Om Onkel Tom och stugan

Hej och hjärtligt välkommen till Onkel Toms stuga!

Onkel Tom stuga handlar om att ta kontroll över sitt liv – ditt och mitt liv; om att fånga sina tankar och forma dem till något som går att använda som grund till en förändring. Bloggen handlar också om att genomföra förändringen och planera det som kommer sedan!

När vi startade vår resa så var målet att komma ur det ekorrhjul så många av oss tycker att vi springer i, men idag är vi inte på flykt från något. Vi är på äventyr och vi vill att du ska vara med!

Vår familjs förändringar och steg i livet så här långt har varit:

 • Förenkling av vårt liv för att möjliggöra ökat fokus på det vi vill.
 • Ökad frihet genom ändrade tankebanor och eget sparande.
Här är grundstenarna som inläggen i huvudsak handlar om.

Att våga tänka annorlunda och kombinera de fyra delarna i bilden ovan öppnar för ett liv med helt nya möjligheter. Att skapa möjligheter och göra något av dem är det Onkel Toms stuga i grunden handlar om. Det är det som du som läser här ska få insikter i och inspiration kring!

Nästa steg för oss är att undersöka vad vi vill och kan göra utifrån den grund av frihet som vi skapat oss på bara några år. Vi ska börja med att ta ett sabbatsår på vår gård. Det blir en tid då både jag och min sambo är helt lediga från våra ordinarie arbeten och lever ett ganska enkelt liv. Med egen odling och egna djur så som höns, gäss och kaniner. Du som läsare av bloggen kommer vara en del i detta.

[su_box title=”Jag som bloggar här”]Jag som sköter den här bloggen och som skriver de flesta inläggen är en kille som snart är 49 år gammal. Jag lever med min sambo och våra fyra barn i lägenhet ganska centralt i en av våra större städer. Vi bor numera på landet, ovanför Mariannelund i Småland, där vi har ett mindre självhushåll.

Jag är ingen speciell auktoritet inom något område jag skriver om och det som skrivs här är sällan något helt nytt. Men sammanhanget och förpackningen är annorlunda jämfört med många liknande bloggar. Det här är en blogg för dig som naturligt är eller vill vara lite annorlunda. Inte helt mainstream.

Trots att jag närmar mig 50 så känner jag mig inte så gammal. Jag vill och kan så mycket fortfarande. Inte minst vill jag fortsätta att utvecklas, ha mer tid för träning och tillbringa mer tid utomhus.[/su_box]

Här på bloggen har vi varit öppna (numera när vi är helt offentliga är vi lite hemligare med våra siffror) med vår privatekonomi och du kan läsa om vår sparresa från 2014 from till 2016 . Vad vi tjänade och hur vi spenderade våra pengar. Vi gjorde det dels för att hålla oss själva ansvariga och samtidigt vara transparent mot er som läser. Men också för att vi anser att det är viktigt att prata om privatekonomi. Med det sagt så är det lika bra att vara öppen med att vi tillhör en privilegierad grupp människor, som många faktiskt gör som bloggar om privatekonomi. Det förtar dock inte det faktum att vi gått från att spendera alla pengar varje månad till att spendera cirka 45% av våra inkomster. Och förändringen fortsätter!

Öppenheten här är inte begränsad till ekonomiska frågor och vi försöker dela med oss så mycket det går.

Onkel Toms stuga blandar filosofiska diffusa inlägg med konkreta tips på billigaste pastan. På vägen retar jag vissa till vansinne genom att ifrågasätta etablerade sanningar medan andra tycker jag ”räddar liv”.

Bloggens läsare tycker den här bloggen skiljer sig från andra liknande genom att det finns en verklig strävan efter frihet. Och så älskar vi dialog!

Varsågod! Hugg in på inläggen och glöm inte bort att följa oss på Facebook och Twitter om du inte redan gör det!

[su_button url=”https://tidochpengar.se/feed” background=”#60bf33″ size=”4″ icon=”icon: rss”]Prenumerera[/su_button] [su_button url=”https://www.facebook.com/OnkelTomsstuga?ref=aymt_homepage_panel” target=”blank” background=”#3b5998″ size=”4″ icon=”icon: facebook”]Gå in och gilla![/su_button] [su_button url=”https://twitter.com/OnkelTomsstuga” target=”blank” background=”#55acee” size=”4″ icon=”icon: twitter”]Följ på Twitter![/su_button] [su_button url=”https://www.youtube.com/channel/UCTTHDOaYjWM12BMyEAZjW8g” target=”blank” background=”#cc181e” size=”4″ icon=”icon: youtube”]Youtube![/su_button]

7 svar på ”Om Onkel Tom och stugan”

 1. Hej, jag arbetar som frilansjournalist och ska skriva en artikel för Aftonbladet om personer som vill hoppa av ekorrhjulet, gå tidigt i pension och förverkliga drömmar.
  Som jag förstår det kvalar du och din familj in i den kategorin.
  Hör gärna av dig om du är intresserad till xxx

  Vänligen,
  Katarina

  Svara
 2. Nu har jag börjat hitta hit Anders, tipset har legat och skvalpat i bakhuvudet sedan vi var på kurs ihop; och framförallt sedan det givande samtalet under bilresan hem från Nyköping. Nu börjar jag närma mig den platsen Jag behöver vara på för att förstå och ta till mig av tipsen. Ser fram emot att följa er resa lite närmre framöver!
  All lycka till, John på Saab

  Svara

Lämna en kommentar