36 svenska poddar inom börs, finans och ekonomi

Börspoddar, aktiepoddar, ekonomipoddar eller finanspoddar är ämnet här. Vi listar de bästa alla poddarna inom områdena börs, finans och ekonomi 2020.

Vi har en åsikt om varje podd, men vilken som är den bästa aktie- eller ekonomipodden avgör du.

Det är rätt många vi rekommenderar: 23 27 30 35 36 stycken ekonomi- och börspoddar!

Vi har försökt gruppera dem lite:

  • Börspoddar eller aktiepoddar – Poddar som handlar om investeringar, bolag och börs.
  • Sparpoddar – Poddar som har privatekonomiskt fokus.
  • Ekonomipoddar – Poddar som har ett bredare ekonomiskt fokus, så som makroperspektiv.

Dessutom har vi separerat ut några poddar för sig som känns som rena nyhetspoddar.

Det går inte att göra 35 36 stycken helt olika poddar med olika infallsvinkel, innehåll och approach kring börsen varje vecka. Därför är det ett ganska stort överlapp mellan de olika poddarna och du behöver inte lyssna på alla för att hänga med!

Välj de du gillar och väx med dem!

Börspoddar och ekonomipoddar. Uppdaterad fjärde kvartalet 2020.
Den uppdaterade listan med börspoddar är här för fjärde kvartalet. En extra – Hernhags Börspanelen – smög sig in sent och vi är nu på 36 poddar.

Har du inte så lång erfarenhet av ekonomi, aktier, finans och placeringar? Då kan en del av poddarna kanske vara lite svåra. Men häng i, det är faktiskt inte omöjligt att lära sig uttrycken och ta sig igenom jargongen.

Det är bara att lyssna på!

Vill du snabba på upplärningen lite och läsa svaret på vanliga frågor som vad är direktavkastning så har jag skrivit ett helt inlägg med förklaringar på vanliga uttryck. Om du följer länken hamnar du där.

Vi har valt rubriker här nedanför efter kategoriindelningen inledningsvis, men när vi uppdaterar inlägget så här i maj 2020 så inser vi att det finns ett annat sätt att gruppera poddarna på.

  • Journalistisk utgångspunkt.
  • Modern podcast – Vänner som pratar.

I praktiken innebär det här att det ibland blir lite som att jämföra SVTs Agenda mot Rix Morronzoo – jag kanske tar i, men ni förstår poängen – när vi listar alla poddarna i samma lista.

Vad som är rätt eller fel är upp till dig att avgöra och det är inte viktigt för oss här att exakt kategorisera ekonomipoddarna.Men då vi listar poddarna sida vid sida, och det är två väldigt olika poddar i samma kategori, så blir det ibland svårt att ge en rättvis beskrivning.

Löpande i texten, som du säkert redan märkt, har vi ibland använt uttrycken börspodd, aktiepodd, sparpodd och ekonomipodd som synonymer, men jag hoppas poängen ska gå fram ändå!

Vilka ekonomipoddar är bra eller bäst?

Jag har valt att lyfta fram de ekonomipoddar jag tycker är tillräckligt bra i det här inlägget. Som lever och postar nytt material.

Sedan har listan växt och jag kan inte längre säga att alla poddar här är med på listan för att jag tycker de är bra.

Istället har jag försökt uppdatera listan med input som kommit från läsare på bloggen. Om de anser att poddarna ska vara med här så har de fått komma med helt enkelt.

Att betygssätta aktiepoddar

Jag hade tänkt ge ekonomipoddarna i listan ett betyg, men har beslutat mig för att inte göra det.

Anledningen till att jag inte satt något betyg handlar om att jag är osäker på vad jag skulle välja för kriterier att utvärdera börspoddarna mot.

Området är för brett och ekonomipoddarna är för olika för att det ska bli rättvisande. Dessutom varierar vissa podcasts sitt innehåll och utformning för nästan varje inlägg de publicerar.

Poddarna är en del i min hobby och hjälper mig att utvecklas och glädjas i relation till det. Det är så jag tänkt när jag skrivit det här inlägget. Utifrån det skriver jag en personlig reflektion kring ekonomipoddarna men jag tycker du själv ska bilda dig en egen uppfattning.

Börspoddar – Nyheter

DI morgonkoll

Nyhetspodd som sänds dagligen. Kort, cirka 5 minuter, och relevant för dagen.

Den här podden har helt klart sin plats i spellistan.

Lyssna här: WebbAcast.


Börslunch EFN Podden

Lite längre nyhetspodd, kring 15 minuter, med bra energi och puls.

Prisbelönt för aktivt nyhetsarbete.

Lyssna här: WebbAcast.


Nyhetsformatet fungerar bra för börspoddar och Placerapodden, DI morgonkoll och Börslunch är alla värda att lyssna på. Men det är ganska stort överlapp mellan dem. Sverige är inte så stort!

Börspoddar - Investeringspoddar - Poddar om aktier
Poddar om aktier, börsen och finansvärlden

Börspoddar – Investeringspoddar

Börspodden

Sveriges mest framgångsrika podd om man ser till ekonomiska mätetal. Nedladdningsmässigt är det här också en stor framgång.

Det här är podden där John Skogman och Johan Isaksson pratar om börsen varje vecka. De gör det på ett vis som påminner om hur kommersiell radio produceras. Du lär känna personerna – de har en tydlig karaktär som de spinner på – och de är som en del i ditt kompisgäng. De diskuterar och reflekterar över aktuella händelser. Ibland är avsnitten tyngre, ibland ganska lättviktiga.

Man drar sig inte för att göra reklam för kalsonger, investering i Lendify och tradingapplikationer. Men det fungerar då man inte ger tunga rekommendationer eller pretentiösa råd.

I mitt tycke en bra podd vars främsta egenskap är att man är aktuell och personlig. Bra fokus och podden hamnar klockrent i kategorin börspoddar.

Lyssna här: WebbAcast


Penserpodden

En investeringspodd som är mer specifik, man pratar bolag i detalj, och som dessutom har en hög känsla av kvalité. Här kan du få information som du direkt kan relatera till din portfölj eller köpbeslut av aktier.

Ett väldigt klassiskt format, det finns många poddar av samma typ i den här listan, men personerna och innehållet kanske har lite mer tyngd än i någon annan pod.

Deltagarna är dock inte så ”radiomässiga” så det här är ingen podd att sitta att mysa till.

Provlyssna några avsnitt, du kommer inte ångra dig.

Lyssna här: WebbAcast.


Placerapodden

En av de bättre försöken att göra en bra ekonomipodd i Sverige. Placera har hög trovärdighet och bra gäster. Precis som Börspodden har man dessutom en förmåga att hänga med och behandla, eller åtminstone kommentera, aktuella händelser. Personligen uppskattar jag det.

Det här något jag lyssnar på med hög prioritet, kanske just för att man hittat en bra mix på sitt innehåll.

Ska jag säga något negativt så kan jag uppfatta hela poddupplägget lite rörigt ibland. Placera TVs innehåll läggs ut i poddflödet. Det gör att det kan komma flera inlägg per dag.

Man kan dessutom hänvisa ganska friskt mellan inlägg ibland vilket gör att man bör hänga med.

Lyssna här: WebbAcast.


Market makers

En podd från IPO.se med två unga killar som heter Niklas Aldén och Fabian Franzén.

Bra energi, relevant innehåll och bra driv. Lite av en ny favorit för tillfället.

Innehållet – sett mellan avsnitt – är brett medan varje avsnitt har bra djup. Jag har en känsla av att innehållet är lite bättre än många konkurrenter samtidigt som det är lite bättre presenterat.

Den här podden har inte samma trovärdighet som poddarna från bankerna, men jag bedömer det som att Niklas och Fabian är pålästa inom de områden de pratar om.

Prova och se vad du tycker!

Lyssna här: WebbAcast.


Börsplus Affärsvärlden Analys

En podd som leds av Peter Benson. Peter är en av de kunnigaste börspersonligheterna vi har och han har dessutom stor erfarenhet av att driva en podd från tiden på Sparpodden. När han inte poddar driver han månadsmagasinet Affärsvälden. webbplatsen Börsplus .

Det här klassisk börspodd med hög kvalité som har sin plats. Den kommer ut var 14:e dag vilket gör att man tappar lite i aktualitet, men vinner lite i kvalité.

Hög trovärdighet, påläst och inget ofokuserat tugg. Å andra sidan ingen riktig ”spets” som gör att man slänger sig på just den här podden före alla andra.

Som på många andra poddar i listan så är det rekommendationen att lyssna och bilda sig en egen uppfattning som är rådet.

Lyssna här: WebbAcast.


