Decluttering :: Bli en mästare på att rensa i röran

Har du stött på begreppet ”decluttering”. Hemsk svengelska men trots det ett bra uttryck.

Här ska vi diskutera vad begreppet innebär och nyttan med att rensa ut bland onödiga saker.

Vad innebär det att delcuttra?

Decluttering på svenska är ungefär detsamma som rensa.
Är det här ditt förråd eller garage? Oavsett vilket så kan det vara läge att decluttra lite!

På svenska kan man beskriva konceptet ”decluttering” som att vi rensar ut och organisera saker i en miljö för att göra den mer rymlig och attraktiv.

Det innebär att vi tar bort saker som inte längre används eller behövs, och att vi arrangerar de saker som återstår på ett sådant sätt att det blir lättare att hitta och hantera dem.

Syftet med decluttering är att skapa en mer avslappnad och harmonisk miljö och att göra det enklare att hålla ordning och rent i hemmet eller på arbetsplatsen.

Det ger också en betydligt mer effektiv yta och miljö där vi lätt får översikt och kontroll över vad som finns, var det finns och eventuellt också om det saknas.

Att städa och plocka i ordning fångar inte helt betydelsen i begreppet decluttering då tanken är att vi inte bara försöker skapa ordning utan också aktivt minskar antalet prylar.

Därför är nog rensa ut den bästa översättningen av decluttering på svenska.

En vanligt förekommande term är också ”rensa i röran”.

Decluttra är ett brett begrepp

Trots att det finns en bra svensk översättning, i form av ”rensa ut”, så används det engelska begreppet allt mer. Kanske är det för att det engelska ordet declutter bär på några värden som inte ordet rensa har.

Det jag tycker den engelska termen tillför handlar om det metodiska förhållningssättet. Det systematiska rensandet i vardagen, där vi aktivt söker ting vi kan göra oss av med.

Att minska antalet ting är en vinst i begreppet decluttra. I jakten på saker att slänga jagar en decluttrare i sminkskåpet, smyckeskrinet, verktygsboden, spiklådan, virkeshyllan och mösslådan.

Det finns ingen bra översättning för declutter på svenska som innefattar det metodiska förhållningssättet.

Däremot finns det en väldigt känt alternativ metod till decluttering i form av KonMarie-metoden som många kommit i kontakt med.

Decluttering eller KonMari-metoden

KonMari-metoden och decluttering (rensning) har båda målet att få ett mer organiserat och mindre belamrat hem, men de skiljer sig åt på några viktiga punkter:

KonMari-metoden

  • Fokus på känslor: Kärnan i KonMari är att bara behålla saker som ”ger oss glädje” (sparks joy). Detta innebär att du aktivt överväger hur varje föremål får dig att känna och endast behåller de som ger positiva känslor.
  • Specifik ordning: KonMari har en bestämd ordning för att gå igenom kategorier av saker (kläder, böcker, papper, komono/diverse, sentimentala föremål), snarare än att ta rum för rum.
  • Visualisering av idealliv: Metoden uppmuntrar dig att föreställa dig ditt idealiska livsstil innan du börjar rensa, vilket hjälper dig att fatta beslut baserade på dina mål.
  • Tacksamhet: KonMari förespråkar att tacka föremål som du gör dig av med för deras tjänst, vilket kan hjälpa till att släppa taget om dem.

Decluttering/Rensning:

  • Mer allmänt fokus: Rensning handlar om att bli av med saker du inte använder, behöver eller vill ha. Det finns ingen specifik känslomässig koppling till föremålen, även om det kan kännas bra att rensa.
  • Flexibel ordning: Du kan rensa rum för rum, kategori för kategori eller på vilket sätt som passar dig bäst.
  • Olika tillvägagångssätt: Det finns många olika decluttering-metoder, vissa mer minimalistiska än andra. Du kan välja det tillvägagångssätt som passar din livsstil och dina mål bäst.

Sammanfattning

KonMari-metoden är en mer strukturerad och känslomässigt driven process, medan decluttering är ett bredare begrepp med mer flexibilitet. Båda metoderna kan vara effektiva för att skapa ett mer organiserat och fridfullt hem eller arbetsplats.

Så här kommer du igång med din decluttering

  1. Börja med att ta en grundlig titt på det område du vill arbeta med och notera om det finns saker som inte längre används eller behövs. Detta kan handla om gamla kläder, skor, leksaker, prylar, möbler eller annat som du inte använder eller har glömt bort.
  2. Gör en lista över saker som du vill rensa ut och börja sedan med att sortera dem i olika kategorier. Detta kan innebära att du delar upp dem i saker som ska slängas, saker som ska säljas eller skänkas bort, och saker som ska behållas.
  3. När du har sorterat alla saker i olika kategorier, börja sedan med att ta itu med sakerna som ska slängas.
  4. När du har rensat ut sakerna som ska slängas, fortsätt sedan med att ta itu med sakerna som ska säljas eller skänkas bort.
  5. Fortsätt sedan med att organisera de saker du ska behålla. Skaffa det som krävs för att det ska bli bra ordning i form av hyllor, förvaringskärl och liknande.
  6. Sätt upp en rutin så att du återkommande gör om arbetet i samma yta.

Vad är utmanande med att decluttra?

Det kan vara svårt att hitta motivation och tid för att decluttra. Det blir inte bättre av att många av oss har en tendens att binda upp sig till sina prylar i någon mening.

Det bidrar till att motivationen sjunker och det är lätt att prokrastinera.

Men det kan vara minst lika utmanande att visualisera hur vi vill ha en yta för att den ska vara rymlig och attraktiv. Det gör att vi inte kan visualisera målet och vägen dit.

De sex stegen i stycket innan är skrivna just ur det perspektivet; att vi tar steg för steg och inte fokuserar allt för mycket på det färdiga resultatet förrän vi rensat ut och gjort oss av med det som stör.

Efter att du gjort din första rensningsrunda så handlar väldigt mycket om decluttering att hitta en rutin.

Att decluttra och rensa ut är belönande

Det är grymt belönande att decluttra, samtidigt som det kan vara jobbigt mentalt. Att kasta kläder som man inte använder, eller inte kommer i på grund av vinterspäcket lagt sig lite väl tungt på vissa ställen, kan ta emot.

Men när garderoben är luftigare så ser man kläderna som är kvar på ett annat sätt, behovet av plats minskar och stressen, i form av en känsla av röra minskar. Det gäller nästan alla områden. Färre prylar ger bättre översikt och ökad effektivitet.

Saker du inte använder längre kan du sälja. Läs exempelvis bloggens inlägg om att sälja begagnade kläder.

Decluttra inom arbetslivet

Inom vissa produktionsenheter jag jobbat på decluttrar man som en del i lean-arbetet. Syftet är att öka lönsamheten genom att minska kostnader och höja effektiviteten i organisationen. Komponenter som inte används säljs eller kastas.

Saker som stegar, stolar, skräptunnor som står i miljön, utan uppenbart syfte, ifrågasätts. Ska de  finnas kvar eller har de spelat ut sin roll?

Ska sakerna vara kvar så ska dom ha en ordnad plats och användas till något. Allt för att öka effektiviteten och minska lokalbehoven.

Personer som lagrar allt, antingen digitalt eller på hyllor och i kartonger, kan få det tufft i sådan miljöer. Därför gnälls det ofta, men det råder ingen tvekan om att det över tid är belönande att inte bara flytta runt och sortera saker, utan att faktiskt göra sig av med dom.

Decluttrade miljöer är effektivare

För mig har värdet med decluttering visat sig tydligt såväl i arbetslivet som privat och resultatet är alltid detsamma.

Man blir effektivare om man decluttrar. Och det blir man i en vid mening. Sedan finns det något obeskrivligt känslomässigt i att ha färre prylar.

Livet är enklare.

Min erfarenhet och variant

Jag har decluttrat sedan vi började vår flyttkarusell och fortsatt. I början var det mera utrensning ”grande”, men efterhand har det blivit mer decluttering av det hela. Sättet jag gjort det på har varierat. De flesta grejor jag gjort mig av med har jag slängt eller gett bort. Några prylar har jag sålt.

En väldigt viktig del i decluttrandet för mig har också varit att fokusera på att avsluta en rad projekt som låg halvklara.

Det var främst cykelrelaterade projekt som hjulbyggen och belysningsprylar. Saker jag köpt dyra prylar till, men som bara låg och skräpade halvfärdigt. Till viss del gällde det även en del hemelektronik och datorrelaterade projekt.

Det tog mig mer än ett år att slutföra allt jag hade startat och redan köpt material till.

Det är knappt så jag vill erkänna det. Det känns nästan lite knäppt!

Declutter – Steg för steg

Lite intressant är det att inte går att kasta allt man borde i en vända.

Det är min erfarenhet och en allmän sanning blad de som decluttrar. Jag gjorde mig av med massor av verktyg, men har massor kvar. Nu efter ett års boende i lägenheten så ser jag på många av prylarna med nya ögon.

Det jag inte använt på ett år ska ju mycket till om jag helt plötsligt skulle vara i akut behov av. Så nu går det lätt att kasta en hel del prylar igen.

Att förenkla livet måste man göra i steg, det har vi märkt, och att rensa och decluttra är inget undantag.

Nu har vi kört en declutter-drive i några dagar. Linneskåp, elektronik, verktyg, kemikalier, medicinskåp och kläder är genomgångna i någon form. Men det finns mer att göra. Jag ska fortsätta med verktygen idag exempelvis.

Det är inte ovanligt att vi kastar hälften av allt vi har inom en yta eller område när vi börjar decluttra.

Det är helt enastående vad mycket man kan ifrågasätta av det man har hemma, saker som bara ligger där. Fyra skruvar, en spik, en tröja med ett hål i, två allergitabletter, fyra hostdämpande tabletter för barn i åldrarna 0-2 år.

1 liter bromsolja för oss som inte äger bil!

Tänger, borrar med okänd dimension och status, skor som inte används och träningskläder från tidigt 90-tal.

Det är bara några exempel!

För oss har decluttering inneburit att vi kan bo mindre och att vi har bättre ordning på våra saker.

Läs mer

Boken Goodbye things av Fumio Sasaki – Finns översatt till svenska och heter då Hejdå saker – är måsteläsa för den som flörtar med minimalismen.

Det här inlägget skrevs när vi var tidigt ute i vår förändringsprocess när vi drog ned väldigt mycket. Nu har vi återigen mer plats men jag är allergisk mot röriga miljöer och halvklara projekt numer.

Läs gärna våra erfarenheter från att leva mer minimalistiskt så här långt.

Decluttering är inget som man kan göra själv, utan det påverkar hela familjen. Läs gärna om hur jag och min sambo samverkar i förändringarna vi gjort.

Att förenkla vardagen är något som ger utdelning varje dag, en del i det som gör våra liv enklare och effektivare och som i sig minskar känslan av ekorrhjul. Läs gärna Onkel Toms stugas manifest där jag leker vidare med just de tankarna.

Decluttra – frågor och svar

Finns det en översättning av decluttering till svenska?

Rensa ligger närmast. Sedan används uttrycket ofta för att beskriva en systematisk metod för att rensa och förenkla hemma. För det finns ingen bra svensk översättning.

Declutter vs. Konmari-metoden

Minimalismens decluttering och Konmari-metoden har stora likheter i det att man inte främst ordnar eller organiserar, utan kastar eller gör sig av med prylar av olika slag.

Men utgångspunkten skiljer sig ganska rejält åt. Minimalism handlar om att göra sig av med saker som inte behövs. Konmari-metoden betonar att ägande ska vara förknippad med glädje eller lycka.

Personligen tänker jag att vi decluttrar i steg. Det är alltså något som vi gör om och om igen. Konmari-metoden fokuserar mer på en radikal omställning där man kastar och rensar ut en gång.

Är decluttering och minimalism samma sak?

Nej, det finns gemensamma drag men decluttering handlar om att rensa ut och organisera i en miljö för att föra den rymlig och attraktiv. Minimalism handlar om att generellt minska antalet ägodelar och fokusera på det som är viktigt i livet.

Vad betyder decluttering?

Decluttering är en metod för att rensa ut och organisera saker för att göra en miljö mer rymlig och attraktiv. Vi tar bort onödiga saker och arrangerar de som återstår så att det blir lättare att hitta och hantera dem. Resultatet är en harmonisk miljö som är lätt att hålla ordning i.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Decluttering :: Bli en mästare på att rensa i röran”

  1. Jag gillar att rensa av flera skäl: bättre koll på vad jag har och att ha enklare liv. För mig handlar det inte bara om att ha färre prylar utan att alltigenom få ett enklare liv. Ju färre saker jag äger, desto färre saker att lägga ner tid på att managera. Vi flyttar och mitt mål ä att bara ha saker jag verkligen älskar och behöver. Jag vill bli glad och få energi. Ett skåp fylld saker jag inte vet vad det är eller varför det finns där, tar så mycket energi. Jag vill ha lugn och ro och uppleva saker istället. Men det är ju olika från person till person; en del blir inte alls stressade av rum fyllda med saker.

    Svara

Lämna en kommentar