Björksav

Häng med när vi gör i ordning och tappar våra björkar på björksav. Jag visar hur vi gjort i några år – vi gör det väldigt enkelt för oss – när vi tappar våra björkar.

När träden är igång med sitt vårsavande, vilket är ungefär fyra veckor på våren, så tömmer vi burkarna två gånger om dagen. Upplägget i videon ger alltså ungefär fyra liter björksav per dygn.

I år hade jag tänkt göra björksavsvin men avstår det efter att jag läst på lite. Jag förklarar varför i videon men länkar till den forumdiskussion som fick mig att avstå: https://www.shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?t=9200&p=43083

Det här är saxat ur tråden:

Björksav…denna ädla dryck, drick den som den är eller kanske med en citronskiva och lite is.

Jag har gjort ett antal olika experiment med björksav och vin samt öl och tycker väl inte att den tillför något speciellt. Om du nu promt måste jäsa saven så föreslår jag att du gör en lättare bordsdryck av detta. Tex så här:

Koka ner det till hälften eller 1/3 av ursprungsvolymen och tillsätt 1dl nyknoppade björklöv per liter sav när du stänger av värmen (precis som 0min för humle). Tillsätt även saften och Zesten av en ekologisk citron per 2l sav samt 150g/l honung alternativt ca 115g/l socker. Någon tesked jästnäring per 5l sav är också att rekommendera. Låt svalna till ca 20C innan du filtrerar bort löv och zest, syresätter och tillför din favoritjäst, använd dubbel rekommenderad mängd jäst jämfört med öl. Jag tycker lagerjäst och kall jäsning blir bäst om du vill ha en smak från råvarorna.

Vill du ha en dryck med lite beska i kan du tillföra lite humle typ 10IBU vid 15min kvar av koket. Ta inte för mycket bara då det kommer påverka de andra smakerna. Ju mer du koncentrerar saven genom kokande desto större kommer restsötman från björksockret att vara (det är inte jäsbart)

När det är klart tappar du å flaska och kolsyrar ganska friskt, ca 7-8g/l.

Vi dricker vår sav precis som den är, kylskåpskall. Värt att notera är att savens hållbarhet inte är så många dagar (vissa säger någon eller några veckor men jag tycker vi har kortare hållbarhet), den börjar spontanjäsa, så det är bra att ha ett lagom och jämt flöde som man kan konsumera i samma takt som den produceras.

Det finns de som påstår att björksav ska ha hälsofördelar. Jag är inte helt övertygad och tycker det är att börja i fel ende faktiskt. Det här är ingen märklig juice som man ska tvinga i sig i tron om att den ger evig ungdom, skydd mot cancer eller minskar din pollenallergi.

Det är en fantastiskt frisk dryck som har sin plats på matbordet. Om den sedan är nyttig är det bonus!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.