Vad är bäst: Leasa eller köpa bil? Komplett guide

Funderar du på att skaffa ny bil och står i valet och kvalet mellan om du ska leasa eller köpa bil? Då har du kommit rätt, i det här inlägget ska vi jämföra de två valen du har – att äga bilen eller leasa – när du ska köpa en ny bil.

Att välja mellan att leasa eller köpa bil innebär att vi ska välja mellan två helt skilda ägandeformer. Den som väljer att leasa sin bil behöver inte betala någon kontantinsats medan den som köper sannolikt kommer något billigare undan.

Att välja mellan att leasa eller köpa bil handlar alltså inte bara om ekonomi, det handlar lika mycket om vad som passar dig när det kommer till villkor kring ägande, körsträcka, slitage och din livssituation.

I det här inlägget kommer vi utgå från att du kommer leasa eller köpa en ny bil och och äga den i tre år. Det går idag att leasa begagnade bilar vilket vi studerat i ett separat inlägg. I princip så är inte skillnaderna så stora mellan att leasa en ny bil eller en begagnad, men det blir mycket svårare att uppskatta den faktiska kostnaden då du leasar en begagnad bil.

Förklaring till vad ordet leasing betyder.

Översikt – Leasa bil

Att privatleasa bil har blivit väldigt populärt. Vissa märken säljer merparten av sina bilar via privatleasing och sannolikt är en relativt attraktiv månadskostnad, tillsammans med det faktum att man inte behöver lägga någon kontantinsats, en stor anledning till populariteten.

Men vissa personer som leasar bil blir brända. Vanliga klagomål handlar om tillkommande kostnader då bilarna återlämnas efter tre år. Skälet kan vara att man överstigit körsträckan och att den kostnaden är hög. Eller så tvingas man betala reparationer som företagen hävdar beror på oacceptabelt slitage.

Här kommer en översikt för- och nackdelar i de olika avtalsformerna. Efter det går vi in på detaljerna.

Fördelar leasing
 • Kräver ingen kontantinsats
 • Tidsbestämt avtal med känd kostnad
 • Kan erbjudas i samband med bra kampanjer
 • Ofta enkelt att handla. Bilhandlaren fixar allt och du skriver avtal på plats.
Nackdelar leasing
 • Oftast något dyrare än att äga en bil
 • 3 år är en lång kontraktstid
 • Risk för höga merkostnader om bilen gått längre eller inte har det skick som avtalats.
Leasa eller billån - Leasa eller köpa bil?

Översikt – Köpa ny bil

Att köpa en ny bil kan utmana plånboken rejält. Vissa kan köpa kontant men många tänker sig nog att man lånar till delar av kostnaden. Bästa sättet är oftast att låna på exempelvis sitt boende – om det går – men många använder billån som handlaren erbjuder. Ett sådant billån kräver kontantinsats på minst 20% av köpebeloppet.

Handpenningen innebär att du som köpare måste ut med rätt mycket pengar direkt när du köper bilen! Men summerar man efter tre år så går det inte att trolla, pengarna måste fram någonstans. Nedanför går vi igenom de kostnader som en nybilsägare (oavsett om man leasar eller köper) måste betala.

Fördelar köpa
 • Större flexibilitet. Du kan äga bilen längre/kortare, köra mer/mindre och avgör själv om skador måste repareras eller om de är ok att leva med.
 • Sannolikt billigare än leasingalternativet.
 • Prutmån och möjligheter – exempelvis demobilar, kan ge möjligheter att sänka kostnaderna ytterligare.
Nackdelar köpa
 • Kräver kontantinsats (kan lösas på annat sätt men då stiger kostnaderna)
 • Många upplever att månadskostnaden är oklar till skillnad från leasingalternativet.

Leasa eller köpa bil – Ekonomiöversikt

Valet mellan att leasa eller köpa bil handlar ofta mycket om ekonomi. Men det är viktigt att förstå att det inte finns någon som ger bort pengar. De underliggande kostnaderna som finns i ditt bilägande måste betalas av dig, det är mer en fråga om hur detta görs och vilka kostnader som följer med avtalsmodellen.

En bil tappar i genomsnitt 45% av sitt värde under sina första tre år om den rullar 2 000 mil per år. Den värdeminskningen måste vi som leasar eller köper bilen betala. Dessutom lägger den som leasar bil ingen kontantinsats utan lånar hela köpebeloppet inom ramen för leasingen, vilket naturligtvis innebär att vi får räntekostnader.

Lästips: Så här beräknar du värdeminskningen på en bil.

Räntekostnaden kanske inte direkt syns i ditt leasingerbjudande men kostnaden finns där och leasingbolagen får sannolikt en ränta som är sämre än din bolåneränta – om du kan låna på ditt boende – men som är bättre än vad du betalar för ett privatlån.

Bensin och driftskostnader på bilen får du som leasar eller köper bil stå för själv. Vi förväntar oss inga stora kostnader här, utöver bensin och service då nya bilar omfattas av garanti.

