SAVR eller Avanza – Så här fördelar vi våra pengar mellan dem

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för SAVR

SAVR vs Avanza. Låter som en stor match mellan stora drakar, där en går ut som vinnare.

Så är det inte här! Det är snarare lite David mot Goliath och det behöver inte heller finnas endast en vinnare.

För att vara tydlig redan här: Jag tycker inte att du ska välja mellan SAVR eller Avanza. Du ska använda båda bankerna när du förvaltar ditt sparande.

Lite av en spoiler kanske, dessutom direkt i inledningen! 🤦‍♂️ Men häng med så får du veta mer!

SAVR är en nischad aktör med ett mycket bra erbjudande – och föredömlig app – för dig som vill investera i fonder. Kanske främst aktivt förvaltade sådana. Avanza är bredare i sitt utbud och kan inte ersättas av SAVR. Att välja mellan SAVR eller Avanza handlar därför om att hitta rätt produkter hos rätt aktör.

Att handla och äga fonder

SAVR är en leverantör som ger dig lägre förvaltningsavgifter – också kallat fondavgifter – på dina fonder. Låga fondavgifter är en mycket viktig del i sparande och kapitalförvaltning och på så vis erbjuder SAVR något som är intressant för alla.

Fondutbudet är brett, med många populära och välkända fonder, och fondsparande är något som passar alla.

Prisjämförelse på fondavgifter hos Avanza, Alpcot och SAVR.

FondSAVRAlpcotAvanza
Storebrand Global Multifactor0,70%0,60%0,77%
Coeli Global Select1,03%1,14%1,64%

Som du ser så finns det mycket pengar att tjäna på att välja rätt leverantör av aktivt förvaltade fonder.

Fondavgifterna minskar hos traditionella banker

Med det sagt så finns det många som konkurrerar med låga priser på fondsidan hos de traditionella digitala bankerna. Inte självklart genom lägre fondavgifter utan genom att helt nya produkter som uppstått på senare år. Exempel på det är:

I exemplen ovan så är fondavgiften snudd på obefintlig trots att produkterna finns hos Avanza.

På så vis kan det finnas alternativa lösningar hos de traditionella bankerna som kan konkurrera i pris med motsvarande, eller liknande fonder, på SAVR.

Avanza har också svarat på konkurrensen genom att sänka fondavgifterna för dig med lågt sparkapital.

Men min bedömning är trots det att SAVR har sin nisch. Storebrand Global Multifactor som är en mycket bra, smart och populär fond, med låg fondavgift, blir trots allt billigare på SAVR när du kommit en bit i sparandet.

Läs gärna inlägget där vi jämför olika typer av fondsparande.

Prispressare på fonder eller komplett digital bank

Innan vi går vidare så ska jag säga att jag valt Avanza som referens när jag jämför SAVR mot andra banker i det här inlägget. Det är för att de är marknadsledande, men det är lika relevant att diskutera jämförelser mellan SAVR och Nordnet, eller varför inte Nordea. Resultatet skulle inte bli annorlunda.

Avanzas erbjudande är på så vis inte unikt.

Detsamma gäller inte SAVR. Det finns en konkurrent i form av Alpcot – som jag inte undersökt i detalj – men i de jämförelser jag gjort så kan jag trots allt säga att SAVR är själv med sin prissättning i Sverige.

Det finns idag ingen etablerad nischbank som erbjuder Avanzas bredd och SAVRs prismodell samtidigt.

Sammantaget betyder det att inlägget inte blir så mycket av en duell – SAVR vs Avanza – utan det handlar om att hitta rätt balans och använda båda leverantörerna smart, som vi redan varit inne på.

En skylt som säger "SAVR är bra för dig som vill investera i aktivt förvaltade fonder".
SAVRs erbjudande är spetsigt, men attraktivt.

Därför ska du välja SAVR

Vi börjar med att titta på SAVR i relation till Avanza.

Fördelar
 • 1 300 fonder.
 • Attraktiv prissättning och enkel transparent prismodell.
 • Bra app med inlogg via BankID.
Nackdelar
 • Endast fonder, vilket inte ger ett komplett utbud.
 • Inte lika mycket matnyttig information på webb-platsen som Avanza.

Så här beskriver SAVR själva sin affärsmodell:

SAVR återbetalar hela den provision vi får från fonderna direkt till dig som kund.

Saxat från savr.se

Istället för att basera sin affär på provision från fondbolagen, som Avanza gör, så tar SAVR ut en plattformsavgift i form av en fast kostnad. Den kostnaden är idag 0,09%.

Normalt sett är provisionen, som SAVR återför till oss, betydligt högre än 0,09%. Då är SAVR det rätta valet för oss i vår fondinvestering.

Läs gärna min detaljerade analys och recension av SAVR här. Där kan du läsa mer om prisjämförelser, rekommenderade fonder och mer allmän tankar kring SAVRs tjänst.

Notera att det inte tillkommer några extra avgifter vid köp och sälj av fonder.

Därför ska du välja Avanza

Om vi då, på samma sätt som tidigare, i stället håller upp Avanza i skenet av SAVR så tycker jag att vi får följande sammanställning.

Fördelar
 • 1 300 fonder + ETFer, aktier och certifikat.
 • Fonder med gratis, eller snudd på gratis förvaltningskostnad.
 • Erbjuder belåning.
 • Bra app och en webb-plats med mycket information. Stödjer inlogg via BankID.
Nackdelar
 • Dyrare än SAVR på många fonder.

Avanzas styrka är i någon mån dess bredd och förmåga. De är dessutom billigare än traditionella banker i allt de erbjuder, skulle jag säga.

Det är speciellt kul att ETFerna fått lite mer plats i utbudet på senare tid. SAVRs prismodell fungerar inte på ETFer och där får vi säga att det är fördel Avanza.

Jag har gjort en jämförelse mellan ETFer och fonder – vilket du ska välja och när – i det här inlägget. Läs gärna det!

Lästips: Hur ska vi utvärdera en indexfond?– Det här måste du titta på när du väljer indexfond!

En bild som säger "Avanza är en one stop shop för dig som är intresserad av investeringar".
Avanza har bredd som främsta fördel.

SAVR vs Avanza – Vi använder båda genom att …

När det kommer till att investera i aktivt förvaltade fonder, som i dagsläget är vårt förstahandsval när vi investerar, köper vi på SAVR.

Aktier och ETFer äger vi genom Avanza.

På sikt kommer vi att ha fler konton och äga fler produkter på Avanza. Där kommer vi sannolikt också vara mer aktiva.

Men ganska snart kommer att ha mer pengar hos SAVR om skillnaden i pris fortsätter vara så stor som den är.

Om du undrar om det är en risk, så säg jag nej.

Avanza eller SAVR – Trygghetsperspektiv

Min bedömning är att det inte finns några skäl – ur ett riskperspektiv – att skilja det två bankerna åt. De lyder under samma regelverk och SAVR har vidtagit en hel del åtgärder, utöver det lagar och regler anger, för att säkra en tjänst som är lika säker som övriga bankers.

Det sker tekniskt genom ett samarbete med bolaget Fondab. FondaAB är en mycket etablerad leverantör av tjänster kring fondhandel.

Så i en jämförelse mellan SAVR och Avanza så är inte tryggheten en faktor vi behöver väga in.

Orkar vi verkligen med två, eller flera, banker

Det är superenkelt att skaffa sig ett konto på SAVR och nästan lika enkelt är det på Avanza. Så tröskeln för den som vill skaffa sig ett konto är låg. Men orkar vi ha pengarna på fler ställen än ett?

Realtid skrev i en krönika att ”Tråkigt SAVR – Billigast är inte alltid bäst”, och där hävdar man att de flesta av oss inte vill ha mer än en leverantör när vi handlar med aktier och fonder.

Priset räcker inte som motiv för att vi fondsparare ska välja SAVR i stället för Avanza, hävdar man.

För min personliga del så handlar jag inte aktivt med fonder. Jag är också till viss del förbi behovet av att varje dag gå in och titta på hur mina investeringar tappat eller ökat i värde. Så för mig så spelar det väldigt liten roll vilken app jag använder, eller om jag har två.

Men nu har jag min vanliga bank, Avanza och SAVR. Det klart, någon gång tar det sannolikt stopp.

Inloggning med Mobilt BankID gör dock livet ganska enkelt så nog klarar jag några appar allt.

Sammanfattning. Det är enkelt att rekommendera både Avanza och SAVR för dig som vill investera för framtiden. Du behöver inte välja!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”SAVR eller Avanza – Så här fördelar vi våra pengar mellan dem”

 1. Jag har både indexfonder och aktiva fonder. Kunde allmänt tänka mig att att byta till Savr, men valde att stanna kvar på Avanza just för att de inte har indexfonder och vill ha allt samlat. Men som du säger så kan man ju ha de aktiva fonderna till mindre kostnad där. Byter inte ofta längre och investerar inget nytt heller. Obalansering varje år. Har dock flyttat lite mer till aktiva fonder, bla MS och några branschfonder. Funderar också på om jag ska bli lite mer aktiv i byten och ombalansering av aktiva fonder. Avanza får ticka på, så är jag mer aktiv på SAVR.

  Har dock inte räknat på hur mycket jag skulle spara. Över tid blir det säkert en del kanske.

  Svara
  • Hej Martin,

   Känns inget vidare att ha flera konton att logga in på inledningsvis, men ganska snart blir det en app som andra i mobilen.

   Besparingen kanske inte är superstor om du ser till en enskild transaktion eller fond, men det är ränta-på-ränta-effekten vi vill åt och all friktion där är av ondo! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar