Om Tid och Pengar

Välkommen till bloggen Tid och Pengar!

Jag som skriver här är Anders Gustafsson, tidigare känd som Onkel Tom, och jag specialiserar mig på privatekonomi, sparande och investeringar. Utifrån det kan du kanske tycka att bloggen borde hetat Pengar bara, men jag har också lärt mig att Tid är Pengar!

Båda är tillgångar som vi kan vårda och nyttja smart. Därav namnet på bloggen!

Här delar jag med mig av mina kunskaper och erfarenheter utifrån en ganska häftig förändringsresa jag och familjen gjort. Vi har varit:

  • Supersparare – med sparkvot över 50% under långa tidsperioder.
  • Tagit kontroll över vår tid och våra beteenden.
  • Varit en del av FIRE-rörelsen och levt på våra tillgångar. Helt skuldfria!
  • Vi har också återgått till ”ett vanligt liv” i ekorrhjul och har etablerat oss i en ny stad på en ny arbetsmarknad.
  • Downsizat och också uppsizat.

Hur vi påverkat andra!

Vi har hjälpt människor att ta kontroll över sina liv och vända en ganska tråkig vardag i ekorrhjul och en ständig jakt som börjar om den 25:e varje månad.

Exempel på människor jag och vi i vår familj inspirerat till att göra förändringar i livet.
Här är ett exempel på nyttan av att läsa här!

Vi har visat på att det går att ändra sitt liv och hålla i förändringen, trots jobb fyra barn och allt som följer med det.

Det kan handla om allt från att sänka sina matkostnader, flytta till landet eller flytta till Stockholm. Eller att ta sabbatsår från jobbet.

Det jag och min familj lärt oss genom åren

En viktig del har varit att lära sig att spara, och de utmaningar som följer i privatekonomin med det, men vi har också behövt börja förvalta och investera allt mer kapital.

I förändringen så har vi i vår familj flyttat flera gånger, med alla fyra barnen med i förändringen, levt på landet och i stan.

Jag har också skrivit en bok för dig som vill leva på kapitalet. Via länken får du tillgång till boken utan kostnad.

Jag har också ändrat åsikt under resans gång

Det här började en gång som en personlig blogg kring min och vår familjs resa mot ekonomiskt oberoende. Men idag är bloggen mycket bredare.

Dels är vi inte så predikande troende kring ekonomiskt obereoende och tidig pension utan vi har sett många av nackdelarna där och är mer nyanserade.

Vi lever idag ett mycket ”vanligare liv” och funderar kring bästa upplägg för att hantera ekonomin kring bilar och köp av hus vilket har breddat bloggen rejält på senare år.

Och jag har lärt mig att vi har rätt mycket tid om vi bara använder den klokt.

Vad hittar du här på Tid och Pengar?

Här hittar du artiklar och resurser som täcker allt från hur du kan göra en hushållsbudget till introduktioner kring smarta investeringar och finansiell planering.

Du hittar också mycket fakta och kalkylatorer som kan behövas för att kunna fatta väl underbyggda ekonomiska beslut. Det kan handla om hur mycket en bil minskar i värde eller hur det fungera att köpa ett dyrt hus.

Mer om Anders Gustafsson

Jag är en civilingenjör som passerat 50. Bor med sambo och fyra barn i hus i Järfälla. Vill du veta mer om min CV så hittar du en hel del information på LinkedIn.

Privat så håller jag mig gärna nära hemmet. Jag är med familjen, håller på med huset eller bloggar. Jag har kvar ett starkt intresse för att jobba med det skrivna ordet och driver idag ett antal bloggar på fritiden.

Medverkat i

Har jag någon street creed? Det kan jag nog tycka, här är några exempel där jag eller vår familj medverkat i media:

De som brukar intressera journalister är antingen vår förändringsresa när vi gjorde oss fria, eller det faktum att vi återgick till det ”vanliga livet”, med lån, jobb och pendling.

Kontakta mig

På senare år så ligger jag ganska lågt i den allmänna debatten och är inte så aktiv på sociala medier. Men vill ni se vad jag trots allt gör och kanske följa mig så hittar ni mer här:

Ni når mig allra enklast via onkel.tom.blogg@gmail.com.