Sparpodden

Mycket stor ekonomipodd som gått igenom flera olika faser. Egentligen är jag osäker på om Nordnet, som driver podden, vill se sig som en börspodd men materialet har blivit allt mer börs- eller investeringsorienterat. Förr var det mer privatekonomi och livsstilsrelaterat. Jag har till exempel varit med i ett mycket spelat avsnitt :).

Sparpodden strävar efter att förmedla något av värde för dig som lyssnar. På så vis känner jag inte till en mer seriös investeringspodd i Sverige och den här är ett måste för dig som är ute efter att lära dig mer kring privatekonomi, sparande, investering och börshandel.

Saknar lite spets, har inte samma koppling till aktuella händelser som Börspodden och andra poddar här i listan, och inte samma dynamik i studion.

Lyssna här: WebbAcast


Avanzapodden

Stora likheter med Sparpodden när det gäller upplägg och ambition. Podden drivs av Avaza och har samma kvalitetsnivå som annat material som kommer därifrån.

Personligen har jag väldigt svag relation till den podden och kan inte säga så mycket mer än att den är en av Sveriges mest seriösa poddar. Trafiksiffrorna antyder att den kanske är om Sparpodden i antalet lyssnare och i så fall är detta en av de största börspoddarna i landet.

Nicklas Andersson är en kändis och omtyckt av många, det bidrar säkert till poddens framgång.

Precis som Sparpodden kunde vi med gott samvete kunnat placera den här podden ett stycke längre ned under rubriken sparpoddar.

Lyssna här: WebbAcast.


Investerarens Podcast

En bra och bred podd med duktiga Nicklas Andersson. Det här är en podd som ger dig grundinformation och insikter. Kvalitétskänslan är hög och gästerna imponerande.

Kanske är innehållet lite för allmänt för min smak. Många gånger kommer du lyssna på avsnitten utan att du gör någon förändring i ditt sätt att vara eller din portfölj.

På så vis är det här en form av nyhetspodd, men utan den aktualliteten som Börspodden har. Snarare ekonomiekot än dagens kursrapporter.

Lätt att rekommendera, samtidigt gör det inte så mycket om du missar ett avsnitt eller två.

Lyssna här: WebbAcast.


Affärsvärlden

Ja, nej och kanske. Affärsvärldens podd är mycket lyssningsvärd och har bra kvalité. Samtidigt verkar den inte riktigt veta vad den vill förmedla. Den saknar, som många andra poddar i sektorn, lite spets och tydlighet.

Om du är intresserad av börs, ekonomi och finans så tycker jag du ska ha med den här podden i din spellista. Men du ska vara medveten om att du sannolikt inte missat så mycket om du missar ett avsnitt.

Ett bra bidrag i mediabruset kanske vi kan säga.

Lyssna här: WebbAcast.


Omvärldspodden

Börspodd från Carnegie. Ofta lite kortare, väl förberett och bra tempo.

Hög trovärdighet, ger en god känsla av kvalité och är oftast aktuell tycker jag.

Bättre tryck och kortare mer fokuserade poddar gör att den här sticker ut något från mängden. Men inget unikt sägs här.

Lyssna här: WebbAcast.


Börshajen Podcast (inga nya inlägg sedan sommaren)

Inte så frekvent men välgjort. Helst med kvinnor som gäst. En börspodd som kan konkurrera med övriga här ovanför men som samtidigt inte avviker speciellt mycket för att sticka ut.

Lägg gärna till podden i din lyssningslista, den kommer bidra till att göra dig klokare.

Lyssna här: WebbAcast.


Aktiespararna Aktiepodden

En kortare podd som oftast är väldigt allmän. Tveksamt värde om du frågar mig – det finns väldigt lite information att agera på – men helt klart en passande del för den som vill höra allt om aktier och odla sitt intresse.

Som vanligt, får vi nästan säga, så är det unga män som pratar. Unga män som trots allt får ges viss kvalitetsstämpel då de agerar under Aktiespararnas varumärke.

Podden känns också välgjord.

Nu sänker man dessutom frekevensen till varannan vecka och längden är cirka 15 minuter. Det kommer sannolikt innebära att podden framöver har fortsatt hög kvalité.

En bland många poddar av samma typ, utan att för den skull vara dålig.

Lyssna här: WebbAcast.


Börssnack

En bra börspodd med Erik Hansén som alltid är påläst. Dessutom kan podden ha mycket intressanta gäster. Podden levereras av i IG Markets.

Det gör ibland att man kan hamna på stickspår för att marknadsföra deras produkter och deras erbjudanden.

Det är inte min investeringsstil att tradea, se på trender eller göra teknisk analys så den här podden kommer lite längre ner på listan.

Men jag tycker trots det att den förtjänar en plats i spellistan. Välj bort de avsnitt som inte passar dig bara.

Lyssna här: WebbAcast.


Fill or Kill

En etablerad pod som drivs av aktiva traders och som har sin följarskara. Aktuell och konkret för den som vill vara mer aktiv i sin aktiehandel. Podden har ett helt annat fokus på start-ups och möjligheter än Börspodden, Sparpodden och Affärsvärldens mer allmänna poddar.

Om du vill lära dig om småbolag och leta case så är det här en börspodd för dig.

Personligen har jag svårt att relatera till unga män som pratar under alias och kan få lite klåda på svåråtkomliga ställen på ryggen när jag hör ”posse” och ”intradag”. Men det här är en podd i kategorin börspoddar, inget mellanting.

Lyssna och bilda dig en egen uppfattning.

Lyssna här: WebbAcast


Game of Stocks

En yngre spelare bland börspoddarna. Intressanta uppslag och diskussioner kring olika aktiecase som vrids och vänds på. Långsiktigt ägande nämns betydligt oftare än trades och intradag.

Podden har ofta uppe bolag som intresserar mig och som jag på något vis intresserat mig för. Jag delar sannolikt tankarna kring investeringar med de som driver podden och gillar den.

Podden kan ha lite trovärdighetsproblem om du undrar över varför du ska lyssna på aktietips från anonyma personer som kallar sig Danne och Dogge. Ibland tuggar de dessutom lite ostrukturerat och podden kan bli seg.

Ge den en chans.

Lyssna här: WebbAcast.


Kvalitétsaktiepodden

Den här podden har jag lagt till i version 2 av den här listan med börspoddar eftersom läsarna påtalade att jag missat podden. Det är väl en kvalitétsstämpel som heter duga!

Man täcker fler bolag och har kanske lite bättre fart en många andra poddar, samtidigt som diskussionerna ibland saknar lite styrning.

Som sagt, många verkar gilla podden så ge den en chans.

Lyssna här: WebbAcast.


Feminvest

Den här podden var en av de poddar som lagts till i version 2 av den här listan. Det var ni läsare som tyckte det var uselt av mig att inte ha med denna podd.

Målgruppen är väl kvinnor i någon mening – sloganen är Feminvest är sannolikt Sveriges största kvinnliga nätverk för kvinnligt ägande & inflytande – men jag tycker nog innehållet har bredd och relevans.

Tyvärr har jag inget omdöme på den här podden då jag hade ”missat att jag hade missat”. Så jag får ta i läxa att lyssna och bestämma mig för om det här är något för mig.

Jag tycker du ska göra detsamma!

Lyssna här: WebbAcast.


Kreditvärlden

Kreditvärlden presenterar sig själva genom att påstå att de är: Din podcast om företagsobligationer, kreditmarknaden och finansiell ekonomi.

Det tycker jag låter som en kul vinkling och podden kanske är lite annorlunda i sin utformning än många andra här.

Tyvärr gäller det samma som för Feminvest: Jag har inget omdöme på den här podden då jag hade ”missat att jag hade missat” den. Så jag får ta i läxa att lyssna och bestämma mig för om det här är något för mig.

Lyssna här: WebbAcast.


Peptalk

Peptalk är en podd från Pepins. Podden handlar om riskkapital och kapitalanskaffning, enligt sin egna presentation, men ser inte ut att skilja sig så mycket från andra investeringspoddar.

Den här podden är intressant då man lyckats få många och bra gäster till podden.

Ska vi vara negativa så är inläggsfrekvensen låg. Men då kommit ett avsnitt i september så tycker jag ändå att det kan vara värt att ta med podden på listan.

Jag har inte lyssnat själv, men ska lyssna på avsnittet när Björn Ferry är med och pratar om skogsinvesteringar, så får jag se om den hamnar på min lista för mer regelbundna återbesök.

Lyssna här: Webb (scrolla ned en bit) – Acast.


Börspanelen – tidigare Tre smarta om börsen?

Den mycket kände, och ofta väldigt uppskattade, ekonomiskribenten Marcus Hernhag, driver en, eller om det är två poddar: Börspanelen och Tre smarta om börsen.

Ja, det är två olika namn, format, och numrering, men du hittar poddarna på samma ställe, och de har samma omslag, så jag hanterar dem som en här. Förmodligen har Tre smarta ”gått upp i” Börspanelen.

Efter uppdateringen inför fjärde kvartalet så fick jag synpunkter på att den här podden/poddarna inte var med i listan och jag har därför kompletterat inlägget sent. Jag har därför bara lyssnat på ett avsnitt – avsnitt 4 – av Börspanelen och mina kommentarer är därför baserade på väldigt tunt underlag.

Så här presenterar Marcus innehållet: ”BÖRSPANELEN är en aktiepodd med mig och mina fyra aktiebokskollegor Ludvig Rosenstam Åhman, Lars-Erik Boström, Arne Kavastu Talving och Jan Sterner.”

Stark uppställning alltså, även om Kavastu tillhör en av de mer ifrågasatta aktörerna inom aktiekändisvärlden.

Gillar du någon av dessa farbröder, har läst någon eller några av deras böcker, eller är allmänt intresserad av aktier så är det en självklar lyssningskandidat bland poddarna här.

Baserat på det avsnitt jag lyssnat på så har Börspanelen en bra bit kvar innan man är ifatt andra poddar i själva genomförandet, om ni frågar mig. Jag tror också att man måste tänka ett steg längre när det gäller syftet med podden.

Men alla är vi barn i början. Du bildar dig själv en uppfattning om podden är något för dig via länkarna nedanför.

Lyssna här: WebbAcast.

Sparpoddar - Poddar om privatekonomi
Poddar om ekonomi – främst då privatekonomi

Sparpoddar – Poddar om privatekonomi

Sparpodden och Avanzapodden

Båda poddarna kunde ha varit med under det här stycket i stället för i stycket ovan. Samtidigt är man nog medveten om var pengarna finns och det är inte i att lära människor att hålla igen. Inte heller är bolån eller förmögenhetsskapande i en bredare mening en del av dessa bankers core business.

Det påverkar materialet till att bli mer investeringsorienterat som jag upplever det och jag har placerat poddarna i kategorin ovan.

Plånboken i SR

En traditionell konsumentpodd, men med stort inslag av privatekonomiska frågor. Farligt präktig ibland och väldigt traditionell. Men välproducerad och relevant.

Jag föredrar att lägga min tid och energi på frågor som jag själv kan påverka och ur det perspektivet är den här podden väl allmän. Det är mer samhällsfokus och konsumentjournalistik.

Jag har den här med i min lyssningslista på mobilen, även om jag väljer bort rätt många avsnitt.

Lyssna här: WebbAcast.


Rika Tillsammans

En av Sveriges större poddar kring privatekonomi. Jan och Caroline har ett ganska brett innehåll och kan ha intressanta infallsvinklar kring en rad privatekonomiska frågor.

Podden hittar ofta ämnen som har relativt stort allmänintresse, exempelvis kring bolån och fondinvesteringar, som andra poddar har en tendens att inte fånga riktigt bra. Det gör att många har Rika Tillsammans som en startpunkt för sitt intresse att skapa en egen ekonomisk grund och eget förmögenhetsbyggande.

För mig är ofta programmen lite för tråkiga för att jag ska längta efter ett avsnitt. Jag väljer att lyssna om titeln är intressant, passar det inte går jag vidare.

Varning:

Jan är inte bara poddare utan också känd som Sveriges mest oseriösa bloggare inom området. Det är en man med mycket tveksamma kontakter. Metodiskt väljer han värdeladdade ord som ”tillsammans”, ”gör dina barn till miljonärer” och ”hållbart” i sina inlägg. Layouten på bloggen är gjort i blått för att skapa förtroende. Samtidigt säljer han bluffprodukter.

Rör ingenting som den här mannen marknadsför! Investeringsråd görs oftast för att driva egen försäljning av tveksamma produkter.

Lyssna här: WebbAcast.


Rikedomspodden

Det här är en podd i samma skola som Rika Tillsammans. Samma varning gäller. Samma skäl att ta med den här i listan gäller också, nämligen att podden verkar tilltala många och bjuder på tankar, frågeställningar och information som är viktig för att fler ska känna mer för sin privatekonomi.

Lyssna här: WebbAcast.


Äta sova spara

Ett något mer kvinnligt perspektiv med härlig dialekt – eller språk kanske är mer korrekt – är väl det första jag tänker på när jag ska redogöra för vad den här podden står för.

Den har en väldigt klassisk syn på ekonomi. Att det är något vi saknar kunskap om, inte pratar tillräckligt mycket om och att det finns ett värde i att förmedla kunskap inom området privatekonomi.

Det är en bit ifrån det ganska handfasta fömögenhetsbyggande som jag och min familj ägnar oss åt. Så det här är inte en podd för mig. Den får vara med som en kul krydda! 🙂

Lyssna här: Webb – Acast.


Plånbokspsykologen – EFN igen (inte uppdaterad sedan sommaren)

En ekonomijournalist och psykolog pratar pengar med människor som ringt in. Klassisk amerikanskt format som kanske kan funka även här.

Lyssna här: Acast.


Livet AB (inte uppdaterad sedan sommaren)

Söderberg och Partners gör en blogg om privatekonomi. Låter tråkigt och är lite halvtråkigt. Jag saknar lite spets och syfte.

Men, Jocke Bornold kan det här med poddande nu och bär upp tillställningen bra. Kanske är det här en bra motpol till börspoddarna som rabblar företagsnamn och rapportsiffror. Ger mer helhet och överblick.

Prova, det kostar inget!

Lyssna här: WebbAcast.


Fundamentalt

En podd från Fundler som pratar om ekonomi, främst då privatekonomi, på ett jordnära och relevant sätt.

I många avseenden är Fundamentalt spot-on för den som är intresserad av privatekonomi. Man har relevanta gäster och ämnen vi kan relatera till.

Men jag har lyssnat lite och kan tycka att man inte riktigt hittar den spets som exempelvis Sparpodden har.

Det blir lite ”av sparekonomer för sparekonomer”-känsla över inläggen.

Men lyssna själv och bilda dig den egna uppfattning!

Lyssna här: WebbAcast


Ekonomipoddar

Makropodd av SEB

Intressant podd som lika gärna kunde placerats bland börsbloggarna här ovanför, då mycket material vänder sig till investerare. Men namnet gör att vi trots allt betraktare den som en ekonomipodd.

Lyssnar du på den här podden så kommer du blir klokare helt enkelt.

Inga problem med trovärdighet då podden görs i SEBs namn, av SEBs chefsekonom. Tydliga kvalitétsvibbar och bra struktur.

För att vara från en storbank så är podden oväntat ”smart”. Man har rätt många olika format på sina inlägg, där vissa veckor är korta och fokuserade, medan andra veckor kan vara mer rundabordsdiskussioner.

En klar rekommendation för dig som vill komplettera de klassiska börspoddarna.

Lyssna här: WebbAcast.


Kapitalet

En svensk bred ekonomipodd med höga ambitioner och bra innehåll.

Jag rekommenderar den som är ekonomiintresserad att lyssna och prova på. Själv lyssnar jag vanligtvis inte och det beror på att podden är lite för allmän och bred.

Men är du inte ute efter börstips och aktuella händelser utan vill se lite bredare vyer så borde det här vara en intressant podd för dig.

Lyssna här: WebbAcast.


Outsiders – Sydling Svanh

Podden är i listan för att läsare här har påpekat att den borde vara med. Jag gjorde min research och lyssnade på några avsnitt.

Jag vet inte vad jag ska tycka. Jag tror inte du kommer till något köpbeslut kring aktier utifrån det du hör här. Jag vet inte heller om jag kommer lita på några makroekonomiska analyser eller ekonomiska samband som den här podden tar upp och presenterar.

Å andra sidan är det här en podd som är bredare än många andra poddar i någon mening. Som har lite andra infallsvinklar. Och är du intresserad av ekonomi så tycker jag defintivt du ska lyssna på ett par avsnitt och bilda dig en egen uppfattning.

Lyssna här: Acast.


Makrorådet

Namnet skvallrar lite om innehållet då poddens tagline är: Viktor Munkhammar samtalar med två tunga makroexperter. Podden produceras av DI och ger mycket trovärdigt intryck.

Den här podden är tillagd i då jag uppdaterar listan och är här för att bloggens läsare tyckte den skulle vara med. Jag hade inte hört talas om den innan.

Det kan beror på att jag föredrar poddar som ger mig mer specifika köpråde och kunskaper än allmän bakgrundsinformation, som jag tror den här podden bjuder på.

Med det sagt så ser rubrikerna på de olika poddarna superintressanta ut.

Jag hann bara lyssna lite grand och får ta i hemläxa att lyssna på den här inför nästa uppdatering av listan.

Lyssna här: WebbAcast.


Follow the money

Första gången jag lyssnade på Follow the Money blev jag imponerad över kunskapen och djupet man erbjöd.

Follow the money erbjuder intressanta poddar om makroekonomi och ekonomiska samband på ett sätt jag inte stött på tidigare.

Med lite distans så är möjligtvis problemet är att man är lite för periferier och det är oklart om det går att använda informationen man erbjuder på ett sätt för oss som vill investera.

Men vill du vara mest påläst på nästa fest du går på, då är Follow the Money ekonomipodden för dig!

Lyssna här: WebbAcast.


Relaterade poddar

Här hittar du poddar som är relevanta för dig som är intresserad av privatekonomi och investeringar. Det är poddar som inte passat in riktigt i någon kategori här ovanför.

Nyfiken på mindre

En podd som leker med tanken att det går att göra mycket, eller kanske mer, med mindre resurser och tillgångar. Samma kategori som den här bloggen började i.

Det går inte att koka soppa på en spik hur länge som helst, men har du ett nyväckt intresse för privatekonomi och/eller funderar på hur du bör forma ditt liv på smartast vis. Då är det här en välproducerad pod.

Lyssna här: Acast.


Vill du veta mer om dina favoritpoddar?

Börspoddar eller ekonomipoddar är i relativa termer inte speciellt stora. Numera finns något som heter poddindex där du kan se hur stor publik en podd drar per vecka.

Mer – Lästips

Titta gärna på någon av bloggens kategorisidor. De är tänkta som startpunkt och är utformade kring bloggens tre huvudområden (bilderna är klickbara).

Är det en bra investering att låna ut via Lendify?

Min genomgång av SAVR – erbjuder de ett attraktivt sätt att sänka förvaltningskostnaderna? Svaret är …

Bästa sättet att komma igång att investera är att se till att det blir pengar över, gör en budget för din privatekonomi.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

24 svar på ”36 svenska poddar inom börs, finans och ekonomi”

    • Vad är vettigt där? Någon med brallorna nere som försöker göra skademinnimering är inget vettigt.

      Det råder ingen tvekan om att Jans råd varit tveksamma och att han givit dom för egen vinnings skull. Det står ju i hans egna text du hänvisar till och det är ju det jag lyfter fram i min varning. Samtidigt är många skyldiga Jan ett stort tack för sitt intresse för privatekonomi och han fortsätter envetet producera material som är uppskattat. Därför är han med i listan.

      Han har dessutom tidigare blivit utslängd som skribent på Avanza då han agerat oetiskt. Jag kan dessutom i hans texter hitta 10 skäl, ganska snabbt, för att du bör vara vaksam. Ständigt spelar han på känslomässiga aspekter: etisk, rättvis, barn, tillsammans. En analytisk person som jag klättrar på väggarna … Investera inte känslomässigt, i synnerhet då Jan är dirigent.

      Svara
    • Tack, Ska kolla de två podden Livet AB. På riktigt är kopplad till Balansekonomi, dom håller jag mig borta från. Prata Pengar är väl nedlagd, eller pratar vi om olika poddar?

      Svara
  1. Många bra poddar du har fått med. Bra jobbat och intressanta saker på din blogg fortsätter du med. Blev nyfiken när du skriver att du håller dig borta från balansekonomi, utveckla gärna? Jag Har hört och läst en del om dem också.

    Svara
  2. Rätt! prata pengar är nerlagd men är lyssningsvärd för de som vill komma igång, det finns många bra avsnitt där. Jag går själv tillbaka och lyssnar på vissa avsnitt när jag har tid, men jag följer ju nästan 40 poddar så det finns sällan tid att gå tillbaka till gamla avsnitt.

    Svara
  3. Tycker Avanzapodden inte tillför en särskilt mycket när man blivit varm i klädern när det gäller aktier.

    Då finns det andra poddar som kan ge en mer matnyttiga tips än dom.

    Svara
    • Hej Tobias,

      Det finns en rad poddar som egentligen inte tillför så mycket mer än att vara en ”del” i börsintresset.

      För vissa är den typen av poddar viktiga, för andra så känns de lite meningslösa efter en stund.

      Vilken är din favoritpodd?

      Svara

Lämna en kommentar