Befria tanken – av Don Miguel Ruiz Jr

befria-tanken

Befria tanken är en bok om hur vi binder oss vid tankar, värderingar och kulturer.  Boken är väldigt lik ”Fyra grundstenar till ett bättre liv” (Don Miguel Ruiz Sr) i språk och flum. Innan vi går vidare så kan jag erkänna att jag har en väldigt kluven inställning till både Befria tanken och pappans Fyra grundstenar till ett bättre liv.

Toltekiskt visdom står det på omslaget. Ja, bara det räcker för att utlösa lite nervösa ryckningar i ögonlocket på mig. Men böckerna är intressanta då de får mig att reflektera kring vad som faktiskt är sant och händer och vad om skapas i mitt och andras huvud. På så vis är även den här boken bra även om den kunde varit kortare. Andra halvan var seg.

Boken introducerar och diskuterar fem bindningsnivåer som den kallar:

  • autentiskt jag,
  • preferens,
  • identitet,
  • internalisering och
  • fanatism.

De fem nivåerna förklarar väl hur vi som människor kopplar samman oss själva med företeelser i livet. Sedan diskuteras vad det är som gör att man fastnar i tankebanor som göra att bindningarna upprätthålls eller förstärks.

Befria tanken använder exempel för att konkretisera diskussionen. Veganer, idrottsfans och religion används i bland annat för att göra resonemanget klarare. Boken är inte vetenskaplig, men ger faktiskt en skymt av vilka mekanismer som skapar en extremist.

På den lägsta ”autentiska jag” nivån så är idén att du och jag kan förhålla oss relativt fritt till en företeelse. Är vi vegetarianers så kanske vill äta mer grönsaker men kan göra avsteg och hantera att andra gör sina val.

På den ”fanatiska” nivån så har vi byggt upp en rad kopplingar och straffmekanismer som gör att vi själva inte kan göra fria val eller acceptera andras. I veganexemplet är det en person som bränner slakterier och straffar sig hårt om man skulle misslyckas följa den rena lära.

De andra nivåerna är steg däremellan.

Bokens titel är ”Befria tanken” och författaren hävdar att vi är friare ju närmare den ”autentiska jag” nivån vi befinner oss.

Om det är sant så blir det naturligtvis intressant att flytta sig från högre nivåer av bindningar till lägre nivåer.

För att göra det så behöver du och jag förstå varför vi hamnar och håller oss kvar i bindningar på en högre nivå, alltså har starkare kopplingar till saker och företeelser än vad som är bra för oss.

Så känner du dig väldigt låst i tankarna, upplever massor av begränsningar eller bara är ute efter lite tankar om hur vi människor är och vad som hindrar oss att leva optimalt så är boken läsvärd.

Men du bör lägga rätt mycket tid på att lära dig ett språkbruk som är annorlunda, åtminstone för mig. Och är du allergisk mot uttryck som Toltekisk visdom ska du leta reda på en annan bok.

Boken fanns på biblioteket, där jag lånade och lämnade tillbaka boken!

[2017-01-12] Den här boken biter sig fast! Jag har därför återkommit till den här boken i ett videoinlägg som du hittar här!.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Befria tanken – av Don Miguel Ruiz Jr”

Lämna en kommentar