Detaljerad nedbrytning matkostnader första halvan av januari

sänka matkostnader
Att sänka sina matkostnader är ett klassiskt spartrick! Men hur gör vi det?

Vi har bestämt oss för att föra mer detaljerad bok över våra matkostnader under några månader. Anledningarna till detta är flera. 1) Vi vill sänka våra matkostnader. 2) Vi vill identifiera hur mycket pengar vi kan spara genom självhushållning och 3) så vill vi få ett grepp om hur mycket vi behöver odla för att vara självförsörjande.

Här kommer nedbrytningen. Kostnader för mat och hushåll från den 1/1-16 till 15/1 samma år (arket uppdateras löpande så andra perioder är nu synliga).

Vi är en familj på sex personer som varit lediga hemma fram till den 7/1, därefter har barnen ätit på skolan respektive dagis.

Jag har storhandlat en gång på Lidl denna månad. Det blir nog en resa till. Sedan gör vi stödköp på vår Coop butik som ligger nära för att klara oss i vardagen. Då vi inte har bil är det en balans mellan tid, ekonomi och ork när det gäller var vi handlar.

Vi bakar rätt mycket bröd själva. Mycket för att min sambo tycker det är trevligt och för att vi numera har tid och ork för den typen av pyssel.

Min känsla är att vi ligger “före i månaden” med inköpen av städ och tvättmedel då det var något jag köpte mycket senast jag storhandlade. Vi ligger på samma sätt “efter” med kött då frysen i princip är tom på exempelvis fågel och fisk.

Har ni några synpunkter på saker vi kunde göra bättre? Själv reagerar jag på mjölk, mejeri och ost. Vi redovisar just ost separat då vi hade en känsla av att den posten var hög. Just nu har det varit billig yoghurt på Coop, men det kanske lurar oss lite. Naturligtvis har vi då låga kostnader för kött men det tickar på bra på bröd och ost i stället.  Vi måste dock köra några fler månader för att dra några långtgående slutsatser.

Hushåll och hygien är också hög, delvis beroende på det jag nämnde med mycket inköp kring städ och tvätt vid förra storhandlingen, men med nuvarande takt så köper vi balsam och tvål för 100 kronor i månaden trots att vi kör Lidl-prylar. Det bör vi kunna förbättra.

Bilden i inledningen kommer från web-platsen “Portionen under tian”. Bäst är nästan att följa bloggaren på Instagram.

Se gärna “Ett fattigt landskaps” jämförelse mellan matpriser på Hemköp och Lidl.

Mer om våra månadsutgifter och månadsbudget hittar du i bloggens huvud.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.