Här är bästa second hand butikerna i Stockholm

Letar du efter Stockholms bästa second hand butiker? Då har du kommit rätt!

Vi i vår familj försöker handla en hel del av våra kläder second hand, och utifrån våra erfarenhet kommer du få tips och tricks för att du på ett smartare vis ska kunna köpa kläder second hand i Stockholm.

Här nedanför kommer vi lista de ställen vi tycker är mest intressanta idag och du kommer också få reda på varför vi tycker som vi gör.

Du kommer också få tips om hur du kan lägga upp ditt shoppande, om du inte är så van vid Stockholm, så att du hinner med så mycket som möjligt under en lördag exempelvis.

Bästa second hand butikerna i Stockholm
Letar du efter bästa second handbutikerna i Stockholm? Då har du kommit rätt! Bilden kommer från Petronella Second Hand vid Karlaplan.

Att handla second hand kläder i Stockholm är riktigt kul. Utbudet är bra och verkar bara bli bättre. Det finns tre delar av staden där du, inom ett begränsat område, hittar flera bra butiker. Vi tänker då på Odenplan, Söder och Östermalm.

Ta mig direkt till listorna!

Inlägget listar alla de second hand butiker i Stockholm vi besökt utifrån stadsdel eller i bokstavsordning. Det är rätt många!

Listan där butikerna är i bokstavsordning innehåller mer bilder och omdömen från oss men ger inte samma överblick när du ska planera din shoppingrunda.

Knapparna tar dig till butikslistorna men läs gärna de stycken som är nedanför här för att förstå hur vi valt att presentera butikerna och vad vi tycker är viktigt att tänka på för att få full utdelning på ditt second hand shoppande.

En second hand affär gör ingen shoppingrunda!

Att handla kläder second hand är lite av ett lotteri, vilket kanske är en del av tjusningen.

Det är inte säkert att det finns kläder just för dig den här dagen i den butik du besöker. Även om utbudet är relativt omfattande.

Därför är det naturligtvis bra om man kan besöka butikerna relativt regelbundet, eller att man kan besöka flera second hand butiker på samma runda.

Därför väger vi också in läget när vi gör vår bedömning av de bästa second hand butikerna i Stockholm här nedanför.

Lite längre ner får du också förslag på hur du kan göra shoppingrundor för att enkelt besöka flera second hand butiker samtidigt när du ändå är ute och letar efter begagnade kläder i Stockholm.

I Stockholm kan du handla väldigt exklusiva kläder second hand. Bilden här är tagen från Boutique Finest på Östermalm.

Vi gör skillnad på second hand och vintage

Vi skulle kunna göra listan med butiker rätt mycket längre, om vi ville, genom att lägga till alla vintagebutiker som finns i Stockholm.

Men vi handlar inte vintagekläder och gör ganska stor skillnad mellan att köpa moderna plagg second hand jämfört med att köpa vintage.

Lästips: Så här köper vi second hand kläder smart – Gör second hand kläder till ett riktigt alternativ när du handlar kläder.

Med det sagt, vissa second hand butiker i Stockholm har ett blandat utbud av second hand kläder och vintage och några är skitkul att besöka.

De butikerna är naturligtvis med i vår lista!

Bästa second hand butiken i Stockholm

Två butikskedjor sticker ut om vi ska försöka kora bästa second hand butikerna i Stockholm!

Beyond Retro – två butiker – på Söder och i City är för dig som vill kunna handla jeans, t-shirts, tröjor, skjortor, blusar, jeansjackor och kjolar. Märken som Levis och Adidas är vanliga. Passar tonåring med attityd och de flesta andra.

Arkivet – med tre butiker – vid Odenplan, i City och på Östermalm är för dig som vill handla ”finare” och lite dyrare kläder utan att vi pratar festkläder.

Det här är butiker som i någon mening i sig själva är värda ett besök, men ofta finns det flera mycket bra kompletterande butiker i närheten vilket naturligtvis gör saker och ting ännu mycket bättre.

Du får tips om vilka butiker som passar att besöka vid samma tillfälle här nedanför!

Second hand butiker i Stockholm – Per stadsdel

Second hand Stockholm - Sökfilter

Emmaus

Gata
Peter Myndes backe 8

Område
Södermalm

Typ av butik
Blandat

Kort beskrivning Second hand med bra läge – Det här är egentligen två butiker i en. Huvuddelen satsar på moderna kläder och prylar medan den mindre delen har mer vintage och märkeskläder. Bred butik med mer än kläder.

Vårt omdöme Vi är inte så förtjusta i second hand butiker som erbjuder allt från skivor, böcker, porslin till kläder. Det blir lätt för dåligt fokus på just kläder och det påverkar också vilka som lämnar kläder där. Med det sagt så är omsättningen stor, det fyller ständigt på med kläder, och då överskottet går till välgörenhet så händer det att intressanta plagg hamnar här. Så butiken är värd ett besök, men det är inget man åker speciellt för.

Replace Fashion

Gata
Hornsgatan 40

Område
Södermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Replace Fashion är en kul butik med bra utbud – främst för tjejer – med kläderna snyggt sorterade efter stil och färg. Här kan du handla vardags- och festkläder men inte vintage.

Vårt omdöme Det här är en butik som passar våra tonårsdöttrar och mamma. När vi varit där så har det varit bra ordnat, snyggt presenterat och bra utbud. Det är ingen stor butik men den fokuserar endast på kläder. Butiken ligger bra på Hornsgata 40 vilket är nära Slussen.

Röda Korset

Gata
Hornsgatan 54

Område
Södermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Röda Korset vid Mariatorget ligger nästan mitt bland Second Hand butikerna på Horsgatan. Det här är en lite större second hand med snygg indelning av kläder i form av barn, herr och dam. Hela butiken känns trevlig, men utbudet kan kännas lite klent ibland.

Vårt omdöme Butiken är väl värd ett besök. Bra att butiken fokuserar på kläder och lägger tid och kraft på att ge kläderna rättvisa. Lite tomt på hyllorna ibland kan vi tycka, samtidigt som en del av kläderna är lite slitna plagg från HM. Kanske är de lite billigare än HM men om du köper den typen av plagg så kommer du knappast att fynda.

Stockholms Stadsmission

Gata
Hornsgatan 58

Område
Södermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Stockholms Stadsmissions Second Hand vid Mariatorget är en butik med ”allt möjligt” second hand. Vi är inte så förtjusta i det, det brukar innebära att kvalitén på kläderna sjunker och att butiken blir sämre. Den här butiken skulle på så vis kunna vara undantaget som bekräftar regeln. Butiken har nog mer skor än de flesta andra Second hand butiker på Söder.

Vårt omdöme Helt ok second hand butik värd ett besök. Då den ligger så nära flera andra second hand butiker runt Mariatorget så står och faller du inte heller med vad den här butiken har att erbjuda för dagen.

Broadway & Sons

Gata
Hornsgatan 64B

Område
Södermalm

Typ av butik
Vintage 60-70-tal

Kort beskrivning Ingen riktigt second hand butik utan mer nyproducerad vintage. Butiken får finnas med då det finns militärt överskott och en del kläder som verkar ha en historia på något vis.

Vårt omdöme Gillar du jeans och kanske jagar kläder som har lite av looken från filmen Grease så är det här rätt. Inte så stor butik och ganska nischad. Gillar du den så kommer du gilla den rejält annars är du snart påväg till nästa second hand.

Humana

Gata
Timmermansgatan 23

Område
Södermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning En bra second hand butik med fokus på kläder. Snyggt presenterat och relevant utbud vid Mariatorget där utbudet av andra second hand butiker är stort.

Vårt omdöme Läser man på hemsidan så presenterar Human sig som ett globalt företag med global distributionskedja. Det låter fantastiskt, men vi har aldrig märkt att utbudet är speciellt annorlunda än exempelvis Stadsmissionens. På gott och ont. Butiken är definitivt värd ett besök då läget vid Mariatorget gör att du snabbt kan besöka flera butiker om du inte hittar något här.

Herr Judit

Gata
Hornsgatan 65

Område
Södermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning En bra herrbutik med brett utbud. Det finns vintage och lite ”kul kläder” men det mesta är lite nyare märkeskläder. Det är ingen stor affär men jagar du lite snyggare kläder för män så är det den här eller ML Second Hand på Östermalm som gäller.

Vårt omdöme Definitivt en av de mest intressanta second hand butikerna för män. Här hittar du lite snyggare kläder och kostymer. Går bra att kombinera med besök på Beyond Retro vid Zinkensdamm eller second hand butikerna vid Mariatorget.

Myrornas

Gata
Hornsgatan 96

Område
Södermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Myrorna på Hornsgatan ligger väldigt bra till mitt emot Judits två butiker och mycket nära Beyond Retro. Kläderna är snyggt presenterade i en egen del av butiken och utbudet känns relevant. Kläder samsas med annan second hand utan att vi får någon känsla av ”loppis”.

Vårt omdöme En bra second hand som passar bra som komplement till butikerna som ligger grannar. Utbudet är begränsat och som alla second hand butiker som säljer mer än kläder så får vi känslan av att det påverkar butiken negativt. Det känns som att butiker som fokuserar på kläder har bättre utbud helt enkelt och det här är inget undantag.

Judits Second Hand

Gata
Hornsgatan 75

Område
Södermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Judits Second Hand butik är en av de bättre second hand butikerna i Stockholm. Här hittar du lite finare kläder och accessoarer och vår gissning är att det även finns restpartier av nya bättre kläder eller accessoarer. Det här är en butik vi åker speciellt för att besöka.

Vårt omdöme Söker du märkeskläder, eller åtminstone snyggare vardagskläder, så är det här butiken för dig. Våra tonårsdöttrar hittar ofta lite mer exklusiva plagg här som de inte skulle ha råd att köpa nya.

Beyond Retro

Gata
Brännkyrkagatan 82

Område
Södermalm

Typ av butik
Vintage 60-70-tal

Kort beskrivning Second Hand butik med kläder från 50, 60 och 70 talet. En stor butik som dessutom blivit större! Det finns ingen lokal inlämning av kläder utan majoriteten av plaggen är importerade. Vår gissning är att de dessutom är nya i de flesta fall även om de tidigare varit i butik. Det här är en butik som är värd ett besök i sig, dessutom ligger flera bra second hand inom någon minuts promenadavstånd.

Vårt omdöme Gillar du retro är det här ett måste, men även om du inte är ute efter något väldigt annorlunda så kan du hitta väldigt bra plagg här. En av familjens favoritbutiker med stort utbud, fast inte självklart till lågt pris.

Ruth and Raoul

Gata
Hornsgatan 116

Område

Typ av butik
Vintage 50-tal och tidigare

Kort beskrivning Ett brett spann av vintage kläder och tillhörande accessoarer. Väl värd ett besök men du måste ha lite ”tur” för dagen om du ska hitta något du gillar då utbudet är begränsat och rätt spretigt.

Vårt omdöme Letar du vintage och speciella kläder så är det här en butik du måste besöka. Lite för avvikande för oss när vi letar kläder till vardagen.

A. Merchesan

Gata
Odengatan 100

Område
Odenplan/Vasastan

Typ av butik
Vintage 50-tal och tidigare

Kort beskrivning Riktig high end butik för den som söker herrkläder och skor från tidigt 1900-tal. Något för dig som älskar kläder men kanske inte förstahandsvalet för dig som ska köpa kläder för vardagen. Med det sagt så finns det tidlösa plagg som fungerar lika bra idag som igår.

Vårt omdöme Det här är en av de mer exeptionella vintagebutikerna i Stockholm. Den håller världsklass!

Arkivet

Gata
Norrtullsgatan 33

Område
Odenplan/Vasastan

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Arkivet är en kedja av butiker som fokuserar på second hand kläder som lämnas in på plats. Söker du bättre vardagskläder och riktigt bra butiker så passar Arkivet dig.

Vårt omdöme Samtliga av Arkivets butiker i Stockholm är på egna meriter värda ett besök för dig som letar vardagskläder, eller kanske festkläder, av finare modell och snitt. Stora butiker med stort utbud. Arkivet är en absolut favorit i vår familj.

Arkivet

Gata
Nybrogatan 44

Område
Östermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Arkivet är en kedja av butiker som fokuserar på second hand kläder som lämnas in på plats. Söker du bättre vardagskläder och riktigt bra butiker så passar Arkivet dig.

Vårt omdöme Samtliga av Arkivets butiker i Stockholm är på egna meriter värda ett besök för dig som letar vardagskläder, eller kanske festkläder, av finare modell och snitt. Stora butiker med stort utbud. Arkivet är en absolut favorit i vår familj och det här kan vara den bästa Arkivetbutiken.

Arkivet

Gata
Sergelgatan 18

Område
City

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Arkivet är en kedja av butiker som fokuserar på second hand kläder som lämnas in på plats. Söker du bättre vardagskläder och riktigt bra butiker så passar Arkivet dig.

Vårt omdöme Samtliga av Arkivets butiker i Stockholm är på egna meriter värda ett besök för dig som letar vardagskläder, eller kanske festkläder, av finare modell och snitt. Stora butiker med stort utbud. Arkivet är en absolut favorit i vår familj och det här kan vara den bästa Arkivetbutiken.

Beyond Retro

Gata
Drottningatan 77

Område
City

Typ av butik
Vintage 60-70-tal

Kort beskrivning Second Hand butik med kläder från 50, 60 och 70 talet. En stor butik, kanske den största second hand butik vi har i Stockholm faktiskt. Det finns ingen lokal inlämning av kläder utan majoriteten av plaggen är importerade. Vår gissning är att de dessutom är nya i de flesta fall även om de tidigare varit i butik. Det här är en butik som är värd ett besök i sig, dessutom ligger flera bra second hand inom någon minuts promenadavstånd.

Vårt omdöme Gillar du retro är det här ett måste, men även om du inte är ute efter något väldigt annorlunda så kan du hitta väldigt bra plagg här. En av familjens favoritbutiker med stort utbud, fast inte självklart till lågt pris.

Birgittas Second Hand

Gata
Sibyllegatan 63

Område
Östermalm

Typ av butik
Nutida

Dam/Herr
Dam

Hemsida

Instagram

Kort beskrivning Birgittas Second Hand är en mycket bra second hand butik i bra läge – nära flera andra mycket bra secondhandbutiker – på Östermalm.

Vårt omdöme En mycket bra butik, men inget vi handlat med tonårsdöttrarna i. Kompletterar övriga second hand butiker i området och är väl värd ett besök.

Boutique Finest

Gata
Sibyllegatan 59

Område
Östermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Ett riktigt kul komplement till de andra second hand butikerna på Östermalm. Exklusiva kläder och skor som du inte hittar på så många fler ställen i Stockholm.

Vårt omdöme Intressant butik för dig som letar exklusivare märkeskläder, accessoarer och skor. En egen nisch som passar utmärkt med butikerna runt om, så som Birgittas Second Hand.

Boutique Två Tre Gånger

Gata
Linnégatan 34

Område
Östermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Second hand butik med mer exklusiva second hand plagg. Ligger bra på Östermalm och passar väldigt bra tillsammans med övriga butiker där, så som Boutique Finest.

Vårt omdöme En mindre butik som haft en del riktigt fina plagg inne när jag besök den. Den är i sig kanske inte värd ett besök, men tillsammans med övriga butiker i området så är det definitivt en intressant butik för dig som vill ha något mer exklusivt. Kul och aktiv Instagram.

Cattis begagnade kläder

Gata
Linnégatan 33

Område
Östermalm

Typ av butik
Nutida

Dam/Herr
Dam

Hemsida

Instagram

Kort beskrivning En lite större butik på Östermalm som har bra utbud och snygg presentation av sina plagg. Kompletterar butiker som Arkivet cirka 100 – 200 meters promenad bort, men tillräckligt stor för att vara värd ett eget besök.

Vårt omdöme Lite tråkig lokal, åtminstone på utsidan, men bra utbud och relevanta kläder för dig som söker lite snyggare kläder i vardagen. Värd ett besök men bör kombineras med Arkivet och ML Second Hand i samma område.

Humana

Gata
Gamla Brogatan 26

Område
City

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning En bra second hand butik i City i bra läge (det finns massa kul klädbutiker i närheten). Butiken gör det mesta ”rätt” med bra urval och snygg presentation av kläderna. Vi tycker dock butiken saknar tydlig inriktning och blir väldigt allmän och vi har aldrig köpt något plagg här trots många besök.

Vårt omdöme En bra butik på Gamla Brogatan i centrala Stockholm. I omgivningen hittar du många andra klädbutiker och hela Stockholm City. I närheten hittar du så väl Beyond Retro och Arkivet så båda säljer kläder second hand. Vi tycker butiken saknar ”udd” och har aldrig lyckats köpa något plagg trots många besök.

ML Second Hand

Gata
Kommendörsgatan 14

Område
Östermalm

Typ av butik
Nutida

Kort beskrivning Bred second hand med dam- och herrkläder. Kanske den butik som jag stött på som har mest kostymer och lite finare herrkläder. Ligger tvärs över gatan relativt Arkivet på Östermalm. Letar du herrkläder så är butiken i sig värd resan medan damdelen fungerar utmärkt som komplement till övriga butiker på Östermalm.Bra läge.

Vårt omdöme En måstebutik för dig som vill handla herrkläder. Damavdelningen är bra men inte värd en egen resa. Tillsammans med övriga butiker, så som Arkivet tvärs över gatan eller Birgittas Second hand några minuters promenad bort, så är det här ett givet område för dig som vill handla lite finare damkläder.

Second hand butiker i Stockholm – Bokstavsordning


A Marchesan

Det här butiken är hör inte riktigt hemma här, men eftersom vi tar med POP lite längre ner så tar jag mig friheten att ta med A Merchesan.

Här pratar vi vintage och premiumbutik och sortement.

Butiken ligger på Odengatan 100 och har 4,7 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Arkivet

Arkivet Second hand i Stockholm är högst på listan för att man börjar på bokstaven A. Men du hade hittat Arkivet högt upp på listan om vi rangordnat second hand butikerna i Stockholm.

Arkivets second hand butik Nybrogatan Östermalm.
Arkivets butik på Nybrogatan Östermalm.

Det här är en av Stockholms bättre second hand butiker som finns på tre adresser:

 • Arkivet Vasastan – Norrtullsgatan 33 (3,8 av 5 möjliga stjärnor på Google)
 • Arkivet Östermalm – Nybrogatan 44 (4,4 av 5 möjliga stjärnor på Google)
 • Arkivet Sergel – Sergelgatan 18 (3,4 av 5 möjliga stjärnor på Google)

Arkivet har relativt stora affärer i bra läge och upplägget och innehållet i butikerna är riktigt bra.

Fördelar
 • Bra utbud av jämn kvalité.
 • Hög omsättning – ständigt nya kläder.
 • Snygg presentation av kläderna.
 • Utmärkt sorterat (färg, storlekar, typer av plagg).
 • Främst second hand kläder – ingen vintage.
 • Arkivet i Vasastan ligger nära flera andra second hand butiker i Stockholm.
 • Arkivet på Östermalm ligger i direkt anslutning till andra mycket bra second hand butiker.
Nackdelar
 • Bara damkläder.
 • Främst finkläder – (inte festkläder men inte heller funktionsplagg så som GoreTex-jackor).
 • Relativt dyrt.

Arkivet Sergel är nyöppnad under våren 2022. Det var lite lite kläder där när vi besökt stället, vi får hoppas att det blir bättre framöver.


Beyond Retro

Beyond Retro Zinken - Brännkyrkagatan 82.
Beyond Retro har två butiker i Stockholm. Här är entrén till den på Söder.

Beyond Retro är kanske Stockholms mest kompletta second hand butik. Du hittar många olika typer av plagg, i både herr och dam, från många olika tidsåldrar.

Åker du speciellt till Stockholm för att handla second hand så är det här en butik du inte vill missa, men det kanske inte är den enda butik du ska besöka!

Beyond Retro är en av Stockholms bästa Second Hand butiker för den som vill köpa kläder.
Beyond Retro på Söder. En relativt stor lokal med bra möjligheter att prova kläder. Drottninggatans butik är rätt mycket större, men vi gillar nog butiken på Söder lite mer.

Beyond Retro har två butiker i Stockholm:

 • Beyond Retro Drottningatan 77. (4,1 av 5 möjliga stjärnor på Google)
 • Beyond Retro Zinken – Brännkyrkagatan 82. (3,9 av 5 möjliga stjärnor på Google)
Fördelar
 • Utbud.
 • Butikens utformning (sorterat efter färg, storlek, typ av plagg).
 • Om kläderna är av äldre modell så är de lite vintagekänsla.
 • Butiken på Drottninggatan ligger bra till för den som är klädintresserad (och kanske syr själv) då det finns många intressanta butiker där.
 • Priset är ok.
 • Butiken på Söder ligger bra till vid Zinkensdamm. I närheten finns flera andra bra second hand butiker.
Nackdelar
 • Kanske inte butiken för dig som söker kläder från Filippa K eller Oscar Jacobsson.

Birgittas Second Hand

Birgittas Second Hand – Dam och Herr – är en mycket bra second hand butik på Östermalm i Stockholm.

Butiken ligger på Sibyllegatan 63, granne med Boutique Finest och bara några minuters promenad från Arkivet och ML Second Hand. Butiken har 3,7 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Här har du kanske Stockholms bästa second hand butiker inom några minuters avstånd från varandra.

Fördelar
 • Mycket bra second hand butik.
 • Bra läge.
 • Inte extremt exklusivt, men kanske något finare kläder än exempelvis Arkivet och Cattis som båda ligger i samma område.
Nackdelar
 • Butiken känns lite trång och presenterar kanske inte kläderna lika bra som skylten skulle kunna göra gällande.
 • Känns mindre relaxed än grannen Boutique Finest.

Boutique Finest

Boutique Finest Sibyllegatan 59 Stockholm.
Inte helt självklart kanske, men här på Boutique Finest hittar du en av de mest exklusiva second hand butikerna i Stockholm.

Ligger på Östermalm (Sibyllegatan 59) och är ett riktigt kul komplement till de andra second hand butikerna i samma område främst genom att butiken kanske är den mest exklusiva secondhand-butiken i Stockholm.

Gillar du exklusivare märken och kläder så är Boutique Finest ett självklart besök.

När jag varit inne så har man också haft relativt mycket exklusiva skor jämfört med många andra butiker vilket bidrar till att göra den här butiken extra nischad.

Det finns kläder second hand här också, men jag fastnade för skorna när jag var här och fotade.

Exklusiv eller inte, personalen är bland de trevligaste jag stött på och här kan du snacka skit, älska kläder och pruta lite på ett sätt som här hemma på en second hand affär!

Butiken har 4,1 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Som jag inte skrutit nog om den här butiken: Granne med butiken ligger dessutom Birgittas Second Hand som är en riktigt bra Second Hand butik som är väl värd ett besök.

Fördelar
 • Exklusiva kläder, skor och accessoarer.
 • Gillar du märkeskläder så ska du gå hit.
 • Mycket bra läge. Kan kombineras med Arkivet och ML Second Hand.
Nackdelar
 • Då kläderna från början var dyra så är de inte billiga nu heller.
 • Bara för tjejer.

Boutique Två Tre Gånger

Boutique Två Tre Gånger.

Letar du damkläder second hand i Stockholm är Boutique Två Tre Gånger värt ett besök.

Här hittar du inga kläder från HM utan vissa plagg är riktigt exklusiva. På så vis hör den här butiken bra ihop med Boutique Finest på Sibyllegatan 59 och det är bara 5 minuters promenad dit.

Det här är ingen stor butik, men läget är mycket bra för den som vill göra sig en shoppingrunda på Östermalm (Linnégatan 34).

Butiken har 3,5 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Mittemot hittar du Cattis butik som du kan läsa mer om här nedanför.

Fördelar
 • Bra komplement till andra second hand butiker.
 • Bra läge.
 • Exklusiva kläder.
 • Mer fest än vardag kanske.
Nackdelar
 • Begränsat utbud.
 • Relativt nischade.
 • Inget för tonåringarna kanske.

Cattis begagnade kläder

Cattis second hand

En Östermalmbutik (Linnégatan 33) som tillhör samma kategori av second hand butik som exempelvis Arkivet och ML Second hand.

Gångavstånd till Arkivet och ML Second hand är knappa 5 minuter och det passar utmärkt att kombinera alla tre butikerna vid samma besök.

Kläderna presenteras på ett bra sätt och innehållet känns aktuellt.

Du hittar finare och lite dyrare kläder med i de flesta fall fungerar de bra i vardagen.

Butiken har 4 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Fördelar
 • Trevlig och ljus butik med kul kläder.
 • Bra läge, kan kombineras med Arkivet och ML Second hand samt Boutique Två Tre Gånger.
Nackdelar
 • Inte så stort utbud.
 • Bara för tjejer.
Här är en kul klänning för dig kan tänka dig köpa secondhand-kläder i Stockholm.
Inte min storlek, men jag tänkte nästan köpa den trots det!

Herr Judith

En riktigt kul second hand butik för oss män! Lite finare kläder och relativt dyrt får vi nog säga, men det finns ingen liknande butik som vi känner till på Söder om du vill köpa bättre herrkläder second hand.

Du hittar butiken på Hornsgatan 65 och den har omdömet 4,2 stjärnor av 5 möjliga hos Google.

Fördelar
 • Bra läge.
 • Hittat lite av en egen nisch med lite finare damkläder.
 • Bra presenterat.
Nackdelar
 • Bara dam, men det finns en herrbutik i samma still lite längre ner på gatan.
 • Dyrt


Humana

Egentligen är Humana Second hand på Gamla Brogatan en butik som gör det mesta rätt när det gäller vår syn på second hand kläder. Butiken har 4 av 5 möjliga stjärnor på Google

Man har lite ”finare kläder” som passar utmärkt att köpa second hand. Trots det har vi aldrig köpt något här trots att vi varit i butiken många gånger.

Kanske beror det på att utbudet är relativt brett, med exempelvis second hand herrkläder, men på bekostnad av djup (antal kavajer är begränsat).

Humana finns också på Söder, vid Mariatorget (Timmermansgatan 23). Är du på Söder så är den butiken väl värd ett besök. Den butiken har 4,1 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Fördelar
 • Bra läge.
 • Bra upplägg och relevanta plagg.
 • Bra presenterat.
Nackdelar
 • Begränsat utbud.

Judits Second hand

Det här i vårt tycke en av de bästa second hand affärerna i Stockholm, trots att de endast har 3,8 stjärnor av 5 möjliga bland omdömen på Google.

Men det vi köpt här är lite finare plagg och det är knappast billigt!

Med adress Hornsgatan 75 så ligger den nära exempelvis Beyond Retros butik vid Zinkensdamm och relativt nära alla andra second hand butiker längs Hornsgatan.

Flera gånger när vi varit inne så har det funnits flera plagg av samma sort men i olika färger och storlekar. Det gör att jag tror att man kanske har en del nya varor här som är ”överskott” från andra butiker.

Fördelar
 • Bra läge.
 • Hittat lite av en egen nisch med lite finare damkläder.
 • Bra presenterat.
Nackdelar
 • Bara dam, men det finns en herrbutik i samma still lite längre ner på gatan.
 • Dyrt

ML Second Hand

ML Second Hand-butik på Östermalm. En bra butik med mycket bra läge för dig som vill handla kläder second hand i Stockholm.
ML Second Hand på Östermalm.

Bred second hand med dam- och herrkläder. Kanske den butik som jag stött på som har mest kostymer och lite finare herrkläder.

ML Second hand kläder på Östermalm i Stockholm har intressanta herrkläder.
Herrkläder hos ML Second hand.

Butiken ligger i direkt anslutning till Arkivets second butik på Nybrogatan och tillsammans är de här två butikerna tillräckligt för att motivera en resa till Östermalm om du är intresserad av att köpa second handkläder i Stockholm.

Butiken har 3,9 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Fördelar
 • Bra läge.
 • Bra upplägg och relevanta plagg.
 • Brett utbud av finare plagg.
 • Dam och herr.
Nackdelar
 • Inte en butik om du vill fynda. Inte så att affären är dyr, varorna är ofta mycket prisvärda, men det är bra kläder av dyrare modeller och märken.

Myrorna

Om du är vid Odenplan så tycker jag du ska gå in på Myrorna och se vad de har att erbjuda.

Det är kanske inte en butik då åker speciellt för att besöka, men du har goda skäl att besöka Odenplan allmänt om du letar kläder second hand i Stockholm.

Du hittar butiken på Nortullsgatan 9. Den har 4 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Myrornas finns också på Söder. Dels på Götgatan 79 och på Hornsgatan 96. Butikerna har 3,8 respektive 4 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Inne i City (Adolf Fredriks kyrkogata 5 med 4,1 stjärnor av 5 möjliga på Google) har nog Myrorna den sin största butik och det kan också vara den största second hand butiken i city. Den butiken är värd en omväg om du är i kvarteren.

Man provar också ett lite nytt koncept inne i city på Mäster Samuelsgatan 49. Lite mindre och lite fräschare ska locka en lite annan kundgrupp. Kanske fungerar det, man har i alla fall fåt 4,5 av 5 möjliga stjärnor på Google i omdöme.

Myrorna är duktiga och vi uppfattar som att de har ett stort inflöde av plagg. Men kvalitén är betydligt mer svajig här än i de flesta andra butiker vi listat här.


Petronella Second Hand Karlaplan

Petronella Second Hand på Karlaplan kan se lite anspråkslös ut från utsidan, men butiken är helt klart värd ett besök.

Det här är en charmig second hand butik som ligger i direkt anslutning till Karlaplan.

Du hittar dam- och herrkläder samt en hel del vintage. Butiken har 4,6 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Exempel på herrskjortor hos Petronella Second hand.

När jag var inne senast så kunde du hitta en hel del kul hattar och ett antal frackar till mycket bra pris.

Du hittar butiken på Lützengatan 4.

Delar av butiken med damkläder.
Fördelar
 • Bra komplement till andra second hand butiker.
 • Accessoarer och skor.
 • Dam- och herrkläder.
Nackdelar
 • Det är en bit till andra second hand butiker på Östermalm.
 • Oklart hur stor omsättning det är på kläderna.

POP Stockholm

POP på Södermalm är bland de roligaste vintagebutikerna vi har i stan.

Mer vintage än second hand, men roligare än det mesta.

Det här är inte en butik vi skulle gå till först för att köpa vardagskläder och den passar kanske mindre bra i listan just därför.

Men när det kommer till kul second hand butiker, som du inte hittar motsvarigheten till på så många andra ställen i Sverige, ja då är det här nog nummer ett på vår lista!

Butiken har 4,5 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Fördelar
 • Så kul, inte minst när det gäller accessoarer.
 • Bra utbud.
 • Bra komplement till Beyond Retro.
Nackdelar
 • Lite väl ”vintage” för att du ska kunna köpa alla kläder här.
 • Ligger lite långt från huvudstråket kring Mariatorget och Zinkensdamm.

Stadsmissionen Odenplan

Om du är vid Odenplan så tycker jag du ska gå in på Stadsmissionen och se vad de har.

Det är kanske inte en butik då åker speciellt för att besöka, men du har goda skäl att besöka Odenplan allmänt om du letar kläder second hand i Stockholm.

Du hittar butiken på Hagagatan 3. Butiken har 4,1 av 5 möjliga stjärnor på Google.

Fördelar
 • Bra utbud av jeans.
 • Inte bara kläder.
 • Bra omsättning.
 • Stadsmissionen ligger nära många andra second hand butiker i Stockholm.
Nackdelar
 • Begränsat utbud.

Förslag på shoppingrundor

Second hand Östermalm

Ta tunnelbanan till Östermalmstorg och du är nästan framme vid de bästa affärerna! I väldigt nära anslutning till varandra ligger:

 • Arkivet
 • ML Second Hand
 • Boutique Två Tre Gånger
 • Cattis Begagnade Kläder

Tillsammans bildar de nog det största utbudet av moderna märkeskläder second hand du kan hitta i Stockholm.

Dessutom har du Boutique Finest och Birgittas Second hand på några minuters promenadavstånd.

Det finns en del kul klädbutiker i området men de ligger lite utspridda. Så kommer du utifrån och vill fortsätta din shopping lite mer strukturerat efter du besökt second hand butikerna så kan det vara bäst att gå ner till Stureplan och Biblioteksgatan.

Det är inte långt.

Vill du åka bil hit så är det lättast att ta sig in på Östermalm via Valhallavägen. Det går att gatuparkera i hela området och det är inte speciellt långt även om du får parkera ut mot Humlegården.

Vill du veta mer om shoppingrundor och få tips på ytterligare second hand och vintage butiker på Östermalm så ska du följa länken till vår speciella sida om just Östermalm.

Second hand Odenplan

Om du tar tunnelbanan till Odenplan så kommer du upp i en väldigt levande del av Stockholms innerstad. Där finns utöver en rad second hand butiker också andra affärer som är intressanta för dig som gillar kläder.

Förslag på shoppingrunda kring Odenplan är något i stil med:

 • Arkivet
 • Stadsmissionen
 • Myrornas

Arkivet ligger på Norrtullgatan. Lite längre bort på samma gata ligger Myrornas. På vägen dit, från Arkivet, går du in på en tvärgata och besöker Stadsmissionen.

När du är klar kring Odenplan kan du gå direkt mot Drottninggatan och Beyond Retro. Det är knappa 10 minuters promenad.

Eller så går du Odengatan mot S:t Eriksplan och besöker 118 Second Hand och A.Marchesan.

Vill du veta mer om shoppingrundor och få tips på ytterligare second hand och vintage butiker vid Odenplan så ska du följa länken till vår speciella sida om just Odenplan.

Second hand Stockholm City

Det finns en tydlig samling med intressanta butiker kring Beyond Retro på Drottningatan.

Cum Clubwear och Sidencarlson ligger exempelvis inom 50 meter från Beyond Retro.

Det är inte second hand butiker men kan kanske erbjuda prylar och tyger som kan lyfta dina second hand kläder till något väldigt speciellt.

Det är inte heller långt till Gamla Brogatan med bland annat Sko-Uno, Blue Fox och Humana.

I området hittar du också Knulp Sko, Kreatima och Klara Tyg och Garn.

Vill du veta mer om shoppingrundor och få tips på ytterligare second hand och vintage butiker i City så ska du följa länken till vår speciella sida om just Stockholm City.

Second hand Söder

Mellan Slussen och Zinkensdamm – längs Hornsgatan – ligger en rad second hand butiker.

Ta Tunnelbanan till Zinkensdamm – där finns Beyond Retro, och jobba dig neråt mot Slussen.

Längs Hornsgatan hittar du Judits båda butiker och när du kommer lite längre ner mot Slussen så finns Myrorna, Röda Korset och Humana för att nämna några exempel.

Det går naturligtvis att göra tvärtom, men vi tycker butikerna bort mot Zinkensdamm är lite ”roligare” än butikerna vid Slussen.

Vill du åka bil så går det att gatuparkera i området. Det kan vara svårt att hitta en plats och du kan behöva åka runt en stund. Glöm inte bort att titta på gatan nedanför Zinkensdamms IP, den som går mot vandrarhemmet, där finns ofta plats.

Det finns en del intressanta second hand butiker spridda på Söder. POP som vi tipsat om är en sådan butik. Den är definitivt värt ett besök om du letar vintage kläder.

Däremot så är vi inte så imponerade av Stadsmissionens second hand vid Nytorget. Är du i området så gör du klokt i att besöka stället, men vi rekommenderar inte att du åker dit bara för den butiken.

Vill du veta mer om shoppingrundor och få tips på ytterligare second hand och vintage butiker på Söder så ska du följa länken till vår speciella sida om just Söder.

Vi handlar second hand kläder i Stockholm

Är det bra att köpa kläder second hand och är det värt mödan? Vi tycker det, mycket utifrån att utbudet i Stockholm oftast är rätt bra.

Men allt är inte värt att köpa och som vi var inne på så är det lite av ett lotteri.

Vi bygger vidare på den här listan i takt med att vi lär oss mer om de bästa second hand butikerna i Stockholm.

Vi tar gärna emot tips om vilka second hand butiker du allra helst besöker eller om du vill ändra eller lägga till något till det vi skrivit.

Vilken är Stockholms största second hand butik?

Beyond Retro på Drottninggatan är sannolikt den största second hand butiken för kläder i Stockholm. Men på Östermalm och vid Odenplan ligger Arkivet och flera andra butiker väl samlade vilket ger ett mycket stort utbud. Utbudet skiljer sig också kraftigt åt mellan butikerna, det gör exempelvis att Arkivet på Östermalm sannolikt är störst när det kommer till finare vardagskläder för damer.

Kan man köpa begagnade märkeskläder i Stockholm?

Ja, både på Söder, kring Odenplan och på Östermalm finns second hand butiker som främst har märkeskläder för såväl dam som herr.

Finns det second hand butiker för herrkläder i Stockholm?

Ja, Beyond Retro har massor av herrkläder. Judit Herr på Söder och ML Second hand på Östermalm har endast herrkläder, då av lite finare modell och märken.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

6 svar på ”Här är bästa second hand butikerna i Stockholm”

  • Tyvärr, vi har väldigt begränsad erfarenhet av barnkläder. Vi har främst handlat på nätet då det kommer till barnkläder. Där finns det bra utbud och ofta så är kläderna ”bättre” än man kan tro.

   Svara
 1. Hej!
  Vill rekommendera den magiska vintagebutiken Modern Retro som finns på Gotlandsgatan 76A, Södermalm/Stockholm (runt hörnet från Nytorget). De har handplockade vintagekläder, skor, väskor, smycken, hattar, accessoarer etc. för dam/herr från 1970-talet och bakåt i tiden. En hel del är oanvänt, så kallad deadstock. Allt är i fantastiskt skick! Modern Retro finns på Instagram @modernretrostockholm
  Ha en bra dag!
  Bästa hälsningar
  Pia

  Svara
 2. Hej,

  Tack för fina tips och bra guide! Vill också tipsa om Cirkuläret som ligger i närheten av Odenplan (Tegnérlunden 14/Upplandsgatan 16). De säljer enbart inredning men gör det på ett sätt likt hur Arkivet säljer kläder och är ett roligt stopp om man är på second hand runda. Instagram: @cirkularetsthlm. 🙂

  Svara

Lämna en kommentar