Coronavirus – Tänk om det var 80% av befolkningn som dog?!

Jag följer det här med Coronaviruset och dess spridning med skräckblandad förtjusning. Dels följer jag krisen som investerare, dels som vanlig ”medborgare”. Lite tillspetsat blir allt av att jag arbetar i en miljö där vi har relativt kunniga personer – biokemister med stort intresse för smittspridning – och jag får därför lite andra vinklingar på en del frågor.

Ur ett perspektiv kan jag tycka att hela frågan saknar proportioner, ut ett annat så fascineras jag av spridningen och kraften i den.

Men tänk om dödligheten vore 80% i stället för någon enstaka procent? Tänk om det inte fanns en ”riskgrupp” utan alla hade ungefär lika stor sannolikhet för att dö!

Jag undrar om vi kommer få uppleva något sådant i ett modernt samhälle. I ett sammanhang där vi tittar på tv och kartor. Där vi får höra att ”smittan nu kommit till …” i direktsändning.

Tycker vi det här med Corona är jobbigt så kommer en sådan händelse bli rätt jobbig. Minst sagt.

Har du funderat på vad du skulle göra om dödligheten var 80% i Coronaviruset?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”Coronavirus – Tänk om det var 80% av befolkningn som dog?!”

 1. Det har hänt. Ebola. Men eftersom det var i Västafrika föll det bortom näringsliv och beslutfattares radar. Även om jag är orolig över mina äldre anhöriga och inte kan vara säker för egen del om man drabbas var min första reaktion men det är inte Ebola.

  På sätt och vis kan jag tycka att Coronaviruset åskådliggör hur förbannat bra vi har det egentligen. Det är en global pandemi som sätter samhälle och sjukvård under massivt tryck och ändå hanterar vi det rätt bra trots förutsättningarna.

  Och som utlandssvensk tycker jag också att Sverige sköter det bättre än flera andra jämförbara länder. I Sverige har man haft en seriös smittspridning, tester och åtgärder relativt tidigt. Tror andra länder kan dra iväg än mer än oss. I landet där jag bor har man inte kapacitet att testa mer än de som är kritiska för sjukvårdens funktion… Här är mörkertalet antagligen större.

  Svara
  • Hej Utlandsutdelaren,

   Du har rätt, Ebola är ett exempel på vad som skulle kunna hända.

   Visst fungerar vår del av världen bra, men vi ska nog också ha respekt för att skiten inte riktigt träffat fläkten ännu här.

   Svara
 2. Det vore bland det bästa som kunde ske – förutsatt att man överlever själv – då kan man skaffa sin justa bostad
  för nästan ingenting – bra för djuren o miljön – oljan räcker bra – o utfiskeriet minskar – skogarna återhämtar sig
  mm. Det skulle t o m kunne bli så att man kan få gods o gårdar gratis

  Svara
  • Ja, om du har några pengar 🙂

   Det är inte säkert att du skulle kunna bevara dina tillgångar så att du hade någon köpkraft. Sannolikt är allt som idag, relativt sätt alltså.

   Svara

Lämna en kommentar