3 skäl till att börsuppgången inte kommer brytas just nu

Är det rimligt att börsen bara går upp dag efter dag? I en miljö med Irankris och Coronavirus?

Nej det kommer att komma sämre dagar på börsen, frågan är hur dåliga. Står vi inför en nedgång som gör att vi bör sälja av och sätta oss på kontanter, eller ska vi hänga kvar.

Jag vet inte. De som tror sig veta har bloggat om börsens kollaps och husbubbla sedan 2010.

Men jag tycker det finns tre saker att titta på just nu som investerare.

☝️ Coronaviruset påverkar företag som Apple, men egentligen inte deras underliggande affär. Det är inte så att Apples produkter blivit utkonkurrerade eller att konsumtionsmönstren ändras. Företag som har har problem – såsom detaljhandeln – har låga värderingar.

🏡 Tillgångsinflation. De låga räntorna har gett oss en enorm tillgångsinflation som inte det politiska systemet kan eller törs skjuta hål på just nu.

🕊️ Samhällskollaps, krig och globala farsoter till trots. Världen är i bättre ordning än den varit på länge. Mycket talar för att asiens befolkning blir allt rikare och att Afrika sakta börjar rulla igång. USA har ganska stark tro på framtiden.

Trots att jag är positiv så kan det mycket väl komma sättningar på 10-15%, men det är inte avgörande för om jag ska dra mig ur marknaden. En sådan nedgång kommer följas av en återhämtning.

Kom ihåg: Aktiva pålästa investerare väljer bolag bättre än index, men de väljer timing sämre, därför underpresterar de.

Vad tycker du om börsen?

Tackar du för dig och lämnar börsen i den här uppgången?

Resultat

Loading ... Loading ...

Fyll gärna på i kommentarsfältet med dina åsikter.

Resultatet från förra veckans omröstning

3 skäl till att börsuppgången inte kommer brytas just nu

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”3 skäl till att börsuppgången inte kommer brytas just nu”

 1. Artikeln om tillgångsinflation är skriven tidigt 2008 mitt i en kris som i slutändan tog bort halva börsvärdet och fick företag att både gå i konkurs och ställa in utdelningar. Det gör den lite malplacerad i en artikel om varför börsen inte kommer krascha.

  Svara
  • Bra spottat Daniel 🙂

   Jag ville förtydliga begreppet tillgångsinflation och hittade ingen riktigt bra länk på svenska faktiskt.

   Det finns andra sidor att länka till, men de handlar mycket om riksbankens möjlgheter att agera, mindre om hur människor påverkas av tillgångsinflation.

   Men det inses att artikeln är utdaterad, jag tänkte inte riktigt så.

   Tack. Har du något tips på alternativ länk?

   Svara
 2. Bra inlägg! Viktigt att behålla lugnet. Jag forsätter investera som vanligt 🙂 Nämner på min blogg i senaste inlägget några småknep som man kan använda för att ändå boosta sin möjlighet till högre procent något i en nedgång 😀

  Svara

Lämna en kommentar