Spara

Samling av tips för att spara pengar

Letar du tips för att spara pengar? Bra! Då har du kommit rätt, om du med spara menar att din skuld ska minska eller förmögenhet öka. För här menar vi med spara att pengarna finns kvar i slutet på månaden. Det gör att våra tips för att spara pengar sällan handlar om hur du kan köpa något billigare, utan snarare avstå en utgift. Men ge inte upp om du kom hit och trodde det fanns en annan väg. En del av sparandet är att hålla ner utgifter och hitta smarta lösningar – det som de flesta ser som sparande – men inte utan sammanhang. Låt oss börja där!

Vet du hur mycket pengar du vill spara? Har du klart för dig vad kan tänkas ändra i ditt liv för att åstadkomma förändring? Vet du vad du sparar till och vad har ditt sparande för tidshorisont? Vet du vad du har för utgångsläge för ditt sparande? Vi börjar med att lite snabbt adressera frågorna. Lite längre ned kommer mer konkreta spartips.

Hur mycket pengar vill du spara?

Det finns två ganska olika sätt att se på sparande. Metod 1: Spara lite här och där inom ramen för det liv du lever nu. Släck någon lampa, sänk innertemperaturen, handla på Lidl; ja nästan alla klassiska spartips hör hit. Genom att hålla i pengarna under lång tid så har du möjlighet att bygga upp en rejäl ekonomisk buffert.

Metod 2: Satsa på att spara stor andel av lönen efter skatt. 50% av lönen efter skatt kan vara en referens. Den stora andelen sparande gör att det går snabbt att nå de sparmål du sätter men det kräver ofta större förändringar eller avvikelser från normen.

I verkligheten flyter naturligtvis de olika alternativen samman och alla som sparar blandar mellan smått gnetande till kraftfullt kapande av kostnader.

Metod 2 är det som förespråkas här på bloggen och som är fokus på denna sida. Metod 1 har flera brister. Dels blir sparhorisonten lång, dels så blir sparandet litet. Det i sin tur innebär att de grundläggande utgifterna ständigt är höga vilket i sig gör att kravet på besparingar växer. Metod 2 är och blir en god spiral medan det långsiktiga småsparandet inte alls har samma fördelar.

Vad kan du tänka dig att ändra för att spara mer?

Vi lever i en fantastisk tid där vi i princip har råd att göra vad vi vill men inte allt vi vill.  Att spara handlar om prioriteringar men också om förmågan att släppa tron på att handla sig lycklig. Jag har avsiktligt valt ordet ändra i stället för att säga avstå i rubriken. Att spara handlar nämligen inte alls om att avstå något.  Se sparande som en omskolning från externt jagande till att lita på ditt inre jag.

Räkna också med att ge din ekonomi lite tid. För kassabok. Räkna på din förmögenhet ungefär som vi gör här. Att öka kunskapen om dina egna finanser är en viktig del i sparandet.

Vad sparar du till och vad har du för tidshorisont?

Jag tycker du ska spara så mycket som möjligt oavsett hur mycket du behöver spara samman! Spara när det är lätt, inte då det är svårt och du måste. Men sättet att förvalta pengarna du sparar måste hanteras olika beroende på mål och tidshorisont för det tänkta användandet. Var inte för smart, följ allmänna råd som finns hos exempelvis Avanza.

Ditt utgångsläge

Har du en aning om var du ligger i konsumtion och spenderande? Var går dina pengar? Hur mycket kan du förväntas spara på exempelvis mat och kläder?

Börja med att föra kassabok och jämför gärna kostnaderna med våra. Tabellen nedan ger också lite stöd för tanken.

spara pengar och sparande
Familjers kostnader för olika områden sett över längre tid. Källa: http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0001_2009K03_TI_03_A05TI0903.pdf

 

Att skaffa en känsla för kostnader och mäta sin förmögenhet är viktiga delar i sparandet. I synnerhet om du försöker fånga en ekonomi som rusar och utgifter som varje månad överstiger inkomsterna. För att spara mycket räcker inte tips om billiga morötter och samåkning. Du måste närma dig din ekonomi.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Tips för att spara pengar – Områden

Vi öppnade flerfrontskrig mot våra utgifter inom följande områden:

 • Boende
 • Transporter
 • Försäkringar
 • Mat
 • Alkohol
 • Nöjen
 • Inköp av ikoner som representerade det vi ville vara.

Här kan du se resultatet efter ett och ett halvt år (årsskiftet 2015/2016).

Boende

Då vi bodde på landet tidigare så var boende och transport starkt förknippade med varandra. Vi kapade boendeytan från sju rum och kök till fyra rum och kök då vi flyttade till centrala delarna av staden. Det innebar att barnen fick dela rum och att bilarna fick stryka på foten. Trots att boendekostnaden är minst lika hög – i fallet med vår lägenhet så är det månadskostnaden – i lägenheten som vi tyckte den var i villa, så är vår flytt en besparing på runda slängar 10 000 kronor  i månaden om inte mer. Då ingår de minskade transportkostnaderna i den kalkylen. Men vi ändrade också attityd när vi flyttade in till stan. Vi tar numera del av det gemensamma, det vi redan betalat till via exempelvis skattsedeln, på ett annat sätt än tidigare.

Med barn och familj så ändras ofta synen på boende väldigt mycket. Till det sämre. Lyckan är att bo stort och att äga eget.  För att uppnå det är många villiga att pendla. Det är att börja i fel ände. Allt det som huset och boendet ska vara i den fantastiska världen är svårt att få till. Livet kommer i mellan.

Planera livet så att vardagen blir lätt och billig. Bo nära jobbet. Minska på ytan som måste städas och vårdas. Skapa ett enklare liv och spara pengar. Bättre spartips än så är svårt att ge.

Transporter

Tips för att spara pengar
Tips för att spara pengar? Bilden säger allt!

Lev utan bil. Går inte det; flytta!* Lär dig andra sätt att ta dig runt. Återta möjligheten att åka kollektivt. Cykla. Anpassa resmål. Ändra synen på ständig transport. Det ger väldigt lite värde. Vi lever utan bil, som länken under boende visade, och vi är en fyrbarnsfamilj med småbarn. Det går! Det är inte ens speciellt svårt! Fler gör det än du tror!

* För de flesta är detta helt omöjligt att ens förstå. Men ta då och minska ner till en bil om ni har två.

Inse att bilen är väldigt dyr, inte väldigt billig. En vanlig reflektion är att det är ”så dyrt” att åka tåg och taxi. Det bottnar nästan alltid i ett missförstånd: att den egna bilen är så billig.

Bil och transporter hänger samman på så sätt att de går att minska kraftigt med hjälp av strukturella åtgärder som att flytta. Det kan kännas jobbigt som sparåtgärd och tar lite tid att få till. Samtidigt så är livet föränderligt. Du kanske behöver flytta ändå för att anpassa dig till andra ändringar i livet. Passa på då att skapa dig ett enklare liv med lägre kostnader.

Försäkringar

Vi har reviderat behovet av försäkringar något helt enormt. Jag har skrivit mycket om detta tidigare. Försäkringar följer med prylar, men är också väldigt kopplat till inställning. Försäkra sig mot småskit som sällan händer, så som krock med hare är bara dumt. Att se försäkringen som någon lott som faller ut om barnen får diabetes är obegripligt. Men som sagt, det mesta är skrivet, se tidigare länk för mycket konkreta tips för att spara pengar i synnerhet för barnfamiljer.

För oss var det lätt att spara pengar på försäkringar när hjärnan är med och känslorna inte styr.

Var inte heller så skitnödig att du hela tiden dubbel och trippelförsäkrar dig mot allt. Du är väl vuxen och kan hantera en vardagshändelse!?

Mat

Ett område fullt med tips för att spara pengar. Köp inte lättmjölk utan späd  rödmjölk är en variant jag gillar. Men sanningen är den att matutgifter inte är annorlunda än andra utgifter. Små knep ger små besparingar. Stora förändringar stora besparingar. Men stora förändringar är svårare än små.

För detaljerad kassabok. Försök förstå var kostnaderna är. Reducera område för område gradvis så att du hittar in i nya vanor. Hitta nya mönster som får tid att sätta sig. Om du har höga kostnader för mat och du vill minska dom så är det troligt att du måste förändra massa vanor och referenser. En av de är att äta enklare.

Alkohol

Ett tips för att spara pengar på alkohol är att helt avstå! Det är det bästa tipset faktiskt.

Mat och alkohol är områden som är lätt att börja med idag och som för relativt många är stora utgiftsposter. Vi har halverat våra mat och hushållskostnader, minst. Trots det så räknar jag med att det finns rätt mycket sparpotential kvar i matkontot.

Alkoholen hade jag inte ens i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig som så hög den faktiskt var, innan jag började föra kassabok. Då blev det smärtsamt tydligt att min bild av en flaska vin till helgen inte riktigt stämde.

Nöjen

Minns du tabellen i inledningen? Posten ”fritid och kultur” hade nästan dubblats under perioden 1978 – till 2008. Om statistiken skulle uppdateras till att inkludera 2015 så tror jag värdet skulle vara minst det dubbla.

För oss var kostnader för rena nöjen – där vi bland annat räknar in kostnader för idrottande – löjligt hög när vi började föra kassabok. Det var som om hela lönen skulle brännas här varje månad. Samtidigt kändes det som sparandet inom det här området bara innebär att man avstår.

Så är det dock inte i praktiken! Det handlar om att sluta fokusera på att konsumera nöjen och i stället se vilka nöjen som finns. Vidga vyerna och fylla livet med annat än tillrättalagd prissatt nöjeskonsumtion. Du behöver inte gå på Disney Ice bara för att de annonserar eller åka till Legoland bara för grannen var där förra året. Slappna av och njut av det som finns i närheten. Använd det som redan finns och som ni redan betalat för.

Ikoner som representerar det vi vill vara

Förr handlade jag relativt mycket träningsrelaterat. Som jag var tvungen att köpa mig lite trovärdighet. Som om jag var tvungen att köpa mig en plats i gruppen. Det här är ett uselt sätt att bränna pengar. Varför köpa något som inte används bara för att symbolvärdet är så högt? Det gäller kläder, träningsprylar, elektronik, bilar och andra områden där inköpet mest har som syfte att representera något man vill bli.

Har du tips för att spara pengar? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

15 tankar på “Spara”

  • Nej Johannes. Kostanaden för barnen är ett resultat av den bild du vill handla dig till i sammanhanget barn. Det är inget barnen driver, det är du som står för den bilden.

   Svara
 1. Tack för ett bra blogginlägg! Jag har själv en ganska omfattande sparlista som är uppdelad efter en rad olika områden, innehåller både många konkreta spartips och centrala förhållningssätt. Om jag skickar över den kanske den kan tjäna som inspiration till ett framtida blogginlägg. Har du en mejladress jag kan skicka över den som PDF till?

  Svara
 2. Hej Onkel Tom,

  Angående transporter: I nuläget har jag ingen egen bil som jag betalar för, dock får jag låna en bil stora delar av året. Den enda kostnaden där är bensin och jag kör mest och storhandlar på Willys. Vi bor för övrigt centralt, så rent logiskt borde vi inte behöva en bil. Vi har dock behållit p-platsen för att vi eventuellt i framtiden kommer skaffa egen bil, fick stå i kö 5 år innan vi fick platsen. I framtiden tänker jag mig att vi förhoppningsvis kan bo kvar i vår centralt belägna lägenhet och gå med barnen till förskola/skola. Min sambo är dock inne på att vi trots detta absolut måste ha bil, ”man kan inte klara sig utan bil” ”Det är självklart att man måste ha bil”., ”Hur gör vi om vi ska åka till IKEA?”

  Själv vet jag hur pass dålig investering en bil faktiskt är och hur dyrt det är. Den leder ju dessutom till ökade transportsträckor vilket i sig leder till ännu högre kostnader. Pengar i sjön. Lose-Lose. Hur får jag henne att inse orimligheten med att ha bil?

  Svara
  • Hur man ska övertyga sin partner är en svår fråga. Din sambo vill ju fylla normen, vara som alla andra. Det vill inte du. Men vad har du att erbjuda henne med ditt upplägg?

   Svara
 3. Där slog du huvudet på spiken. Det är nog precis det jag måste fundera på. Hon måste ju vinna något på att leva ett sparsamt liv, även under resans gång så att säga. Jag tror lite av problemet ligger i att hon (tror att hon) mår bra av att konsumera, för mig är det åt andra hållet. Vi har tidigare pratat om att gå i pension lite tidigare, kanske är detta en morot för att leva mer sparsamt, problemet är att det är så långt in i framtiden, säkert minst 25 år. Kanske kan jag precis som JLF är inne på i Early Retirement Extreme (som jag läser för tillfället), visa henne att mitt alternativ är bättre. Dock vill jag ju såklart inte att de pengar vi sparar på att inte ha bil går åt till annan konsumtion exempelvis i form av en utlandsresa.

  Svara
  • I vår familj har vi inte så stor konflikt, mycket beroende på att vi båda var ganska utslitna och less på det mesta som det var. Men som jag kommenterat tidigare till dig. Jag tror du tänker fel om du börjar med att tänka att du sak spara och sedan försöker anpassa livet efter det. Det går att skaffa sig ett fantastiskt liv som är enklare. Då kommer sparandet av sig själv. Väl där så blir det en sport i sig.

   Svara
   • Jag kanske fick det att låta värre än det faktiskt är. Men grejen är den att jag känner lite att jag har ”bråttom”. Jag vill göra stora ekonomiska förändringar redan nu, vill inte vänta. Jag vill komma upp i fart så fort som möjligt vad gäller sparande. Min poäng är att de närmaste åren måste jag verkligen öva sparsamhetsmusklerna och försöka uppnå sparkvot på 50-60%. För när barnen kommer blir det sannolikt svårare, även om vissa hävdar att så behöver inte vara fallet. Behöver bygga en stabil grund nu.

    Svara
    • Ok, jag är med. Visst ska du komma rejält på rull med ditt sparande. Men tänk gärna på att det gäller att fylla livet med något, i synnerhet i relationen med din sambo. Det kanske är träning, laga vegetarisk mat eller läsa som är grejen för er.

     Svara
     • Ja, det finns en risk att man blir för fokuserad på detta med sparande och glömmer annat som är viktigt. Men jorå, vi har middagar, film och promenader, etc. Vi reser någon gång per år också också. Jag har tidigare hållt på med kitesurfing, men tagit en paus. Ganska dyr sport. Men oj så kul! Det gäller väl att hitta en rimlig balans. Eftersom dyra sporter som kräver bil och en massa dyr utrustning kan bromsa färden mot målet. Men samtidigt lever man bara en gång. 🙂

Lämna en kommentar