Vill du spara pengar eller hitta en livsstil som gör att du får ut mer av livet? Kanske både och?
I det här sammanhanget är det relevant att prata om Paretoprincipen. Vissa säger 80/20-regeln. Det är samma sak.
Paretoprincipen beskriver en ständigt återkommande observation: 80% av resultatet från en aktivitet kräver 20% av insatsen.
När vi nått 80% av nyttan eller resultatet brukar vi prata om att det krävs allt större insatser för att se resultat, medan resultaten blir allt mindre. Ett finare sätt att uttrycka sig på är att säga att marginalnyttan minskar.
En mindre känd konsekvens av Paretoprincipen är att allt för små insatser inte ger några resultat vilket är lite av det centrala i det här inlägget! Vi återkommer till det!
Exempel där Paretoprincipen kan användas
Paretoprincipen används bland annat för att optimera processer inom industrin, förbättra försäljningsstrategier och för att prioritera effektiviseringar. Men vi som privatpersoner kan också ha nytta av att förstå paretoprincipen.
Här är några exempel.
Ekonomi och sparande
Om du tittar på dina utgifter så kommer du sannolikt att upptäcka att en stor del av dina kostnader ligger på ett fåtal poster. Det är boende, transporter, mat osv. Vill du spara pengar så är det ofta fördelaktigt att fokusera tid och energi här.
Produktivitet och effektivitet
Identifiera det som ger störst värde i ditt arbete eller privatliv. Det är ofta ett fåtal saker du gör som bidrar mest. Prioritera ned och/eller minimera den tid som du spenderar på mindre viktiga aktiviteter.
Personlig utveckling
Jobba med de färdigheter eller kunskapsområden som ger störst effekt på din personliga eller professionella utveckling. Även hobbies och relationer kan prioriteras utifrån att ett fåtal viktiga hobbies eller relationer är de som ger största utväxling.
Hälsa och välbefinnande
Hitta de livsstilsförändringar som ger störst positiv effekt på din hälsa och som skapar minst stress och kräver minst ansträngning. Ofta kommer vi långt med att sova bra, motionera lite mer i allmänhet – gärna regelbundet – och låta bli tobak och alkohol.
Att göra för lite
Som vi var inne på så säger också paretoprincipen att vi måste göra något med en viss intensitet eller kraft för att få resultat. Om 20% av insatsen ger 80% av resultatet inom ett område så kan det alltså vara så att 10% insats inte ger något resultat alls att tala om.
Alla som försökt komma i form har märkt det här. Det räcker inte med att motionera var annan vecka. Då händer inget. En gång veckan är för lite. Men tre gånger per vecka kan snart ge gott resultat.
I grafisk framställning så får vi en kurva som i bilden nedan.
Det finns två områden i den s-formade kurvan – i starten och slutet på kurvan – där resultatet inte ändrar sig så mycket trots att insatsen ändras, och så ett område där det nästan finns ett linjärt samband mellan insats och resultat.
Är ni med?
Hur påverkar det här oss?
Ett annat sätt att uttrycka sig på här är att vi inte ska sprida ut vår tid, energi och våra pengar för tunt på många områden.
Mer specifikt så säger paretoprincipen att det klassiska synsättet med litet sparande under lång till, för att låta ränta-på-ränta effekten göra sitt – inte självklart gynnar oss.
Vill vi ha ett synligt resultat av vårt sparande så bör vi spara mycket. För mig så är det någonstans kring 30% av lönen efter skatt.
På samma sätt så ger inte små besparingar speciellt mycket resultat. Du kommer inte känna att du lever i rikedom för att du köper mjölk med kort datum.
Misstolka mig inte. Det är inte så att du ska skita i att göra sunda ekonomiska val när du har möjlighet. Men för att du ska märka signifikant effekt så måste du hitta sätt att dra ned kostnaderna signifikant.
Lite mer allmänna slutsatser
Vi kan fortsätta exemplen ovan med bantning eller husrenovering men låt oss försöka formulera en mer allmän slutsats.
De flesta av oss är inte för långt upp till höger i Paretoprincipens S när vi gör något. Vi är för långt ner till vänster! I allt! Det innebär att vi har stora effekter i att fokusera vårt liv.
Paretokurvan säger: För att vi ska kunna förvänta oss ett resultat som är värt att jobba för så ska vi stoppa in en tillräckligt stor mängd energi och arbete. Det kräver fokus och tid. Två saker som vi i konsumtionssamhället lider brist på.
Här finns svaret på varför mindre kan vara mer och varför jag tror minimalistiska synsätt är så populära.
När vi inte dräller bort tiden och pengarna på ett stort antal aktiviteter – och hela tiden befinner oss allra längst ner till vänster i S-kurvan – utan fokuserar på ett fåtal aktiviteter så håller vi oss i det område som jag markerade grönt tidigare.
Det område som ger ett resultat som märks och därmed positiv återmatning, en återmatning som i sig ger oss mer glädje och gör att livet känns lättare.
Paretoprincipen!
Jag som trodde att jag var ensam om att köra med den.
Du är rätt gammal va?
//Cm
Jag är skitgammal, men Pareto är ännu äldre. Vi kanske kan bilda Paretovännerna – en klubb för 80% beundran.
Touché 🙂
🙂
Intressant. Den gamle Pareto hade onekligen en poäng.
Jag går med i klubben, är det intagningsprov?
Visst var han klok Pareto! Du kan få bli ansvarig för den så viktiga festkommittén. Minimalistiskt och enkelt. 80% av gästerna – de som gör skillnad – på 20% av ytan.
Hej! Gillar Pareto 80/20 skarpt! Men vad föreställer egentligen bilden? En rävsax?
Vänligen, David
Bilden är en grafisk beskrivning av Pareto, så gillar du gubben Pareto så måste du tatuera in den på underarmen.
Nej inte grafen, den längst upp..?
Aha! 🙂 Nu förstår jag! Jag tänkte att mitt inlägg med fina bilder inte gått fram så bra. Ha!
Det är lite av en logga, det är ju sådan bojor – fängslen – som slavar hade. En lek med bloggens namn.
Intressant inlägg. Sedan vår tidigare diskussion angående att spara 10% av nettolönen har jag ändrat mig lite vad gäller sparkvot. Nu är siktet inställt på 50% (inkl amortering) från när jag börjar jobba. Denna artikel var en av avledningarna till skiftet. För jag ser verkligen poängen med att få snabba resultat, det skulle verkligen vara motiverande.
Hej Martin,
Det är precis som du säger en betydligt mer belönande ”loop” att vara i då högre sparkvot ger en helt annat resultat.
Åtminstone 50% tills kidsen kommer, sedan blir det antagligen runt 20-30%. 😉
Intressant, igår sa jag till frun att 70% sparande är optimalt. Högre sparkvot ger inte så mycket. Vid lägre sparkvot finns det utrymme för förbättring
Ja du ser! Det finns teoretiskt stöd för det!
Intressant inlägg!
Jag har en sparkvot på mellan 75-85 procent per månad och kan skriva under på att det stämmer.
Dels når man snabbt effekt av ökade investeringar, ränta på ränta, sammantagen utdelningstillväxt osv. så snart man har haft en sparkvot över 50 procent en tid. Det innebar i sig att jag ganska snabbt kunde gneta ihop min första miljon och ett stadigt kapitalinkomstflöde genom utdelningar.
Dels blir marginaleffekten av ytterligare sparande faktiskt inte så stor när man väl uppnår en hög sparkvot över tid. Jag har landat i att det viktiga är ATT jag sparar mycket, inte att spara så mycket som möjligt jämt. När jag passerar 80 procent gör de där extra tusenlapparna om året ingen jätteskillnad för helheten. Därför har jag ett mål att spara ett högt fast belopp som är tufft men rimligt att uppnå. Ofta blir det lite pengar över ändå och ibland pytsar jag in ytterligare lite på investeringssparkontot men jag ser en större behållning av att samtidigt ha möjligheten att spara till en buffert som ger möjlighet att göra någon resa, unna sig något enkelt ibland osv.
Kontentan av det hela är att för den som börjar utdelningsspara bör rådet vara att ta 2-4 år av intensivt sparande med mycket hög sparkvot för att bygga upp ett kapital. När man väl har gjort det kommer löneförhöjningar, färre investeringar i konsumtionsvaror (eftersom man tenderar ha det mesta man behöver ju äldre man blir) och inarbetade sparvanor göra att man faktiskt får mer pengar över än man från början kalkylerade med. Då finns det inget egenvärde i att återinvestera varje krona utan man kan unna sig lite vardagslyx i det lilla. Eftersom man vid det laget är van att leva enkelt ger små köp stor marginalnytta. Miljonär innan 30 är väl det perfekta exemplet på den här sparprincipen.
Vi har samma bild som du!