Elpriserna har blivit en allt viktigare aspekt när vi pratar boendekostnader och val av bostad. Elpriserna var som värst vintern 22-23 – åtminstone för oss – på grund av Ukrina-kriget, men har sedan lugnat krupit tillbaka till något rimligare nivåer.
Tyvärr så verkar det som att vi står inför högre elpriser igen i vinter. Den här gången på grund av en EU-förordning som träder i kraft 29 oktober.
Elpriserna förväntas stiga mest i elområde 3, som omfattar både Stockholm och Göteborg och där över hälften av Sveriges elkonsumenter bor. Årskostnaden för en vanlig villa i detta område förväntas öka med cirka 2 300 kronor och för en stor villa med 2 900 kronor.
– Saxat från Elskling.
Vi har kört timpris i vårt elabonnemang sedan vi flyttade in i vår villa, för dryga två år sedan. Vi använder Tibber, det är den leverantör som drivit i konceptet kring timpris hårdast, och är på det hela taget nöjda med den lösningen.
Vad är timpris på el?
Timpris på el innebär att priset varierar timme för timme. Det innebär att om du kan styra din elkonsumtion så kan du flytta elanvändning bort från perioder med högt elpris till perioder med lågt pris.
På Tibber, närmare bestämt i deras app, så kan du se hur elpriset varierar timme för timme och agera på det.
Det finns pengar att tjäna här – i synnerhet om du tillhör någon av de sju typerna av elkonsument som vi ska prata om här nedanför – men det finns också miljömässiga fördelar i att anpassa sin förbrukning till perioder då elpriset är lågt.
Högt pris innebär ofta att mindre miljövänliga producenter är en del av elproduktionen.
Här nedanför tittar vi på sju typiska elkonsumenter som har mest nytta av Tibbers erbjudande.
1. Den flexibla
- Kan anpassa sin elanvändning efter elpriserna
- Kan flytta energikrävande aktiviteter till lågpristimmar
Vi tillhör nog den här gruppen konsumenter. Vi använder redan befintlig funktion på tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskin för att köra nattetid.
Vi är sex personer i hushållet och försöker också skjuta på duschningen något på kvällen för att göra det när elpriset är lägre.
Hade vi elbil så hade det här kunnat vara en rejält mycket bättre affär då den är en storförbrukare i många hushåll.
Den stora elkonsumenten i vårt hushåll är värmepumpen. Vi har inte gjort något för att styra den smartare – vi har lägre natt-temp än dag temp – men även här finns besparingspotential.
Men för att göra det så behöver man nog vara lite mer teknikintresserad. Vilket tar oss till nästa typ av konsument.
Vi tycker Tibbers app fungerar utmärkt för att stödja oss i arbetet med att sänka elkostnaderna.
2. Den teknikintresserade
- Intresserad av smart hemteknik
- Intresserad av egen energiproduktion eller lagringslösningar
- Villig att investera i och använda verktyg och system för att minimera energikostnaden.
Det finns massor av smart hemelektronik som kan användas på olika sätt för att minska elpriset. Lampor som tänds och släks, bilar som laddas när elpriset är lågt och automatisk start av hushållsapparater är exempel.
Det område som kanske har högst sparpotential handlar trots det om uppvärmning och varmvatten.
Här finns det massor av trick och teknik. Det intressanta här är att Tibber inte tjänar pengar på din förbrukning, utan ditt abonnemang, så de är aktiva i att hitta och presentera tekniska lösningar som kan sänka förbrukningen, eller flytta den.
Här hittar du exempelvis Tibbers erbjuande kring värmestyrning.
Tibber går att integrera med Home Assistant.
3. Den miljömedvetna
- Vill minska sin klimatpåverkan
- Intresserad av att stödja förnybar energi
När elpriserna är höga så är sannolikheten för att elen produceras av mindre miljövänliga lösningar högre.
Så är du intresserad av att göra så litet miljöavtryck som möjligt så är det ett måste att båda jobba med att hålla ner din förbrukning, samtidigt som du förskjuter förbrukningen till tidpunkter där elen är billig!
Det här hjälper Tibbers app dig med väldigt väl.
4. Storanvändaren
- Hög elförbrukning (t.ex. villor med elvärme, elbilsägare)
Om du har hög elförbrukning så har du stor besparingspotential, även om du kanske inte kan göra så stora förändringar.
Här kan du också spara mycket pengar genom smart teknik, genom att du exempelvis styr värmen smartare.
5. Den prismedvetna
- Gillar att ha koll på kostnader och priser
- Beredd att lägga tid på att optimera sin elanvändning
Vi tillhör nog delvis även den här typiska konsumenten. För oss ger Tibbers app en direkt feedback kring vår förbrukning och vår månadskostnad. Vi får också möjligheten att se hur priset ser ut nästkommande dag.
Vi gillar att förstå och ha kontroll över våra kostnader.
6. Varierande användning
Har du en fritidsstuga som du använder i varierande omfattning? Då finns stora möjligheter när det kommer till att styra uppvärmning, och kanske även användningen, av stugan utifrån elpriset.
Jobbar du skift eller dygn så kan smart styrning också ge väldigt enkla och snabba vinster.
7. Den långsiktiga
Om du nyss köpt ett äldre hus, eller om du kanske äger en liten gård, så kan elkostnaderna vara en stor del av kostnaderna för driften.
Om du då vill investera i energieffektivisering, för såväl plånbok som miljö, så ska du naturligtvis göra det på det sätt som ger bästa möjliga avkastning.
Rörligt timpris är då helt klart en del i det som du bör ta hänsyn till. Det kan påverka vilka investeringar som är mest lönsamma eller prioriteringen av olika investeringar.
Köper du exempelvis ny värmepump eller byter radiatorer och/eller termostater så är merkostnaden för smart styrning idag väldigt låg.
Andras erfarenhet
Jag saxade lite på Trustpilot – Tibber har fyra stjärnor av fem där – så att du kan få en känsla för vad deras kunder tänker.
De som är negativa är oftast negativa till själva appen, som är en central del i erbjudandet. Det är inget vi upplever, men vi använder inga avancerade funktioner.
Våra erfarenheter
Vi gillar Tibber. Vi har inget ”före” att jämföra med, så om vi verkligen tjänar pengar på den här lösningen jämfört med exempelvis rörligt elpris – där priset varierar på månadsbasis – vet vi inte.
Men känslan av att vi förstår vår konsumtion samtidigt som vi har koll på prissättningen av elen är tydlig. Vi känner också att vi har verktyg för att kunna jobba mot en lägre elkostnad.
Läs mer hos Tibber