Sist men inte minst så ska din leasing avslutas efter 3 år och vi måste då anta att bilen har ett visst värde, ofta kallat restvärde. Där finns det en viss risk att bilen tappat mer än de 45% som är genomsnittet. Den risken måste leasingbolaget hantera.

Sammanfattningsvis innebär det att kostnaderna för att äga eller leasa en ny bil de första tre kan beskrivas så här (inom parentes listar vi vilka saker som påverkar kostnaden) :

 • Värdeminskning (Körsträcka, skick, märke, modell, tilläggsutrustning)
 • Räntekostnader (Räntekostnaden för lånet antingen du köper eller leasar)
 • Driftskostnader (Bensin, service, slitage)
 • Oklarheter kring restvärde (Körsträcka, skick, märke, modell, marknad, tilläggsutrustning)

Den som leasar ut en bil vet vilken ränta som ligger till grund för priset, men måste anta något kring de övriga punkterna ovan för att kunna räkna ut ett pris.

För att inte gå med förlust så måste bolaget räkna med viss marginal och prissätta risken som finns krig exempelvis restvärde.

I grunden så är det skillnaden i den ränta du får för ditt billån, och den som leasingbolaget har, samt prissättningen på övriga punkter ovan som avgör om det är billigare att leasa eller köpa bil.

I de fall vi studerat så blir det billigare att äga bilen, men får du höga lånekostnader eller saknar pengar till en kontantinsats så minskar skillnaderna.

Står du i valet och kvalet mellan privatleasing eller billån så finns det ett helt inlägg där vi tittar på vad det kostar att leasa en bil.

Där kommer vi till slutsatsen att det i de flesta fallen är billigare att köpa bil än det är att leasa bil. Ett riktvärde är att det är cirka 10% billigare att äga sin bil än det är att leasa, men gör din egna kalkyl.

Lästips: Olika sätt att finansiera ett bilköp!

Köpa bil eller leasa - Det är som att jämföra äpplen med päron.

Leasa eller köpa bil – Villkor att tänka på

Ett leasingkontrakt utgår ifrån att du lämnar tillbaka en bil som gått maximalt så mycket som kontraktet tillåter och att skicket är relevant för en tre år gammal bil. Om någon av punkterna inte uppfylls så tillkommer kostnader!

Om du inte åker den sträcka du tänkt och avtalat så betalar du mycket mer än nödvändigt för leasingbilen.

Om du har hund, vilda barn och lever i en miljö där bilarna blir repade, skavda och stötta så kan du ha en större osäkerhet kring din leasingkostnad än du anar. Det är inte så att du som ägare till en bil går helt fri från problemen kring slitage, din bil tappar i värde om den inte har rätt skick, men du tvingas inte till reparationer som du gör när du återlämnar din leasingbil.

Det är också viktigt att tänka på att ett leasingkontrakt är tidsbundet. På gott och ont. Om du kan tänka dig att köra vidare med din bil några år så har du inte den möjligheten om du leasar. Det kan också vara kostsamt att bryta leasingkontrakt i förtid, om möjligheten ens finns

Men det största problemet med leasingbilar är nog att många bolag antar relativt korta körsträckor, 1 500 mil/år, vilket inte är speciellt mycket om du har ny bil. Det har att göra med att man vill presentera låga kostnader till dig som konsument.

Vi ska inte överdriva problemen, många leasar och är nöjda med det, men om du står mellan valet att leasa eller köpa bil så kan frågan om hur ordnat ditt liv är vara nyckelfrågan.

Om du lätt kan hålla din bil i gott skick och har god kontroll över körsträckan de kommande tre åren, ja då fungerar sannolikt leasing bra mycket bättre än om du jobbar på olika ställen, där du aldrig vet riktigt hur mycket och lång pendlingen blir, och har barn samt hund.

Här har vi skrivit om 5 saker du behöver tänka på om du privatleasar din bil för att inte drabbas av överraskningar.

Leasa bil är problemfritt ägande?

Det finns en utbredd uppfattning om att privatleasing är detsamma som problemfritt ägande. Att valet mellan att leasa eller köpa bil handlar om bekvämlighet och förutsägbarhet av kostnader.

Visst, du vet exakta månadskostnaden och vissa bolag – villkoren varierar – lägger in servicekostnaderna under treårsperioden i leasingpriset. Det här gör naturligtvis att du har väldigt god koll på dina kostnader.

Men vi pratar om nya bilar här! De omfattas av garanti! Även efter garantitiden så omfattas de exempelvis av motorskadeförsäkringen i din försäkring under ytterligare en period.

Dessutom så är det idag väldigt enkelt att använda sig av tjänster för att sälja begagnade bilar via nätauktioner vilket gör att du bör kunna avsluta ditt bilägande relativt enkelt.

Jag är realist, vi har alla ont om tid och det kan kännas rätt att leasa för att slippa problem. Men du blir inte av med så många problem så det får inte kosta speciellt mycket tycker jag!

Sammanfattning – Vad är bäst: leasa eller köpa bil?

Billigaste sättet att äga en bil, eller vi kanske ska säga få tillgång till bil, är sannolikt genom klassiskt köp.

Att äga bilen ger dig fler möjligheter och högre flexibilitet, jämfört med leasing, då du inte binder dig på någon kontraktstid eller körsträcka.

Men köpet kräver att du åtminstone har pengar till handpenning. Du vet inte heller, förrän efter du sålt bilen, vad den faktiska kostnaden blev.

Lästips: Vad är billigast: Köpa ny bil eller bättre begagnad?

Att leasa en bil innebär att du kan köpa ny bil utan handpenning. Om du inte skadar bilen genom onormalt slitage så vet du dessutom exakt vad din månadskostnad är under leasingtiden.

När du leasar har du inte heller något ansvar för att sälja bilen efter att kontraktstiden är över utan du lämnar över nycklarna och går därifrån. (Det här är lite förenklat då leasingkostnaden kan justeras vid räntehöjningar. Läs det finstilta!)

Oavsett om du väljer att leasa eller köpa bil så har du tillgång till en ny bil under tre år och vi räknar inte med att det är några händelser, så som däcksbyten, reparationer eller stora service som ”drabbar dig” under tidsperioden.

Inte heller är det direkt svårt att sälja en begagnad bil relativt enkelt via exempelvis KVD.se.

Utifrån det så anser jag personligen att enkelheten och det problemfria ägandet, som leasing ibland anses vara, är lite överdrivet säljsnack och det är inte på de grunderna du ska välja att leasa din bil.

Vanliga frågor kring billån eller leasing

Är privatleasing billigare än billån?

Nej, våra beräkningar pekar på att du ska räkna med att det är billigare att köpa bil. Men det går inte att veta den exakta skillnaden innan du ägt och sålt din bil. Det är två helt skilda sätt att ta betalt för bilägandet som vi jämför därför kan vi bara resonera kring vad som är billigast.

Leasa eller köpa bil? Vilket är bäst?

Våra beräkningar pekar på att det är billigare att köpa och äga en ny bil än det är att leasa. Du har dessutom större flexibilitet. Leasingens stora fördelar handlar om främst om att du inte behöver någon kontantinsats samt att alla kostnader är kända. Att välja det som är bäst för dig handlar mycket om att du bestämmer dig för vad du önskar och sedan väljer du

Privatleasing eller billån?

När du tar ett billån så lånar du pengar, med bilen som säkerhet. Som ägare till bilen är du fullt ansvarig för bilen och alla kostnader som är förknippade med värdeminskning och försäljning faller på dig. När du leasar bilen så har du rätt att bruka bilen, inom de ramar som står i kontraktet, och för den nyttjanderätten betalar du en månadsavgift. Vår analys visar att ägande och billån är billigare, men leasingen har andra fördelar, så som att ingen kontantinsats krävs.

Är det mest ekonomiskt att leasa eller köpa bil?

Ett leasingkontrakt innebär att du lånar mer (även om det inte syns i leasingkontraktet) pengar och att du äger bilen mot en garanterad månadskostnad. Sammantaget bör det ge högre kostnader för bilägandet. Våra analyser och erfarenhet stödjer det. Skillnaderna är dock inte så stora, vilket gör att exempelvis kampanjer i samband med nybilsleasing eller höga kostnader för handpenningen när du köper bilen kan ändra detta till leasingens fördel.

Är det dyrare att leasa bil?

I de flesta fall så blir det dyrare att leasa bil jämfört med att ta ett billån. Cirka 10% visar våra beräkningar. Men leasing kräver då ingen handpenning vilket kan vara avgörande i valet av finansieringsmetod.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Vad är bäst: Leasa eller köpa bil? Komplett guide”

 1. Denna kalkyl blir bara tillämpbar om man inte har några egna pengar att lägga på bilköpet. Att då köpa bilen kontant blir en extremt dålig affär jämfört med leasing. Om pengarna i stället investerades samtidigt som man leasade bilen så får man kapitalinkomster som då kvittas mot leasingkostnaden vilket gör att månadskostnaden kan bli mycket låg.

  Svara
  • Hej Bengt,

   Det här inlägget jämför två metoder att köpa bil där vi förlitar oss på en stor del extern finansiering. Antingen via lån eller via leasingupplägg.

   Om du har egna pengar som du kan skapa avkastning på ändrar inget i den jämförelsen. Så kommer vi till slutsatsen att lån är bättre än leasing så gäller det även om du har pengar, eller hur resonerar du?

   Om du har tillräckligt med eget kapital så är det sannolikt billigast att köpa bilen med egna pengar. Om du väljer att placera det egna kapitalet och leasa alt. låna så kan du komma billigare undan, men det ”mycket billigare skulle jag vilja se beräkningar på”. Du introducerar dessutom en rejäl risk i upplägget om du ska ha relevant avkastning.

   Svara

Lämna en kommentar