Bokrecension – Varva ner, kom i takt med livet

Under december har jag då och då läst i en bok som heter “Varva ner, kom i takt med livet” av Richard Carlson och Joseph Bailey. Titeln är lite missvisande, tycker jag, och är troligtvis en flört med vad som låg i tiden, det vill säga vad som var säljbart, i slutet av 1990-talet då boken kom.  Originalets titel är “Slowing Down to the Speed of Life”, så svenska titeln ligger inte långt från originalet, så det är nog inte en svensk miss om vi säger så.

Och ok, visst handlar boken i viss mån om hur vi kan varva ner. Men boken handlar främst om hur vi fungerar i sinnet och är en relativt konkret bok kring temat mindfulness. “Varva ner, kom i takt med livet” handlar om hur vi tänker och hur vi kan upptäcka när vi faller in i vissa destruktiva tankemönster. Det kan sedan göra att vi varvar ner, men du behöver inte känna något behov av just det för att ha stor behållning av boken.

Boken är ganska konkret med tanke på ämnet, predikar inget mantra eller lovar inga stora förändringar. Det är en bok som vilar på forskning och erfarenhet från aktiva psykologer.

Det här är en riktigt bra bok! Kanske bland det bättre jag läst i den här kategorin. Jag gillar böcker som handlar om vårt sätt att tänka och den här boken ger lite nya infallsvinklar. Bland annat så berör författarna varför barn kan leka i timmar utan att bli trötta, medan vi vuxna utför sysslor i vardagen som gör oss helt utmattade. Det är något jag reagerat över själv. Om jag kunde hålla upp energinivåerna på den nivå de faktiskt kan vara som högst under dagen, så skulle jag lösa allt jag har framför mig i form av jobb, barnhämtning och hushållsarbete med bravur. Men så är det inte. Tvärtom så gör jag rätt mycket saker under en dag som dränerar mig på energi, inte minst mentalt.*

Enligt boken beror vår energiåtgång vid ett visst givet tillfälle på vilken typ av tillstånd vi låter hjärnan arbeta i. Vi gör det mesta genom att ta till oss problemen analytiskt, med ett analytiskt tankesätt. Men det är inte nödvändigt, vi kan jobba mer med ett fritt flödande tänkande som inte alls tar så mycket energi, om någon alls. Det fritt flödande tänkandet är just typiskt för lekande barn.

Lite kul är det att “Varva ner, kom i takt med livet” i någon form beskriver vad jag redan upptäckt på egen hand, även om det formulerar och fångar det jag sett på ett sätt som gav mig stort värde. Jag har redan förstått att mitt sätt att sätta mål, att tänka och planera och ständigt planera framtiden är destruktivt då det gör att jag inte lever i nuet. Just det beteendet sätter boken ord på. Just här finns mycket att lära för den som vill öka sin lycka, spara pengar och faktiskt varva ner. Det här är mindfulness för mig.

Boken är inte speciellt lång, cirka 245 sidor, men är skriven av någon som har ett lugn. Av någon som har tid. Det gör att den är lite seg bitvis om man inte kan uppskatta den typen av böcker.

Du bör hitta boken på biblioteket, den finns inte längre i nytryck hos näthandlarna.

* På något vis har något hänt i min inställning till arbete. När jag var ung kunde jag jobba förmiddagsskift för att sedan åka hem och meka med min bil. Vid halv åtta på kvällen började jag mattas och gick in och tittade på tv en stund. Sedan gick jag och la mig, ofta rejält fysiskt trött. Men ändå,  aldrig tänkte jag “jag orkar inte”. Jag var hungrig, trött, hade ont i ryggen, var irriterad, ja jag hade massor av känslor men jag har inget minne av den mentala tröttheten som jag har nu (även om den faktiskt har minskat). Nu är jag ofta mer “slut”, då främst mentalt.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.