Rubriken kan luras lite.
Så bara för att vara tydlig: Jag tycker inte att du ska välja mellan SAVR eller Avanza. Du ska använda båda bankerna när du förvaltar ditt sparande.
Lite av en spoiler kanske, dessutom direkt i inledningen! 🤦♂️ Men häng med så får du veta mer!
SAVR är en nischad aktör med ett mycket bra erbjudande – och föredömlig app – för dig som vill investera i aktivt förvaltade fonder. Avanza är bredare i sitt utbud och kan inte ersättas av SAVR. Att välja mellan SAVR eller Avanza handlar därför om att hitta rätt produkter hos rätt aktör.
Innan vi går vidare så ska jag säga att jag valt Avanza som referens när jag jämför SAVR mot andra banker i det här inlägget. Det är för att de är marknadsledande, men det är lika relevant att diskutera jämförelser mellan SAVR och Nordnet, eller varför inte Nordea. Resultatet skulle inte bli annorlunda.
Avanzas erbjudande är på så vis inte unikt.
Detsamma gäller inte SAVR. Det kan finnas en konkurrent i form av Alpcot – som jag inte undersökt i detalj – men till jag helt greppat vad de erbjuder så säger jag att SAVR är själv med sin prissättning och affärsmodell i Sverige.
Rätta mig gärna i kommentarerna om jag har fel!
Det finns idag ingen etablerad nischbank som erbjuder Avanzas bredd och SAVRs prismodell samtidigt.
Sammantaget betyder det att inlägget inte blir så mycket av en duell – SAVR vs. Avanza typ – utan det handlar om att hitta rätt balans och använda båda leverantörerna smart.

Därför ska du välja SAVR
Vi börjar med att titta på SAVR i relation till Avanza.
Så här beskriver SAVR själva sin affärsmodell:
SAVR återbetalar hela den provision vi får från fonderna direkt till dig som kund.
Saxat från savr.se
Istället för att basera sin affär på provision från fondbolagen, som Avanza gör, så tar SAVR ut en plattformsavgift i form av en fast kostnad. Den kostnaden är idag 0,09%.
Normalt sett är provisionen, som SAVR återför till oss, betydligt högre än 0,09%. Då är SAVR det rätta valet för oss i vår fondinvestering.
Läs gärna min detaljerade analys och recension av SAVR här. Där kan du läsa mer om prisjämförelser, rekommenderade fonder och mer allmän tankar kring SAVRs tjänst.
Därför ska du välja Avanza
Om vi då, på samma sätt som tidigare, i stället håller upp Avanza i skenet av SAVR så tycker jag att vi får följande sammanställning.
Avanzas styrka är i någon mån dess bredd och förmåga. De är dessutom billigare än traditionella banker i allt de erbjuder, skulle jag säga.
Det är speciellt kul att ETFerna fått lite mer plats i utbudet på senare tid. SAVRs prismodell fungerar inte på ETFer och där får vi säga att det är fördel Avanza.
Jag har gjort en jämförelse mellan ETFer och fonder – vilket du ska välja och när – i det här inlägget. Läs gärna det!
Lästips: Hur ska vi utvärdera en indexfond?– Det här måste du titta på när du väljer indexfond!

SAVR eller Avanza – Vi använder båda genom att …
Aktivt förvaltade fonder, som i dagsläget är vårt förstahandsval när vi investerar, köper vi på SAVR.
Aktier – och i framtiden sannolikt ETFer – äger vi genom Avanza. Där har vi även ett sparkonto som ger kring 0,6 % ränta, som vi ibland använder.
På sikt kommer vi att ha fler konton och äga fler produkter på Avanza. Där kommer vi sannolikt också vara mer aktiva.
Men ganska snart kommer att ha mer pengar hos SAVR om skillnaden i pris fortsätter vara så stor som den är.
Om du undrar om det är en risk, så säg jag nej.
Avanza eller SAVR – Trygghetsperspektiv
Min bedömning är att det inte finns några skäl – ur ett riskperspektiv – att skilja det två bankerna åt. De lyder under samma regelverk och SAVR har vidtagit en hel del åtgärder, utöver det lagar och regler anger, för att säkra en tjänst som är lika säker som övriga bankers.
Det sker tekniskt genom ett samarbete med bolaget Fondab. FondaAB är en mycket etablerad leverantör av tjänster kring fondhandel.
Så i en jämförelse mellan SAVR och Avanza så är inte tryggheten en faktor vi behöver väga in.
Orkar vi verkligen med två, eller flera, banker
Det är superenkelt att skaffa sig ett konto på SAVR och nästan lika enkelt är det på Avanza. Så tröskeln för den som vill skaffa sig ett konto är låg. Men orkar vi ha pengarna på fler ställen än ett?
Realtid skrev i en krönika att ”Tråkigt SAVR – Billigast är inte alltid bäst”, och där hävdar man att de flesta av oss inte vill ha mer än en leverantör när vi handlar med aktier och fonder.
Priset räcker inte som motiv för att vi fondsparare ska välja SAVR i stället för Avanza, hävdar man.
För min personliga del så handlar jag inte aktivt med fonder. Jag är också till viss del förbi behovet av att varje dag gå in och titta på hur mina investeringar tappat eller ökat i värde. Så för mig så spelar det väldigt liten roll vilken app jag använder, eller om jag har två.
Men nu har jag min vanliga bank, Avanza och SAVR. Det klart, någon gång tar det sannolikt stopp.
Inloggning med Mobilt BankID gör dock livet ganska enkelt så nog klarar jag några appar allt.
Sammanfattning. Det är enkelt att rekommendera både Avanza och SAVR för dig som vill investera för framtiden. Du behöver inte välja!
Läs mer
Jag har skrivit, och fortsätter skriva, massor för dig som är intresserad av att investera dina pengar klokt. Här är några exempel där du kan fortsätta läsa:
Är det en bra investering att låna ut pengar via Lendify? Jag är skeptisk, vilket du kommer se om du läser inlägget. Om du vill investera i P2P-lösningar så tycker jag Savelend är bättre.
Jag har både indexfonder och aktiva fonder. Kunde allmänt tänka mig att att byta till Savr, men valde att stanna kvar på Avanza just för att de inte har indexfonder och vill ha allt samlat. Men som du säger så kan man ju ha de aktiva fonderna till mindre kostnad där. Byter inte ofta längre och investerar inget nytt heller. Obalansering varje år. Har dock flyttat lite mer till aktiva fonder, bla MS och några branschfonder. Funderar också på om jag ska bli lite mer aktiv i byten och ombalansering av aktiva fonder. Avanza får ticka på, så är jag mer aktiv på SAVR.
Har dock inte räknat på hur mycket jag skulle spara. Över tid blir det säkert en del kanske.
Hej Martin,
Känns inget vidare att ha flera konton att logga in på inledningsvis, men ganska snart blir det en app som andra i mobilen.
Besparingen kanske inte är superstor om du ser till en enskild transaktion eller fond, men det är ränta-på-ränta-effekten vi vill åt och all friktion där är av ondo! 🙂