Declutter – Att göra sig av med prylar (lite speciellt)

Decluttering betyder ungefär att man ökar den upplevda ordningen i en yta eller volym. Den bästa svenska översättningen av decluttra är rensa. Den översättningen lyfter fram en viktig poäng, nämligen att decluttra inte endast betyder att vi organiserar, sorterar eller strukturerar i röran. Vi strävar också, kanske främst faktiskt, att aktivt minska antalet prylar när vi decluttrar.

Därför är nog rensa ut den bästa översättningen av decluttering på svenska.

Trots att det finns en bra svensk översättning av declutter så används det engelska begreppet allt mer. Kanske är det för att det engelska ordet declutter bär på några värden som inte ordet rensa har.

Jag tänker att när vi rensar hemma så rensar vi bland något som blivit ohållbart. Kanske är det stora ting som åker. Vi rensar när vi vill göra garaget fritt för bilen igen, eller när vi kastar kläder vi aldrig mer kommer använda.

I exemplen ovan går det utmärkt att använda ordet rensa istället för decluttra.

Det jag tycker den engelska termen tillför handlar om det metodiska förhållningssättet. Det systematiska rensandet i vardagen, där vi aktivt söker ting vi kan göra oss av med.

Att minska antalet ting är en vinst i begreppet decluttra. I jakten på saker att slänga jagar en decluttrare i sminkskåpet, smyckeskrinet, verktygsboden, spiklådan, virkeshyllan och mösslådan.

Det finns ingen bra översättning för declutter på svenska som innefattar det metodiska förhållningssättet.

Decluttering på svenska är ungefär detsamma som rensa.
Är det här ditt förråd eller garage? I så fall så kan det vara läge att decluttra lite!

Att decluttra och rensa ut är belönande

Det är grymt belönande att decluttra, samtidigt som det kan vara jobbigt mentalt. Att kasta kläder som man inte använder, eller inte kommer i på grund av vinterspäcket lagt sig lite väl tungt på vissa ställen, kan ta emot.

Men när garderoben är luftigare så ser man kläderna som är kvar på ett annat sätt, behovet av plats minskar och stressen, i form av en känsla av röra minskar. Det gäller nästan alla områden. Färre prylar ger bättre översikt och ökad effektivitet.

Inom vissa produktionsenheter jag jobbat på decluttrar man som en del i lean-arbetet. Syftet är att öka lönsamheten genom att minska kostnader och höja effektiviteten. Komponenter som inte används säljs eller kastas. Saker som stegar, stolar, skräptunnor som står i miljön, utan uppenbart syfte, ifrågasätts. Ska de  finnas kvar eller har de spelat ut sin roll?

Ska sakerna vara kvar så ska dom ha en ordnad plats och användas till något. Allt för att öka effektiviteten och minska lokalbehoven.

Personer som lagrar allt, antingen digitalt eller på hyllor och i kartonger, kan få det tufft i sådan miljöer. Därför gnälls det ofta, men det råder ingen tvekan om att det över tid är belönande att inte bara flytta runt och sortera saker, utan att faktiskt göra sig av med dom.

För mig har värdet med decluttering visat sig tydligt såväl i arbetslivet som privat och resultatet är alltid detsamma. Man blir effektivare om man decluttrar. Och det blir man i en vid mening. Sedan finns det något obeskrivligt känslomässigt i att ha färre prylar. Livet är enklare.

På så vis skulle vi kunna säga att en svensk översättning på decluttra är att rensa ut hemma i syfte att förenkla.

Titta gärna på videon här nedanför där jag pratar om insikterna vi har nått när det gäller vår relation till prylar.

Declutter – Svenska verbet decluttra

Jag har decluttrat sedan vi började vår flyttkarusell och fortsatt. I början var det mera utrensning ”grande”, men efterhand har det blivit mer decluttering av det hela. Sättet jag gjort det på har varierat. De flesta grejor jag gjort mig av med har jag slängt eller gett bort. Några prylar har jag sålt.

En väldigt viktig del i decluttrandet för mig har också varit att fokusera på att avsluta en rad projekt som låg halvklara. Det var främst cykelrelaterade projekt som hjulbyggen och belysningsprylar. Saker jag köpt dyra prylar till, men som bara låg och skräpade halvfärdigt. Till viss del gällde det även en del hemelektronik och datorrelaterade projekt.

Det tog mig mer än ett år att slutföra allt jag hade startat och redan köpt material till.

Det är knappt så jag vill erkänna det. Det känns nästan lite knäppt!

Declutter – Steg för steg

Lite intressant är det att inte går att kasta allt man borde i en vända. Det är min erfarenhet och en allmän sanning blad de som decluttrar. Jag gjorde mig av med massor av verktyg, men har massor kvar. Nu efter ett års boende i lägenheten så ser jag på många av prylarna med nya ögon. Det jag inte använt på ett år ska ju mycket till om jag helt plötsligt skulle vara i akut behov av. Så nu går det lätt att kasta en hel del prylar igen.

Att förenkla livet måste man göra i steg, det har vi märkt, och att rensa och decluttra är inget undantag.

Nu har vi kört en declutter-drive i några dagar. Linneskåp, elektronik, verktyg, kemikalier, medicinskåp och kläder är genomgångna i någon form. Men det finns mer att göra. Jag ska fortsätta med verktygen idag exempelvis.

Det är inte ovanligt att vi kastar hälften av allt vi har inom en yta eller område när vi börjar decluttra. Det är helt enastående vad mycket man kan ifrågasätta av det man har hemma, saker som bara ligger där. Fyra skruvar, en spik, en tröja med ett hål i, två allergitabletter, fyra hostdämpande tabletter för barn i åldrarna 0-2 år.

1 liter bromsolja för oss som inte äger bil!

Tänger, borrar med okänd dimension och status, skor som inte används och träningskläder från tidigt 90-tal.

Det är bara några exempel!

För oss har decluttering inneburit att vi kan bo mindre och att vi har bättre ordning på våra saker.

Läs mer

Boken Goodby things av Fumio Sasaki – Finns översatt till svenska och heter då Hejdå saker – är måsteläsa för den som flörtar med minimalismen.

Det här inlägget skrevs när vi var tidigt ute i vår förändringsprocess. Nu i december 2019 så har vi gjort rätt mycket mer. Vi har varit tjänstlediga och drivit en liten gård i Småland. Nu är vi tillbaka i Stockholm och ekorrhjul. Läs gärna våra erfarenheter från att leva mer minimalistiskt så här långt.

Decluttering är inget som man kan göra själv, utan det påverkar hela familjen. Läs gärna om hur jag och min sambo samverkar i förändringarna vi gjort.

Att förenkla vardagen är något som ger utdelning varje dag, en del i det som gör våra liv enklare och effektivare och som i sig minskar känslan av ekorrhjul. Läs gärna Onkel Toms stugas manifest där jag leker vidare med just de tankarna.

Decluttra – frågor och svar

Finns det en översättning av decluttering till svenska?

Rensa ligger närmast. Sedan används uttrycket ofta för att beskriva en systematisk metod för att rensa och förenkla hemma. För det finns ingen bra svensk översättning.

Declutter vs. Konmari-metoden

Minimalismens decluttering och Konmari-metoden har stora likheter i det att man inte främst ordnar eller organiserar, utan kastar eller gör sig av med prylar av olika slag.

Men utgångspunkten skiljer sig ganska rejält åt. Minimalism handlar om att göra sig av med saker som inte behövs. Konmari-metoden betonar att ägande ska vara förknippad med glädje eller lycka.

Personligen tänker jag att vi decluttrar i steg. Det är alltså något som vi gör om och om igen. Konmari-metoden fokuserar mer på en radikal omställning där man kastar och rensar ut en gång.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

Är du annorlunda?

Varning! Det här inlägget blev något helt annat än det var tänkt att bli. Tankarna drev iväg och med snor i hela…

2 svar på ”Declutter – Att göra sig av med prylar (lite speciellt)”

  1. Jag gillar att rensa av flera skäl: bättre koll på vad jag har och att ha enklare liv. För mig handlar det inte bara om att ha färre prylar utan att alltigenom få ett enklare liv. Ju färre saker jag äger, desto färre saker att lägga ner tid på att managera. Vi flyttar och mitt mål ä att bara ha saker jag verkligen älskar och behöver. Jag vill bli glad och få energi. Ett skåp fylld saker jag inte vet vad det är eller varför det finns där, tar så mycket energi. Jag vill ha lugn och ro och uppleva saker istället. Men det är ju olika från person till person; en del blir inte alls stressade av rum fyllda med saker.

    Svara

Lämna en kommentar