Jag har sneglat lite på ett betalkort – eller om det är ett kreditkort (du får svaret i inlägget) – som heter Curve.
Curve är ett engelskt Fin-tech bolag som erhåller en liten, ganska tunn, tjänst som är jäkligt smart. I stället för att försöka ta delar av din befintliga banks och betal/kreditkortsleverantörs affär erbjuder man något helt nytt.
Curve låter dig ansluta alla dina Visa och Mastercard till ditt Curve-kort. Själva transaktionen sker alltid mot något av dina underliggande kort, undantaget växlingsavgiften om du handlar i utländsk valuta. Du kan dessutom ansluta ditt Curve kort till Apple Pay eller Samsungs eller Googles motsvarighet. Den här tjänsten är gratis. Du kan dessutom ansluta ICA-kort och andra lojalitetskort till kortet, som sedan hänger med till Apple Pay.
Vilket kort som ska belastas väljer du i din mobilapp. Blir de fel är inte det hela världen, det finns nämligen en ”go back in time” funktion, som gör att du i efterhand kan rätta felaktiga transaktioner.
Det här innebär att jag kan ha alla kort med mig genom att bära ett kort. För kontaktlös betalning kan jag använda mobilen.
Som sagt, jag har tittat på lösningen men inte gjort slag i saken. Förrän nu! Det som fick bägaren att rinna över var att jag glömde plånboken hemma ett antal dagar.
Plånboken har blivit en dinosaurie från förr när jag aldrig använder kontanter. Dessutom har jag alldeles för många kort i den och jag har funderat på en smartare lösning.
Så dök då Curve upp och efter lite hattande har jag provat.
Jag är fortfarande en tidig användare, men så här långt är jag väldigt nöjd!
Så här använder jag Curve-kortet
Jag har kopplat alla mina kort till Curves:
- Betalkortet från banken vi använder
- Bensinkortet vi använder
- Mitt företagskort (för min enskilda firma)
- Mitt företagskort (där jag jobbar)
Även om jag betalar med Curves så går all information med över till det kort som faktiskt debiteras. För mitt företagskort innebär det att jag får hotellets namn och övrig information som krävs för att vårat redovisningssystem ska fungera.
Det betyder också att vårt bensinkort fungerar som vanligt, med rabatter och poäng, även om jag betalar med Curve.
ICA tillåter att du kopplar ett betalkort till deras medlemskort – alltså det som gör att du kan samla poäng och få rabatter – och det går utmärkt att koppla ditt Curve-kort till tjänsten, och skippa ytterligare ett kort.
Utöver det har jag kopplat Curve-kortet till Apple Pay. Det betyder alltså att jag har Curve-kortet som betalmedel i mobilen.
Tilläggstjänster
Curve ska inte ta någon växlingsavgift när du handlar i utländsk valuta. Om de har en bra kurs har jag däremot inte koll på.
Det finns också möjlighet att ansluta sig till Cashbackprogram och andra premiumtjänster som de flesta kort med månadsavgift erbjuder. Typ tillträde till lounge och reseförsäkringar.
Jag har inte studerat de här tjänsterna i detalj då de inte är huvudskälet till att jag använder Curve.
Curves app är riktigt bra!
Curves app är inte en bankapp, det är en betalapp skulle jag säga. Du ser exempelvis inte hur mycket pengar du har på ditt konto, inte heller är det här du vanligtvis betalar dina räkningar.
Men här ser du exakt hur mycket du betalat med Curvekortet varje månad, och hur det fördelar sig på de olika korten du kopplat.
Det är också i appen du hittar ditt Curve-korts nummer, utgångsdatum och säkerhetskod.
Funktionen ”Go back in time” gör det möjligt att flytta historiska betalningar (gränsen är idag vid 5 000 €) mellan korten du använder. Det är väldigt bra om man valt fel kort i appen när man handlar exempelvis.
Om du väljer att ställa in appen på det rekommenderade viset får du ett meddelande varje gång du betalar med kortet.
I appen spärrar du ditt kort med en knapptryckning och öppnar kortet om det visar sig att du var lite förhastad.
Appen ger dig dessutom möjligheten att gruppera dina utgifter, och separera affärsrelaterade betalningar från dina privata, för att du enklare ska få en översikt på dina betalningar.
Du fixar allt i appen
Du laddar ner Curve-appen på din mobil, därifrån fixar du din registrering och allt som krävs för att du ska komma igång. (Android | Apple)
Det finns tre olika typer av kort. Jag använder det enklaste gratiskortet.
Curve säger sig ha avancerade algoritmer för att upptäcka om ditt kort används skumt eller felaktigt. Det gör också att man satt gränser för hur mycket du kan spendera med kortet.
Gränserna ska sedan ändras (?) när Curve bildat sig en uppfattning om ditt konsumtionsmönster.
Gränserna går lät att avläsa i appen, men jag tycker de är låga för våra behov, om vi lägger in några storhandlingar eller liknande.
Beroende på vilket kort du väljer så har du också gränser på fribeloppen när det gäller uttag utomlands och växling till utländsk valuta. Även de kan du enkelt läsa av i appen.
Jag behövde inte vänta på något kort för att kunna aktivera min Curve-tjänst. Att lägga till mina kort till tjänsen har också varit supersmidigt.
Tidiga recensenter har haft synpunkter på just aktiveringen av kortet och kopplingen av dina kort till Curves tjänst. Jag vet inte om man gjort om något. För mig fungerade allt direkt.
Skillnaden mellan Curve och Apple Pay
Om du vill så får du ett kort från Curve. Du kan köra appen endast, vilket har sina poänger, och trots det ha ett kontokortsnummer och möjlighet att exempelvis handla på nätet med kortet.
Att det finns ett kort (ett Mastercard) att haka upp transaktionerna på har stora fördelar, bland annat om du vill registrera medlemspoäng i olika butiker.
Om du beställer det fysiska kortet har du dessutom ett kort som du kan använda i butiker som inte har ”blipp-läsare”.
Hur tjänar Curve pengar?
Den tjänst jag använder idag är fri. Det handlar om att jag knyter samman alla mina kort till ett kort som jag diskuterat här ovan.
Andra tjänster, som valutaväxling och fria uttag, är begränsade och börjar efter ett tag kosta pengar.
Du kan också välja kort med fler förmåner och andra gränser för uttag och växling, men då får du betala för dig.
Jag testar den fria tjänsten nu ett tag och håller er uppdaterade om det är något jag inte gillar.
Har ni några erfarenheter av Curve?
Vad tycker du om p.f.c?
https://getpfc.com/sv/
Hej Per,
Jag utvärderar Revolut just nu. Den här typen av pre-paid-kort är helt klart intressanta, men jag bedömer att Revolut är ledande. Med det sagt har jag ingen erfarenhet av p.f.c.
Gå med i Revolutgruppen på Facebook, så får du läsa om de problemen en del användare har med Revolut.. Tydligen har Revoluts flytt till Litauen orsakat också komplicerat vissa problem
Hej Peter,
Är det några allvarliga problem, eller är det bara mängden problem som stör?