Tjäna pengar på annonser :: Skapa intäkter på din blogg

Mitt favoritsätt när det kommer till att monitisera mina bloggar: Tjäna pengar på annonser!

Monitisera är svengelska och betyder att vi hittar sätt att tjänar pengar på vår blogg.

Jag har provat en hel del olika metoder för att skapa intäkter på det jag gör på nätet. Det har varit otroligt lärorikt och intressant.

Att använda annonser på en blogg bästa sättet att tjäna pengar?

Att tjäna pengar på annonser är som sagt min favoritmetod, det har att göra med att jag kan skriva väldigt fritt samtidigt som jag lätt kan hitta tjänster som gör allt arbete automatiskt.

Men det är sannolikt inte den metod som ger bäst betalt per besökare. I inlägget Så tjänar du pengar på att blogga tittar vi på hur mycket vi kan förvänta oss i intäkter per 1 000 unika besökare.

En bild på en person som tjänar pengar vid sin dator. Kanske använder han annonser på sin blogg.
Att tjäna pengar på annonser är smidigt, men inget man blir rik på i första taget!

Där berättar jag att jag tjänar någonstans mellan 50 – 100 kronor per 1 000 unika besökare med annonser på bloggen. Medan jag kanske skulle kunna nå så högt som till 400 kronor per 1 000 unika besökare om jag jobbade med affiliatemarknadsföring.

Men affiliatelänkar och affiliatemarknadsföring kräver rätt besökare för att vi ska kunna omsätta besökare till kunder. Det gör att vi måste jobba med att få trafik för sökord där det råder hög konkurrens (och kanske få som söker).

När vi jobbar med annonsering på bloggen jobbar vi istället med att skaffa trafik genom SEO (sökmotoroptimering) och kan lättare locka många läsare.

Att välja annonsnätverk

Jag använder främst ett annonsnätverk som heter Ezoic idag (i kombination med Adsense om vi ska vara superkorrekta). De betalar för antalet unika besökare och de använder olika metoder för att optimera mina inkomster.

Ezoic är en leverantör av det som kallas display ads vilket är den typ av annonser du ser här.

Du är välkommen till Ezoic tidigt i din bloggar-karriär, men det kanske inte är något för nybörjaren. Då rekommenderar jag Googles Adsense som är en annan alternativ leverantör av display ads.

Adsense är dessutom en tjänst som genomgår ganska stora förändringar och kan snart vara minst lika bra om Ezoic på att maximera inkomsterna.

Att tjäna pengar med adsense-annonser är otroligt enkelt 🛀

Google Adsense är ett globalt annonsnätverk – i de flesta länder också ett av de större annonsnätverken – som gör det möjligt för dig som bloggar att tjäna pengar på reklam.

Det är enkelt att registrera sig – man behöver inte ha en viss volym (antal besökare) eller profil på sin blogg – och rent praktiskt så lägger du in annonserna väldigt enkelt.

Förr var man tvungen att välja var olika annonser skulle vara i varje inlägg, genom att manuellt placera ut dem på sidan. Det går fortfarande.

Det var lite pill, men nu gör jag inte ens det.

Efter att Google gjort senaste uppdateringarna på sin tjänst så lägger jag bara en länk i bloggens ”header” en gång – det finns verktyg som hjälper mig med det – och sedan anger jag ungefärlig hur mycket annonser jag vill ha på bloggen.

Sedan sköter Google resten och du kan luta dig tillbaka och tjäna pengar på annonser vid varje visning.

En person som sitter vid en dator, omgiven av pengar. Kanske tjänar han pengar på annonser på sin blogg.
Att tjäna pengar på annonser handlar till stor del om att få många besökare till bloggen.

Tjäna pengar på annonser är enkelt 💥

Att tjäna pengar på adsense-annonser tar mig alltså noll-minuter per inlägg när allt är installerat.

Jag väljer inte produkter att marknadsföra, jag placeringar inga annonser och jag kan inte göra något för att få dig att agera på annonserna, då jag inte ens vet vad som visas just för dig.

Jag ger Google rätt att placera annonser här och de väljer vad de ska visa på sidan utifrån din surf-historik och var reklamen ska visas. That’s it!

Kritik mot Adsense-annonsering 🗡️

Anledningen till att jag skriver det här inlägget är för att Marcus Hernhag annonserat att han slutar med Adsense-annonser eftersom han tycker det är en tveksam annonsform.

Av två skäl, som jag uppfattar det.

Dels tycker han att Adsense-annonserna är tveksamma – han tycker han haft mindre bra annonser på sin sida när han själv tittat – och så har han bättre alternativ ekonomiskt, nämligen att marknadsföra sina egna produkter.

Marcus är fri att göra vad han vill på sin blogg. Men hans kritik är inte ovanlig.

  • Adsensannonser gör bloggarna fula
  • Vi skriver bara för pengar, trots att det är småpengar
  • Trovärdigheten för en blogg som smetar ner innehållet med reklam är noll

Jag håller inte riktigt med. Visst kan reklam dra ner det visuella uttrycket, men vi är väldigt vana vid reklam på bloggar numera.

Dessutom så styr jag inte alls vad det visas för annonser här. Min trovärdighet borde därför inte påverkas speciellt mycket av att jag tjänar pengar på annonser.

Är Adsense-annonser dåligt för en blogg? 🚀

Efter att ha bloggat i många år så tänker jag så här. De som kommer hit och läser gör det för att jag skriver något de vill läsa. De kommer inte hit, eller till någon annan blogg, för att få en reklamfri zon.

Inte heller gör de mig en tjänst genom att läsa här. En tjänst som de kan välja att dra tillbaka för att jag inte betett mig som de önskat. De läser för sin skull!

Mitt uppdrag här på bloggen är att skriva bra inlägg. Bra inlägg kan man tjäna pengar på. Det har alltid varit så och kommer alltid att vara så.

Jag tjänar cirka 25 000 kronor under ett år på mitt bloggande (Långtifrån allt kommer från Adsense). Varför ska jag avstå det? Det representerar ju i någon mening informationsvärdet här på bloggen?

Kom ihåg då: Inte en krona kommer från de som konsumerar innehållet! Så det är inte kunder som klagar på annonserna.

Jag använder Google Adsense och jag skriver fortfarande för mig själv ✍️

Det positiva med att tjäna pengar med Adsense-annonser är att jag kan skriva precis vad jag vill utan att behöva marknadsföra eller sälja en produkt av något slag. Jag behöver inte marknadsföra något.

Inte skapa en ”sales-funnel”, det vill säga skapa en väg till försäljning på min webb-plats.

Idag behöver jag inte ens bry mig om var annonserna ska placeras.

Nackdelen är att det krävs rätt mycket trafik för att det ska vara någon vits med att använda sig av Adsense-programmet.

Lästips: Så här ökar jag trafiken till hemsidan.

Men det är inte Adsense-specifikt. Andra typer av program, så som Affiliatemarknadsföring – är minst lika svåra att jobba med. Det är bara det att problemställningen blir annorlunda.

Det jag faktiskt gör är att jag idag anpassar mitt innehåll så att jag når fler.

I all den stund man börjar mäta intjäningsförmågan på en blogg så är det en naturlig del i den anpassning man gör. Men i mina ögon är det inte valet att tjäna pengar genom Adsense-annonser som skapat det.

Jag hade haft det ”problemet” oavsett metod för monitiseringsmetod.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar