Adsense-annonser – Ett mycket bra sätt att tjäna pengar på sin blogg

Jag har provat en hel del olika metoder för att tjäna pengar på min blogg. Det har varit otroligt lärorikt och intressant. Jag skriver inte för pengarna, då skulle jag välja att göra något annat, utan skrivande är en del i mitt skapande.

Men skapandet är mer än mitt skrivande idag. Idag finns även tanken på att bygga en webb-plats och resurs som är värdefull för de som läser här. Att samtidigt kunna tjäna pengar på bloggen är också en viktig del.

Tjäna pengar på blogg – Varför vill jag det 🤔

Det finns flera anledningar till att jag tycker det är viktigt att tjäna pengar på bloggandet.

Jag:

 1. Anser att det jag gör har ett värde.
 2. Vill förstå hur den digitala affärsvärlden ser ut och fungerar genom egna erfarenheter.
 3. Tjänade 25 000 kronor 2018 på att blogga. Jag vill utveckla det och bygga något kring det jag gör.
 4. Om jag tjänar pengar så räknar jag med att återinvestera dessa i bloggen för att göra saker och ting ännu bättre.
Intäkter från Adsense annonser för bloggen. Det är inte mycket pengar men det är ett nästan helt passivt sätt att tjäna pengar på sin blogg.
Så här ser det ut när man tjänar pengar på Adsense-annonser.

Jag tycker helt enkelt affärsmannaskapet kring en blogg och sociala medier är intressant och att min närvaro här och mina försök inom området ger mig mycket som människa. Den här bloggen är en del i det. Men det är en hobby och kommer aldrig vara något annat. Det är för svårt att tjäna pengar på Internet i Sverige.

Här är en kort lista över det jag provat på i min jakt att tjäna pengar på min blogg:

MetodTyp av inkomstFördel/NackdelKommentar
Patreon – Betalt materialPatreon gör det möjligt att ta betalt av dina följare. Patreon stödjer lite olika modeller, jag valde att ta betalt per poddavsnitt. Fördel: Direkt ersättning från de som läser och lyssnar.

Fördel: Förutsägbar inkomst.

Nackdel: Kräver stora volymer av följare för att fungera.

Nackdel: Fungerar olika bra i olika nischer.
Jag fick 30 följare och kunde nog som mest tjäna cirka 1000 kronor i månaden.

Jag gillar inte alls prenumerationsformen – där man åtar sig att producera material löpande – mot betalning.

Poddar har sina utmaningar. Det är inget jag gör igen utan att ha en bättre ersättningsmodell.
SwishJag publicerade mitt Swish-nummer och uppmande människor att stödja mig i det jag gjorde.
Jag gjorde det allmänt och ibland mer specifikt, som i samband med släppet av e-boken Lev Rikt.
Fördel: Direkt ersättning från de som läser.

Fördel: Enkel, billig och lättbegriplig.

Nackdel: Kräver stora volymer av följare för att fungera.

Nackdel: Fungerar olika bra i olika nischer.
Jag fick någon 50-lapp då och då. Lite större summor i samband med att jag släppte e-boken.

Metoden kräver rätt mycket insäljning. Den fungerar dåligt för den här nischen jag är i.
AffiliatelänkarProvisionsbaserad ersättning.

Genom att marknadsföra produkter så kan du få provision vid försäljning.
Fördel: Kan lätt bli bra med pengar.

Fördel: Lätt att komma igång.

Nackdel: Kräver att man väljer och marknadsför produkter.

Nackdel: Kräver mycket högre aktivitetsnivå än vad man först kan tro. -> Tar fokus och energi från annat.
Jag har aldrig haft någon större framgång med affiliatelänkar.

Genom att läsa på har det blivit lite bättre, men jag har haft perioder där jag haft affiliateannonser som visats 100 000 gånger utan en enda intäkt.
Adsense-annonserAnnonsinkomst från tredje part.

Genom att infoga skript på webb-sidorna så tillåter man Google att presentera annonser där.
Nackdel: Små intäkter.

Nackdel: Kan förstöra layouten något.

Fördel: Enkelt och snabbt sätt att tjäna pengar på bloggande.
Som ni förstår av det här inlägget så anser jag att tjäna pengar på adsense-annonser har stora fördelar.
Bannerförsäljning blogghuvud.Ungefär som Adsensannonsering men man säljer de bästa platserna till en speciell leverantör. Nackdel: Kräver lite mer jobb än Adsense.

Fördel: Lite bättre betalt än Adsense, men bara för två positioner. -> Man bör ha Adsense också.
Ungefär som Adsense. Nya funktioner i Adsense gör att den här metoden nog har spelat ut sin roll.
Egna digitala produkterFörsäljning direkt till läsare och lyssnare.Nackdel: Tekniskt svårt att komma igång med.

Nackdel: Usel försäljning för mig.
Mycket jobb för att göra något i ordning. Oklart om det går att tjäna något.
CoachningstjänsterTjänsteförsäljning direkt till slutanvändare.Nackdel: Skalar dåligt.

Nackdel: Kräver att man håller tider och är förberedd.

Nackdel: Svårt att få betalt.

Nackdel: Svårt att rekrytera och behålla kunder.
Tveksamt om det finns någon efterfrågan i Sverige på livsstilscoachning.

Idag använder jag i huvudsak två metoder för att generera intäkter:

 • Jag tjänar pengar med adsense-annonser.
 • Jag säljer sponsrade inlägg.

Något annat bra sätt att tjäna pengar på en blogg har jag inte hittat. Det finns rätt mycket jag skulle kunnat göra annorlunda och sätt att tjäna pengar på bloggen som jag ännu inte undersökt.

Men det är inte lätt att tjäna pengar på Internet i Sverige idag. Det kan jag lova.

Att tjäna pengar med adsense-annonser är otroligt enkelt 🛀

Google Adsense är ett globalt annonsnätverk – i de flesta länder också ett av de större – som gör det möjligt för dig som bloggar att placera annonser på din webb-plats. Det är enkelt att registrera sig – man behöver inte ha en viss volym eller profil på sin blogg – och rent praktiskt så lägger du in annonserna väldigt enkelt.

Förr var man tvungen att välja var olika annonser skulle vara i varje inlägg, genom att manuellt placera ut dem på sidan. Det går fortfarande.

Det var lite pill, men nu gör jag inte ens det.

Efter att Google gjort senaste uppdateringarna på sin tjänst så lägger jag bara en länk i bloggens ”header” en gång – det finns verktyg som hjälper mig med det – och sedan anger jag ungefärlig annonsvolym för bloggen i allmänna termer. Sedan sköter Google resten.

Så är man igång och tjänar pengar på blogg!

Tjäna pengar på annonser är enkelt 💥

Att tjäna pengar på adsense-annonser tar mig alltså noll-minuter per inlägg när allt är installerat.

Jag väljer inte produkter, jag placeringar inga annonser och jag kan inte göra något för att få dig att agera på annonserna, då jag inte ens vet vad som visas just för dig.

Jag ger Google rätt att placera annonser här och de väljer vad de ska visa på sidan utifrån din surf-historik och var reklamen ska visas. That’s it!

Det verkar som att Google är duktigare på att placera ut annonser än vad jag var, därför har Adsense-intäkterna också ökat i och med att jag ändrat annonsupplägg och använder den automatiska placeringen.

Jag tror också att Googles sätt att sälja annonserna – själva modellen med budgivning – gynnar bloggar som har funnits med ett tag och som har hög domänranking (ett kvalitéts- och trovärdighetsbegrepp för webb-domäner). Det bidrar till att intäkterna numera är högre än de var förr för den här bloggen.

Kritik mot Adsense-annonsering 🗡️

Anledningen till att jag skriver det här inlägget är för att Marcus Hernhag annonserat att han slutar med Adsense-annonser eftersom han tycker det är en tveksam annonsform.

Av två skäl, som jag uppfattar det.

Dels tycker han att Adsense-annonserna är tveksamma – han tycker han haft mindre bra annonser på sin sida när han själv tittat – och så har han bättre alternativ ekonomiskt, nämligen att marknadsföra sina egna produkter.

Marcus är fri att göra vad han vill på sin blogg, men då liknande resonemang om annonsfria bloggar – som inte alls är annonsfria – dyker upp på andra större ekonomi-siter så vill jag trots allt slå fast några viktiga fakta och föra ett allmänt resonemenag. Först:

 1. En blogg är inte annonsfri om den innehåller reklam för produkter. Inte ens om det endast sker i skriftlig form.
 2. Oberoendet hos skribenten ökar inte om man har en direkt vinning i produkterna man marknadsför, eller har valt ut vissa produkter genom så kallad affiliatemarknadsföring. Adsense saknar den kopplingen och gör att jag är helt oberoende.

Så jag vill i någon mening försvara valet att tjäna pengar med Adsense-annonser på den här webb-platsen, och rent allmänt, samtidigt som jag också vill förklara hur själva annonseringen här fungerar.

Dessutom vill jag lyfta fram att jag tycker det är märkligt att flera bloggar lyfter fram Adsense-annonsering som ett problem, när man trots allt marknadsför en rad produkter på sin site. Det tycker jag är mycket märkligt och faktiskt tveksamt!

Är reklam självklart dåligt? 💩

Det finns de som anser att annonsering på en blogg är dåligt. Om du väljer att tjäna pengar pengar med Adsense-annonser kommer du sannolikt träffa dem. Tro mig! 🙂

Den här bloggen står med ett ben i två olika världar. Dels så har jag av historiska skäl många läsare som vill göra andra val och som gärna lever enkelt. Dels är det många läsare som är intresserade av privatekonomi i alla dess former.

Den första gruppen är väldigt anti-konsumistisk. Av det skälet gillar de inte reklam.

Den andra gruppen är inte självklart så emot det kommersiella samhället, men tar gärna del av högkvalitativa produkter gratis.

Det finns därför läsare här som inte vill se annonser. Och de klagar, bland annat genom att påstå att:

 • En blogg med reklam är en sämre blogg än den utan.
 • Det går att ifrågasätta bloggens oberoende genom att det finns annonser.
 • De löjligt små reklamintäkter jag har inte motiverar varför jag ska sälja mig så billigt och skräpa ner mitt budskap med reklam.
 • Jag tappar läsare genom mina val.

De bloggar som tar bort Adsense-reklamen lyfter ofta fram en eller flera aspekter ovan så jag har inget skäl att tro att jag är ensam om att ha hört retoriken. Men jag håller inte med, inte heller är jag säker på att kritiken är relevant om den inte vinklas för att uppnå vissa syften.

Är Adsense-annonser dåligt för en blogg? 🚀

Efter att ha bloggat i många år så tänker jag så här. De som kommer hit och läser gör det för att jag skriver något de vill läsa. De kommer inte hit, eller till någon annan blogg, för att få en reklamfri zon.

Inte heller gör de mig en tjänst genom att läsa här. En tjänst som de kan välja att dra tillbaka för att jag inte betett mig som de önskat. De läser för sin skull!

Argumentation som är känslomässig och som indikerar att jag på något vis svikit ett förtroende mellan mig och läsaren genom att införa annonser ger jag inte en spänn för.

Mitt uppdrag här på bloggen är att skriva bra inlägg. Bra inlägg kan man tjäna pengar på. Det har alltid varit så och kommer alltid att vara så.

Jag tjänar cirka 25 000 kronor under ett år på mitt bloggande (Långtifrån allt kommer från Adsense). Varför ska jag avstå det? Det representerar ju i någon mening informationsvärdet här på bloggen?

Kom ihåg då: Inte en krona kommer från de som konsumerar innehållet! Så det är inte kunder som klagar på annonserna.

Ni förstår vad jag gör – jag tjänar pengar på Adsense-annonser ✌️

Jag har inte någon annan produkt att sälja i form av bok eller föreläsningar, utan tar betalt för mitt innehåll här och nu genom annonser. Det är öppet och transparent tycker jag.

Sanningen är att kommersialiseringen av en sådan här blogg är väldigt låg jämfört med många nyhets-siter och större ekonomibloggar.

Dessutom, som jag varit inne på, det är inte Adsense-annonseringen som gör att vi bloggare säljer ut oss för pengar. Mekanismerna kring annonseringen fungerar inte så. Det är ett missförstånd.

Rent krasst så vill Google ha ett klick på sin annons och den som annonserar vill att du handlar. Men om du inte lockas av reklamen i det här inlägget så ser gärna Google att de får ett nytt försök på en ny sida här på bloggen. Jag vill också att du läser mer av det jag gjort!

Så Adsense-annonseringens affärsupplägg gynnar kvalité. Dels genom att det bygger på att människor faktiskt kommer till webb-platsen från första början, men det gynnar de bloggare som kan erbjuda mer. För mig är det bara bra om du läser ytterligare ett inlägg som du har nytta av eller gillar.

Att avstå Adsense-annonsering – Trovärdighet 💤

Majoriteten av de som besöker bloggen verkar inte anse att min trovärdighet påverkas av att jag har Adsense-annonser. Tvärtom så har jag fått färre besökare när jag tagit bort alla annonser, åtminstone var det så för ett par år sedan.

Utifrån det jag skrivit här tänker jag att de som väljer att tjäna pengar på sin blogg, på andra sätt än att använda Google Adsense-annonser, gör det av något skäl. Antingen har de väldigt lite trafik så att hela idén faller, använder programmet felaktigt, eller helt enkelt ser andra möjligheter.

Det är helt ok för mig. Men det verkar inte vara så att majoriteten av alla människor anser att en blogg med annonser inte är trovärdig. Inte heller är affärsupplägget sådant att den som väljer att tjäna pengar genom Adsense-annonsering tvingas in i ett moraliskt dilemma.

Det finns en rad skäl att avstå Adsense-annonsering, men att hävda att man avstår Adsense-annonser för att bli mer trovärdig, oberoende och mindre kommersiell verkar helt förvirrat.

Min erfarenhet är att den typen av argumentation främst används av de som inte drar sig för att prata som försäljare. Dom kommer säga de som de vet påverkar dig, för att sälja buskar i rumänien eller en kurs för dyra pengar. Om du inte håller med så läs texten ovan igen.

Återigen, det finns ingen annonsform som jag känner till som har lägre koppling mellan innehåll och intäkt än Google Adsense i den mening att du inte behöver marknadsföra eller sälja en produkt om du använder plattformen.

Jag kan tänka att det bakomliggande skälet, när man avstår från att tjäna pengar på Adsense-annonsering, mer handlar om att man vill dra smarta växlar på ett val man gjort av andra skäl.

För en ekonomibloggare kan det aldrig vara negativt att man förstår hur man tjänar pengar och att man utvecklar sin kunskap inom området. Men man ska vara ärlig tycker jag.

Jag använder Google Adsense och jag skriver fortfarande för mig själv ✍️

Det positiva med att tjäna pengar med Adsense-annonser är att jag kan skriva precis vad jag vill utan att behöva marknadsföra eller sälja en produkt av något slag. Jag behöver inte marknadsföra något. Inte skapa en ”sales-funnel”, det vill säga skapa en väg till försäljning på min webb-plats.

Idag behöver jag inte ens bry mig om var annonserna ska placeras.

Nackdelen är att det krävs rätt mycket trafik för att det ska vara någon vits med att använda sig av Adsense-programmet. Men det är inte Adsense-specifikt. Andra typer av program, så som Affiliatemarknadsföring – är minst lika svåra att jobba med. Det är bara det att problemställningen blir annorlunda.

Det jag faktiskt gör är att jag idag anpassar mitt innehåll så att jag når fler. I all den stund man börjar mäta intjäningsförmågan på en blogg så är det en naturlig del i den anpassning man gör. Men i mina ögon är det inte valet att tjäna pengar genom Adsense-annonser som skapat det. Jag hade haft det ”problemet” oavsett metod för intjäningen.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar