Vad gör du om ditt yrke försvinner över en natt?

Arbetslöshet är inte något som jag önskar ens mina värsta fiender då det skapar kaos och ångest i våra liv. Samtidigt så är det en ganska naturlig del av livet och många av oss kommer hamna i det läget att vi någon gång blir uppsagda på grund av arbetsbrist.

Men det är inte arbetslösheten som så vi ska prata om här. Vi ska fundera på vad som händer om vi antar att det yrke du har idag helt skulle försvinna. Det sker en förändring så att AI tar över eller någon helt ny teknik gör att jobbet inte finns kvar.

Om vi ser det här som en möjlighet, var hamnar vi då? Vad är det i så fall för möjlighet vi ska fånga?

Mycket ändras och det ändras fort

Den här frågan är relevant då förändringstakten på arbetsmarknaden är hög. AI har redan påverkat vissa grupper och kommer påverka oss ytterligare. Detsamma gäller påverkan från digitalisering, nya vårdmetoder och mediciner samt förändrade produktionsmetoder.

Min erfarenhet med AI är förändringarna också ser ut att accelerera. Det är inte så att vi blir 10% effektivare med AI och sedan är förändringen klar. Utan den initiala förändringen och effektiviseringen följs av ytterligare förändringar.

Ett exempel på det är Teslas förändrade arbetssätt som i sig effektiviserar utvecklingen och produktionen av bilar. Men i den förändringsprocessen så försvinner väldigt många chefsroller. Dom kommer aldrig komma tillbaka.

Din kompetens behövs inte längre

Vi antar att du inte hamnar i ekonomisk knipa, åtminstone inte på något år, när du blir arbetslös. Så du måste inte ta första bästa jobb. Du får också stöd om du skulle välja att utbilda dig vidare.

Så det här är, som vi var inne på tidigare, en möjlighet!

Men vi antar att du inte är ekonomiskt oberoende. Du måste alltså inom rimlig tid hitta ett jobb som ger dig inkomst.

Vad skulle du göra då? Hur skulle du resonera?

Nu ska vi se arbetslösheten som en möjlighet!

Olika angreppssätt

Jag tycker det här är en intressant tanke och har funderat lite. Här är några möjliga angreppssätt som jag ser det:

  • Vi kan utgå från vem vi är och vad vi tycker är viktigt
  • Vi kan utgå från vad vi tro det finns en efterfrågan efter
  • Vi kan studera var vi kan få bäst betalt
  • Vi kan titta på vilken frihet jobbet skulle ge oss – Kan vi jobba var som helst i världen?
  • Vi kan titta på var vi vill bo och hur vi vill leva
  • Vi kan fundera på om vi vill ha ett praktiskt yrke eller ett tjänstemannayrke
  • Anställd eller driva eget?

Egentligen är det här samma situation som unga ställs inför när de ska välja utbildning på gymnasiet och eventuellt även högskola/universitet. Men de flesta som läser här är ju lite äldre. Vi vet lite mer om livet och vi vet lite mer om oss själva.

En intressant fråga är: skulle vi ge oss själva andra råd än vi skulle ge vår tonåring?

Vad är viktigast?

En del av mig säger att lönen är en viktig parameter i mina tankar om framtiden. Det är också hoppet om en bra arbetsgivare. Det låter tråkigt och konventionellt. Jag har goda argument för att det är klokt att tänka så, men jag inser att det också begränsar mig.

Det finns massor av människor som har bra och intressanta jobb som jag aldrig hört talas om. Jobb som inte direkt går att utbilda sig till så även om jag letar efter ett väldigt traditionellt jobb så finns det stora värden i att tänka vidare.

Hur skulle jag kunna hitta ett ”traditionellt jobb” inom ett område som jag inte vet något om eller som jag har ganska få insikter kring? Det blir svårt att skaffa sig kompetens eller hitta potentiella arbetsgivare om jag inte ens vet att arbetsgivarna och jobben finns.

Lästips: Skapa frihet i ditt liv! Här tittar vi på sju konkreta saker du kan göra för att skapa ett friare liv.

Tänk friare!

Ni som följer mig vet att jag ibland säger att jag har en önskan om att kunna försörja mig på mitt skrivande. Kanske är jag i ett läge i livet där jag faktiskt skulle kunna använda kunskaper jag byggt på mig under åren till att göra något riktigt kul.

Men om jag ska tänka fritt, varför stanna vid skrivandet. Ska jag tänka helt ”out of the box” så skulle jag kanske vilja bli stå-upp komiker. Det är i och för sig ett ganska etablerat yrke och inte så nyskapande så.

Kan jag tänka ett steg längre kanske?

Om vi släpper mig och mina tankar

Jag skulle kunna fortsätta prata om mina tankar länge till, men finns det något mer generellt här. Något som vi kan använda och dra nytta av?

Kanske är det första steget att börja fundera på hur en framtid kan se ut där dagens förutsättningar inte längre gäller. Vår kompetens och erfarenhet är inte gångbar och vi hänger utan möjlighet att tjäna pengar på i samma form som tidigare.

Vad är viktigt då?

Du ska skapa ett liv inte en dröm

Jag har intresserat mig för den här typen av tankar i många år. En relativt stor grupp som försöker hitta rätt i livet gör det genom att formulera om förutsättningarna i livet, istället för att hitta lösningar som fungerar givet de förutsättningar som råder.

Låt mig ta några exempel för att konkretisera:

Jag ska driva ett företag där jag jobbar när jag vill på mina villkor!

Vill du vara kund till det företaget? På vilket sätt tror du att den här personen kommer ha en långsiktigt hållbar affär?

Jag vill leva på min gård med mina hästar!

    Det finns ingen inkomst angivet här, det finns bara utgifter. Så det saknas något för att det här ska vara i närheten av en plan.

    Lästips: Att jobba med frågeställningar om vad vi vill och samtidigt aktivt försöka skapa ett liv kring det är en av de bärande idéerna i livsstilsdesign.

    Vi ska gifta ihop våra önskningar med ett hållbart liv

    Det som blir allra mest intressant, ur mitt perspektiv, i ett sådant här sammanhang är när vi kan väva samman våra drömmar och tankar om ett framtida liv med realistiska och hållbara lösningar.

    Det är inte så lätt och det sker inte av sig själv. Men det är många som faktiskt lyckas!

    Du kan vara en av dom.

    Nu vill jag höra vad du tycker och tänker!

    Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

    Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

    Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

    Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

    Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

    Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

    Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

    Lämna en kommentar