Detaljerad nedbrytning av matkostnader – mars

Det här inlägget blev på något vis aldrig skrivet då det begav sig men det har kommit en hel del frågor kring jobbet vi gjorde med att detaljstudera våra matkostnader så jag dammar av mars siffror och gör en avslutningspostning kring experimentet.

Inlägget innehåller först våra egna siffror för mars och lite kommentarer kring det. Det blir sparsamt då det finns massa material i de tidigare inläggen jag gjort. Efter det blir det summering av experimentet och sedan följer material jag fått via mail från bloggens läsare.

Avslutningsvis blir det en länk till vår mall för er som vill göra liknande nedbrytningar framöver.

Detaljerad nedbrytning av matkostnader i mars

Tyvärr gjorde vi inte detta direkt i mars – man ska aldrig vänta – så vi har sumpat ett kvitto och därför är inte alla utgifter med. Totalt bokförde vi 5 976 kronor på matkontot i mars. Det var ett inköp vi gjorde i samband med de första helgerna vi var i vår stuga som föll bort. Den lokala mataffären här är en ICA som är helt ok, men relativt dyr.

Se även marssammanställning för vår totala ekonomi.

Här kommer nedbrytningen: kostnader för mat och hushåll från den 1/1 till den 31/3 2016.

Siffrorna gäller för en familj på sex personer.

I mars fick vi tillgång till vår lilla gård och det har påverkat kostnaderna något. Dels har vi byggt upp lite dubbla förråd samtidigt som vi äter lite annorlunda när vi är i stugan.

Gröna områden i tabellen ovan är områden vi tycker kostnaderna är låga, vilket är bra. Men det innebär också att dom troligtvis kan utgöra en större del av vårt matintag. Ta exempelvis torrvaror dit ris och pasta hör som vi rimligen borde kunna äta något mer av. Orangefärgade är områden som sticker ut till det sämre.

Tre månader är tillräckligt länge för att ge en bra bild av den faktiska kostnaden och jämna ut effekterna av exempelvis storinköp. I januari exempelvis fick vi frågor kring posten “te & kaffe” vilket berodde på större inköp vi gjorde då som räckt ganska länge.

In och ut första kvartalet 2016.
In och ut första kvartalet 2016.

Det finns vissa avvikelser i siffrorna i detaljnedbrytningen mot det vi redovisar i månadssammanställningen i bilden ovan. Det kan bero på exempelvis mediciner inköpta på varuhus eller att vi fått rabatter som inte redovisas här. Det intressanta i det här sammanhanget är att vi under det första kvartalet klarade vår budget om 5 000 kronor i månaden.

Vad var det vi gjorde?

Vi registrerade bara våra matkostnader under de första tre månaderna. Inga speciella menyer eller förberedelser utan vi omsatte bara vår vardag i siffror i slutet av månaden. Trots det så lyckades vi hålla i pengarna bra mycket bättre än tidigare, mycket eftersom medvetandet ökade om vad som skapade kostnader hos oss.

Ett annat angreppssätt på det här är att köra mer strikta menyer med mat som är billig. Att direkt styra mot lägre matkostnader i stället för att bara monitorera utfallet som vi gjorde är ett betydligt mer ordnat sätt att få kontroll. Det har naturligtvis sina poänger, men en del av de låga kostnaderna vi har kommer också från förmågan att fånga möjligheter som dyker upp i vår lokala affär. Finns det mjölk med kort datum så blir det pannkaka. Någon annan gång blir det grillad kyckling.

För framtiden så känns det rimligt att tro att vi skulle kunna minska matkostnaderna med cirka 2 000 kronor per månad under vårt sabbatsår, med mer självförsörjning.

Mer om våra månadsutgifter och månadsbudget hittar du i bloggens huvud. Det finns också en speciell kategori avseende matkostnad här på bloggen där du hittar tidigare inlägg kring just vår familjs matkostnader. Det finns en hel del förtydliganden i kommentarerna till dessa inlägg.

Inskick från Anna2

Det här har jag klippt direkt från mailet jag fick från Anna2:

Här kommer våra siffror, det kanske inte är så jätteintressant, det som jag tycker är iögonfallande är

  • 55 kg frukt
  • 72 ägg
  • 67 l mjölk
  • 17 kg morötter
och vi äter verkligen upp det, kastar inte ens någon banan, det säger bara slurp och så är allt borta, känns det som.
Barnen ska ha med sig frukt till skolan och så äter vi ofta frukt till mellanmål när de kommer hem på eftermiddagen. Alla måltider förutom luncher för 3 skolbarn och 3 x lunch/ vecka för dagisbarnet  äts hemma, de vuxna ta med sig matlåda.
Vi var familjen med 2 vuxna, 5 barn, nästa samma ålder som dina + en en till på snart 2 år. Alla killar…
DF betyder djupfryst.
Hälsningar och tack för en mycket intressant blogg!
 

mars

april

            mängder i april        
Kött                          

Fågel

116

160

            4 hela kycklingar        

Fisk

273

28

            2xtonfisk        

Nöt+Gris

322

483

            1,8 kg schnitzel 4,3 kg Bratwurst 1,7 kg karre 0,8 kg köttfärs 1 kg falukorv

Övrigt

137

                       
Ägg

110

100

            72 ägg        
Mejeri                          

Mjölk

614

556

            67 l        

Övrigt

313

329

21

          0,8 l kokosmjölk 1,5 kg creme fraiche 1 kg cottage cheese 6 l fil 3 kg turkisk yoghurt
Pålägg                          

Ost

340

146

            2,8 kg ost        

Övrigt

278

70

            stor salami 600 g kokt skinka 0,25 kg leverpastej    
Dryck

135

90

            lättöl 2 l apelsinsaft      
Te + Kaffe  

30

                     
Bröd + Bak

267

484

            10×6 mini, 400 g grahamsgryn, 2 baguette 3,6 kg mjukmackor Havreknäcke, 2,5 kg toast 3 rågbröd pärlsocker, 8 torrjäst, 2 kg strösocker
Torrvaror

274

437

            3 kg Müsli 3 kg havregryn 6,5 kg pasta, 2xhavrefras 0,8 kg mannagryn
Sylt+Saft+Honung

301

87

            3 kg äppelmos 0,65 kg honung 1 kg lingonsylt    
Frukt+Bär

1041

970

            55,4 kg        
Grönsaker                          

Potatis

98

104

            5,8 kg DF potatisbullar storpack      

Övrig

468

863

            15 gurkor, 1 liten vitkål 3 kg tomater, 1 kg lök 17 kg morötter, 1 kg purjolök, 2 purjo 2,8 kg paprika, nät avocado 3,2 k gDF
Konserver, halvfabrikat

130

603

            27 palt 4×1 kg degkuddar 3×400 g tomatsås 4 st ostfondu 1 tacosås
Matfett

173

298

            1 l Rapsolja 3,6 kg bregott 2,5 kg smör    
Fika, godis, tuggummi, nötter

446

482

            12 pack tuggummi, chokladmacka 8 kringlor, glass haribonappar, påskgodis, 2 påsar salta kringlor Micropopcorn storpack x 2 chokladx2, salta prezel
Hushåll+ Hygien

764

939

            3 pack blöjor tvättlappar raklödder, 2 tandtråd avfallspåsar, 4 plastfolie maskindiskmedel, toapapper, kökspapper
Apotek

125

52

            Alvedon        
Övrigt

574

492

            register, 2x frystejp 2 påsar rosor    
fattas (tappat kvitto)

500

263

                     
                           
Rabatt  

−1040

                     
Summa

7799

7026

                     
rabatt                          

Kommentar: Annas siffror blir lite annorlunda än våra då vi har våra två minsta från frukost fram till kvällsmat på dagis. Lite av nyttan med att göra den här typen av experiment är att skapa perspektiv. Vi blev ju förvånade över all jäkla ost vi äter i tid och otid. I Annas exempel reagerar jag också på frukten, mjölken och morötterna precis som hon.

Det är också intressant att notera att sjävla “maten” det vill säga proteinkällor och potatis/pasta/ris är en mindre del av totalkostnaden för maten. Det gäller såväl Anna2 som oss. Det är också tydligt att det är en rejäl apparat att hantera en stor familj.

Tack Anna2!

Mallen – i Google Drive – för att bokföra de nedbrutna kostnaderna har efterfrågats. Den finns här.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.