Vad du än tänker

Vad du än tänker tänk tvärtom
Vad du än tänker tänk tvärtom

 

Jag hittade en bok som enligt recensionerna var ett måste att läsa: ”Vad du än tänker tänk tvärtom” av Paul Arden. ”En pungspark man sträckläser på någon timme, från pärm till pärm” hade någon skrivit.

En snabbkoll gav att den fanns på biblioteket så jag lånade den inför påsklovet med ganska stora förhoppningar.  Nu, efter en knapp timmes läsande har jag läst boken och det är dags för en dom.

Som pungspark betraktat var den väl en besvikelse. Författaren Paul Arden är en reklamman som kopplat samman karriär, livsval och goda råd inom reklambranschen på ett sätt som ibland fungerar, ibland inte.

Grundbudskapet är att misslyckanden inte alltid behöver eller ska undvikas. Att spela säkert ger inte alls den ”uppsida” vi trygghetsnarkomaner tror, samtidigt som konsekvensen av ett misslyckande inte alls är så negativ som vi tror. Alla dåliga scenarion slutar inte med att vi sitter som hemlösa i någon park utan familj eller bostad. Samtidigt så leder många trygga och konventionella livsval till ett liv som många uppfattar som relativt tråkigt. Inte minst i medelåldern.

Ett uppslag heter ”Möt Tryggve” och handlar om den som väljer det rätta, den som lyckas, enligt konventionella synsätt. Det handlar om hur Tryggve ganska tidigt ändå når taket i sin utveckling och faktiskt blir sidsteppad och uppsagd innan 50 års ålder. Den trygga vägen, de kloka valen leder inte till Nirvana är budskapet.

Möt Tryggve
Möt Tryggve. Hans utvecklingskurva är den svarta. Vilda Matilda har den röda kurvan.

 

I själva verket är kloka och trygga val de lätta valen, men de kommer aldrig leda till något annat resultat än just ”medellivet” för oss alla. Här drar boken lite väl starka växlar på kreativt skapande och tankar som finns där. Ett medelliv kanske är ok, medan ett medelkonstverk sällan är det.

Boken eldar på för förändring, risktagande och lyfter fram det egna ansvaret. Att vi inte bara kan önska något utan aktivt måste försöka nå dit vi vill. Det är bra! Men det saknas ett litet hur. Hur kommer vi vanliga dödliga i ett läge där vi kan ta risk, göra något oväntat och prova?

Svaret är att skapa ett liv som möjliggör risktagande. Det i sin tur handlar om att bygga marginaler, främst i form av sparade pengar och låga omkostnader. I Sadla om – Att göra något annat så skrev jag lite om vad jag upptäckt och hur jag ser på möjligheten till förändring. Läs också gärna inlägget Törs du det? om hur vi trots goda förutsättningar inte kan ta någon risk.

Boken presenterar livet lite som ett konstverk, där vi är konstnärerna. Där vi måste pröva lite nya grepp och jobba med vårt verk för att nå resultat. Det är en intressant tanke. Livet är inte något resultat av jobb, familj, sömn och boende. Det är något som ska skapas! Det synsättet bejakar också skapandet, läs det gärna som jobb, på ett sätt som jag tycker känns intressant. Jag är ju inte så negativ till just jobb faktiskt – läs gärna Jobbet – något som vi som sparar vill slippa snarast, eller? – utan är kanske mest frågande över vilket konstverk jag håller på att skapa.

Jag vet inte om jag direkt lärde mig något nytt, men jag nickade igenkännande åt Tryggve och gillade synen på livet som ett kreativt verk. Läs gärna boken om du hittar den gratis, men betala inte en spänn för ett ex!

Jag kan passa på att påminna om de intervjuer jag gjort med de som faktiskt brutit sig ut och gjort lite annat. De som gjort förändringar och skapar något annat än det ”vanliga” livet.

 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar