Årlig genomsnittlig tillväxt – CAGR (kalkylator och teori)

CAGR-kalkylator

CAGR-kalkylator

5

CAGR: %

Vad är årlig genomsnittlig tillväxt – CAGR?

Årlig genomsnittlig tillväxt (eller mer korrekt tillväxttakt) används för att mäta tillväxten över en tidsperiod – vanligtvis år – med hänsyn tagen till ränta-på-ränta effekten. Lite längre ned ska vi exemplifiera detta om det är svårt att greppa.

Det är ett mått som ger en korrekt bild av årlig tillväxt och den används ofta för att förstå och jämföra investeringar av olika storlek och investeringstid.

På svenska kan vi också säga den årlig genomsnittlig ökningen.

CAGR är det uttryck som används inom engelskan och det står för Cumulative Average Growth Rate.

Längre ned så ska du få en formel för hur du beräknar CAGR om du vill räkna själv.

Hur beräknas CAGR?

För att beräkna CAGR, fokuserar du på två huvudpunkter: utdelningen vid start av perioden (Startvärde) och utdelningen vid slutet av perioden (Slutvärde). Du behöver också veta hur många år som gått (intervallet).

CAGR-formeln.
CAGR: Förhållandet mellan slutvärde och startvärde. Sedan drar vi roten ur med antal år i intervallet (Antal r = antal år).

Exempel – Utdelningstillväxt

Antag att ett företag har en utdelning på 1 dollar per aktie i utdelning när vi går in i perioden (Startvärde) och 1,21 dollar i slutet (Slutvärde) av en tvåårsperiod (intervallängden).

Vi har alltså gått från 1,00 dollar till 1,21 dollar i utdelning på två år. Hur stor är då den genomsnittliga årliga utdelningstillväxten?

CAGR beräknas då enligt:

CAGR-uträkning

Svaret hade vi räknat på ett enkelt vis och bara räknat medelvärde så hade den genomsnittlig årliga höjningen varit = 21% höjning/ 2 år = 21/2=10,5 procent.

CAGR blir alltså något lägre och det beror att vi ser till ränta-på-ränta effekten samtidigt som vi pratar om ett genomsnitt.

Ett annat sätt att formulera detta: En höjning med 10% varje år eller en höjning med 21% efter två år ger samma genomsnittliga årliga ökningstakt över två år.

Hur används CAGR?

Årlig genomsnittlig tillväxt gör det möjligt att jämföra exempelvis en investering i en indexfond som du haft i tio år med dagens bankränta.

Eller så kan du sätta tillväxtsiffror i relation till årlig tillväxt. Ett bolag som dubblat sin omsättning på 5 år låter kan låta intressant att investera i.

I praktiken så innebär den dubblingen en genomsnittlig årlig ökning i omsättning på knappa 15%, enligt kalkylatorn ovan.

Det ger perspektiv och är lättare att relatera till!

Regeln om 72

En väldigt vanlig frågeställning är lång tid det tar att dubbla en investerings värde. Här finns en tumregel som kallas regeln om 72.

Den säger att du dividerar 72 med tiden du vill det ska ta att dubbla din investerings värde för att få den årliga genomsnittliga avkastning som krävs. Säg 10 år. Det krävs då en genomsnittlig årlig ränta på 7,2 procent.

Använder vi kalkylatorn ovan så får vi 7,18 procent så tumregeln fungerar bra. Läs gärna det länkade inlägget så förstår du varför.