Hur mycket kan man tjäna på att blogga i Sverige?

Du kan tjäna pengar på en blogg på många olika sätt. Det som bestämmer hur mycket du tjänar på din blogg är hur bra du är på att tjäna pengar på dina besökare och hur många besökare du har.

Den genomsnittliga inkomsten per besökare mäter vi i något som kallas EPMV – Earnings per Milli Visitors (Inkomst per 1000 unika bloggbesökare).

Hur mycket tjänar vi på 1000 bloggbesökare?

Hur mycket du kan tjäna på en blogg beror på en rad faktorer. Vi kommer här presentera ett gäng sådan faktorer men redan här kan vi säga att du sannolikt hamnar någonstans mellan 20 – 400 kronor per 1000 besökare till bloggen.

Det är ett stort spann. Om du tjänar 20 kronor per 1000 besökare så tjänar du 20 kronor om dagen – 6000 på en månad – innan skatt på en blogg med 1 000 dagliga besökare. Det är en blogg med ungefär 30 000 besökare i månaden.

Det är en rätt stor blogg och det är ganska lite pengar.

Vi vill dessutom att det är 30 000 unika besökare till bloggen, om det är samma 1 000 personer som kommer tillbaka varje dag så blir inkomsterna lägre.

Om du istället tjänar 400 kronor per dag så är det 12 000 kronor i månaden före skatt. Det är pengar som gör skillnad!

30 000 unika besökare per månad till en blogg är ganska mycket. Det är viktigt att komma ihåg.

Det som avgör om du tjänar 20 kronor eller 400 kronor är sätten du tjänar pengar på, vilken typ av blogg du har och hur du lyckas matcha dina besökare och dina sätt att tjäna pengar på smart.

Mer besökare till en blogg är inte självklart bättre om de som besöker bloggen inte är kunder. Men med det sagt så är det trots allt ofta lättare att tjäna mer per besökare ju fler besökare vi har.

Vi återkommer till det senare.

Vad menar vi med att blogga?

Först, innan vi går vidare med hur mycket vi kan tjäna, så måste vi reda ut lite begrepp.

När vi pratar om bloggar här så pratar vi främst om nisch-bloggar. Med det menar vi bloggar som handlar om ett speciellt ämne, som fokuserar på en speciell nisch av något slag.

 • Exempel på nischbloggar är:
 • Finansbloggar
 • Gör-det-själv-bloggar
 • Smink och modebloggar
 • Träningsbloggar
 • Matlagningsbloggar

Den här typen av bloggar erbjuder typiskt:

 • Inspiration
 • Svar på vanliga frågor
 • Information
 • Tips och tricks

i någon form.

Om du söker information via Google, eller läser en blogg på ett företags hemsida, så kommer du väldigt snabbt träffa på den här typen av blogg. Så det är ingen ny typ av blogg vi pratar om här.

Samtidigt så tänker sig kanske många att en blogg är ett flöde där bloggaren uttrycker sina tankar och åsikter löpande som många politiska bloggare gör.

Eller var tog alla livsstilsbloggare och influencers vägen, de som beskriver och delar med sig av sina liv?

Det vi säger här om nischbloggar, både om hur mycket och hur vi tjänar pengar, är sant för alla typer av bloggar.

Men när vi pratar åsikter och influencers så är det personen bakom som står i fokus. När vi pratar nisch-bloggar så är det området och innehållet som är i fokus.

Många som är framgångsrika kombinerar ofta sin personliga blogg med att ha ett ganska starkt fokus på ett område i någon mening. Det finns flera influencers som pratar om smink eller träning exempelvis.

Det finns också de som startar som nisch-bloggare i någon mening men som litar starkt på sin personlighet i det de gör. Här finns många inom matlagningsområdet exempelvis.

Hur som, vi kommer diskutera nisch-bloggar här fortsättningsvis.

Nisch-bloggar är passiva inkomster

En nisch-blogg bygger vi ofta på en WordPress-plattform och vi försöker få så mycket trafik som möjligt via olika sökmotorer så som Google och Bing.

På så sätt så gör vi mycket av arbetet en gång och tjänar sedan pengar månade efter månad.

Det gör att även om varje blogg inte tjänar speciellt mycket pengar så uppvägs det av att vi inte behöver lägga så mycket tid på bloggen heller. Det blir en form av passiv inkomst.

Det gör att vi kan ha flera nisch-bloggar parallellt och det är ofta genom att kombinera flera hemsidor som vi kan tjäna bra med pengar.

Hur mycket kan vi tjäna på att blogga?

Vi var inne på det förut. Vi pratar om ett stort spann på 20 – 400 kronor per 1000 unika besökare när vi pratar om hur mycket vi kan tjäna på att blogga.

En blogg som tjänar 400 kronor per 1 000 besökare tjänar sannolikt sina pengar via flera olika kanaler, så som:

 • Annonser
 • Samarbetet – Sponsrade inlägg
 • Affiliatelänkar

Det krävs också att vi är i en nisch som betalar bra. Exempel på sådan nischer är finans, träning och gör-det-själv.

Spel och böcker är områden som betalar dåligt.

En blogg som tjänar 400 kronor i månaden har sannolikt mer än 1 000 besökare om dagen, det krävs ofta viss volym för att få tillgång till samarbeten och bra annonsnätverk.

Med 2 000 besökare om dagen så tjänar en sådan blogg ungefär 800 kronor om dagen. Det blir 24 000 kronor i månaden – före skatt och arbetsgivaravgifter.

Det är pengar som du kan tjäna genom att jobba hemifrån och du kan kombinera flera sådan bloggar samtidigt.

Det gör bloggandet väldigt intressant som extrainkomst eller kanske fast inkomst i framtiden.

En större blogg, inom en bra nisch, som bara använder sig av annonser tjänar sannolikt kring 150 kronor er 1 000 besökare. Det gör 4 500 kronor i månaden.

Sådana bloggar är lätt att driva flera samtidigt.

Bloggar som månad efter månad genererar pengar har naturligtvis ett värde och åtminstone i USA finns det idag en marknad för handel med lönsamma bloggar vilket gör det möjligt att investera i bloggar.

Bästa sättet att tjäna pengar på att blogga

Vi har tre nisch-bloggar och föredrar annonser före allt annat.

Det är för att det krävs väldigt lite insats från oss för att tjäna pengar på vårt innehåll.

Annonser kräver inte heller att vi utformar våra inlägg för att de ska ”konvertera” – det vill säga vi behöver inte få besökare att köpa något – och de kräver inget underhåll.

Alternativet är affiliate-länkar. Det kan vara mycket lönsamt men kräver mer.

Vi har också jobbat med egna produkter i form av böcker och poddar, men det har varit mycket svårt att få lönsamt.

Ska vi blogga på svenska eller engelska?

Det finns mycket som talar för att blogga på engelska.

Annonsintäkterna är högre, det finns fler och bättre affiliate-program och antalet läsare är otroligt mycket större.

Tyvärr är konkurrensen också mycket högre.

Hur mycket tid måste vi lägga ner på en blogg?

Att skriva inlägg och skapa en blogg från första början tar tid.

I princip finns det ingen gräns för hur mycket du kan lägga på en blogg när du skapar innehåll och på olika sätt marknadsför bloggen.

Men vi ska säga att övning ger färdighet. Efter ett tag kan du skriva bra inlägg på någon timme eller två.

Men när bloggen väl är på plats så krävs ofta väldigt lite tid. Det gäller i synnerhet bloggar som tjänar pengar via banner-annonsering.

Hur kan vi göra vår blogg framgångsrik?

Att starta och driva en nisch-blogg handlar till stor del om entreprenörskap.

Det krävs också att du lär dig en rad olika färdigheter som sökmotoroptimering, skriva bra innehåll och sköta en WordPress-installation.

Vi har skrivit mer om hur du på bästa sätt kan tjäna pengar på en blogg i det länkade inlägget.

Vanliga misstag nybörjare gör

Att skapa en blogg tar tid, kräver massor av arbete och det tar lång tid innan vi ser resultatet av vårt arbete.

De vanligaste misstagen en nybörjare gör är därför nästan alltid kopplade till att man:

 • Ger upp för tidigt
 • Lägger ner för lite tid och energi på bloggen
 • Inte är tillräckligt frekvent och ihärdig i sitt postande

Utöver det så är det lätt att falla i fällan om att skriva inlägg som handlar om det du vill prata om. Kanske är det aktuella ämnen som många läser när du faktiskt skriver inlägget.

Men att skapa en nisch-site handlar mycket om att skapa inlägg som lever över tid och som besvarar frågor som människor söker svar på.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar