Detaljerad nedbrytning av matkostnader – februari

Februari rusade iväg och det är dags att summera matkostnaderna i detalj. Anledningarna till den stora fokusen på just våra matkostnader så här i början på året är flera. 1) Vi vill sänka våra matkostnader. 2) Vi vill identifiera hur mycket pengar vi kan spara genom självhushållning och 3) så vill vi få ett grepp om hur mycket vi behöver odla för att vara självförsörjande.

Februari är en bra månad – du hittar totalsammanställningen här – sett till kostnaderna för mat. Vi handlar dessutom inför uppstarten av sommarstället/gården då vi behöver en del basvaror där. Så vi ligger faktiskt lite “före” med matinköp i dagsläget då vi laddar upp en andra bostad inför sommaren.

Vi bokförde 3 706 kronor i totalsammanställningen för månaden medan nedbrytningen säger 3 432 kronor. I praktiken är alltså kostnaden för mat något lägre än 3 432 kronor – vi tar inte hänsyn till 5% rabatter vi haft på hela inköp och andra erbjudanden som “köp tre betala för två” – medan mellanskillnaden upp till 3 706 kan vara saker som vi bär hem i matkassen men som inte naturligt kommer med på listan. Exempelvis:

  • Hårborste.
  • Medicin.
  • Stearinljus.

Här kommer nedbrytningen. Kostnader för mat och hushåll från den 1/1 till den 28/2 är införda under februarikolumen (arket uppdateras löpande så andra perioder kan nu vara synliga).

Vi är en familj på sex personer som i februari varit hemma på en del vabbande samtidigt som de äldre barnen tillbringat en vecka hemma på sportlov. Det ökar kostnaderna något. Å andra sidan har jag varit på tjänsteresa och ätit middag ute vilket kanske sänker kostnaderna något. Det är också en kort månad vilket definitivt minskar kostnaderna.

Vi har storhandlat en gång på Lidl. Resten av inköpen är mindre inköp på lokala Coop alternativt Citigross. Då vi inte har bil är det en balans mellan tid, ekonomi och ork när det gäller valet av affär med tillhörande kostnadsnivå.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Gröna områden i tabellen ovan är områden vi tycker kostnaderna är låga, vilket är bra. Men det innebär också att dom troligtvis kan utgöra en större del av vårt matintag. Ta exempelvis torrvaror dit ris och pasta hör. Det känns som vi skulle kunna öka den posten och få bra utväxling på detta. Orangefärgade är området som sticker ut till det sämre.

Posterna “övrigt” och “halvfabrikat och konserver” är höga, men då vi bunkrat upp med mat till gården så väntar vi med att dra för långtgående slutsatser kring det.

Hushåll och hygien är har stabiliserat sig något jämfört med januaris siffror.

Hur går det för er övriga som skulle hålla koll på kostnaderna i februari?

Äter vi nyttigt?

Frukt för 94 kronor i februari för sex personer. Är det rimligt? Hur äter vi? Äter vi nyttigt? Är det här ett liv som du skulle vilja ha?

Tja, jag har inget svar på det men det är värt att reflektera över hur vi äter. Jag skulle gärna äta mer grönsaker rent allmänt och annan mat rent allmänt. Men vi har inte dom vanorna.

Ska vi äta bättre så måste jag få med min sambo på det och det har jag väldigt svårt att få. Inte för att hon nödvändigtvis tänker och känner annorlunda, men vi orkar inte upprätthålla en så annorlunda meny än vi gör idag. En större förändring skulle innebära att vi fick laga dubbla rätter på kvällen då barnen för ett jävla liv om det blir för konstig mat. Det i sin tur kräver mer tid och ork som vi inte har idag.

Frukt kommer vi nog aldrig äta speciellt mycket så länge vi jobbar. Skälet är att vi inte äter frukost, äter sparsamt till lunch – jag skippar ofta lunch också och fikar aldrig på jobbet – och har huvudmålet på kvällen. Vi småäter helt enkelt väldigt lite. Med lite mer tid och ett annat liv så ändras vårt ätande något. Då kan frukt ha en naturligare plats.

Läs gärna vad kostdoktorn skriver om frukt.

Till alla er som frågat om exempelvis frukt skulle jag vilja ställa en motfråga. Vi lever ett aktivt liv. Sover mycket och försöker stressa mindre. Men vi handlar mat med lågt signalvärde? Hur tror ni att det påverkar vår hälsa?

Mera läsning

Bortugal.se har publicerat sin sammanställning av kostnader i februari. Det bekräftar det vi såg när vi tittade på att flytta utomlands – kostnadsläget är Portugal jämförbart med Sverige. Familjen Bortugal gjorde till och med av med mer pengar än vad vi gjorde på mat i februari.

Åsa tyckte inlägget kring kostnader i Portugal blev torrt och tråkigt, men levnadskostnader engagerar, så även om du läst inlägget kan det vara värt att återbesöka då det numera är många kommentarer.

Sammanställningen över samtliga kostnader i vår familj under februari 2016 hittar du här.

Mer om våra månadsutgifter och månadsbudget hittar du i bloggens huvud. Det finns också en speciell kategori avseende matkostnad här på bloggen där du hittar tidigare inlägg kring just vår familjs matkostnader. Det finns en hel del förtydliganden i kommentarerna till dessa inlägg.

Frågor, kommentarer eller allmänna hejarop kör vi som vanligt i kommentarsfälten.

[su_button url=”http://tidochpengar.se/feed” background=”#60bf33″ size=”4″ icon=”icon: rss”]Prenumerera[/su_button]  [su_button url=”https://www.facebook.com/OnkelTomsstuga?ref=aymt_homepage_panel” target=”blank” background=”#3b5998″ size=”4″ icon=”icon: facebook”]Gå in och gilla FB-sidan![/su_button]  [su_button url=”https://twitter.com/OnkelTomsstuga” target=”blank” background=”#55acee” size=”4″ icon=”icon: twitter”]Följ på Twitter![/su_button]

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.