12 tips om du vill leva enklare och spara pengar

Att leva enklare och spara pengar handlar väldigt lite om smarta trick och enkla spartips. Visst går det att spara pengar på att släcka i rummen man inte är i, sänka värmen i huset eller använda rätt betalkortslösning, men jag känner inte någon som sparar en större summa pengar som bara förlitar sig på smarta sparknep av den typen.

Att förenkla sitt liv handlar också sällan om små fixar, utan mer om att göra genomgripande förändringar. Många vill leva enklare för att kunna spara pengar, men att börja med att begränsa sina utgifter är också ett utmärkt sätt att förenkla sitt liv.

Att jobba med sparknep, jaga reapriser och byta barnkläder bland bekanta handlar om att minska sina kostnader och spara i ett “underifrån och upp” scenario. Många små besparingar ska ge ett önskat resultat när vi summerar.

Det vi i vår familj gjort, och många andra som sparar stora belopp varje månad, är att vi i stora delar använt en “uppifrån och ned” metod som gör att vi angriper beteenden, behov och förväntningar. Det gör det ofta möjligt att göra större förändringar, åtminstone över tid. Genom det tar vi bort hela utgiftsområden. Sedan sparar vi på det klassiska sättet på de utgifter vi har kvar. 

Vissa säger att den metod jag kallar uppifrån och nedmetoden, som vi använt för att spara stora belopp varje månad, har kopplingar till beteendekonomi – eller psykologisk ekonomi – medan vi själva tycker att vi hittat det bästa stödet för tanken inom filosofin. 

För vår del handlar sparande till stor del om filosofi och vårt förhållningssätt till lycka.

Här är våra “spartips” utifrån vår syn på filosofi och ekonomi!

1 För kassabok

Gör dig själv medveten om vad du har för utgifter varje månad. Jobba med dina utgifter och dina tankar kring konsumtion. 

Många börjar sin sparresa med att göra en budget, kanske utan att ens veta vad man lägger sina pengar på, eller vad man får för pengarna. Orsaken till det är sannolikt att vi matas med en felaktig bild om att vi måste ha mål för det vi gör. Mål som vi ska nå genom att nyttja vår motivation. 

Motivation är färskvara och mål som sätts i konflikt med den du är är oftast dömda att aldrig nås. Det är väldigt liten skillnad mellan att förändra sitt liv ekonomiskt och att börja banta och leva hälsosammare på det viset.  

Sträva i stället efter att genomföra beteendeförändringar över tid och låt kassaboken vara den naturliga samlingspunkten för arbetet.

Det är inget krav att göra en budget bara för att du börjar föra kassabok, men det kan vara ett bra stöd att göra det.  

2 Begränsa dina kortdragningar per dag

När vi bodde på vår gård i Småland så hann jag nästan glömma koden till kontokortet under vissa perioder. Det berodde inte självklart på att vi handlade så lite, men vi handlade sällan. Våra inköp var planerade långt i förväg och kopplade ofta tydligt till ett behov.

Att handla mindre ofta betyder ofta att man sparar pengar på sikt. 

Det vi vill komma åt är utgifterna som “bara passerar” utan att vi tänker på det så mycket. Det handlar om finkaffet från macken på morgonen, snuset till frukost, lunchen ute, energidryck på eftermiddagen och butiksbesöket för att säkra kvällsmaten där det blir något extra mer än makaroner. Vissa hinner till och med med att köpa en tröja på lunchen.  

Att först börja räkna och sedan begränsa användandet av sitt bankkort ett enkelt sätt att påverka sig själv att göra mer planerade inköp och styra sin privatekonomi i högre utsträckning.  

3 Se det du har och använd det

Flytta fokus från att köpa och äga till att göra. 

Om du har ett kök använd det! Bygg inte om och renovera det.

Om du handlat träningskläder och träningskort, använd dem!

Om du har Netflix så titta på dina favoritserier! Om du har en fin dator spela spel, blogga eller redigera film. Filma kan du göra med mobilen du redan har.

Det är inte ovanligt att människor invänder mot sparande eller ett nedväxlat livsstilsval genom att uttrycka en oro för att de missar något. Att de väljer bort när de avstår konsumtion. Vissa ekonomer kallar sparande för uppskjuten konsumtion!

I själva verket är det ofta tvärtom! Det är när man väljer att konsumera man väljer bort andra möjligheter. 

Människor som springer i ekorrhjulet har en känsla av att livet bara rusar förbi och de ska möta detta genom att rusa ännu fortare. Lycka till! 

4 Använd allmänna nyttor du redan betalat för

Du har ofta betalat för en rad nyttor i samhället genom den skatt du betalar. Badhus, badplatser, parker, bibliotek, friluftsområden, tv, radio, arbetslöshetsersättning, sjukvård och kollektivtrafik är alla exempel på det din skatt går till. 

Nyttja det du bekostar via din skattsedel. Se nyttorna. Förstå att du betalar dubbelt för ditt stora hus med pool, trädgård och gym.

Börja med att titta på set SVT-play och titta på film via Viddla innan du köper Netflixabonnemang. 

Lär dig använda biblioteket. Jag läser exempelvis SVD gratis varje helg, i elektroniskt format, tack vare vårt lokala bibliotek.

Du behöver inte äga mer, du behöver nyttja det du har tillgång till mer!

Det är de allmänna nyttorna som gör att det är ekonomiskt fördelaktigt att bo i stan. 

5 Fokusera tid, energi och pengar

Sluta göra allt. Gör ett fåtal saker bra. 

Om du för kassabok så kan du försöka uppskatta hur mycket av din ekonomi – och kanske också den tid – du lägger på det du helst av allt önskar i ditt liv. 

De flesta av oss spenderar större delen av vår lön på bostad, bil och mat. Kanske nödvändiga saker för vår vardag, men du kommer troligtvis inte uppfatta den konsumtionen som den centrala i ditt liv.

En orsak till att det är så här har vi varit inne på, vi uppskattar inte det vi har, vi rusar efter nästa inköp.

Den andra delen handlar om att många av oss redan gjort av med majoriteten av våra pengar redan innan vi kan börja göra val. Månadsavgifter för boende, bil, lån, studielån, försäkringar, gymkort, föreningsavgifter, däckshotell och mobilabonnemang tar en stor del av lönen. 

Sedan kanske vi äter för tre gånger mer än vad som är nödvändigt under en månad.

Pengarna är borta innan vi ens börjat göra allt det fantastiska vi tänker oss.

Se det, ändra det! 

Om du känner igen dig i det här så tycker jag du ska läsa den här bloggens manifest! Det är skrivet för dig som sprider dina resurser och undrar varför. 

6 Omvärdera värdet av resande och transporter

Åka är slöseri med tid. Dessutom är det dyrt. 

Det gäller i vardagen som till helgen. Det gäller också semestrar och lov!

Det här är en av den här bloggens mer kontroversiella ståndpunkter, utan att jag ens strävar efter att vara kontroversiell! 

Men att åka från punkt a till punkt b, via punkt c – tur och retur varje dag – medan du möter de som är på väg från punkt b till punkt c, via punkt a, är inget annat än en inblick i ett kollektivt vansinne. 

Flytta närmare jobbet, låt barnen transportera sig själva och sälj allt i bilväg är enkla råd att ge!

Jag har aldrig träffat någon som säger att man är rädd för att inte ha tillbringat tillräckligt många timmar av sitt liv i en bil på sin dödsbädd. 

7 Ifrågasätt syftet med ditt boende

Att bo bra är viktigt för de flesta av oss, i synnerhet om vi är bosatta i Sverige. 

Men vad är bra boende? Är det att slippa mögel, drag och läckande toaletter?

Är bra boende kostnadseffektivt och nära jobb, skolor och olika typer av samhällsservice?

Eller vill du att ditt boende ska vara ikoniskt? Charmigt, exklusivt, förknippat med status, stort, på landet eller vill du ha en egen pool?

Har du köpt hus utifrån att det ska vara stort och häftigt och i det maxat pris och din pendlingstid? 

Hus – och det som följer i form av renovering, städning och möblering – är ett åtagande. Åtaganden ska man minimera, inte maximera. 

Här kan du läsa om hur vi ser på vårt boende och hur det styr våra val.

Här kan du läsa om hur vi ser på belåningen per kvadratmeter i en bostadsrättsförening.

8 Använd pengar för att förbättra din ekonomiska situation

Ett förenklat synsätt på privatekonomin är att vi tjänar 20 000 kronor och då kan vi göra av med det varje månad. Kanske är du lite mer ekonomisk än så och då spenderar du 18 000 kronor och sparar 2 000. 

Men verkligheten är ofta mer komplex. Sparade pengar kan användas för att förbättra privatekonomin. Det mest uppenbara sättet är att försöka placera sina pengar så att de ger viss avkastning. 

Men sparade pengar innebär också ökad ekonomisk motståndskraft i svåra tider och innebär ett lägre behov av försäkringar. 

Sparade pengar kan också användas för större kontantinsats vid bostadsköp. Det kan ge lägre boränta men också påverka amorteringstakten på ditt bostadslån. 

Tvärtemot vad många rekommenderar så tycker vi att du ska lägga alla dina pengar i en samlad “korg”. Inte dela upp ditt sparande i barnspar, semesterspar, buffertspar och pengar till bilbytet om tre år. 

Det är din samlade förmögenhet som avgör din konsumtionsnivå och som du använder när ska köpa boende. 

Vi kallar det här för att vi betalar oss själva först, och i det länkade inlägget kan du läsa mer om hur vi bygger vår förmögenhet som högsta prioritet. 

9 Gör ditt sparande och förmögenhetsbyggande kul

Vi – de vuxna i vår familj – säger att vi är rika. Våra barn säger att vi är fattiga. Jag och min sambo ser på vilket sparat belopp och vilka tillgångar vi har. Våra barn ser till hur vi agerar när det är dags att handla och konsumera. 

Det här speglar två olika synsätt på pengar och du kan själv välja. Att ha en ekonomisk förmåga där vi kan styra våra liv är otroligt mycket mer belönande än det är att ha en ny vinterjacka. Se gärna videon nedanför så får du insikter i hur vårt sparande gett oss stora möjligheter utan att begränsa oss alls.

Vi har valt att se glädjen i att bygga en ekonomisk bas. Läs gärna inlägget här nedanför så ser du hur vi tänker och ett exempel från bloggens läsare.

10 Sätt inte mål – fokusera på ändrat beteende över tid

Jag ska bli miljonär, jag ska bli skuldfri eller jag ska bli ekonomiskt oberoende. Alla delar är exempel på mål som är vanliga i mitt flöde på sociala medier. Kanske ska man bli miljonär innan 30 eller ekonomiskt oberoende innan 40.

Enligt teorier om hur mål och målsättning fungerar så är exemplen ovan bra exempel. Att bli miljonär är ett tydligt mål som går att mäta mot. Om det dessutom finns ett tidsperspektiv så blir det ännu bättre. 

Att säga att man ska sluta göra av med pengar är ett uselt mål. Det är en problembeskrivning som inte säger någonting. 

Mål anger riktning och prioritering men de anger inte “hur” något ska ske. Det är det vi gör som gör skillnad, inte det vi önskar uppnå. 

Det här är grunden i kognitiv beteendeterapi som är en mycket väletablerad del inom psykologin. Det är också något som får allt större spridning bland allmänheten och metoden fungerar fantastiskt bra för den som vill öka sitt sparande och bygga en förmögenhet. 

Vi har använt vår kassabok som ett verktyg för att ändra vårt beteende, tillsammans med att vi läst bloggar och böcker i den här bloggens anda. 

11 Lär dig laga billigare mat

En del i att ändra sitt beteende handlar om att ändra sin syn på mat och vilken mat man köper och äter. Matkostnaden är en av de stora utgiftsposterna för många, i synnerhet om man är en familj med flera barn. 

Det går att spara mycket på att handla billigare mat, men den stora besparingen finns i att äta annorlunda och inse att vissa rätter, så som tacos och hamburgare, faktiskt är väldigt dyra.

Dahl är exempelvis en rätt som går att göra mycket god, helt vegetarisk, riktigt billigt. 

12 Sluta spara lite – spara mycket

Det är smart att spara lite under långa perioder då du i och med det kan låta ränta-på-ränta effekten verka och ge effekt. Om du läser bankernas sparråd så kommer du exponeras för det rådet ganska snabbt.

Problemet är att om du sparar lite så gör du av med mycket pengar. Att spara lite kommer inte förändra ditt liv, åtminstone inte inom de kommande 30 åren. För de flesta är det en ganska meningslös tidshorisont. 

Vi vill bli ekonomiskt oberoende medan barnen bor hemma, eller köpa hus inom tre år. Eller ha friheten att säga upp oss från arbetsplatser som fungerar dåligt. Vi kanske vill omskola oss eller gå ned i arbetstid för att förverkliga en dröm.

Alla exempel ovan visar betydelsen av att kunna hålla nere sina kostnader och spara mycket här och nu. Det finns till och med ekonomiska teorier som stödjer synsättet ovan. Teorin kallas Paretoprincipen och du kan läsa mer i inlägget här nedanför.

Bonusmaterial för dig som vill leva enklare och spara pengar

Vill du veta mer?

Här hittar du de bästa sparpoddarna.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.