Är ekorrhjulet ett exempel på ett wicked problem?

Har du hört talas om begreppet wicked problems? Om inte så ska du få en kort introduktion i det här inlägget och vi ska diskutera vad teorin innebär för dem som intresserar sig för leva ett annat och mer berikande liv. Teorierna kring wicked problems har också relevans för den som vill öka sitt oberoende eller förstå samhälleliga problem och politiska företeelser. Häng med!

 

[wp_ad_camp_4]

 

Är ekorrhjulet ett exempel på ett wicked problem?

Ett wicked problem – ska nog översättas till ett otäckt eller illa strukturerat problem – har fyra grunddrag. Man brukar prata om att problembeskrivningen är ofullständig och/eller motsägelsefull. Det är också vanligtvis en stor mängd människor och åsikter inblandade. Inte ofta är de ekonomiska konsekvenserna kopplade till en eventuell lösning ohanterliga och så är vanligtvis beroendet mellan problemställningen och andra faktorer och problem stort.

Många samhällsproblem är wicked problems. Fattigdom, tillgången till rent vatten och miljöförstöring är några exempel.

Horst Rittel var den första som försökte formalisera begreppet och har angivit 10 stycken karakteristiska drag för ett wicked problem:

 1. En entydig problemformulering saknas. En fattig i Sverige är inte fattig på samma sätt som någon i Afrika.
 2. Det är svårt, eller omöjligt, att effektivt visa eller hävda att ett problem är helt löst.
 3. Det finns ingen rätt lösning, kanske inte heller fel. Lösningar måste bedömas utifrån begrepp som bra eller dåliga.
 4. Lösningsmallar saknas och det är svårt att relatera metoder använda inom andra områden till wicked problems. Allt måste hanteras efterhand.
 5. Det finns alltid mer än en förklaring, grundorsak, till ett wicked problem.
 6. Oftast är problemen symptom på andra problem. Ibland är kopplingarna uppenbara, ibland inte.
 7. Vetenskaplig grund för att motivera lösningsförslag kan vara svår att hitta. Det beror på att wicked problems är skapade av människor i ett socialt sammanhang.
 8. Lösningar som föreslås på problemen, exempelvis stora samhällsomdaningar för att minska sociala klyftor, påverkar systemet så mycket att problemet helt ändrar form efter att lösningen är ”applicerad”. Det gör det inte möjligt att pröva sig fram för att hitta lämpliga lösningar.
 9. Varje wicked problem är unikt.
 10. De som försöker lösa wicked problems måste ha det fulla ansvaret för sina handlingar.

Hur hanterar vi då bäst wicked problems? Som vi pekat på i punkt 4. ovan så är det kännetecknande för den här typen av problem att det inte finns ett kokboksrecept som löser den här typen av problem. Men det finns intressanta observationer som gjorts. Där man tar fasta på att wicked problems inte har en lösning, utan mer gynnas av att angripas från perspektivet att man vill söka förbättringar i ett givet läge, kan man ofta komma framåt. Ofta innebär det också att man minskar problemställningens omfattning, man försöker helt enkelt inte lösa allt. Man har också sett att det är centralt att ge – ofta återskapa snarast – människors makt över sin egen situation för att angripa problemet. Med ett finare ord kallas det för öka personers egenmakt.

De av er som hängt här på bloggen ett tag bör känna igen sig lite i tankegångarna ovan. Här vill vi inte ge bort frågeställningen kring våra liv till någon annan. Vi vill inte att vår strävan efter frihet ska realiseras via politiska förändringar eller beslut. Vi tänker mindre på andras flygresor och mer på hur vi själva kan leva bättre samtidigt som vi konsumerar mindre. Vi söker inte lösa alla våra problem eller samhällets som genom ett svep med ett magiskt spö. Vi gör något själva!

Det här rimmar också ganska väl med min politiska grundsyn som påverkats mycket genom de erfarenheter vi gjort i vår förändring. Jag blir exempelvis allt mer skeptisk till politik och politisk retorik inom allt fler områden. Vi har helt enkelt inget att vinna i att lyfta problem till en annan nivå och göra dem mer komplexa. Men det betyder inte att gemensamt samhällsbyggande inte har en plats. Tvärtom finns det funktioner i det offentliga rummet som borde utvecklas och utökas.

Ska vi avsluta med att återkoppla till rubriken: Är ekorrhjulet ett exempel på ett wicked problem? Svaret på frågan beror på. Om vi anser att vårt ekorrhjul är en konsekvens av det moderna samhället så är svaret nog ”ja”. Om vi inte släpper ifrån oss frågeställningen utan bara ser till oss själva så är frågan ”nej”. Hur väl vi lyckas med att påverka vår egna situation beror mycket på just egenmakten vi diskuterat i inlägget. Kanske är det just vår bristande egenmakt som gör att vi vill göra vårt liv till samhällets problem.

Lyssna gärna på en av de gamla poddarna

https://youtu.be/mtoH6i3c1Ks

 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

6 svar på ”Är ekorrhjulet ett exempel på ett wicked problem?”

 1. Utmärkt inlägg! Förvånad att det inte har några kommentarer. Tänker i liknande banor och kan relatera till mitt jobb där jag arbetar för att minska förekomsten av vårdrelaterade infektioner. Ett minst sagt komplext problem, men bästa vägen att tackla det är precis som du säger, att utgå från nuläget och försöka jobba åt rätt håll. Samt uppmuntra aktörerna att hitta egna vägar framåt (egenmakten).

  Svara
  • Tack Fjodor,

   Nej det här inlägget har inte dragit till sig speciellt många kommentarer, förrän nu verkar det som.

   Du verkar ha ett exempel på ett wickat problem, samtidigt som det är lite tråkigt att det exemplet förekommer. Jag har läst ledarskap i olika vändor nu under 1,5 år och vården och dess utmaningar är ofta med som exempel. Inte minst infektioner i samband med operationer. Som lekman kan man tycka att det borde vara ett ickeproblem, men det är tydligen svårt att få bukt med.

   Svara
   • Tja, det kanske också är något som utmärker den här typen av problem, att de som ser det utifrån tycker att det borde vara ett icke-problem. Själv ser jag inte hur det nånsin skulle kunna bli ett icke-problem, bara att det kan bli ett mindre problem, men kommer fortfarande vara ”wicked”.

    Svara
    • Nästan alla sammanhang då en grupp människor, kultur och beteenden är inblandade så blir problemen ”Wickade”. Det är mognadsfråga att greppa tror jag.

     Svara
 2. I den politiska retoriken skapas det ju gärna medvetet problemformuleringar som inte har någon lösning eller som inte kan mätas. Om du inte entydigt kan säga när du har lyckats kan du inte heller entydigt säga när du har misslyckats. Vilket verkar passa eliten alldeles ypperligt.

  https://utbrytningen.blogspot.com

  Svara
  • Hej Han,

   Ja, kanske och kanske inte faktiskt. Jag känner igen dig i beskrivningen samtidigt som politiker ofta beskylls för att hantera Wickade problem som lösbara och peka ut sig själv som frälsare. Tänk: Vi ska utrota arbetslösheten. Vi ska utrota fattigdomen. Vi ska ta tag i miljöproblemen. I det så skapar man mål som i sig inte alltid säger så mycket. Som fattigdomsbegrepp …

   Svara

Lämna en kommentar