Björksav

Häng med när vi gör i ordning och tappar våra björkar på björksav. Jag visar hur vi gjort i några år – vi gör det väldigt enkelt för oss – när vi tappar våra björkar.

När träden är igång med sitt vårsavande, vilket är ungefär fyra veckor på våren, så tömmer vi burkarna två gånger om dagen. Upplägget i videon ger alltså ungefär fyra liter björksav per dygn.

I år hade jag tänkt göra björksavsvin men avstår det efter att jag läst på lite. Jag förklarar varför i videon men länkar till den forumdiskussion som fick mig att avstå: https://www.shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?t=9200&p=43083

Det här är saxat ur tråden:

Björksav…denna ädla dryck, drick den som den är eller kanske med en citronskiva och lite is.

Jag har gjort ett antal olika experiment med björksav och vin samt öl och tycker väl inte att den tillför något speciellt. Om du nu promt måste jäsa saven så föreslår jag att du gör en lättare bordsdryck av detta. Tex så här:

Koka ner det till hälften eller 1/3 av ursprungsvolymen och tillsätt 1dl nyknoppade björklöv per liter sav när du stänger av värmen (precis som 0min för humle). Tillsätt även saften och Zesten av en ekologisk citron per 2l sav samt 150g/l honung alternativt ca 115g/l socker. Någon tesked jästnäring per 5l sav är också att rekommendera. Låt svalna till ca 20C innan du filtrerar bort löv och zest, syresätter och tillför din favoritjäst, använd dubbel rekommenderad mängd jäst jämfört med öl. Jag tycker lagerjäst och kall jäsning blir bäst om du vill ha en smak från råvarorna.

Vill du ha en dryck med lite beska i kan du tillföra lite humle typ 10IBU vid 15min kvar av koket. Ta inte för mycket bara då det kommer påverka de andra smakerna. Ju mer du koncentrerar saven genom kokande desto större kommer restsötman från björksockret att vara (det är inte jäsbart)

När det är klart tappar du å flaska och kolsyrar ganska friskt, ca 7-8g/l.

Vi dricker vår sav precis som den är, kylskåpskall. Värt att notera är att savens hållbarhet inte är så många dagar (vissa säger någon eller några veckor men jag tycker vi har kortare hållbarhet), den börjar spontanjäsa, så det är bra att ha ett lagom och jämt flöde som man kan konsumera i samma takt som den produceras.

Det finns de som påstår att björksav ska ha hälsofördelar. Jag är inte helt övertygad och tycker det är att börja i fel ende faktiskt. Det här är ingen märklig juice som man ska tvinga i sig i tron om att den ger evig ungdom, skydd mot cancer eller minskar din pollenallergi.

Det är en fantastiskt frisk dryck som har sin plats på matbordet. Om den sedan är nyttig är det bonus!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

12 svar på ”Björksav”

 1. Här i Norrbotten savas det friskt av gammal tradition, vår skog består mest av björk så varför inte ta tillvara på saven, så frisk och god smak! Vi fryser ner saven i vanliga pet flaskor. Då har vi sav några månader framåt.Björksav är en färskvara och avnjuts bäst som den är.

  Allt kan man göra buissness på, vissa hälsokostbutiker säljer björksav för några hundra/liter..
  Minns en kväll vi bjöd på björksav då vi hade släktingar på besök från storstan, Sthlm,har aldrig träffat på folk som trodde man kan dö av björksav. Vi drack själva av det under kvällen, tillslut efter mycket googlande,vågade mannen i familjen prova en liten hutt, han överlevde. Ibland undrar man hur man kan ha ett så stort avstånd från normalt folkvett? Många skratt fick vi iallafall 🙂

  Appropå skog verkar ju skogen vara det mest naturliga tillståndet. Om vi människor slutar odla någon plätt blir där skog på bara några år, mångfald är väl ordet.

  Svara
  • Ja, det verkar som det savas mer norröver.

   Vi har lite tajt med frysplats så det blir nog när det är säsong.

   Jag tror inte jag skulle få många att dricka sav här nere faktiskt. Varför vet jag inte. Synd, för det är knappast svårt!

   Svara
   • Ja varför är det så? Vad kan hända om man drickerr björksav?Våra släktingar från storstan tycker det är spännande att besöka oss då vi lever så udda liv men de skulle aldrig tänka sig leva såhär. Det går ju emot normen. Men varför distansera sig från det som är naturligt? Det verkar vara mer okej att leva naturnära här uppe (vi norrlänningar är ju konstiga hur som helst). Varför ska man vara så rädd för att bryta trenden i vårat moderna sammhällspåtvingade liv.
    Varför är det knutet till vissa geografiska områden att vara ”udda ”eller våga leva annorlunda. Tänker på snåla och uppfinningsrika smålänningar,vi i norr är tysta och introverta och naturnära. Stockholmare ska vara extravaganta.

    Svara
    • Jag har för mig att jag läst att savandet främst är norrländskt i Sverige, men att det är ganska utbrett geografiskt i andra länder.

     Jag tror inte man ska spinna allt för mycket på regionala skillnader, det finns säkert en mer naturlig koppling till naturen utanför storstäderna, men där finns också ofta väldigt aktiva utövare av sådant som bäst gör sig i naturen, så som mtb-åkande, orientering, löpnng mm som väger upp lite.

     Smålänningar är förvånansvärt välkomnande.

     Svara
     • Ja så kan man också se det, är beteendevetare och har pluggat även KBT i min ungdom, därför finner jag olika beteendemönster i samhället intressant, de ändras ju med tiden och utvecklingen.
      Har haft äran att träffa Ingvar K ett par gånger när han handlat nåt litet i den butik jag varit anställd hos.
      En mycket vänlig herre och genuint intresserad av människor var han, smålänningen.

     • Ja, jag är ju också väldigt intresserad av beteenden. Normerna varierar med avseende på plats, socialgrupp, ålder och erfarenhet. Det roligaste som finns nästan, tycker jag, är när människor gör ganska normala grejor och känner sig ovanliga, eller när det omvända sker, man gör något helt udda och tycker man är normal.

      När jag var ung så hade jag lite att göra med några amerikaner som åkte jorden runt. I USA drack de, som vuxna män, mjölk vilket de fått lära sig att det inte var något som självklart sågs som normalt på andra platser i världen. Så när vi skulle äta frågade de servitrisen, väldigt försiktigt, om det fanns mjölk, om den var kall och om den var avsedd att drickas ur glas. Hon svarade ja. Hon ställde till och med motfrågan om vilken typ ”full fat or …” vilket gladde dessa män helt enormt. Dom hade kommit till ett mjölkdrickarland. Så de beställde ”full fat milk with lots of ice in it” som vilken grej som helst. Det var bara det att ingen tyckte mjölk med is var speciellt normalt, men då hade de sänkt garden och såg inte det komma. Sånt är kul!

 2. Jag älskar när folk beter sig oväntat eller emot normen! Fast amerikanarna med sitt mjölkdrickande hade kunnat skapa en helt ny trend om matstället hade hakat på. Tänk dig dryckesmenyn med Full fat Milk with Ice,hur gott som helst. Fast vi är ju landet Lagom. Det ordet finns nog inte i något annat språk. Skönt att amerikanarna inte visste att det inte var normalt här 🙂

  Har en granne som försöker lite på smyg haka på vårat enklare sätt leva och tänka, han kommer ibland med sina idèer och vill antagligen ha ett godkännande från oss. Jag brukar på skoj fråga; vad är det värsta som kan hända om du gör så? Grannen har många dyra prylar, kör en dyr bil medan jag kör en skattebefriad 740, ful som stryk.
  Det gäller att befria sig från de rädslor och inrutade tankemönster vi har. Vår hjärna har ju enorm kapacitet att lära om!

  Svara
 3. OK. Samma här i Västmanland. Men jag tror det börjar sava vilken dag som helst, blir antagligen mycket kort period i år då det är så sent och nu ska sommarvärmen komma direkt nästa vecka redan.

  Svara
  • Ja, det ser ut som om vi får en ny period med lite värme. Härligt! Här är det blåsigt just nu men vi ser fram mot helgen! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar