En vanlig fråga som dyker upp är – ska jag betala av alla mina lån i förtid eller är det bättre att följa amorteringsplanen och kanske investera eller spara pengarna på något sätt i stället?
Svaret är att det beror på.
De flesta lån är ingen investering
Vissa investerare skyr skulder som pesten men många ser en rimlig skuldsättning som en nödvändighet för att kunna få en rimlig avkastning. Det är till exempel sällsynt med börsnoterade företag som i princip inte har några skulder alls.
Så är det bland företag. Som privatperson måste vi givetvis tänka lite annorlunda. Först och främst är de flesta skulder vi drar på oss inte ens i närheten av att vara en investering. De flesta lån som privatpersoner tar är antingen rena konsumtionslån (privatlån / blancolån) eller bostadslån.
Vi ska inte heller glömma CSN-lånet som många också har.
Av dessa nämnda lån är det egentligen bara studielånet som kan klassas som en investering.
När bostadspriserna stiger kan det vara lockande att se lägenheten eller villan som ett investeringsprojekt.
Ökar priserna med säg 10 – 15 procent per år kommer jag väl att tjäna pengar?
Problemet är att det är ren spekulation och det kan lätt bli dyrt om räntorna stiger och bostadspriserna plötsligt börjar sjunka.
Vi har, som bekant, levt i princip skuldfria under flera perioder i våra liv. Vi vet att det är en omöjlighet för de flesta, speciellt för personer med en någorlunda normal bostad i någon av storstäderna. Där blir bolån ofta en nödvändighet.
Men tänk efter – ett lån är i sig egentligen raka motsatsen till en investering. Ränta på ränta fungerar tyvärr lika bra på skulder som det gör på ett sparat kapital. Och tyvärr är den ränta många betalar för blancolån till och med högre än vad de får på eventuella sparpengar i aktier eller fonder.
Alla lån är inte lika
Tittar vi på olika typer av lån landar argumentet i föregående paragraf i att de flesta snarast borde försöka betala av alla dyra lån så snabbt som möjligt.
Privatlån brukar ha en ränta på 3 till cirka 25 procent beroende på bank och låntagarens kreditvärdighet. Det säger sig självt att det snabbt blir en dyr historia. Till denna kategori hör även de flesta billån.
Har du privatlån? Amortera av det så snabbt det bara går!
Med bolån är det lite mer komplicerat. De flesta snitträntor ligger idag på runt låga 1 – 2 procent. Om du kan få en avkastning på dina sparpengar som är högre än så ska det rent teoretiskt vara smartare att investera dem (i aktier eller fonder till exempel) i stället för att betala av bolånet.
Problemet är bara att:
- Det är sällan man kan vara så säker på avkastningen på en investering och
- Det finns alltid en risk att räntan på bolånet höjs.
För oss handlar det till stor del om att en stor bolåneskuld är ett åtagande, en förpliktelse, ett måste.
När Finansinspektionens chefekonom nyligen varnade för att många hushåll kan behöva dra ner på sin konsumtion om räntan höjs känns det som ännu en bekräftelse på att vi gjort ett rätt val.
För de flesta landar det nog ändå i att hitta en balans mellan amorteringar och andra investeringar eller besparingar.
Tänk bara på att du kan få betala ränteskillnadsersättning om du betalar av ett bolån med fast ränta i förväg.
Studielån tillhör en typ av lån som man inte nödvändigtvis behöver skynda med att betala av i förtid. Vi har i vår familj följt den amorteringstakt som våra inkomster gett.
Detta känns OK. Dels är detta lån en investering i kunskap och färdigheter som ger avkastning under hela livet. Dels är räntan och risken i ett studielån löjligt liten. För 2021 ligger den på 0,05 procent.
Avslutande tankar – utgå från din situation
Det är omöjligt att säga att det alltid är bra att amortera av alla lån. Du måste utgå från hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt.
Har du exempelvis ett bolån men ännu inte byggt upp en sparbuffert för oväntade utgifter? Då är det smartare att amortera i normal takt och lägga undan sparpengar i bufferten i stället för att amortera.
Får du en oväntad utgift kan du använda sparbufferten och undviker då att ta ett dyrt privatlån eller utöka bolånet.
Har du en välbalanserad och diversifierad aktieportfölj eller fondportfölj? Då finns en stor sannolikhet att du har en genomsnittlig avkastning som ligger på runt 7–8 procent per år.
I ett sådant läge är det inte självklart att det är en bra idé att lägga alla sparpengar på att amortera av bolånet. Då kan det vara bättre att balansera mellan bolåneamorteringar och aktieinvesteringar och på så sätt få ett mer diversifierat sparande. Bostaden är ju inte heller särskilt likvid – du måste sälja den för att frigöra kapital om du inte vill låna förstås.
Är det privatlån du har tycker jag inte att det råder någon tvekan om att en snabb avbetalning är det bästa valet. I ett sådant läge har du en risk både genom själva lånet och investeringen. Det går knappast att förvänta sig att avkastningen på investeringen blir proportionell mot räntekostnaden och risken.