Att leva på sin portfölj när börskraschen kommer

I slutet på 2018 så gick börserna runt om i världen kraftigt ned. Kanske står vi inför samma dipp, eller till och med ett värre scenario, nu. 

Det är surt när det händer, i synnerhet när det händer ganska tidigt i frihetsfasen för den som lever på sitt kapital.

Vi har då inte hunnit få någon marginal till sitt avkastningsmål, så som fyra procent, utan varje procents nedgång innebär att vi sjunker allt längre ifrån den önskade avkastningen vi har.

När man skapat sin ekonomiska plattform så är man nöjd

Vissa säger att de tappar intresset för kapitalförvaltning i friheten, som ekonomiskt oberoende. Jag kan inte relatera till det.

De år vi levde på vårt kapital så var jag väldigt engagerad i vår portfölj. Dels dess avkastning, dels i hur vi förvaltade kapitalet. 

I slutet på 2018 hade vi dessutom börjat fundera på återgången till arbetslivet och ville ha kapital för hus eller lägenhetsköp. Då var nedgången, som var i storleksordningen 20 procent för oss, dubbelt sur i någon mening. 

Efter regn kommer sol

Nu var vi också med i uppgången som följde vilket gjorde att vi inte alls tappade speciellt mycket kapital på den kraftiga nedgång.

Men jag minns känslan. Det var inget kul, om vi säger så.

Jag förespråkar en hög andel aktier i portföljen – helst 100% – för att jag anser att det slår andra kapitalförvaltningsformer över tid, på ett sätt som gör det meningslöst att försäkra sig mot nedgångar.

Men jag ska vara ärligt och säga att det är mentalt jobbigt att sitta med 100% aktier i portföljen när nedgången börjar och ett par procent av kapitalet försvinner varje dag. Hela tillvaron påverkades.

Idag är vårt kapital på börsen en bråkdel av vad det var då vi köpt hus, flyttat och startat ett nytt hem på en ny plats. Men det är fortfarande inte småpengar och jag tycker det är tråkigt när kapitalet sjunker samman.

Köper vi så är nedgångar bra

Men jag tänker inte agera ett skit på det som händer. Mina innehav får ligga kvar och jag fattar köp och säljbeslut på samma sätt som tidigare.

För oss som numera har inkomster och kommer vara köpare av aktier så välkomnar jag faktiskt en nedgång i priserna, även om det är viktigt att förstå att bolagens värderingar faller utifrån att de bedömda framtida intäkterna sjunkit i många fall. Det är alltså inte direkt rea ännu. 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar