Doppler – Lite annorlunda och inte så duktig samhällskritik

Hej och välkommen till en recension av boken Doppler av Erlend Loe.

Först ut blir ett bok- och ljudboksförslag: Doppler av Erlend Loe. Jag stötte på boken i mina universitetsstudier där den var obligatorisk läsning och materialet nedan är till stor del återanvänt från kursen.

Doppler är den duktiga norrmannen med hus och familj som ledsnar på konsumtion, ekorrhjul, präktighet och kanske främst på att vara duktig. Han gör det enda rätta i ett sådant läge: han skiter i det mesta och bosätter sig i skogen. Inte för långt bort, han har fortfarande kontakt med Oslo och bebyggelsen där, men tillräckligt ensligt och avsides för att det ska säkra den frivilliga enkelhet och ensamhet han söker. Åtminstone i teorin.

Boken börjar när Doppler levt ensam under några månader och står inför sin första större jaktinsats i ett försök att stilla en tilltagande hunger. En hunger främst framtvingad av att han inte längre kan stjäla mat på samma sätt som tidigare. Jakten går bra, men en något oväntad bieffekt är att han i processen blir styvfar till den älgkalv han gjort moderslös. En krabat som döps till Bongo efter Dopplers far, som inte hette Bongo.

Boken rör sig snabbt framåt och det tar inte många sidor förrän vi får veta varför Doppler är i skogen, att han ska bli pappa igen och att han försöker bearbeta relationen till sin nu döde pappa.

Allt är berättat i en ganska rolig, för att inte säga knasig berättarstil. Det här är en bok som innehåller filosofiska inslag och samhällskritik. Den handlar om meningen med livet, den ifrågasätter vårt moderna samhälle och lyfter fram vår rätt att vara ensamma och lite vresiga ibland. Boken handlar om rätten till vårt oberoende. I anslag och upplägget finns det stora likheter med Thoreaus kända bok Skogsliv vid Walden, men det här är ingen bok som egentligen ger några insikter eller är speciellt tung. Det här är en bok som mer är tänkt att roa. Och det gör den bra! Riktigt bra tycker jag!

Doppler är ingen person man som läsare självklart ska gilla. Det är ingen person som är ädel eller rättrådig: han skiter i sin fru, distanserar sig från sin tonårsdotter och förbehåller sig rätten att stjäla det han behöver. Möjligtvis anser Doppler själv att han har en något högre vänsterideologisk grund som gör honom lite bättre människa än andra i vissa avseenden, men det är inte så att vi som läsare får något politiskt budskap till livs, utan ideologin, och tankarna som följer med den, blir mer av ett karaktärsdrag hos vår huvudperson.

Det här är en relativt enkel bok i sin uppbyggnad. Det finns en del tillbakablickar men formen är enkel och händelserna kommer i kronologisk ordning. Berättarformen är en form av jagperspektiv som passar berättarstilen i boken väldigt väl och språket är enkelt. Det enkla språket och korta meningar gör sig bra när boken är dråpligt rolig, men kan kännas lite begränsat när Doppler berör lite svårare frågor, som motviljan mot att vara duktig.

Boken berättar en historia som tangerar viktiga och intressanta frågor samtidigt som den är rolig och lättläst. Det är intressant tycker jag. Här finns inget mässande, inget bror duktig eller något som gör att författaren framstår som den som vet bäst eller har alla svar.

Du hittar boken ganska lätt på ditt bibliotek, eller så köper du en billig pocketversion.

Utan att jag själv hört ljudboken så skulle jag vilja slå ett slag för just den. Den är inläst av Lennart Jähkel och jag har svårt att tänka mig en bättre röst för ändamålet. Det finns goda skäl att tro att du kommer skratta rakt ut i vissa partier.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”Doppler – Lite annorlunda och inte så duktig samhällskritik”

    • 🙂

      För mig var det första bekantskapen, aldrig hört om honom tidigare. Lite konstigt med tanke på min blogginriktning.

      Svara
  1. Hej!

    Vill tacka. Har kommit till denna blogg genom att googla på privatekonomi tabell.

    Men blev faktist inspirerad att läsa denna bok.

    Hur snabbt läser du ut böcker? Hur många böcker läser du?

    Sen så skulle det vara trevligt om det skulle komma upp då då såna bokinspirationer.

    Svara
    • Hej Lovisa,

      Boken är kul och ganska lättläst samtidigt som den säger något, tycker jag.

      Jag läser kanske ett par böcker i månaden. Jag läser ju rätt mycket kurslitteratur och så någon bok på det. Så 2-3 stycken ungefär. Fick gärna vara mer!

      Det kommer mer lästips, det kan jag lova!

      Svara

Lämna en kommentar