Regeln om 72 – Så här fungerar den (Förklaring och exempel)

Regeln om 72, eller 72-regeln, används för att räkna ut vad som krävs för att du ska dubbla dina pengar genom ränta-på-ränta metoden. Vet du avkastningen eller räntan så dividerar du 72 med den, så får du tiden det tar att dubbla pengarna. Vet du tiden så gör du på samma sätt och får avkastningen eller räntan som krävs.

Regeln om 72, ibland kallad lagen om 72, är bara ett verktyg för att uppskatta tiden eller avkastningen som krävs. Vill du räkna lite noggrannare så använder du 69,3 i stället. 72 är vald för att det är lätt att dividera med 2 (36), 3 (24), 4 (18), 6 (12) och 9 (8).

Exempel – Regeln om 72

Anta att jag vill dubbla mina pengar på fem år. Enligt regeln om 72 så tar jag och dividerar 72 med 5 och får 14,4 år.

I exemplet med 8-regeln – ett sätt att motivera människor att spara och dra nytta av ränta-på-ränta effekten – så vill man dubbla sin kapital var tionde år. Då krävs avkastningen 72/10 vilket är 7,2 procent.

Hur fungerar det här?

Ränta-på-ränta effekten är ett exempel på det som kallas exponentiell tillväxt. Titta på bilden nedan så ser du hur vi först ställer upp uttrycket för kapitaltillväxt enligt ränta-på-ränta metoden. Sedan sätter vi det värde vi vill ha – Belopp N år – till dubbla det belopp vi startar med.

72-regeln
72-regeln är egentligen regeln om 69,3.

När r är litet så är ln(1+r) ungefär r och vi får ett uttryck som är enkelt att lösa upp.

Eftersom vi vill uttrycka r i procent (100 gånger större än det r vi antagit) så dividerar vi högersidan med 100, vilket är detsamma som att multiplicera vänstersidan med 100.

69,3 = n*r

För att få ut n eller r så dividerar vi alltså 69,3 med r eller n.

Sedan har man valt, som vi var inne på i inledningen, att köra med 72 i stället för 69,3 och regeln om 72 har fått sitt namn.

Hur nära kommer man med 72-regeln

För räntor mellan sju och nio procent så stämmer lagen om 72 nästan exakt. För lägre eller högre räntor så ökar felet gradvis men inte alls speciellt mycket. Om räntan är 2% så pratar vi om ett års fel, men det tar å andra sidan 35 år för beloppet att dubblas. Det gör att felet är försumbart.

För räntor över 25 procent är felet 20 – 30 procent av värdet du beräknar.

Så är det noga så ska du falla tillbaka på matematiken bakom, men i de flesta fall så är det helt ok att spå i framtiden med 72-regeln.

Frågor och svar

Hanterar 72-regeln inflation?

Nej. Den är en förenkling av ränteberäkningar gjorda enligt ränta-på-ränta-metoden där man inte vägt in någon inflation.

Är regeln om 72 ungefärlig eller exakt?

Det är en ungefärlig metod, men som är mycket exakt för räntor upp mot 20%.

Hur använder jag regeln om 72?

Om du dividerar 72 med räntan du antar så får du antalet år det tar att fördubbla ditt kapital.

Om du dividerar 72 med antalet år du är intresserad av så får du räntan som krävs för att fördubbla kapitalet.

Läs mer

Min sammanställning över svenska ekonomipoddar hittar du här.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar