Tanken är inte på jobbet varje minut nu om jag ska vara ärlig och jag tror detsamma gäller min sambo! Gud vad vi längtar efter att få runda av våra liv i sin nuvarande form och flytta ned till vår lilla gård. När jag skriver det här är det 87 arbetsdagar kvar och 135 dagar totalt tills vi börjar våra sabbatsår. Nedräkningen nedan visar på sekunden tiden till midsommaraftonens morgon klockan 6 då jag räknar med att vi vaknar som fria!
[wp_ad_camp_4]
[su_box title=”Nedräkning – Sabbatsår”][wpcdt-countdown id=”2317″][/su_box]
Vi tittar på Mandelmanns på TV4 och på SVTs 100 procent bonde och formligen lider av vårt inrutade lägenhetsliv, och räknar dagarna som ni ser!
Men några steg mot friheten i januari tog vi trots allt:
- Båda har ansökte om två års tjänstledighet, det är lite oklart om vi fått det ännu, men vi tror att det är ok.
- Vi har köpt växthus. Ett stor tunnelväxthus på 40 kvm som vi räknar med att montera under påskveckan.
- Vi har fått hem fröer och börjat förbereda för odlingssäsongen. Det står små små tomatplantor, purjolök och olika kryddorväxter i fönstren hemma.
- Vi har säkrat en enklare parkeringsplats i området så att vi kan skaffa egen bil.
- Vi har en lösning vi föredrar för avloppet och har startat dialogen med kommunen.
Det som är viktigast för oss nu är att säkra att vi kommer igång så snabbt som möjligt på gården när vi flyttar ned vid midsommar. Vi bodde där sex veckor förra året och har god förståelse för vad själva boendet där innebär. Men vi odlade inte så mycket då som vi tänkte odla framöver, inte heller hade vi några djur då. Nu ska vi odla mer och dessutom dra igång verksamhet med höns och kaniner direkt efter midsommar.
Det är inte bara vi vuxna. Tre av fyra barn är också väldigt intresserade av att komma iväg. Den äldsta är mer skeptisk. Det var hon som tog det som ett personligt straff att flytta förra gången vi gjorde det. Men lite har hon mjuknat faktiskt. Inte minst de kvällar vi tittat på Mandelmanns tillsammans är hon i riktigt i gungning kring var hon faktiskt står.
Jag och min sambo är sedan länge förbi de svåra valen och ser bara framåt nu. Med vårt upplägg så flyr vi inte något längre, vi övergår till något annat. Ett liv med egenproducerad mat, matlagning och egen skog att sköta. Men vi skaffar inga stora djur, gör inga stora investeringar eller sätter några högtravande mål kring vad vi ska äta, hur det ska vara odlat eller vilket foder djuren ska ha. Vi räknar med att vi kommer växa in i det här. Bara det att vi har ett gigantiskt växthus är något helt nytt och det kommer ta oss lång tid innan vi kan utnyttja det till fullo.
Februari
Februari blir lite av en mellanmånad. Det här är vad vi har planerat sedan tidigare:
- Fixa transportbur till kaniner och höns, åtminstone börja sökandet. Det här måste gå att hitta begagnat.
- Troligtvis kommer vi köra flyttkartonger i de flesta fall om vi inte hittar saker som personer vill slänga!
- Inredning till hönsen. Vatten- och foderskålar mm. På samma sätt som ovan måste detta gå att hitta mycket begagnat.
- Skicka in ansökan om att anlägga avlopp.
Jag kommer börja leta bil mer aktivt sista veckan i februari.
Det är också dags att titta på vad vi ska studera och se över det vi behöver för att söka till Universitetsstudier även om jag inte tror att vi behöver ansöka i februari.
[wp_ad_camp_2]
Du hittar mer om gården och planeringen här.
Jag beställde små vattenautomater på Ebay (Poultry water drinking cups) för 8kr/st…
Mandelmanns och 100% bonde är favorit här också 🙂
Tack Pelle,
Det ska jag kolla upp. 100% bonde är bra, men Mandelmanns i lagom mängd är helt suveränt. Så snyggt producerat och sån fullträff med tidpunkten för publicerandet. Köra vår och midsommargrejor så här års kan aldrig bli fel!
Vattenautomater till kaniner går lätt att göra av vanliga stora petflaskor och till höns finns det massor av filuriga lösningar. På Lantmännen har de annars bra vattenautomat för fjäderfä billigt å då ska man ju slippa all en skit å smitta som man absolut inte vill ha in bland sina höns.
Är ni medlemmar på webbsidan och forumet Alternativ.nu? Där finns massor av bra tips å väldigt lite pretto-trams 🙂 . De flesta är vettiga softa och hjälpsamma.
Tack ANNA!
Jag sökte lite och hittade den här: http://kanin.ifokus.se/discussions/4d7163c1b9cb46224407238c-vattenautomat-stallning-f-pet-flaska Skitsmart.
Vi har haft höns förut och kört de där kuporna med röd botten. Men det måste finnas en miljon sådan som inte används ….
Alternativ.nu är välkänd 🙂
Att ni ska studera har jag helt missat tidigare, är det studiebidraget som lockar eller bottnar studieviljan i en rädsla för att förgås av tristess?
Råkade knappa in fel mailadress, men det är fortfarande samma Charlotta. 😉
Tack godegud!
En vilja att utvecklas främst. Ett sätt att fylla tiden med intressanta sysslor är också ett skäl.
Vi kommer undersöka möjligheten till studiebidrag under 2018 men det är inte så mycket kvar att hämta för oss där. Någon termin kanske.
Min pappa var sådan när han levde. Hade hela livet egen verksamhet, och även ett par växthus på 100 kvm. vardera i plast. Tyvärr blåste de sönder i en storm, vilket var ekonomiskt problematiskt. Det är speciellt liv att växa upp så, där vi alla var delaktiga på något sätt redan före skolåldern. Men jag gillade det livet på sätt och vis. Men det var verkligen tufft ekonomiskt. Mamma hade vanligt lönearbete, så vi klarade oss. Pappa hade nog aldrig kunnat stå ut med ett vanligt arbete, men han klarade sig rätt så bra genom att göra det han brann för.
Vi gör mycket annorlunda samtidigt som vi är ganska lika din pappa. Vi har ju pengar och strävar främst efter oberoendet och glädjen att odla och äta det vi gjort själva.
Vi kommer få hjälpas åt som familj på vår lilla gård vilket jag tror är belönande för barnen, och oss som föräldrar.
Min målsättning för resten av livet är att leva som din pappa!
Hej! Var det alltid självklart att det skulle bli självhushållning eller växte det fram med åren? Finns det planer på storskalig jordbruksverksamhet?
Hej Peter,
Det korta och enkla svaret är nej. Vi är inte jordbrukare så.
Men frågan är bra för den ger möjlighet att diskutera en helt annan parameter om är viktig för oss så jag ska svara lite längre.
Jag är intresserad – tror jag men har inte bestämt mig än – av att skapa något mer i världen än att slå 2 ha med lie varje år. Men det kommer inte ske via stora ”satsningar” utan allt får växa fram under lönsamma och enkla omständigheter.
Så självhushåll är för oss ett sätt att leva närmare naturen men det ligger också ett förhållningssätt med oberoende och minimala investeringar som ledord.
Härligt! Skriv gärna mer om växthuset och odlingen! Det är en dröm jag också när som får vänta till pensioneringen och vore spännande att se era erfarenheter och lärdomar kring att börja odla. Håller tillgodo med miniatyrmodellen i form av kryddhus så länge.
Ni ska få insyn i varje minut. Tänk omelett från egna höns, egna varja tomater till i växthuset en vårdag. Lite rödvin blir det nog också, jag ska ju ändå inte jobba sedan! 🙂
Vet att du nämnt studier i språk tidigare. Jag vill ge dig ett annat tips nu när du nämnde egen skog. På Linnéuniversitetet ges kurser i Hållbart familjeskogsbruk. Det går att läsa allt från 7,5 hp i 25% takt eller plocka ihop en hel kandidatexamen i skogsbruk. De är verkligen flexibla och allt läses på distans med några träffar per termin. Rekommenderar verkligen de här kurserna och man träffar många trevliga skogsägare och folk som drömmer om egen skog. Perfekt att få kunskap om beslut som tas i skogen till vilka ekonomiska möjligheter som finns med de olika valen. De första kurserna är som en ”allmänbildning i skog” med lite av varje, riktigt intressant (för de intresserade) 🙂
Tack, vilket bra tips! Jag har massor av uppslag, först ut är nog att jag vill läsa något kring skrivande. Men språk, ämnen kring människors psykiska och fysiska hälsa är också intressanta, filosofi och rena managementkurser utifall jag skulle få för mig att jobba igen är också aktuellt.