Jag har skrivit en hel e-bok, som du kan ladda hem gratis, som handlar om hur du kan räkna och resonera kring ekonomin när du vill ta ledigt och leva på dina besparingar.

Du laddar ner boken gratis här.

En handskriven bild som säger att du kan ta ett sabbatsår från jobbet och var fet, lat och osocial.
Ta ett sabbatsår från jobbet och var dig själv en stund 🕴️

Sabbatsår med familjen i stället för pengar på hög

i i vår familj har tagit två sabbatsår från jobbet. Två år på raken alltså. Vi vred och vände på olika tankar och önskningar och diskuterade hur vi skulle kunna anpassa våra liv för att få en paus, eller kanske rent av ta oss ur ekorrhjulet.

I den här processen kom vi fram till att en längre ledighet ”mitt i livet” skulle passa oss bra. Det gör att vi tar vara på tiden här och nu, innan vi fyllt femtio och barnen är i åldern 5 – 13 år.

Vi kan nog säga att vi är en del av FIRE-rörelsen – en grupp som strävar efter ekonomisk frihet och tidig pension – men i stället för att skjuta iväg all ledighet mot slutet av vårt arbetsliv, då vi gjort oss ekonomiskt oberoende, så valde vi att ta ledigt mitt i livet.

För de flesta är ekonomiskt obereonde och exit från arbetsmarknaden något ouppnåligt eller inte önskvärt. Men att ta ledigt från jobbet något år utan lön, för att resa eller bygga sitt egna hus, kan kännas betydligt mer relevant. Det är egentligen den typen av sabbatsår vi pratar om här, även om vi kanske var mer sökande kring vad vi ville göra.

Här kan du läsa mer om det ställe vi levde på under våra sabbatsår.

Läs gärna inlägget om varför vi började jobba igen efter två år.

Hur mycket pengar behövs för att man ska kunna ta ett sabbatsår?

Det beror naturligtvis helt på vad du har för kostnader och hur du tänker leva under tiden. Jag minns hur jag en gång fick en kommentar på sociala medier om att två år ledigt kostar minst en miljon kronor.

Vi levde för cirka 20 000 kronor i månaden och då hade vi barnbidrag på nästan 7 000 kronor och bitvis studiemedel på ungefär lika mycket.

I princip levde vi på avkastningen av vårt kapital under våra sabbatsår.

Det här visar att ekonomin är viktig. Men det kanske mest intressanta sättet att räkna på möjligheten att ta ledigt från jobbet utan lön är att använda begreppet sparkvot.

Sparkvoten anger hur stor andel av din lön efter skatt som du kan spara. Om du har en sparkvot på 50% så sparar du hälften av din lön. Då kan du också vara ledigt från jobbet utan lön varannat år!

Att spara 50% av lönen kan verka tufft, men för ett par innebär det att man lever på en persons lön. Det går faktiskt alldeles utmärkt oftast.

De som pratar om att spara mycket gör det ofta i ett sammanhang av att man ska bygga sig en förmögenhet och leva på den. Men vi tycker alltså att du inte behöver sikta så långt bort i tiden.

Varför blev det sabbatsår för oss och vad avgjorde tidpunkt?

Livssituation, karriär, familj, ekonomi och idéen om vad ett sabbatsår kan bidra med var alla faktorer som påverkade oss. Vi blev allt mer övertygade om att vi hade möjligheten att göra något kul mitt i livet.

Tyvärr, vi är ute och lever och är snart tillbaka säger skylten. Den skulle kunna sitta på en dörr till en affär. Det är så vi ser på ett sabbatsår från jobbet
Vi spelar inte färdigt och går hem, vi tar bara vila inför andra halvlek.

Våra tankar kring ekonomisk frihet och oberoende hade gjort att vi redan ställt om vårt liv och blivit supersparare i någon mening, så när vi började fundera kring vårt sabbatsår så hade vi ekonomin på plats.

Det påverkade oss mycket i våra tankar. Dels för att vi hade pengar på banken, men också för att vi lärt oss leva så mycket bättre på mycket lägre utgifter.

Så när var det läge? Om vi utgick ifrån att vi skulle vara borta från abetslivet i två år så ville vi vara åter och på plats i ”det vanliga livet” då vår äldsta dotter började gymnasiet. Det är hösten 2020.

Där vi startade så innebar det att vi antingen skulle vara lediga sommaren 2017 till sommaren 2019, eller sommaren 2018 till sommaren 2020.

För de övriga barnen så fungerade det bättre att börja sommaren 2017 – då började exempelvis vår näst yngsta 1:an. Så det var barnens skolgång som styrde våra tidpunkter.

Hur tar man timeout från jobbet? – Att ta tjänstledigt

Du kan alltid fråga din arbetsgivare om tjänstledigt utan lön. I vårt fall så var vi inte övertygade om att våra arbetsgivae skulle bevilja vår ledighet så vi ansökte om ledigt för studier.

Vi sökte ledigt ganska långt i förväg, innan vi ens visste att vi skulle komma in på några stidier. Eftersom vi ville kombinera vår ledighet med en flytt – och försäljning av vår bostad – så var vi tvungna att ha lite framförhållning.

Våra arbetsgivare köpte det, även om de nog tekniskt sett kunde bråkat om det.

Du vet bäst hur din arbetsgivare fungerar och hur din närmste chef tänker. Agera utifrån det.

I ditt sammanhang kanske det är ovanligt att människor tar tjänstledigt, men sett till samhället totalt så är det inget märkligt.

Studieledigt är en bra kompromiss för oss här och nu

Vi valde alltså att ta studieledigt. Av texten precis ovanför kan det verka som att det främst handlade om en teknikalitet, men så var det inte.

Det finns flera skäl till att det är ett bra sätt att ta ett år ledigt. Dels ger det lagstadgade möjligheter att få tjänstledigt, rätt till bidrag och pausade CSN-betalningar.

Men den viktigaste delen var att studier är belönande. Speciellt för den som sprungit på i ekorrhjulet i 20 år.

Vi ville få möjligheten att lära lite nytt. Jag läste exempelvis kreativt skrivande – i princip en form av författarskap – på Universitetet.

Vi har studerat på distans och det har fungerat långt över förväntan. Videon ovan berättar mer om vad studierna innebär praktiskt och vad vi läst och varför.

Vad ska du göra på ett sabbatsår?

Det här – att fokusera på vad man vill göra nu – är lite av poängen med att ta ett sabbatsår i närtid. Det tvingar oss att tänka här och nu.

Om du längtar efter något annat än det du har, så är det otroligt intressant att sätta sig ner och tvinga sig själva att formulera vad ”något annat” faktiskt är.

Utifrån vår erfarenhet så skulle jag säga att du, eller ni, inte ska ta i för hårt. Ett sabbatsår som innebär lyxliv på Bahamas, med barnen på internationell skola, riskerar att bli för svårt och plastigt själlöst.

Längre, långt bort, dyrt eller äventyrligt är inte självklart bättre. Inte så att det behöver vara fel, men det är olika saker med olika värde. Vi tog inte ledigt för att åka på ett stort äventyr som så, även om vi faktiskt varit äventyrligare än de flesta i vår omgivning, utan vi tog ledigt från arbetsliv, dagishämtning och övertid för vår egen skull.

Samtidigt var det inte helt enkelt. Vi funderade och spekulerad massor. Vi har skrivit ett separat inlägg om hur vi hittade rätt när vi försökte välja vad vi skulle göra på vårt sabbatsår.

Läs gärna intervjuerna jag gjorde som en del i researchen:

Sabbatsår med familjen eller partnern

Om du inte är själv utan ska leva ditt sabbatsår med någon annan, kanske ska du ha sabbatsår med familjen, så står du inför nya utmaningar.

Jag och min sambo hade inte så svårt att samsas när vi planerat sabbatsår med familjen, men hur man bäst hanterar en önskad förändring när partnern inte vill vara med är nog en av de vanligaste frågorna. Läs gärna det länkade inlägget så får du lära dig mer.

Sedan är det barnen. Om du vill använda ditt sabbatsår för att uppleva något nytt så är det sannolikt så att ni ska flytta. Att flytta med barn är inte helt enkelt. I synnerhet inte att flytta med tonårsdöttrar.

För oss är det en form av frihet att kunna förändra, men att flytta barn från skolan och sitt sammanhang har kostat på. I det länkade inlägget kan du läsa mer om våra erfarenheter.

Påverkar ett sabbatsår från arbetet karriärsmöjligheterna i framtiden?

Det är en fråga som är ganska vanlig, men omöjlig att besvara. Det går inte att förutsäga hur en framtida rekryterare eller chef ser på valet att vara ledig under en period.

Det du väljer att göra under ditt sabbatsår kommer naturligtvis också påverka framtiden. Det är exempelvis svårt att se att studier skulle vara en belastning för den som vill få nya möjligheter i arbetslivet.

Så det finns inget allmänt svar, men det går att reflektera lite kring trender och tidsperspektiv.

Att vara borta från arbetsmarknaden ett år motsvarar en något förlängd föräldraledighet. Jag tror inte det är många idag som tror att en sådan frånvaro innebär att arbetsmarknaden helt går förlorad och att all kompetens hinner bli föråldrad och utdaterad.

Rent tekniskt så ger ett sabbatsår från arbetslivet, om det är i form av tjänstledighet, ett hål i tidslinjen på ditt CV.

Vissa arbetsgivare kommer säkert läsa in negativa signaler i att du tar ledigt, men det finns också en motsatt trend. Att ta ledigt när arbetslivet inte är belönande sänder signaler om att man faktiskt närmar sig arbete och arbetslivet med lust och ambition. Ledighet signalerar också att man tar ansvar för sig själv och sitt liv.

Vi bytte jobb i och med att vi återgick till arbetslivet. Vi flyttade också till en annan stad. Vi lyckades med den omställningen. Visst har det funnits en del frågor kring våra val, men vanligtvis har vi haft bra svar.

Ska jag vara ärlig så uppfattade jag nästan det som att våra tilltänkta arbetsgivare var mer konfunderade över att vi skulle flytta från Småland till Stockholm. Det lät tydligen svårt.

Fler saker som talar för att ta sabbatsår från jobbet

Använd lite ekonomisk frihet här och nu i stället för i framtiden!

Vi kommer inte ifrån det, vi börjde den här resan i en önskan om att bli ekonomiskt oberoende och det var det som gav oss verktygen i någon mening. Så vi måste ta några minuter till för att relatera idén om att ta ledigt från jobbet utan lön i något år, till idén om tidig pension.

Om det inte är relevant för dig så hoppar du över stycket.

Sabbatsår från jobbet – För och nackdelar relativt ekonomiskt oberoende

Fördelar
 • Ledig här och nu, mitt i karriären med familj och barn.
 • Kräver ingen exit från arbetsmarknaden.
 • Ett sabbatsår, och det det medför, handlar mer om att fokusera på resan, inte ett fjärran mål.
Nackdelar
 • Ett sabbatsår skjuter på den ekonomiska friheten.
 • Ett sabbatsår är inte självklart en grund för något nytt. Det går inte att bygga något större och mer beständigt om man ska återgå till det ”vanliga livet” efter ett år.
 • Ett sabbatsår bygger på välvilja från arbetsgivaren.

Sammantaget kändes det för enkelspårigt att bara köra ner huvudet och ”köra på” i tio år till när vi tittade på de möjligheter som gavs. Det hade bara gjort att jag kommit ut som 10 år ”sämre” till ingen nytta.

En omställning här och nu känns mer rätt och då både jag och min sambo springer hårt i ekorrhjulet, med fyra barn och heltidsarbete, så är vi ganska så ”slaka” i slutet på dagen. Lite ledigt skulle inte skada!

I det här sammanhanget hade vi alltså att välja på att jobba på i tio år och eventuellt checka ut från arbetsmarknaden för gott, eller ta ett eller två års sabbatsår från arbetslivet i närtid.

Ju mer vi jobbade med frågeställningen ju mer övertygade blev vi att vi ville ha ledigt här och nu i stället för att skjuta iväg en ledighet långt fram i tiden. Det behövdes inte heller om vi kunde hålla i pengarna. I själva verket så samverkar vår önskan om ett enklare liv och vår förmåga att leva sparsamt med varandra så att vi kan agera relativt snabbt.

Vi insåg att vi kunde köpa tid för pengarna redan nu – men sedan?

När vi väl accepterat att det var möjligt att vara lediga i närtid så dök frågeställningarna upp om var vi skulle bege oss på vår ledighet och vad vi skulle göra. Vi funderade också kring hur sabbatsåren skulle hänga samman med livet efter.

Kanske skulle vi säga upp oss och satsa på att etablera oss på någon annan plats på jorden. Vi drömde främst om Spanien och Portugal. Vi började till och med att läsa språk på kvällstid och förberedde oss för ett liv utomlands.

Men något var inte helt rätt. Dels så skulle steget vara stort rent allmänt för oss, det skulle innebära att vi skippade möjligheten till tjänstledigt och dessutom skulle vi flytta till ett annat land.

Det skulle också vara ekonomiskt ofördelaktigt att lämna Sverige. Barnbidrag, vår föräldraledighet, fri skolgång och det allmänna försäkringssystemet vi har i Sverige gör skillnad när man som vi har fyra barn. Du kan läsa mer här kring ekonomin och våra tankar där.

Men det som fick oss att svänga mest tror jag trots allt var frågan vad vi ville göra under vår ledighet.

Ville vi lägga ett år på att komma på plats i en ny miljö, eller ville vi lägga den tiden på det som vi tidigare försakat i ekorrhjulet. Det som fått vänta under alla år var ju personlig utveckling, träning, projekt, tid med barnen och bara njuta av vardagen.

Att leva ett drömliv i Spanien lockade, men ärligt: aldrig hade vi känt att skola in barn på spansk skola var det våra liv saknade.

Därför blev det hela en kompromiss. Vi skaffade oss ett äventyr i Sverige på en liten gård där vi studerar och odlar vårt oberoende.

Att flytta framtid till nutid är otroligt belönande

Om det är något jag vill lyfta fram kring vår resa så här långt så är det inte det smarta i att göra det man önskar här och nu, i stället för att vänta på någon fjärran framtid i ekonomiskt överflöd.

Det är själva processen som följer med att ta ledigt och göra ett avbrott i vardagen, som är den stora belöningen och behållningen.

Den processen ska inte vänta om man har möjlighet. I stället ska den få tid och plats så snart som möjligt. Att få forma ett liv utanför ekorrhjulet är inte bara belönande, det kräver att vi lyssnar och förstår saker om oss själva som vi inte tidigare behövt bry oss om eller ta ställning till.

Och så får vi lite andra vyer där livet innehåller andra sanningar.

Vi blev helt enkelt lite klokare genom att göra det vi gjorde och vi uppskattar vardagslivet mer idag, efter vi varit lediga.

Eftersom vi hela tiden refererar till tidig pension så är det också värt att lyfta fram att det finns ekonomiska fördelar med att jobba när man blir lite äldre och i stället vara ledig nu.

Ett alternativ till att ta sabbatsår från jobbet är att gå ned i arbetstid

Vi har fyra barn och vi har till och från experimenterat med att gå ner i arbetstid som en del i att skapa en enklare tillvaro och ett mer hållbart privat- och arbetsliv.

Här har jag skrivit en jämförelse mellan tre olika sätt att ta ledigt från arbetslivet, helt eller i delar.

Att gå ner i arbetstid är absolut ett alternativ till ett sabbatsår, men ger inte samma frihet och möjligheter att exempelvis bosätta sig var som helst. Inte heller är det möjligt att helt komma ifrån en arbetssituation man kanske tröttnat på.

Låt det hända!

Vanliga frågor

Kan jag behålla mitt jobb när jag tar sabbatsår eller måste jag säga upp mig?

Du kan alltid ansöka om tjänstledighet och om du jobbar hos en lite större arbetsgivare är de vana vid den typen av frågor. Men du har ingen rätt att få tjänstledigt, med ett undantag: studier. Därför kan sättet du ber om tjänstledigt vara avgörande för om du får ledigt eller inte. Försök orientera dig om hur din arbetsplats fungerar.

Kan jag ta timeout från jobbet?

Du kan alltid ansöka om tjänstledighet. För studier har du viss rätt att vara ledig, men i det allmänna fallet så är inte arbetsgivaren skydlig att ge dig ledigt.

Hur påverkar ett sabbatsår från jobbet mina möjligheter på arbetsmarknaden framöver?

Det går inte att bedöma generellt, men överdriv inte problemen. Fråga dig exempelvis om den som varit föräldraledig lite extra aldrig mer får jobb? Eller är den som följer med sin partner på utlandstjänsgöring för evigt dömd till arbetslöshet? Självklart är det inte så!

Vill du läsa mer?

Då tycker jag du ska ladda ned den e-bok jag skrivit som heter ”Lev Rikt” som handlar om att köpa tid för sina pengar. Korta perioder eller långa. Som ung eller gammal. Där får du mer detaljerad information och hjälp med att räkna på hur ekonomin fungerar om du vill jobba ihop pengar för ett års ledighet.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar